8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Despăgubire victimă accident rutier – Prejudiciu cert şi nereparat

Despăgubire victimă accident rutier – Prejudiciu cert şi nereparat

Prejudiciul este cert atunci când existenţa lui este sigură, neîndoielnică şi totodată, poate fi evaluat în prezent.

Sunt certe toate prejudiciile actuale, dar şi prejudiciile viitoare şi sigure. Prin prejudiciu actual se înţelege acela care s-a produs în totalitate până la data când se cere repararea lui.
Prejudiciile viitoare şi sigure sunt acele prejudicii care, deşi nu s-au produs, este sigur că se vor produce, putând fi evaluate în prezent, pe baza de elemente îndestulătoare.

De exemplu, atunci când victima unei fapte ilicite a rămas cu o incapacitate de munca permanentă, prejudiciul este cert, deşi o bună parte din el se va produce în viitor.

Aşadar, rezultă că certitudinea unui prejudiciu viitor se referă atât la existenţa, cât şi la întinderea sa. Dacă nu se poate cunoaşte întreaga întindere a acestuia, instanţa de judecată se va limita numai la obligarea reparării prejudiciului constatat şi evaluat cu certitudine. Ea poate însă reveni ulterior pentru a acorda repararea cuvenită pentru prejudiciile devenite certe după pronunţarea hotărârii şi provenite din aceeaşi faptă.

Pornind de la caracterul cert al prejudiciului viitor, în practica noastră judecătorească se acordă în mod frecvent despăgubiri pentru prejudiciile rezultate din scăderea ori pierderea capacităţii de muncă a unei persoane, astfel încât să se acopere nu numai prejudiciul actual – constând, de exemplu, în efectuarea unor cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii – dar şi prejudiciul viitor constând, de exemplu, în diminuarea veniturilor (diminuarea retribuţiei, pensionarea pentru invaliditate, etc.) drept consecinţă a scăderii capacităţii de muncă.

Au fost date despăgubiri chiar şi în cazul în care cel vătămat era un minor neîncadrat în muncă, de îndată ce pierderea ori diminuarea capacităţii sale de muncă duce, cu certitudine, la constatarea că persoana respectivă nu va fi aptă să se încadreze în muncă la data la când va împlini vârsta prevăzută de Codul muncii.
De asemenea, s-a dispus repararea prejudiciului şi atunci când persoana vătămată nu era încadrată în muncă la data vătămării, dar existau probe certe că urma să se angajeze, întârzierea angajării datorându-se faptei ilicite.

În decizia nr. 2038/1972 a fostului Tribunal Suprem, Secţia Civilă, s-a precizat: Prejudiciul viitor este, de asemenea, supus reparării, dacă există siguranţa producerii sale, precum şi elemente îndestulătoare pentru a-i determina întinderea.

Prejudiciile viitoare şi eventuale, a căror producere în viitor este nesigură, sunt lipsite de caracter cert. Ele obligă la reparare numai după ce s-au produs sau este sigur că se vor produce.

Prejudiciul să fie nereparat
Repararea prejudiciului în cadrul răspunderii delictuale are drept scop să înlăture integral efectele negative ale faptei ilicite.

A răspunde civil înseamna a fi obligat la repararea unui prejudiciu. De aceea, în cazul în care prejudiciul cauzat a fost deja reparat, răspunderea civilă încetează. Aşa fiind, victima nu mai are dreptul de a obţine din nou o reparaţie, deoarece s-ar îmbogăţi fără justă cauză.

Rezultă că răspunderea civilă nu poate fi antrenată dacă autorul faptei a pus la dispoziţia victimei toate mijloacele băneşti necesare pentru restabilirea situaţiei anterioare.

Tot astfel, dacă pentru prejudiciu răspund solidar sau in solidum două sau mai multe persoane şi victima a obţinut reparaţia integrala de la una dintre acestea, dreptul de creanţa se stinge prin executare. Înseamnă că cel păgubit nu are dreptul de a acţiona şi pe celelalte persoane care au fost ţinute să răspundă alături sau pentru cel care a executat obligaţia de reparare. Aceste persoane vor rămâne obligate, de regulă, pentru partea lor de contribuţie la producerea pagubei,numai faţa de solvens, care a făcut singur plata.

In practica însă, întâlnim frecvent situaţii când o alta persoană decât autorul prejudiciului remite victimei sume de bani. Aceste sume se plătesc fie de o persoana care nu are nici o obligaţie, fie de o persoana care este obligata la plata pe temeiul altor raporturi juridice decât răspunderea delictuală (asigurare prin efectul legii RCA, contract de asigurare sau raporturi de asigurare socială CAS).

În toate aceste cazuri se aplică principiul potrivit căruia victima poate obţine o singura reparaţie integrală a prejudiciului suferit; ea nu poate cumula doua sau mai multe despăgubiri pentru aceeaşi pagubă. Dar oare plata făcută victimei de către o terţă persoană are valoare sau caracter de despăgubire? Răspunsul la aceasta întrebare vom încerca sa-l dăm în cele ce urmează.

A.În ipoteza în care o terţă persoană remite victimei o suma de bani cu intenţia de a-i repara total sau parţial paguba suferită, aceasta are valoare de plată sau caracter de despăgubire. Victima nu va putea sa ceara reparaţia de la autorul faptei ilicite, decât pentru eventuala diferenţă de prejudiciu care a rămas neacoperita.

Plata indemnizaţiei de asigurare (din asigurarea facultativă de de accidente) nu are caracter de despăgubire. Rezultă că primirea ei de către victimă este lipsită de semnificaţie referitor la existenţa şi întinderea dreptului său de a pretinde întreaga reparaţie de la autorul faptei prejudiciabile. Deci indemnizaţia de asigurare se cumulează cu despăgubirile datorate de autorul prejudiciului. De asemenea, asigurătorul nu are drept de regres împotriva autorului prejudiciului, deoarece el este obligat sa plătească victimei suma asigurata la producerea riscului asigurat.

În cazul asigurării de bunuri, plata indemnizaţiei de către asigurător, atunci când se produce riscul asigurat,are caracter de despăgubire. Deci victima nu are dreptul să cumuleze suma asigurata cu reparaţia datorata dea autorul prejudiciului. Totuşi, dacă prejudiciul este mai mare decât indemnizaţia de asigurare, persoana păgubită are dreptul de a pretinde plata acestei diferenţe de la autorul pagubei. Societatea de asigurare este îndreptăţită ca pe calea acţiunii în regres, să recupereze de la persoana vinovată suma plătită asiguratului.

În situaţia când victima beneficiază de pensie de invaliditate sau de urmaş, persoana păgubită are dreptul sa pretindă de la autorul faptei prejudiciabile plata de despăgubiri numai în limita diferenţei de valoare dintre pensie şi valoarea integrală a pagubei. Paguba constă în diminuarea sau pierderea câştigului realizat ori în pierderea întreţinerii ce i se presta. Aşadar, plata pensiei are caracterul unei despăgubiri, ceea ce înseamnă că trebuie să fie imputată asupra valorii prejudiciului.

Sursa:

1. Liviu Pop – “Teoria generala a obligaţiilor”, Ed. LUMINA LEX, op. cit. , pag. 204-207
2. Constantin Stătescu, Corneliu Bârsan, “Teoria generala a obligaţiilor”, Ed. HAMANGIU SRL, op. cit. pag. 154-155

6 Comentarii

 • Elena
  Răspunde 2 septembrie 2011 at 21:36

  Luni, 29.08.2011 cumnatul meu a fost implicat intr-un accident rutier in calitate de pieton. Mergea pe trotuar cand o masina a izbit o alta masina din lateral impingand-o in zidul ce marginea trotuarul pe care mergea cumnatul meu. A fost prins intre masina si zid. In urma accidentului piciorul stang i-a fost amputat de deasupra genunchiului, fara acordul lui sau al familiei. Piciorul drept ii este Rupt si in aparat gipsat. A fost singura victima, toti ocupantii celor 2 masini scapand teferi. S-a constatat ca soferul primei masini a fost vinovat , a doua masina fiind distrusa complet. Soferul vinovat a luat legatura a 2 zi cu sora mea si de atunci a mai raspuns doar o data la telefon promitand ca va suporta cheltuielile dar doar dupa ce isi vinde masina. Am mai aflat ca are asigurare RCA la Astra Asigurari. Mentionez ca nu s-a facut nici o intelegere scrisa, sora mea nu a primit nici un ban, dar nici politia nu a venit sa-i ia declaratie cumnatului, nu stim ce e in procesul verbal constatator de la fata locului. Cert este ca , cumnatul este infirm pe viata, nu se cunosc complicatiile viitoare atat fizice cat si psihice deoarece a facut o cadere nervoasa, nu accepta starea in care se afla, sora mea de asemenea precum si cei 2 copii minori ai lor.
  Ce e de facut? Care sunt demersurile pentru a fi despagubit in baza politei de asigurare? Care e primul pas? Trebuie sa mearga la politie si/sau la Astra Asigurari pt. a depune plangere/cerere?

  • cristi_32_tm
   Răspunde 2 septembrie 2011 at 21:59

   care sant despagubirile

   • CM
    Răspunde 28 septembrie 2016 at 15:48

    Buna ziua,
    Acum o luna de zile am comis un accident pe trecerea de pieton. O domna a traversat, doar ca eu nu am putut sa o vad deoarece autobuzul plecase incet din statie.
    Am sunt imediat la salvare si am ras la fata locului pana cand s a finalizat masuratorile politieirutiere. Nu consumasem bauturi alcoolice, iar viteza cred ca aveam pana in 50km/ora in trepta a doua a cutiei de viteza

    As dori daca se poate sa ma sfatuiti ce as putea face in continuare sau sa astept sa fiu chemata in instanta si acolo se va lua decizia. Cam ce suma se ofera pentru despagubire in acest caz?
    Va multumesc,
    Cu respect,
    CM

     • Liliana Vutcovici
      Răspunde 30 septembrie 2016 at 9:04

      Buna ziua,
      Am incercat sa va contactam direct la adresa de e-mail indicata dar se pare ca aceasta adresa nu exista. Pentru ca sfatul nostru sa va fie realmente util, avem nevoie de mai multe amanunte. Va rugam sa ne sunati la nr. de telefon de pe site in timpul orelor de program sau sa ne lasati un nr. de telefon.
      Alaturi de oamenii in suferinta,
      Echipa VreauDespagubiri

     Lasa un comentariu