8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Accidente cauzate de oboseală și de înaintarea în vârstă

Accidente cauzate de oboseală și de înaintarea în vârstă

Printre cauzele frecvente de producere a unor accidente rutiere grave se regăsesc oboseala șoferului și diminuarea capacității acestuia de a conduce ca urmare a îmbătrânirii.

Apariția acestor fenomene în trafic poate avea consecințe fatale, iar efectele lor periculoase îi vizează atât pe șoferii în cauză, cât și pe ceilalți.

 

Starea de oboseală

Conducerea în stare de obiseală se poate dovedi la fel de primejdioasă precum conducerea în stare de ebrietate. Oboseala se manifestă prin reducerea intensității atenției, timpi de reacție mai lungi, eficiență redusă de procesare a informației, diminuarea capacității de a lua decizii rapide și corecte.

Pentru a fi odihnită, o persoană are nevoie de la şase ore şi jumătate la nouă ore de somn pe noapte, ȋnsă ȋn ziua de azi a dormi suficient este considerat un lux pe care mulţi oameni nu şi-l pot permite. Ritmul alert al vieţii de zi cu zi, goana permanentă după succes şi bani, viteza cu care se ȋntâmplă totul ne ȋmpiedică să punem pauză şi să ne alocăm un timp doar pentru noi şi binele nostru fizic şi psihic.

Astfel, urmările nu ȋntârzie să apară nici ȋn trafic. Chiar dacă apelăm la cafea sau energizante, nimic nu poate complini deficitul de somn. Treizeci de minute de somn ȋn timpul zilei sunt mai eficiente decât orice altceva, iar ȋn cazul conducerii de autovehicule o astfel de pauză poate salva vieţi.

 

Ȋmbătrânirea

Chiar dacă de obicei au multă experienţă ȋn spatele volanului, şoferii trecuţi de o anumită vârstă sunt totuşi vulnerabili ȋn trafic şi sunt implicaţi ȋn numeroase accidente. Motivele sunt diferitele probleme de sănătate, slăbirea vederii, ȋncetinirea reflexelor.

Potrivit broşurii The Older and Wiser Driver, unui şofer în vârstă de 60 de ani îi trebuie de trei ori mai multă lumină decât unui adolescent şi de două ori mai mult timp ca să se acomodeze cu trecerea de la lumină la întuneric.

Pentru compensarea neajunsurilor provocate de ȋnaintarea ȋn vârstă, este recomandată reducerea timpului de şofat, mai ales ȋn cursul nopţii.

 

Evaluarea capacităţii de a conduce

Ca să ȋţi dai seama cât de bine conduci, poţi ruga un prieten sau un membru de familie să te ȋnsoţească la un drum şi să ȋţi dea apoi un feedback. De asemenea, poţi urma un curs de conducere preventivă sau un curs special, destinat şoferilor ȋn vârstă.

Ȋn cele din urmă, când conştientizezi că nu mai poţi conduce la fel de bine ca ȋn trecut, va trebui să iei decizia de a nu mai conduce deloc, ceea ce nu este o ruşine. Este o dovadă de ȋnţelepciune. Oricum, există numeroase opţiuni la care poţi recurge ȋn această situaţie, cum ar fi transportul ȋn comun sau mersul cu un prieten sau cu o rudă.

Cel mai important este să fim sinceri cu noi ȋnşine, să ne recunoaştem noi primii nevoințele şi să luăm măsuri până nu este prea târziu. Şofatul este o responsabilitate serioasă şi este datoria fiecăruia dintre noi de a ne-o asuma având deplină ȋncredere că nu vom pune pe nimeni ȋn pericol.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu