8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Accidentele rutiere – problemă de sănătate publică

Accidentele rutiere – problemă de sănătate publică

Într-un raport al Băncii Mondiale şi al World Resource Institute se arată că accidentele rutiere ar trebui tratate ca o problemă de sănătate publică. Din această perspectivă, guvernelor le revine datoria să ia toate măsurile necesare pentru reducerea numărului de accidente rutiere soldate cu victime. Aceste măsuri ar trebui să includă îmbunătăţirea sistemelor publice de transport, planificarea rutieră şi un design urban adecvat.

Potrivit raportului, anual se produc 1,3 milioane de decese în accidente de circulaţie. Prin transferul responsabilităţii de la conducătorii auto la specialiştii în urbanism şi la autorităţile de transport s-ar putea reduce drastic numărul de accidente și, implicit, numărul de victime ale accidentelor rutiere.

Unul dintre autorii raportului, Ben Welle, a declarat: „Ar trebui să privim decesele provocate de accidentele rutiere ca inacceptabile şi să ne străduim la nivel de societate să le eliminăm. Facem la fel pentru poliomielită, pentru malarie sau tuberculoză. Credem că siguranţa rutieră ar trebui tratată la fel”.

Ţinta pe termen lung a tuturor statelor ar trebui să fie reducerea la zero a deceselor provocate de accidente de rutiere. Pentru atingerea acestui obiectiv, pot fi impuse limite de viteză, se pot construi sensuri giratorii şi piste pentru biciclete. De asemenea, un element important constă în controlul respectării normelor tehnice de către autovehicule.

În ţările dezvoltate, în care au fost implementate sisteme de siguranţă complete, rata deceselor survenite în accidente de circulaţie a scăzut simţitor. De exemplu, în Suedia şi Olanda se produc 3-4 decese la 100.000 de locuitori, faţă de 24 de decese la 100.000 de locuitori în ţările sărace. Raportul arată că aproximativ 90% din accidentele rutiere mortale au loc în ţările cu venituri mici şi medii.

Potrivit declaraţiei unui alt autor al raportului, Anna Bray Sharpin, „Siguranţa rutieră a fost văzută ca un lux pe care doar ţările bogate şi-l pot permite, chiar dacă realitatea arată că doar 1-3% din bugetul de transport al unei ţări poate avea un impact semnificativ asupra siguranţei rutiere”.

Din punct de vedere economic, accidentele şi decesele rutiere generază pierderi de aproximativ 22 de miliarde de dolari pe an pentru 82 de ţări cu venituri mici şi mijlocii. Costurile includ cheltuieli medicale şi valoarea productivităţii pierdute, echivalând cu 5% din PIB.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu