8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Amenzi pentru nedeclararea achiziționării unui autovehicul second-hand

Amenzi pentru nedeclararea achiziționării unui autovehicul second-hand

Cei care își cumpără mașini la mâna a doua și nu anunţă autorităţile despre achiziţionarea autovehiculelor sunt pasibili de o amendă de până la 2.900 lei. Această sancţiune se aplică ca urmare a suspendării automate a ȋnmatriculării, care intervine şi ȋn situaţia ȋn care nu este respectat termenul de declarare a cumpărării unei maşini second-hand.

Prevederile din Codul rutier cu privire la suspendarea ȋnmatriculării au intrat ȋn vigoare ȋn 20 mai 2018.

Potrivit modificărilor aduse legii, şoferii nu au voie să circule pe drumurile publice cu autovehicule:
– pentru care a intervenit suspendarea ȋnmatriculării;
– care nu corespund din punct de vedere tehnic;
– care nu sunt asigurate RCA;
– al căror termen de valabilitate pentru inspecţia tehnică periodică a expirat.

Ȋn cazul achiziţionării unei maşini, ȋnmatricularea acesteia se suspendă dacă noul proprietar nu anunţă autorităţile despre tranzacţie ȋn termen de 90 de zile. Ȋn acest interval, dobânditorul este obligat să solicite transmiterea dreptului de proprietate asupra autovehiculului ȋn evidenţele oficiale. Suspendarea durează până la data transcrierii dreptului de proprietate.

Măsurile care pot fi aplicate celor care continuă să circule cu o maşină chiar dacă ȋnmatricularea acesteia este suspendată sunt următoarele:
– ȋntre 9 şi 20 de puncte-amendă, adică o amendă ȋntre 1.305 şi 2.900 lei;
– reţinerea certificatului de ȋnmatriculare al vehiculului şi eliberarea unei dovezi ȋnlocuitoarea fără drept de circulaţie;
– retragerea plăcuţelor cu numărul de ȋnmatriculare.

Prin impunerea unor sancţiuni mai drastice, se ȋncearcă prevenirea situaţiilor ȋn care cumpărătorii nu anunţă schimbarea titularului dreptului de proprietate asupra unei maşini pentru a nu plăti taxele impuse de stat. Suspendarea de drept a ȋnmatriculării funcţionează ca o retragere provizorie a dreptului de a utiliza vehiculul respectiv, fiind instituită ȋn scopul desfăşurării ȋn condiţii legale a vânzărilor de maşini. Ȋn acest fel, se doreşte ocrotirea atât a intereselor particularilor, cât şi a interesului public.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu