8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Cat costa suferinta unui om in Romania

Cat costa suferinta unui om in Romania

Ghidul despăgubirilor pentru daune morale în caz de vătămări corporale sau deces, elaborat de  Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, stabilește bareme stricte  pentru plata despăgubirilor pe cale amiabilă, materializată printr-o tranzacție.

Acest Ghid este defavorabil victimelor accidentelor rutiere și nu corespunde realității obiective relevate de actuala practică judiciară din România.

Despăgubirile efective se  raportează unui sistem de referință general în care se introduce salariul mediu net pe economie din anul 2010, în cuantum de 1407 lei/lună, care  reprezintă 10 puncte.  Pe cale de consecință: 1 punct reprezintă  aproximativ 141 lei.

Sistemul de punctaj și despăgubire pentru daune morale este următorul:

Pentru vătămări corporale sunt prevăzute două situații:

1. În situația în care starea de sănătate  a victimei se poate reface complet, prețul durerii este de 2 puncte pe zi de de îngrijiri medicale atestate medico-legal:

316 lei / zi de de îngrijiri medicale certificate medico-legal.

2. În situația în care starea de sănătate  a victimei nu se poate reface complet , rămân sechele posttraumatice, infirmitate permanentă (handicap), prețul durerii este de 3 puncte pe zi de de îngrijiri medicale:

419 lei / zi de de îngrijiri medicale certificate medico-legal.

În cazul decesului victimei accidentului rutier, rudele persoanei decedate vor fi despăgubite astfel:

1. Părinții, tatăl și mama decedatului, în calitate de ascendenți, rude de gradul 1, vor primi 533 puncte care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

75.097 lei pentru fiecare dintre ei.

2. Soțul sau soția supraviețuitoare, va primi 372 de puncte, care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

52.510 lei pentru oricare dintre ei.

3. Copilul minor, în calitate de descendent al persoanei decedate, ruda de gradul 1, fiu sau fiică, vor primi 364 puncte care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

51.324 lei pentru fiecare dintre ei.

4. Copil major, în calitate de descendent al persoanei decedate, ruda de gradul 1, fiu sau fiică vor primi 258 puncte, care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

36.434 lei pentru fiecare dintre ei.

5. Frate sau soră a decedatului vor primi 212 puncte, care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

29.912 lei pentru fiecare dintre ei.

2 Comentarii

 • Laurentiu
  Răspunde 13 decembrie 2012 at 10:52

  Buna ziua am avut si eu un accident cu mama pe un moped. Domnii de la Societatea de asigurare Euroins ia acordat cu titlu de despagubiri pentru daune morale undeva la 1 mil pe zi de ingrijire medicala. Mama are intre 45-50 de zile de ingrijiri medicale certificate medico-legal cu posibilitate de prelungire, avand fractura de coloana si tasare de vertebre. Asiguratorul RCA i-a acordat despagubire in valoare de 5000 de lei. Acum asteptam de 3 luni de zile sa faca plata si nu au facut-o, numai raspund la telefon.

   • Artur VUTCOVICI
    Răspunde 17 decembrie 2012 at 19:17

    Domnule Laurentiu,
    Cuantumul despagubirii oferite de Asiguratorulul RCA este derizoriu! Despagubirea nu tine cont de principiul proportionalitatii si justul echilibru intre prejudiciul suferit de victima si cunatumul depsagubirii.
    In instanta de judecta veti obtine de 7-8 ori mai mult. Convocati la conciliere directa asiguratorul, dupa care dati-l in judectaa:
    Potrivit art. 7201 alin.1 Cod procedura civila „În procesele si cererile în materie comerciala evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecata, reclamantul va încerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte”.

    Alin. 2 prevede ca „În scopul aratat la alin. (1), reclamantul va convoca partea adversa, comunicându-i în scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si conformarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin înmânarea înscrisurilor sub semnatura de primire”.

    Urmatoarele alineate dispun ca data comunicarii nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate conform alin. (2), ca rezultatul solutionarii se va consemna într-un înscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere a fiecarei parti, iar înscrisul se va anexa la cererea de chemare în judecata.
    Medicii legisti au procedat corect, lasand posibilitatea prelungirii numaruluide ingrijiri medicale deoarece in caz de fractura de coloana pot parea complicatii. De asemenea, in momentul evaluarii medicale prejudiciul fizic nu era consolidat.
    Proba video este de necombatut in stabilirea culpei exclusive a conducatorului auto, care nu a acordat prioritate de trecere mopedului pe care se afla mama dumneavoastra.
    Functie de numarul de zile de ingrijiri medicale certificate medico-legal fapta autorului accidentului se constituie in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 alin. 1 si 2 Cod procedura civila, la care punerea in miscare a actiunii penale se pune in miscare la plangerea preealabila a persoanei vatamate in termen de 60 zile de la producerea accidentului. Nedepunerea plangerii penale in termenul mentionat conduce la darea unei solutii de neinceperea urmaririi penale impotriva autorului accidentului, constituind unul dintre cazurile de impiedicare a punerii in miscare actiunii penale.
    In situatia prezentata de dumneavoastra noi nu suntem de acord cu o tranzactie cu Asiguratorul mentionat deoarece prin semnarea tranzactiei, mama dumneavoastra este obligata legal sa declare ca nu mai are nici o pretentie, de orice natura, prezenta sau viitoare, fata de autorul accidentului si fata de asiguratorul RCA al acestuia legata de acest accident. Aceatsa inseamna ca mama dumenavoastara nu mai poate pretinde in viitor nici un fel de despagubire pentru un eventual prejudiciu viitor (interventii chirurgicale, spitalizare, recuperare …) in legatura cauzala cu accidetul a carei victima este. Era mai bine sa formulati o plangere penala impotriva autorului accidentului si sa va constituiti parte civila in procesul penal sau sa promovati o actiune civila in pretentii indreptata impotriva asiguratorului mentionat cu indeplinirea procedurii prealabile prevazuta de art. 720 indice 1 Cod procedura civila.
    Cititi urmatoarele articole special concepute pentru dumneavoastra:
    Daune morale | Despagubiri RCA
    Daune morale victime acccident – criterii de apreciere şi …
    Daune morale victime accident! | Despagubiri RCA
    Vatamare corporala grava din accident rutier-impacarea partilor …
    Autorul accidentului rutier nu este condamnat | Despagubiri RCA
    Autorul accidentului auto condamnat de Asiguratorul RCA …
    Despăgubiri victime accidente în procesul penal-Acţiunea civilă şi constituirea ca parte civilă
    Plata despagubiri RCA – noul cod civil şi Ordinul CSA nr. 14/2011
    Asigurarea de răspundere civilă (auto) – noul cod civil
    Asigurătorul RCA nu plătește despăgubiri!
    Repararea prejudiciului în cazul răspunderii delictuale – noul Cod civil

    Blog | Despagubiri RCA
    despagubiri-rca.ro/blog/
    Documente pentru despagubire victime in caz de vatamare corporala
    Despagubire victima accident auto si taxa judiciara de timbru
    Despagubirea victimei accidentului auto in Romania – o trista poveste
    Stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al decesului

   Lasa un comentariu