8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Cat costa suferinta unui om in Romania

Cat costa suferinta unui om in Romania

Ghidul despăgubirilor pentru daune morale în caz de vătămări corporale sau deces, elaborat de  Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, stabilește bareme stricte  pentru plata despăgubirilor pe cale amiabilă, materializată printr-o tranzacție.

Acest Ghid este defavorabil victimelor accidentelor rutiere și nu corespunde realității obiective relevate de actuala practică judiciară din România.

Despăgubirile efective se  raportează unui sistem de referință general în care se introduce salariul mediu net pe economie din anul 2010, în cuantum de 1407 lei/lună, care  reprezintă 10 puncte.  Pe cale de consecință: 1 punct reprezintă  aproximativ 141 lei.

Sistemul de punctaj și despăgubire pentru daune morale este următorul:

Pentru vătămări corporale sunt prevăzute două situații:

1. În situația în care starea de sănătate  a victimei se poate reface complet, prețul durerii este de 2 puncte pe zi de de îngrijiri medicale atestate medico-legal:

316 lei / zi de de îngrijiri medicale certificate medico-legal.

2. În situația în care starea de sănătate  a victimei nu se poate reface complet , rămân sechele posttraumatice, infirmitate permanentă (handicap), prețul durerii este de 3 puncte pe zi de de îngrijiri medicale:

419 lei / zi de de îngrijiri medicale certificate medico-legal.

În cazul decesului victimei accidentului rutier, rudele persoanei decedate vor fi despăgubite astfel:

1. Părinții, tatăl și mama decedatului, în calitate de ascendenți, rude de gradul 1, vor primi 533 puncte care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

75.097 lei pentru fiecare dintre ei.

2. Soțul sau soția supraviețuitoare, va primi 372 de puncte, care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

52.510 lei pentru oricare dintre ei.

3. Copilul minor, în calitate de descendent al persoanei decedate, ruda de gradul 1, fiu sau fiică, vor primi 364 puncte care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

51.324 lei pentru fiecare dintre ei.

4. Copil major, în calitate de descendent al persoanei decedate, ruda de gradul 1, fiu sau fiică vor primi 258 puncte, care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

36.434 lei pentru fiecare dintre ei.

5. Frate sau soră a decedatului vor primi 212 puncte, care corespunde unei despăgubiri în cuantum de:

29.912 lei pentru fiecare dintre ei.

2 Comentarii

  • Laurentiu
    Răspunde 13 decembrie 2012 at 10:52

    Buna ziua am avut si eu un accident cu mama pe un moped. Domnii de la Societatea de asigurare Euroins ia acordat cu titlu de despagubiri pentru daune morale undeva la 1 mil pe zi de ingrijire medicala. Mama are intre 45-50 de zile de ingrijiri medicale certificate medico-legal cu posibilitate de prelungire, avand fractura de coloana si tasare de vertebre. Asiguratorul RCA i-a acordat despagubire in valoare de 5000 de lei. Acum asteptam de 3 luni de zile sa faca plata si nu au facut-o, numai raspund la telefon.

    Lasa un comentariu