8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Ce este o asigurare

Ce este o asigurare

În esență, asigurarea reprezintă un transfer de risc, prin intermediul acesteia transferându-se riscul pierderilor financiare ca rezultat al unor evenimente imprevizibile de la o persoană fizică sau juridică către un asigurător, în schimbul plății primei de asigurare.

Dintr-o altă perspectivă, asigurarea este un mijloc de reducere a incertitudinii: în schimbul achiziției unei polițe de asigurare cu valoare cunoscută este îndepărtată posibilitatea unei pierderi cu valoare necunoscută (și, foarte probabil, mult mai ridicată decât valoarea primei de asigurare).

Ceea ce face asigurarea funcțională este acumularea primelor și gruparea evenimentelor asigurate, proces ce poartă numele de pooling. În urma acestui proces, impactul financiar al unui eveniment, care ar putea fi insuportabil pentru un asigurat, este dispersat într-un grup mai larg de asigurați (în acest fel, costul pierderilor asociate evenimentului este disipat).

În ceea ce privește asigurările auto, evenimentul asigurat este reprezentat de un accident rutier, cu sau fără vătămări corporale. Principiul de funcționare al asigurării este cel enunțat anterior: costul ridicat pe care îl implică accidentele rutiere este împărțit între membrii grupului asigurat (pool-ul de asigurați auto), faptul că doar o parte dintre aceștia vor fi implicați în accidente rutiere făcând ca prima de asigurare să aibă o valoare suportabilă la nivel individual.

Principalele tipuri de asigurări auto sunt asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule (RCA) și asigurarea auto facultativă (CASCO).

Sursa: Consiliul Concurenței

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu