8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Ce este RCA?

Ce este RCA?

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule este un contract forțat (impus și reglementat prin lege) încheiat între proprietarul unui vehicul, persoană fizică sau juridică, și o societate de asigurare autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În baza acestui contract de asigurare RCA, societatea de asigurare care a emis polița de asigurare RCA, în schimbul încasării primei de asigurare, este obligată să plătească despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident provocat prin intermediul vehiculului asigurat, pentru pagube materiale și pentru daune morale și materiale în caz de vătămări corporale sau deces.

Drept consecință, asigurarea RCA este menită a-l despăgubi pe terțul prejudiciat într-un accident rutier, iar caracterul obligatoriu al acestui tip de asigurare rezultă din legea specială, ca necesitate a garantării despăgubirii persoanei prejudiciate, în timp util, indiferent de situația materială a celui vinovat de producerea pagubei.

Asigurarea obligatorie RCA urmărește două obiective:

  1. Protecția financiară a persoanei prejudiciate, astfel încât aceasta să beneficieze de repararea integrală a prejudiciului material și/sau moral suferit, independent de situația materială a asiguratului RCA, vinovat de producerea accidentului.
  2. Protecția financiară a asiguratului RCA, vinovat de producerea accidentului, dat fiind că, în lipsa acestei asigurări, persoana prejudiciată din accident poate solicita despăgubirile de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, iar după aceea FPVS va recupera sumele plătite chiar de la conducătorul auto neasigurat RCA, vinovat de producerea accidentului și  de faptul că nu s-a asigurat RCA.

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule acoperă daunele provocate unor terțe persoane prejudiciate în urma unui accident produs prin intermediul vehiculului asigurat RCA.

Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube materiale sau prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat.

Limitele de despăgubire stabilite de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se ridică la un milion de euro pentru pagube materiale și la cinci milioane de euro pentru daune morale și materiale în caz de vătămări corporale sau deces, produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Sursa: Consiliul Concurenței și Autoritatea de Supraveghere Financiară

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu