8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Despăgubirea cheltuielilor de spitalizare din accident rutier

Despăgubirea cheltuielilor de spitalizare din accident rutier

Victima unui accident de circulaţie care este internată în spital primeşte îngrijirile medicale de specialitate (intervenţii chirurgicale, proteze, orteze, medicamente etc.), cazare şi masă. Casa de Asigurări de Sănătate decontează spitalului cheltuielile de spitalizare efectuate (într-un anumit cuantum).

Spitalul, prestator al serviciilor medicale, este obligat să recupereze banii, ce reprezintă costurile spitalizării victimei, de la autorul producerii accidentului, de la  asigurătorul RCA al acestuia sau de la partea responsabilă civilmente şi va vira banii (în cuantumul respectiv) în contul Casei județene de Asigurări de Sănătate. În acest sens, spitalul se constituie parte civilă în procesele penale și își primește banii după doi-trei-cinci ani, după ce se termină procesul penal.

O problemă o reprezintă accidentele în care autorul accidentului se împacă cu victima în urma unei tranzacții, iar victima își retrage plângerea penală sau nu se constituie parte civilă în procesul penal. În această situație, spitalul îşi va recupera cheltuielile de spitalizare chiar de la victimă, chiar dacă valoarea cheltuielilor de spitalizare este mai mare decât valoarea tranzacției care a stat la baza împăcării.

O altă situație este aceea în care autorul accidentului a decedat….

Cheltuielile de spitalizare în caz de accident de circulaţie rutieră constituie un prejudiciu direct cauzat victimei și un prejudiciu indirect cauzat prestatorului de servicii medicale. Aceste cheltuieli sunt suportate de spitalul al cărui pacient este victima accidentului rutier şi sub nicio formă de acesta dacă este asigurat sau co-asigurat în sistemul de sănătate publică . Subrogarea spitalului ( înlocuirea sau substituirea) în drepturile și obligațiile victimei pentru serviciile medicale prestate,  este o subrogație legală, prevăzută de art. 313 din  Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Prin dispozițiile legii se prevede expres dreptul furnizorilor de servicii medicale de a-și recupera de la autorul accidentului cheltuielile de spitalizare efectuate pentru serviciile medicale prestate victimei accidentului auto.

ART. 313  din Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătorești, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistență medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar Casei de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuala această evidență, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de Casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

Cheltuielile suplimentare probate cu documente justificative le vei suporta tu, urmând să le obții, cu titlu de despăgubiri materiale, de la autorul accidentului, de la asigurătorul RCA sau Carte Verde al celui care a produs accidentul, de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, sau de la Biroul gestionar Carte Verde (B.A.A.R).

Dacă autorul accidentului este el însuși rănit în urma accidentului şi are asigurare de sănătate sau este co-asigurat, spitalul suportă toate cheltuielile specifice spitalizării şi îngrijirilor medicale pentru vătămarea corporală respectivă. În această situație, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate va suporta toate cheltuielile și va deconta spitalului toate costurile medicale realizate, pentru că asigurarea de sănătate își produce toate efectele.

Recomand:
Să nu faceți nici o înțelegere cu vinovatul,cu  asigurătorul sau cu oricine altcineva în această situație până nu ne contactezi.

Poți, cel mult, să faci un contract de împrumut cu autorul accidentului, prin care te obligi că la data obținerii despăgubirii să-i returnezi banii primiți cu titlu de împrumut.

ATENȚIE:
Nu vă împăcați cu autorul accidentului până nu cunoașteți cuantumul cheltuielilor de spitalizare, este posibil ca acest cuantum să fie mai mare decât valoarea de despăgubire pe care o primiți de la autorul accidentului. În acest caz veți plăti voi înșivă cheltuielile de spitalizare.

În concluzie:
Victima accidentului rutier nu are o obligație legală de plată a cheltuielilor de spitalizare, decât în situația în care a fost despăgubit de autorul accidentului și a declarat că nu mai are nici o pretenție prezentă sau viitoare în legătură prejudiciul suferit în urma accidentului respectiv de la autor  sau de la Asigurătorul RCA al acestuia.

UP-DATE 2014: 

Legea 132/2014 modifică  articolul 313 (1) din Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, incluzând și daunele asupra sănătății propriei persoane, cauzate din culpă:

ART. 313  
  (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

Altfel spus, dacă m-am autoaccidentat va trebui să plătesc spitalului cheltuielile efectuate cu internarea mea.

150 Comentarii

 • ciprian bogoiu
  Răspunde 7 aprilie 2011 at 8:01

  Cum se intampla in cazul in care sptialul se constitue parte civila impotriva celui care a fost declarat nevinovat si nu impotriva victimei. Caz concrete un minor traverseaza strada prin loc nepermis, este accidentata de o masina. In urma cercetarilor procurorul il gaseste vinovat exclusiv pe copil. Dar dupa o perioada spitatlul da in judecata pe conducatorul auto. Cererea este legitmima ? Trebuia sa se indrepte spitalul impotriva tutorelui minorului?

    • Flory Iancu
     Răspunde 21 decembrie 2011 at 12:57

     Buna ziua. In aceeasi situatie sunt si eu. In cazul meu, ca si conducator auto, m-am impacat cu victima, exista si rezolutia incetarii urmaririi penale, exista o chitanta scrisa de mana intre mine si tutorele copilului accidentat depusa la dosar, in care este mentionat clar ca nu mai are nici o pretentie de la invinuita (eu). Si totusi, Spitalul de Pediatrie, unde a fost internat copilul m-au chemat in instanta , cu precizarea ca trebuie sa platesc cheltuielile medicale(o valoare enorma, pe care nu-mi pot permite sa o platesc). Ce trebuie facut? Apelez la un avocat? Multumesc anticipat!

     • firiza emil
      Răspunde 1 septembrie 2016 at 16:05

      Domnule Artur pe data de 22.06.2016 am avut un accident de circulatie in care eu am fost de vina in urma caruia o fata a fost internata iar spitalul imi cere sa platesc toate cheltuielile . Procurorul nu a inceput urmarirea penala impotriva mea iar fata a precizat ca nu intelege sa formuleze plangere penala . asiguratorul meu rca nu ar trebui sa acopere si cheltuielile de spitalizare ale acesteia ??? Va multumesc anticipat !

       • Liliana Vutcovici
        Răspunde 2 septembrie 2016 at 15:06

        Buna ziua,
        Accidentul despre care ne relatati nu face obiectul nostru de activitate.
        Va rugam sa intrati pe site-ul nostru, sunt sute de articole pe blog si mii de raspunsuri la intrebari in sectiunea Va raspundem – arhiva. Cu siguranta, veti gasi raspuns si la problema dvs.

     • ciprian bogoiu
      Răspunde 7 aprilie 2011 at 12:06

      Multumesc de raspuns. Problema este ca :
      – eu sunt acel conducator auto
      – Nu am cerut nici un ban/despagubire de la victiam
      – accidentul s-a produs in 03.01.2009 iar acuma sunt citat intr-un proces de catre spitalul la care a stat 3 zile copilul
      Problema este ca :
      – documentele justificative includ si sentinta definitiva in care se spune ca sunt exonerat de orice fel de raspundere
      – spitalul sustine ca este vorba de despre impacare ( impacare care a survenit intre tutore si mie ca nu avem alte pretentii unul fata de celalalt)
      – spitalul ar trebui sa impuite cheltuielile vinovatului nu mie
      – am fost citat in proces in data 01.04.2011 cu prima infatisare la data de 03.06.2011
      In concluzie care este cale eleganta de atac:
      – intampinare
      – sa dau in judecat spitalul pentru citare nejustificata
      – alta solutie
      Nu este un caz de abuz sin parte spitalului sau asta este calea oficiala de atac.
      Multumesc foarte mult pentru raspunsul promt

      • ciprian bogoiu
       Răspunde 7 aprilie 2011 at 16:28

       Multumesc pentru raspuns.

         • Bogoiu Ciprian
          Răspunde 15 martie 2012 at 9:03

          Din pacate am primit o solutie destul de ciudata la situtia prezentata v. link-ul
          http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=197&d=MTk3MDAwMDAwMDAxMzYyOTA*

          ce pot face mai departe?

            • Bogoiu Ciprian
             16 martie 2012 at 8:47

             Buna ziua.
             Cu ceva timp in urma v-am relatat cazul meu.
             In urma unui accident cu victima am primit rezolutia din partea parchetului cu neinceperea urmarii penale. Dupa un timp am fost dat in judecata de spital-ul la care a primit ingrijiri victima, cu pretentia de a platii cheltuielile de spitalizare + cele de judecata.
             dupa mult timp, desi la dosar am depus si o intimpinare, copie dupa sentinta definitiva cu NUP, judecatoril a hotarat da dat dreptate spitalului :”22/02/2012 Admis fond
             Solutie: Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul SPITALUL DE PEDIATRIE PLOIEŞTI în contradictoriu cu pârâtul BOGOIU CIPRIAN şi în consecinţă: Obligă pârâtul să plătească suma de 799,34 lei, cu titlu de despăgubiri. Irevocabilă. … ” Ce pot face mi departe? Mai am vreo cale de a ataca aceasta decizie, sau cu alte cuvinte „sunt bun de plata”?
             Mulțumesc
             P.S. dupa ce a facut tot ce s-a putut sa evit accidentul , s-a recunoscut vina exclusiva pentru victima, tot eu trebuie sa platesc ….

             • Ciprian Bogoiu
              19 martie 2012 at 14:48

              Am omis sa va spun ca, încă nu am primit nimic oficial, o înștiințare scrisa din partea judecătoriei cu privire la sentință. Tot ce am găsit este pe site v. link-ul de mai sus. Din câte am mai citit exista posibiltatea de atac sau recurs ( aici este nedumerirea mea) la aceasta sentință dar NUMAI duce ce primesc o înștiințare în scris. Rugămintea mea este, dacă se poate, de a ma îndruma cu privire le demersurile ce le pot face.
              Mulțumesc.
              P.S. sper ca în înștiințare sa fie altă soluție ….

            • RAZVAN IONUT
             Răspunde 27 martie 2012 at 16:03

             Buna ziua am fost implicat intr-un accident rutier ,persoana care a fost cu mine in masina eu fiind conducatorul auto a avut nevoie de 3 -4 zile ingrijiri medicale el fiin elev a prezentat adeverinta iar la accea data nimeni nu mi-a zis ca eu trebuie sa platesc spitalizarea…nu sa inceput urmarirea penala impotriva mea nici o amenda nimic.Au trecut 3 ani acum sunt dat direct in judecata de catre spital pentru a plati spitalizarea acelui baiat……..in accea perioada eu am platit catre victima alta investigatii medicale pe care le-a facut la un spital din Bucuresti…nu a depus nici o plangere impotriva mea persoana in cauza adica victima.Acum dupa 3 ani trebuie sa platesc….fiind elev la accea data victima si trecand atata timp cum este posibil asa ceva.As dori sa stiu ce fac…platesc sau ma judec cu spitalul judetean.VA MULTUMESC ANTICIPAT

           • adi
            Răspunde 17 iunie 2011 at 13:11

            Buna ziua
            As avea si eu o intrebare . In urma cu aproape 4 ani am fost implicat intr-un accident rutier . Atit eu cit si sotia mea am fost internati in spital si am avut nevoie de ingrijiri medicale . Celalalt conducator auto a fost trimis in instanta ca inculpat iar eu si sotia ca parti vatamate . Sau facut experize care au demonstrat ca el este vinovat de producerea accidentului iar d-na judecatoare i-a mai acceptat inca o expertiza si a venit un domn expert care a ajuns el la concluzia ca este cupla comuna . Deci acum el este inculpat eu inculpat iar sotia parte vatamata . In cele din urma am cazut de comun acord sa ne impacam dar problema acum este ca spitalul s-a constituit parte civila in dosar de cind a inceput aceasta judecata si vrea ca noi sa platim ceheltuielile de spitalizare
            Imi puteti spune si mie cine are obligatia sa plateasca aceste cheltuieli tinind cont ca la momentul producerii accidentului eram platitor de CAS (platitor si in prezent atit eu cit si sotia ) si aveam si RCA
            Va multumesc si astept un raspuns

              • adi
               Răspunde 22 iunie 2011 at 19:01

               am fost la firmele de asigurari si s-au semnat niste tranzactii in care aceste firme au facut cite o oferta pentru fiecare parte .
               ofertele pe care firmele de asigurari ni le-a facut noi am fost de acord cu ele dar pentru stingerea dosarului penal mai trebuiesc platite cheltuielile de spitalizare in care acel spital s-a constituit parte civila .
               cine trebuie sa plateasca aceste cheltuieli de spitalizare atita timp cit noi eram platitori de CAS si aveam asigurare RCA

             • silver_bunea
              Răspunde 5 iulie 2011 at 12:57

              Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra referitoare la urmatoarea situatie :
              Casa de Asigurari de Sanatate efectueaza un Raport de control , prin care constata ca unitatea sanitara (spital de copii) nu ar fi dispus masurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare in caz de acidente rutiere si loviri (vatamari corporale). Cu toate ca s-a justificat faptul ca unitatea se constituie parte civila atunci cand este sesizata de organul de cercetare penala, instanta de judecata, organul de control a retinut intreaga suma din contractul incheiat pe anul 2010, prelungit prin act aditional pana la 01.07.2011. Suntem nemultumiti de acest lucru si dorim sa dam in judecata CAS pentru a ne fi returnata suma abuziv retinuta .In raspunsul nostru la Raportul de constatare am aratat urmatoarele:
              .Invederam pe aceasta cale ca unitatea noastra a depus diligentele necesare in vederea recuperarii cheltuielilor de spitalizare pentru cazurile de spitalizare pentru accidente rutiere si agresiuni, in mod nefondat CAS sustinand ca nu au fost intreprinse diligentele necesare.
              Sustinem astfel, avand in vedere faptul ca unitatea noastra s-a constituit parte civila deindata ce a fost sesizata de catre organele de urmarire penala sau de catre instanta de judecata.
              Astfel, potrivit art. 313 din Legea 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii , cu modificarile si completarile ulterioare, care stipuleaza ca :
              “(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. “
              Asa fiind, prin prisma dispozitiilor legale mai sus invócate in opinia noastra numai un organ abilitat poate constata dauna adusa de o persoana prin faptele sale sanatatii altei persoane si poate stabili prejudiciul cauzat acesteia. Aceste fapte prin care s-a pricinuit o vatamare integritatii corporale sau sanatatii unei persoane sunt considerate de legea penala infractiuni ( Sectiunea II- Lovirea si vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii –art.180 -184 Cod penal) constátate de altfel in cadrul unui proces penal, ocazie cu care este antrenata pe langa raspunderea penala si raspunderea civila . In cursul urmaririi penale , precum si in fata instantei de judecata persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si a persoanei responsabile civilmente, pana la citirea actului de sesizare.(art.15 Cod pr.pen.).
              Prin urmare, consideram ca atata timp cat organele de urmarire penala si instantele de judecata nu ne-au sesizat cu privire la constituirea noastra ca si parte civila, CAS nu poate sustine cu nu am depus diligentele necesare in vederea constituirii ca si parte civila pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare.
              4.Referitor la sustinerea privind prescrierea acestor cheltuieli de spitalizarea , opiniem, ca in conformitate cu dispozitiile art.8 alin 1 din Decretul 167/1958, prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuita printr-o fapta ilícita incepe sa curga de la data cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca paguba si pe cel ce trebuia sa raspunda de ea. Or, in cadrul procesului penal se stabileste cine este autorul faptei ilicitului penal , si abia, atunci unitatea noastra cunoaste cine este cel ce trebuie sa raspunda pentru fapta ilícita. Deci, aceste cheltuieli de spitalizare se vor recupera de la inculpat in cadrul termenului de prescriptie de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si de obligare a inculpatului la plata acestora. Discutabil ar fi si persoana carea ar putea fi gasita vinovata de savarsirea faptei penale , sustinem astfel ca in acceptiunea noastra atunci cand se retine in favoarea inculpatului circumstanta atenuanta a provocarii, instante este obligata cu ocazia solutionarii actiunii civile, sa stabileasca in sarcina acestuia obligatiile de plata catre unitatea spitaliceasca, corespunzator gradului sau de vinovatie.Daca instanta ar obliga inculpatul la plata intregii sume reprezentand cheltuielile de spitalizare , instante ar incalca principiul repararii juste si echitabile a prejudiciului material incercat, si care, in conditiile retinerii circumstantei atenuante a provocarii , acesta este diminuat raportat la gradul de vinovatie al inculpatului.
              Concluzionand, practic stabilirea vinovatiei cu privire la savarsirea unei infractiuni revine instantei de judecata si nicidecum furnizorului de servicii medicale.
              5.Mai mult decat atat din continutul Contractului de furnizare de servicii medicale spitalicesti nr..2010, prelungit prin act aditional , care de altfel reprezinta legea partilor, la obligatiile furnizorului de servicii medicale spitalicesti prevazute la art.6 nu rezulta obligatia recuperarii cheltuielilor de spitalizare in cazul accidentelor rutiere sau agresiunilor si nici sanctiunea nerecuperarii acestor cheltuieli.
              Prin urmare, sustinerea dumneavoastra si masura pe care o veti lua in sensul, ca in situatia in care súmele nu vor fi recuperate CAS , va retine din obligatiile acestei institutii catre unitatea noastra sanitara súmele respective in temeiul dispozitiilor art.1144 si urm.Cod civ, sunt nelegale si netemeinice .
              Noi apreciem ca in cazul noastru nu poate fi facuta aplicatiunea temeiului de drept invocat de catre dumneavoastra, intrucat apreciem ca noi nu suntem datori catre dumneavoastra, ci , tocmai invers pe baza prestatiilor medicale pe care vi le furnizam (art.1143 Cod civ. “Cand doua persoane sunt datoare una alteia, se opereaza intre dansele o compensatie care stinge amandoua datoriile in felul si cazurile exprese mai jos…”.
              6.Argumentam aceasta sustinere si prin faptul ca dumneavoastra nu ati demonstat ca ne-ati decontat cheltuielile de spitalizare pentru agresiuni si accidénte rutiere, raportarile nefiind nominale , pe pacient, ci, aceasta este globala. De altfel CAS nu a decontat tóate cazurile realizate d eunitatea noastra.
              7. Nu in ultimul rand, dorim sa criticam si modul de abordare al echipei de control , care nu a solicitat explicatiile necesare cu privire la Situatia privind evidenta distincta a cazurilor in care au fost aduse prejudicii sau daune sanatatii de catre alte persoane pentru perioada 2007-2011 (vatamari coroprale produse prin accidente rutiere si agresiuni), avand in vedere ca legislatia in materia este lacunara in acest sens, neexistand o metodologie specifica pentru astfel de situatii,
              8. Fata de cele de mai sus, apreciem ca va veti apleca cu máxima atentie asupra argumentelor legale si temeinice mai sus expuse si ca veti dispune in concordanta. In caz contrar ne rezervam dreptul sa ne adresam instantei de judecata competente.
              Asa fiind, CAS ne-a retinut aproape 1 miliard si dorim sadam in judecata avand in vedere aspectele de mai sus. Ce parere aveti ?

               • silver_bunea
                Răspunde 8 iulie 2011 at 11:51

                Va multumesc foarte mult pentru opinia dumneavoastra. Deja Casa de Asigurari a retinut suma de aproape un miliard si a calculat accesorii de aproape 300 de milioane.Acum este momentul sa dam in judecata. Sunt pareri diferite fata de instanta competenta. Unii sunt de parare ca instanta comepetenta ar fi Tribunalul Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, altii ca Judecatoria. Noi am formulat obiectiunile pe care vi le-am expus in mesajul anterior, insa casa ne-a comunicat ca sunt simple „generalitati” si a trecut la fapte. a retinut miliarul si urmeaza si restul. Nu ne-a comunicat nicio decizie in sensul acesta. Am fost noi nevoiti sa ne adresam lor in scris pentru a ne comunica daca au procedat la retinerea sumelor si in sfarsit ne-au raspuns printr-o adresa. Care este parerea dvs. fata de aceasta situatie. Era obligat presedintele Casei sa emita o decizie pt.retinerea acestei sume? Ce atacam noi la acest moment , dupa ce am purtat atata corespondenta cu Casa de asigurari ?
                Facem o actiune in pretentii ? Avem un proces verbal de constare din 29.04.2011, la care am formulat obiectiuni pe 04.05.2011, apoi s-a s-a incheiat un Raport de control pe 13.05.2011, pe 27.05. am raspuns ca ne vom adresa instantei de judecata si am comunicat ca obiectiunile facute , dar si acest ultim raspuns este o incercare de solutionare pe cale amiabila a litigiului nascut intre noi in baza contractului incheiat cu Casa. Pe 24.06.2011 am comunicat casei ca am raspuns la raportul de control , prin care am comunicat masurile dispuse, dar si faptul ca obiectiunile aduse acestui act de control au fost o incercare de solutionare amiabila a situatiei ivite.In sfarsit pe 04.07.2011 ne comunica ca ne-a fost retinuta suma de apropae un miliar, iar, pe 05.07.2011 ne-au comunicat ca ne-au calculat si accesoriile de aproape 300 milioane, retinerea urmand a s eface in conformitate cu prevederile art.1144 si urm.din Codul civil.
                Asadar, cum vedeti dumneavoastra posibilitatea recuperarii sumelor abuziv retinute? Va sunt recunoascatoare pentru opiniile dumneavoastra, iar, ceea ce faceti dumneavoastra pentru accidentati nu intra in conflict cu noi, dat fiind faptul ca si noi suntem alaturi de victimele accidentelor rutiere si de cele suspuse agresiunilor, constituindu-ne parte civila impotriva inculpatilor.

                 • silver_bunea
                  Răspunde 8 iulie 2011 at 13:24

                  Din nou, buna ziua !
                  Spuneti-mi , daca aveti cunostinta , la nivelul spitalelor din Cluj, exista vreo metodologie , norme interne care stabilesc modalitatea de recuperare a acestor cheltuilei. Si cand spun asta, ma refer la necesitatea de a face noi adrese catre diversele sectii de politie pentru a afla date cu privire la faptuitori. Noi ne constituim parte civila numai cand suntem sesizati de organele de cercetare si urmarire penala. De obicei in foile d eobservatie se trece ca a fost victima unui accdent rutier, sau a unei asgresiuni, fara a avea date concrete despre faptuitor.
                  orice informatie este binevenita.

                   • susca
                    Răspunde 11 ianuarie 2012 at 15:04

                    Vreau sa intervin putin pentru ca lucrez intr-un spital din judetul Cluj, pentru a va spune ca spitalul nu se subroga in drepturile si obligatiile pacientului. Apreciez ca este gresita aceasta abordare. Spitalul se subroga in conf cu disp. art. 313 din L 95/2006 cu modif si complet. ult. in drepturile si obligatiile CASJ . Pe cale de consecinta, cheltuiala de spitalizare odata efectuata se transforma in prejudiciu produs institutiei sanitare din momentul in care serviciul medical acordat s-a incheiat iar cazul se considera rezolvat si raportat ca accident rutier, vatamare corporala sau agresiune. Urmare a acestui fapt, din momentul in care institutiei sanitare, care se subroga in drepturile CASJ , i-a fost produs un prejudiciu, aceasta unitate sanitara are obligatia de a efectua toate demersurile in vederea recuperarii acestui prejudiciu. Unul dintre demersuri este calea actiunii in pretentii. Raspunderea civila delictuala este cea care sta la baza unei astfel de actiuni. Institutia are obligatia de a solicita pacientului, Politiei, Parchetului, toate datele referitoare la identitatea si domiciliului autorului vatamarii corporale. Chiar daca n-o sa va vina sa credeti, adresa prin care Politia va comunica datele de identitate ale autorului coroborata cu marturia pacientului, pe care aveti dreptul sa-l chemati in judecata pentru a depune marturie, sunt apreciate de instanta de judecata ca probe in astfel de spete. Faptul ca v-ati constituit doar parte civila de cate ori ati fost solicitati nu va acopera in fata instantei de judecata daca veti promova o actiunue impotriva CASJ. Lucrez din 2006 la aceste dosare, dar nu mi-am limitat activitatea doar la a ma constitui parte civila. Conf. disp. art. 19 C.pr.pen. in conditiile in care nu v-ati constituit parte civila in cadrul procesului penal sunteti indreptatiti sa va realizati drepturile conferite de disp. art. 313 din L. 95/2006 pe calea actiunii civile. Recuperarea cheltuielilor de spitalizare de la autorul vatamarii corporale nu are nicio legatura cu faptul ca pacientul este sau nu asigurat. „Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata”. Nicaieri in acest text nu este conditioanata suportarea cheltuielilor de spitalizare de catre autor in functie de calitatea de asigurat sau neasigurat a pacientului. Chiar daca nu sunt observatiile pe care le doriti, asigurandu-va ca nu sunt jurist la CASJ, ci lucrez la un spital din judet si lucrez la un numar foarte mare de dosare cu vatamari, dintre care o multime sunt deja in faza de executare silita, sa stiti ca nu va invidiez, iar in ceea ce priveste actiunea pe care vreti sau deja ati promovat-o impotriva CASJ sunt de parere ca aveti argumente foarte subtirele, daca nu chiar infinit de subtirele. Cu consideratiune, va cer scuze daca parerile mele nu sunt cele asteptate sau nu coincid cu persoana careia i-ati cerut sprijinul pe acest forum. Oricum se spune ca daca intrebi 3 juristi sau 3 avocati cu privire la o problema juridica vei obtine 3 solutii diferite. Asa ca succes!

                   • silver_bunea
                    Răspunde 11 iulie 2011 at 9:14

                    Va multumesc foarte mult pentru opiniile dumneavoastra! Specificul unitatii noastre este deosebit , si sustin astfel avand in vedere ca suntem un spital de copii. Este greu sa iei o declaratie unui copil, ca sa nu spunem ca nu este tocmai legal. Pe cine sa urmarim noi, cand il intrebam pe copil cine l-a batut, si ne raspunde ca unuil zis „Pici” , ca il stie dupa porecla. Si cauta tu spital pe „Pici ” mult si bine. Copiii beneficiaza de gratuitate la serviciile medicale, ei sunt asigurati prin efectul legii. Deci Casa trebuie sa deconteze aceste servicii medicale. De multe ori in foaia d eobservatii se scrie „copil batut de un coleg la scoala”, „copil impins pe scari de alt copil”, „copil batut pe starda de persoane necunoascute”. Care credeti ca era obligatia noastra ca spital ? Mai mult decat atat, spitalul nostru efectueiaza prestatii medicale peste numarul de cazuri contractat cu Casa, pe care aceasta nu ni le deconteaza. De ce nu s-ar compensa aceste cazuri , cu cazurile de vatamari corporale produse prin accidente rutiere si agresiuni?
                    Va multumesc pentru toate aceste informatii, pentru exceptia facuta, nu vreau decat sa imbunatateasc activitatea de recuperare a cheltuielilor de spitalizare, avand in vedere ca , Casa , sta la panda, mai rau decat „camatarii”. (va rog sa o luati ca pe o gluma ). Totodata si opiniile colegilor nostri sunt diferite fata de situatia pe care am expus-o. Am vrut sa aflu si parerea altora vis a vis de situatia cu care ne confruntam. M-ar fi interesat parerea colegilor din spitale, care se confrunta cu astfel de probleme, pentru ca cei care nu sunt din sistem vad altfel problema. Ei sutin ca atata vreme cat nu am o norma care sa-mi impuna o anumita conduita fata de recuperarea chelt.de spit. si pe care eram obligati sa o respectam , nu ni se poate retine vreo culpa. Le-am spus de asa zisele „declaratii „pe care trebuie sa le luam pacientilor nostri copii, si au spus ca asa ceva nu exista. Este foarte adevarat ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala ar fi trebuit sa emita norme de aplicare a prevederilor art.313 din Legea 95/2006.
                    Inca odata va multumesc pentru opiniile dumneavoastra si va asigur de intreaga mea consideratie.

                  • silver_bunea
                   Răspunde 11 iulie 2011 at 9:34

                   Buna ziua! Va multumesc inca odata pentru opiniile dumneavoastra. Nu am vrut decat sa imbunatatesc activitatea privind recueperarea cheltuielilor de spitalizare. La noi este mai dificil avand in vedere specificul spitalului nostru, si anume spital de copii. Este greu sa iei o declaratie unui copil, ca sa spunem ca nu este tocmai legal, si apoi cum poti rezolva situatiile cand in foaia de observatie se scrie „copil lovit de un alt copil la scoala ” ,”copil impins pe scari de un alt copil”, sau ” copil agresat de necunoscuti pe strada „. Copii beneficiaza de asistenta medicala gratuita, ei fiind asigurati prin efectul legii. Am vrut sa stiu si parerea altora fata de situatia cu care ne confruntam. Parerile sunt diferite. M-ar fi interesat pararea colegilor din sistem care se confrunta cu aceeasi problema. Cei din afara sistemului privesc diferit problemea. Ei sustin ca atata vreme cat nu exista vreo norma care sa ne oblige la o anumita conduita de a recupera aceste cheltuilei de spitalizare, noi, spital nu avem vreo culpa. Este foarte adevarat ca nici Ministerul Sanatatii si nici Casa Nationala nu au emis norme de aplicare a prevederilor art.313 din Legea 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii, si prin urmare fiecare face cum crede ca este de cuviinta. Asa ca la noi…practica neunitara…Insa ce ne facem cu Casa care sta la panda, mai ceva decat „camatarii” (va rog sa o luati ca pe o gluma ). Au fost binevenite opiniile dumneavoastra, pentru care va multumesc si va asigur pe aceasta cale de intreaga mea consideratie.

                   • Cristi
                    Răspunde 11 august 2011 at 10:29

                    Rog comentarii pe urmatoarea speta:
                    In anul 2009 a avut loc un accident rutier soldat cu internare in spital (4 zile in coma) si decesul victimei.
                    Dupa cercetari si expertize rutiere in care se stabileste culpa comuna (in sensul ca pe un drum cu doua benzi de circulatie, victima se deplasa pe partea stanga a partii carosabile, la aproximativ 1 m de trotuar, ducand vacile la pascut, iar conducatorul auto se deplasa in aceeasi directie, lovind victima din spate, fara a frana macar 1 cm) se deschide dosar penal pe numele conducatorului auto iar urmasii victimei si spitalul judetean se constituie parti civile pentru recuperarea costurilor.
                    Cheltuielile de spitalizare se ridica la aproximativ 900 lei.
                    Cheltuielile materiale ocazionate de evenimentele care au urmat decesului (cheltuieli inmormantare, parastase etc.) ale urmasilor victimei, dovedite cu acte, se ridica la aproximativ 12.000 lei. Se solicita de catre urmasi recuperarea acestor sume si a unor daune morale in valoare de 40.000 lei (de la conducatorul auto in solidar cu asiguratorul RCA).
                    Solutia data de Judecatorie a fost:
                    „Solutie: În baza art. 178 alin. 2 Cod penal, condamnă pe inculpatul C. G. la 3 (trei) ani închisoare. În baza art. 71 alin. 1 şi 2 Cod penal interzice inculpatului C. G. drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II – a şi lit. b Cod penal, ca pedeapsă accesorie pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În baza art. 82 Cod penal stabileşte termen de încercare pentru inculpat de 5 (cinci) ani. În baza art. 359 Cod procedură penală pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 83 şi 84 Cod penal. În baza art. 71 alin. 5 Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală raportat al art. 998-999 Cod civil şi cu aplic.art. 50 şi 54 din Legea nr. 136/1995 şi cu aplic.art. 313 din Legea nr. 95/2006, admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile N.E., M. D. şi Spitalul Judeţean de Urgenţă şi obligă pe inculpatul C. G. în solidar cu asigurătorul de răspundere civilă S.C. ASIGURARE-REASIGURARE S.A. la plata următoarele sume: -6.023 lei cu titlu de daune materiale părţilor civile N. E. şi M. D. -20.000 lei cu titlu de daune morale părţilor civile N. E. şi M. D.; -450,47 lei cu titlu de despăgubiri materiale părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă . În baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare statului. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare şi comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 08 iulie 2011.”

                    La aceasta solutie a facut recurs Spitalul Judetean de Urgenta, in vederea recuperarii diferentei de bani, chemand in instanta atat pe inculpat cat si pe mostenitori.

                    Intrebare 1: Este legala chemarea in instanta a urmasilor in vederea recuperarii cheltuielilor de spitalizare (victima accidentului in momentul accidentului si a decesului era pensionata medical, si avea varsta de 53 de ani)? Daca da, care sunt sansele sa si castige in instanta?

                    Intrebare 2: Este posibil ca instanta sa fi redus la jumatate toate sumele cerute de mostenitori, inclusiv cele materiale probate cu acte, pentru ca a considerat ca este culpa comuna? Chiar si cheltuielile Spitalului Judetean de Urgenta?

                    Multumesc.

                      • Cristi
                       Răspunde 12 august 2011 at 9:13

                       Multumim pentru raspunsul prompt.
                       Mentionez ca nu a fost angajat un avocat de catre mostenitori.
                       Deasemenea sumele cerute au fost mici, intr-adevar, dar oricat ar fi fost de mari sumele cerute (si eventual castigate in instanta), pierderea suferita nu poate fi cuantificata in bani. Scopul mostenitorilor nu a fost sa castige bani de la inculpat, cu toate ca situatia financiara a lor nu este una roz (ca si cea a inculpatului). Poate ei n-ar fi cerut nici aceste sume daca inculpatul ar fi avut o atitudine cat de cat corecta fata de mostenitori (o parere de rau exprimata in cuvinte si eventual un ajutor financiar la oricare din evenimentele care au urmat decesului).

                     • Cora
                      Răspunde 16 septembrie 2011 at 11:41

                      Buna ziua,
                      In cazul in care autorul accidentului soldat cu deces isi cere iertare si contribuie cu un mic ajutor (o suma modica) la cheltuielile de inmormantare, mostenitorii mai pot pretinde despagubiri (daune morale si materiale) de la societatea de asigurari? Multumesc.

                      • Renata
                       Răspunde 29 septembrie 2011 at 22:46

                       Buna ziua,

                       Situatia este urmatoarea:
                       O persoana traverseaza strada regulamentar, insa este lovit de o masina care circula cu viteza foarte mare, neasigurand prioritate pietonului in cauza. Persoana ajunge in spital in stare critica. De aunci, victima tot in stare critica se afla.

                       Intrebari:
                       1. De catre cine se plateste spitalizarea? Spitalul poate cere banii si de la victima???

                       2. Care sunt pasii de umat pentru a obtine despagubiri de la soferul vinovat? Inca nu s-a depus nici o plangere de catre familia victimei. Acesta unde si in cat timp de la accident se poate depune?

                       3. Exista posibilitatea de a ne intelege doar verbal cu soferul, in cazul in care doreste sa coopereze in acest fel sau nu este indicat?

                       Va multumesc anticipat pentru ajutor.

                       • florin
                        Răspunde 7 noiembrie 2011 at 12:30

                        Buna ziua.
                        In anul 2009 am avut un accident rutier, victima a fost internat 5 zile in spital. Ne-am impacat pe cale amiabila(o suma de bani prin declaratie la notar), iar parchetul a dispus neinceperea urmarii penale.
                        Dupa 2 ani si jumatate primesc o recomandata de la spital prin care sunt instiintat ca trebuie sa platesc cheltuielile de spitalizare ale victimei.
                        La data respectiva am avut o polita RCA valida prin care victima si decontat reparatiile masinii.
                        Intrebarile ar fi: 1. trebuie sa platesc aceasta suma?
                        2. daca nu, atunci ce trebuie sa fac in continuare?
                        Multumesc anticipat
                        Cu deosebita stima.

                         • susca
                          Răspunde 11 ianuarie 2012 at 15:32

                          Fara pretentia ca sunt detinatorul adevarului absolut, pentru ca lucrez de multi ani in acest domeniu, va dau un sfat: daca in intelegerea cu victima s-a stipulat faptul ca ati despagubit-o in totalitate chiar si cu privire la plata cheltuielilor de spitalizare, atunci dvs. nu aveti obligatia de plata a acestor cheltuieli. Daca nu este expres inserat in intelegere acest lucru, veti fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare pentru ca obligatia de plata a cheltuielilor de spitalizare nu o aveti fata de victima ci fata de spital, deoarece acestuia i-a fost creat prejudiciu ca urmare a faptei ilicite pe care ati savarsit-o. Imi pare rau , dar toate solutiile date de instanta de judecata pe acest tip de speta ne-au fost favorabile . Acesta este sfatul meu. Succes

                            • susca
                             Răspunde 12 ianuarie 2012 at 8:43

                             Este foarte adevarat ca plateste asiguratorul , insa numai in cazul in care in cadrul procesului civil sau penal autorul accidentului rutier solicita chemarea in garanti. Spitalul care asigura serviciile medicale nu are in cunostinta la data acordarii serviciilor medicale si mai apoi la data intocmirii decontului de cheltuieli de spitalizare , numele asiguratorului autorului accidentului rutier.Prerogativa chemarii in garantie este conferita de legiuitor autorului vatamarii corporale care este chemat in judecata de catre unitatea sanitara pagubita ca urmare a faptei savarsita de catre acesta.

                          • Barbu Gabriel
                           Răspunde 5 decembrie 2011 at 8:38

                           Buna ziua,
                           Acum cateva zile am fost implicat intr-un accident, in care nu sunt vinovat si nu cred ca exista vre-un dubiu in acest sens (daca este necesar va dau detalii).
                           La politie am declarat ca nu depun plangere penala si nu ma constitui parte civila, doresc doar repararea masinii. Intre timp am aflat povestea cu plata spitalizarii. Eu nu vreau sa fac bani de pe urma vinovatului dar nici sa platesc din cauza lui. Ce ma sfatuiti?
                           Multumesc anticipat!

                             • Barbu Gabriel
                              Răspunde 6 decembrie 2011 at 9:03

                              Buna dimineata,
                              Autorul accidentului a pierdut controlul masinii, a intrat pe contrasens si a lovit un TIR care circula din sens opus. Acesta a pierdut si el controlul si a intrat pe contrasens unde m-a lovit pe mine. Nu a murit nimeni. Vinovatul are niste fracturi, soferul de TIR o mana luxata (am inteles), eu niste vanatai de la centura, airbag. Am fost dus la urgente si internat o zi, m-am externat la cerere, doreau sa ma tina inca o zi sub supraveghere. La politie am declarat ca nu depun plangere penala si nu ma constitui parte civila (nu doresc sa ma complic cu procese etc), dar mi-am rezervat dreptul de a reveni asupra acestei decizii . Ulterior am auzit ca in acest caz va trebui sa-mi platesc spitalizarea ceea ce schimba datele problemei. De aceea am apelat la sfatul dvs.
                              Gabriel Barbu

                                • Barbu Gabriel
                                 6 decembrie 2011 at 10:15

                                 Buna ziua,
                                 Multumesc mult pentru raspuns. Lamuririle dvs. sunt cat se poate de clare si folositoare. Inca odata multumesc si o zi buna!
                                 Gabriel Barbu

                             • Marinescu Iustin
                              Răspunde 21 decembrie 2011 at 15:01

                              Buna ziua.
                              Am si eu o intrebare pt dumneavoastra.In luna august am fost implicat intr un accident de circulatie (Un minor neinsotit a sarit in fata masinii mele ….eu aveam maxim 35-40 la ora si nu era trecere de pietoni,deci minorul traversa printr un loc nepermis) mi s/au recoltat probe de sange de unde a rezultat k nu am fost sub influenta alcolului.Copilul a avut vreo 10 zile de spitalizare. Pana in prezent nu am primit nimic de la politie si nu stiu cum sa procedez.Parintii copilului m-au sunat de cateva ori pt a-mi cere niste bani, dar eu considerand k nu sunt vinovat nu le am dat.Decurand am fost sunat de catre politistul care se ocupa de cazul nostru pt a ma chema sa ma intalnesc cu parintii copilului si sa le dau macar 4 milioane…. ca cika ei s-ar multumi si cu atata.Are voie domnul politist sa ma sune si sa insiste atata pt a le da bani parintilor copilului si are voie sa ma ameninte k dc in cazul in care nu le voi da bani va trebui sa platesc eu expertiza medicala? Va rog sa mi spuneti si mie cum este cu expertizele astea….cine le plateste ….trebuie sa o platesc eu ??? sau ma pot scoate pe mine vinovat dc acel copil era neinsotit si mi a sarit pur si simplu alergand pe masina??Ce imi recomandati sa fac?

                               • susca
                                Răspunde 12 ianuarie 2012 at 10:42

                                Pentru minorul accidentat si care a beneficiat de asistenta medicala in spital, fiind internat, in conditiile in care organele abilitate sa efectueze cercetarea penala stabilesc ca nu sunteti vinovat in producerea acestui accident, nu sunteti obligat sa faceti plata cheltuielilor de spitalizare. Spitalul are obligatia ,in acest caz , a aplicarii disp. art. 218 alin.1 din L. 95/2006 si sa claseze cazul pentru autoaccidentare , cheltuiala fiind suportata din F.N.U.S.S., tinand cont ca in conf cu disp. art. 313 din L. nr. 95/2006 numai persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Va doresc succes!

                               • George Daniel
                                Răspunde 21 decembrie 2011 at 23:03

                                Buna Seara .. In timp ce traversam regulamentar trecerea de pietoni , am fost lovita de o masina inmatriculata in Spania , care a fugit de la locul accidentului . Spitalizarea a durat 20 de zile , avand tibia si peroneul fracturate la un picior. De la medicina legala am primit certificatul medico-legal cu 70-80 de zile de ingrijiri medicale . Intre timp , a fost identificat autorul accidentului , avand o asigurare falsa pentru masina cu care m-a lovit.
                                Intrebare : Cat ar trebui sa-i cer despagubire morala si materiala avand in vedere ca bonurile cu cheltuiala nu le-am strans , tinand cont si de pasii ce urmeaza facuti pentru vindecarea sper totala a mea .
                                Astept un raspuns de la dvs . Multumesc anticipat !

                                  • George Daniel
                                   Răspunde 22 decembrie 2011 at 22:19

                                   Multumim pt. ajutor și promtitudine .
                                   Cu respect, George

                                 • Liviu
                                  Răspunde 29 decembrie 2011 at 16:10

                                  Buna ziua .Acum trei luni am fost implicat intrun accident de circulatie cu victime eu fiind vinovatul dintre care una a depus plangere penala avand 7 zile de spitalizare si 45 de ingrijiri medicale(nu sunt lamurit cum se calculeaza astea, daca ma puteti lamuri astept o parere).Ulterior am luat legatura cu victima si RCA si ne-am inteles sa solutionam cazul de despagubire pe cale amiabila.Intrebarea este de unde poate sa isi ia nota de plata pt cheltuielile de spitalizare pt a o depune la dosarul de despagubire ,ce suma poate cere ca daune morale si daca inainte trebuie sa isi retraga plangerea pt a putea fi despagubit pe cale amiabila?

                                  P.s Daca RCA-ul il despagubeste mai este valabila plangerea impotriva mea?

                                  • Liviu
                                   Răspunde 29 decembrie 2011 at 17:58

                                   Revin daca nu m-am facut inteles asigurandu-va ca sunt serios interesat de consultanta dumneavoastra .Deci doresc sa ma implic ca victima accidentata sa poata beneficia de despagubirile cuvenite da nu stim cum se procedeaza.

                                     • Liviu
                                      Răspunde 30 decembrie 2011 at 21:26

                                      Va multumesc pt raspunsul clar si complet .
                                      Victima a dat de inteles ca se multumeste cu o despagubire pe cale amiabila suportata de RCA-ul meu(daune civile care trebuie dovedite+daune morale cam 25oo euro ) unde eu am intervenit pt a se realiza cat ma repede.Temerea mea este ca dupa ce se vede despagubit la influenta altora sa i-mi ceara mie alti bani pt a-si retrage plangerea.Intrebarea este daca dupa depunerea dosarului avand siguranta ca i-si va primi despagubirile cerute el poate sa retraga plangerea pentru a nu se incepe urmarirea penala?

                                     • cecilia
                                      Răspunde 11 ianuarie 2012 at 17:51

                                      Stimate domn,
                                      Sunt unul dintre acei juristi din spitalele din tara care se ocupa cu recuperarea cheltuielilor de spitalizare ocazionate de acordarea asistentei medicale victimelor accidentelor rutiere, vatamarilor si agresiunilor. Intrebarea dvs. cu privire la decontul de cheltuieli intocmit victimei accidentului rutier al carei autor spuneti ca sunteti, are un raspuns simplu, care trebuie cautat la spitalul in cadrul caruia a fost internata victima. Decontul de cheltuieli de spitalizare este intocmit in conf. cu disp. Ordinului M.S. nr. 1100 /2005 si se va solicita Biroului de Internari ,unde acesta trebuie sa se afle anexat, intr-un exemplar, la Foaia de Observatie Clinica Generala a pacientului. Acest decont , anexat unei solicitari a unitatii saniatre va fi adresat Asiguratorului in vederea recuperarii prejudiciului cauzat unitatii sanitare ca urmare a savarsirii accidentului rutier de catre dvs, accident care a avut ca urmare internarea in spital a victimei. Este foarte simplu de rezolvat aceasta problema. Succes.

                                     • CRISTINA
                                      Răspunde 30 decembrie 2011 at 15:13

                                      Buna ziua,in luna iunie am avut un accident de masina in urma caruia am avut nevoie de o perioada 55 zile de ingrijire medicala pentru vindecare de la data producerii accidentului, conform certificatului medico legal,find parte vatamata Am primit rezolutia de neincepere a urmarii penale sub infractiunea vatamare corporala din culpa pentru cel care a produs accidentul ,el recunoscandu-si vina in totalitate In declaratia data la notar am precizat -nu am niciun fel de pretentie civila, penala, materiala sau de alta natura de la numitul…..intrucat ne-am impacat,tin sa mentionez ca nu sa specificat in ce fel si nu sa mentionat nicio suma de bani Intrebarea mea este daca de la firma de asigurari pot primi daune civile in urma vatamarii corporale din culpa Va multumesc

                                      • CRISTINA
                                       Răspunde 30 decembrie 2011 at 15:21

                                       revin cu o completare Nunarul zilelor de spitalizare au fost in numar de 20

                                       • CRISTINA
                                        Răspunde 2 ianuarie 2012 at 23:30

                                        Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Anul viitor am programare pentru o noua interventie chirurgicala ce consta in inlaturarea unei tije de care am avut nevoie in vederea refacerii antebratului care mi-a fost zdrobit si el la impactu cu cel de al II lea autoturism.Sa inteleg ca nu se mai poate face absolut nimic.
                                        An nou fericit cu bucurii si cu acelasi simt civic sa ramaneti pentru noi.

                                        • CRISTINA
                                         Răspunde 5 ianuarie 2012 at 0:28

                                         Buna seara.Doresc sa va mai adresez cateva intrebari,daca dovedesc ca necesit de o noua interventie chirurgicala,sedinte de recuperari si repetate consultatii neurochirurgicale cu tomografe etc. si cel care a produs accidentul declara in instanta,in cazul in care se incepe un proces civil,ca nu am avut parte de despagubiri materiale,se mai poate face ceva? si care sunt pasii care ar trebui respectati si nu in ultimul rand daca pot deschide acest proces prin care sa solicit asiguratorului daune civile?

                                         • CRISTINA
                                          Răspunde 6 ianuarie 2012 at 21:20

                                          Va multumesc foarte mult,mi-ati mai dat o raza de speranta,urmeaza sa va contactam telefonic in viitorul apropiat pentru a ne reprezenta ca si avocat in procesul civil deschis firmei de asigurare a masinii, dupa ce luam legatura cu persoana care a produs accidentul

                                          • Simona Ciobanasu
                                           Răspunde 7 ianuarie 2012 at 18:11

                                           Mentionez ca am fost victima unui accident rutier pe trecerea de pietoni eu impreuna cu copii mei de 4, respectiv 7 ani.In urma accidentului ni s-au acordat ingrijiri medicale certificatul de la IML specifica – mie 12-14 zile iar copiilor cate 5-7 zile de ingrijiri medicale. As dori sa stiu , daca, in cazul in care eu nu depun plangere impotriva soferului exista riscul de a mi se imputa cheltuielile corespunzatoare investigatiilor medicale, respectiv computer tomografii, radiografii, consultatii ale mele si ale copiilor ( care au fost acordate in ziua accidentului, fara a ramane internati nici o zi in plus). Am inteles de la politie ca soferului i s-a retinut permisul auto si i s-a infaptuit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa. Avand posibilitatea sa ma inteleg cu faptasul am solicitat suma de 1500 ron, care nu ar acoperi costul acelor investigatii. Va multumesc!

                                           • cristian
                                            Răspunde 11 ianuarie 2012 at 21:59

                                            Bunu seara!
                                            Vă supun atenţiei şi eu următoarea speţă:
                                            În data de 19.05.2008 socrul meu a accidentat cu autoturismul o minoră care a fost internată în spital în perioada 19-27.05.2008. În urma împăcării parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în baza art.228, alin4 rap. la art.10, alin.1, lit.h din CPP.
                                            În luna mai 2011 spitalul respectiv îl actionează în instanţă pe socrul meu şi solicită obligarea acestuia la plata sumei de 2250 lei cheltuieli ocazionate cu spitalizarea. Am formulat întâmpinarea şi după două termene instanţa de fond a respins cererea spitalului ca nefondată, hotărîrea fiind motivată fără a face referire la vreo normă legală, în final fiind menţionat faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile prev. de art.999 şi următoarele din Codul Civil. Spitalul introduce recurs şi solicită trimiterea cauzei spre rejudecare, termenul judecării recursului fiind pe 19.01.2012.
                                            Vă rog să-mi spuneţi pe ce să-mi bazez întâmpinarea ce o voi formula în zilele următoare, cadrul legal sau ce altceva aş putea să fac întrucât eu am învederat instanţa că faţă de socrul meu nu s-a stabilit nicio formă de vinovăţie, rezoluţia parchetului fiind de NUP.
                                            Vă mulţumesc!

                                              • cristian
                                               Răspunde 13 ianuarie 2012 at 21:44

                                               Revin cu privire la accident:
                                               Într-o curbă s-a rupt bieleta de directie, nu a mai putut fi controlata masina care a derapat, a iesit in afara şoselei, a lovit o masă din ciment care a căzut pe minoră, aceasta afându-se de cealaltă parte.
                                               Socrul meu i-a dat o sumă de bani părinţilor minorei, s-au împăcat iar parchetul a dispus NUP.
                                               Totuşi, deşi nu s-a stabilit vreo formă de vinovăţie, spitalul l-a acţionat în instanţă pentru recuperarea cheltuielilor.
                                               Cu privire la motivare, citez:
                                               Instanţa are in vedere faptul ca reclamantul, desi a facut dovada cu inscrisurile depuse la dosar ca pârâtul (socrul meu) a accidentat-o pe minoră, nu a facut demersurile legale pentru introducerea acestuia in cauza, chiar si numai in scopul rezolvarii obligatiilor ce rezulta din acordarea serviciilor medicale.
                                               Astfel, intanţa apreciază că în materie civilă trebuie respectat principiul disponibilităţii părţilor asupra cadrului juridic şi ca atare, peste voinţa acestora nu se poate introduce în cauză, din oficiu, o persoană care nu a fost chemată în judecată, lăsând la liberar apreciere a reclamantului fixarea cadrului procesual.
                                               Mai mult decât atât, instanţa constată că reclamantul Spitalul nu a făcut dovada nici a faptului că sumele ocazionate de unităţile sanitare cu serviciile medicale acordate pacienţilor, victime ale agresiunilor sau accidentelor rutiere, trebuei recuperate de spital şi restituite către Casa de Asig. de Sănătate, acestea fiind suportate diferit.
                                               Având în vederea considerentele menţionate mai sus instanţa urmează a respinge acţiunea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul ca neîntemeiată, nefiind incidente dispoziţiile prev. de art.998-999 Cod Civil.

                                               Vă rog să-mi spuneţi dacă, în condiţiile în care faţă de socrul meu s-a dispus NUP fără a se stabili vreo formă de vinovăţie, acesta mai poate fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare.
                                               Vă mulţumesc!

                                              • susca
                                               Răspunde 17 ianuarie 2012 at 15:27

                                               Tinand cont de faptul ca s-a N.U.P. in temeiul disp. art. 228 alin4 rap. la art. 10 alin. lit.h din C.pr.pen. este fara echivoc ca Parchetul nu s-a pronuntat asupra vinovatiei insa ca urmare a intervenirii unuia din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prev. in art. 10 si nu ca urmare a inexistentei vinovatiei persoanei impotriva careia s-a depus inintial plangerea penala prealabila. Pe cale de consecinta, spitalul este indrituit in temeiul disp. art. 19 C.pr.pen. , in conditiile in care nu s-a realizat pe calea actiunii penale valorificarea drepturilor conferite acestei unitati sanitare spitalicesti de disp. art. 313 din L. nr. 95/2006 . Prin faptul ca s-a dat N.U.P. nu se poate concluziona fara echivoc ca persoaei impotriva careia s-a depus plangerea penala nu-i sunt aplicabile disp. art. 313 din L. 95/2006, conform careia:” persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane …sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata.” Incetarea procesului penal nu-l exonereaza pe autorul vatamarii corporale de obligatia repararii prejudiciului cauzat spitalului prin fapta ilicita savarsita. Imi pare rau ca nu sunt tocmai informatiile care sa va fie utile in intampinarea la dosarul uin care sunteti parte, insa este obligatoriu a cunoaste adevaratele sansele pe care le aveti intr-o asemenea confruntare. Succes!

                                              • camelia
                                               Răspunde 21 ianuarie 2012 at 21:27

                                               buna seara! va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarele relatii .Persoana accidentata pe trecerea de pietoni in fata unui post de politie Letcani Iasi , pietonul a ramas pe trecerea de pietoni cu jumatate de corp si cap iar picioarele pe refugiu, din care stangul fractura de femur stang cu deplasare , operat , certificatIML 120 zile cum pot proceda cu o parte din daunele materiale pt care nu am putut obtine documente,chitante doctori ,asistente,infirmieri ,sange cumparat traim in Romania!!! iar situatia mea fiind foarte grava s-au considerat necesare aceste cheltuieli . Soferul mi-a oferit suma de 5000 roni nu am fost de acord deoarece s-a comportat inuman din momentul accidentului si pana acum .Mentionez ca am zacut cu jumatate din trup timp de 40 de minute pe trecerea de pietoni fara sa fie semnalizat locul in niciun fel , nici de sofer nici de politie .E u stand cu groaza mortii ridicandu-ma in coate si ferind capul sa nu fiu lovit de masinile care circulau pe langa mine si nu ar fi putut sa ma vada la timp si sa ma evite fiind si foarte intuneric .Nu va mai relatez si despre ilegalitatile facute in ancheta , va rog sa-mi spuneti daca firma de asigurari Astra Iasi la care am depus un dosar ma poate ajuta cu ceva si cat timp ar dura deoarece sunt la limita subzistentei , nu am bani de recuperare , medicamente,mancare,cazarefiind din Suceava stau la mila unei familii din Iasi pt a putea merge la controalele medicale dese.Mentionez ca necesit a doua interventie chirurgicala dupa 18 luni. astept raspunsul dumneavoastra!!

                                               • luminita
                                                Răspunde 26 ianuarie 2012 at 16:43

                                                acum un an am fost victima unui accident rutier.am fost operata la picior.si in prezent fac recuperari.tot ce am cheltiut am suportat numai eu,cel care a m-a lovit nu l-a interesat.am facut plangere penala,avand peste 60 de zile de la medicina legala.avocatul care il am nu face nimic.vreau sa stiu cum tb sa procedez pt a lua contact cu cei de la asigurari.la cine tb sa apelez?cei de la politie nu vor sa imi dea detalii in privinta asigurari.

                                                • vlad
                                                 Răspunde 28 ianuarie 2012 at 11:11

                                                 Va salut!In 2009 am fost implicat intr-un accident rutier in urma caruia un copil a suferit vatamari corporale.A avut loc un proces in urma caruia am fost gasit vinovat.Am primit zilele acestea o adresa de la Spitalul Clinic de Copii cum ca in 15 zile trebuie sa achit cheltuielile de spitalizare in valoare de 4400 ron.Intrebarea mea este:cine trebuie sa achite aceasta suma,eu sau asiguratorul meu?Va multumesc anticipat!

                                                   • vlad
                                                    Răspunde 7 februarie 2012 at 16:30

                                                    Va salut din nou!Am citit mai atent inchierea dosarului si undeva se mentioneaza ca se obliga inculpatul(adica eu) la plata cheltuielilor de spitalizare intrucat spitalul nu a solicitat sa fie desbagubit de catre asigurator.Dumneavoastra ce parere aveti?Trebui sa achit eu acea suma in cazul asta?Va multumesc anticipat!

                                                      • vlad
                                                       22 februarie 2012 at 15:05

                                                       Cu scuzele de rigoare va mai deranjez o data domnule Artur.Am intrebat in diverse locuri cum trebuie sa redactez aceasta adresa catre asigurator si nu m-a lamurit nimeni.Imi puteti spune dvoastra cum sa o redactez sau sa imi dati un link cu un model?Si unde trebuie sa trimit adresa?Catre sediul asiguratorului din judetul meu?(eu sunt din Iasi).Va multumesc inca o data pt timpul acordat si informatiile oferite!Va salut cu respect!

                                                   • Adi
                                                    Răspunde 30 ianuarie 2012 at 22:18

                                                    Bună seara.
                                                    Am și eu o întrebare:
                                                    Cine plătește cheltuielile de spitalizare pasagerului (fără asigurare de sănătate), implicat într-un accident (neadaptarea vitezei), în cazul în care șoferul (sub influența alcoolului) a decedat?

                                                    • Ioana
                                                     Răspunde 5 februarie 2012 at 13:27

                                                     Buna ziua.am o intrebare la dvs.in martie 2010, am fost victima unui accident rutier, din care a rezultat vatamarea mea.am avut 90 zile de ingrijiri.intr-o prima faza am depus plangere penala la politie, apoi, dupa vreo doua luni, am retras plangerea dar fara sa primesc nicio despagubire din partea soferulu.am spus doar ca nu mai am pretentii fata de el, nu am spus ca m-a despagubit pentru ca nu a fost asa.intrebare: pot sa actionez in instanta civila pe asiguratorul masinii si sa cer daune? astept un raspuns.va multumesc

                                                       • Ioana
                                                        Răspunde 6 februarie 2012 at 11:30

                                                        buna ziua.adica eu, daca am retras plangerea si m-am impacat cu autorul accidentului, el tot ramane cu dosar penal?

                                                          • Ioana
                                                           6 februarie 2012 at 13:07

                                                           va multumesc.as fi inercat o actiune in civil impotriva asiguratorului, dar, am auzit ca taxele judiciare sunt foarte mari.

                                                       • one alina ionela
                                                        Răspunde 20 februarie 2012 at 9:57

                                                        Buna ziua
                                                        In anul 2008 am avut un accident, am surprins si accidentat o tanara care s_a angajat in traversarea strazii prin loc nemarcat fara sa se asigure.Tanara a necesitat pentru vindecare un numar de 6, 7 zile de ingrijiri in unitatea spitaliceasca. Pentru mine s a hotarat neinceperea urmaririi penale.Masina avea asigurare casco dar era de la firma nu mai am copie dupa polita de asigurare daca are relevanta.Acum cateva zile am primit o citatie de la spitalul unde a fost ingrijita pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare. Eu trebuie sa le platesc?eu am circulat regulamentar. CE SA FAC? VA MULTUMESC ANTICIPAT.

                                                        • Alina
                                                         Răspunde 20 februarie 2012 at 18:17

                                                         Buna seara
                                                         va rog sa mi oferiti un raspuns
                                                         in 2008 am fost implicata intr un accident rutier,am surprins si accidentat o tanara care a traversat prin loc nepermis fara sa se asigure, a avut nevoie de 6, 7 zile de spitalizare.In cazul meu s a hotarat neanceperea urmaririi penale. Acum cateva zile am primit de la spitalul unde a fost ingrijita, citatie de trimitere in judecata pt recuperarea cheltuielilor.Eu trebuie sa platesc daca am circulat regulamentar?va multumesc anticipat!

                                                         • Alina
                                                          Răspunde 21 februarie 2012 at 13:54

                                                          Buna ziua
                                                          Va multumesc pentru raspuns.Da am fost instintata sa platesc pana la 30 octombrie 2011, dar nu am platit.Va scriu rezolutia si va rog sa va uitati dvs peste ea, ca sa fiu sigura de interpretare.Nu pot sa mi angajez un avocat momentan.
                                                          In data de …. 2008 ora… in timp ce conducea autoturismul marca… pe b_dul …dinspre str…inspre b_dul ….in dreptul imobilului cu nr …a surprins si accidentat pe numita…..care s-a angajat in traversarea strazii prin loc nemarcat, fara sa se asigure.
                                                          In urma accidentului numita…..a suferit leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare in nr de 6,7 zile de ingrijire medicale ( f 12).
                                                          Avand in vedere ca in urma accidentului partea vatamata a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar mai mic de 10 zile de ingrijire medicala in cauza devin incidente prevederile art 10 lit.b cod procedura penala.
                                                          Pentru considerentele de mai sus,
                                                          In temeiul art.228 alin. 6 si art.10 lit b cod procedura penala
                                                          CONFIRM
                                                          1 Propunerea de neincepere a urmaririi penale in cauza privind pe Alina domiciliata in….sub aspectul savarsirea infractiunii prevazute de art.184 alin. 1,3 cod penal.
                                                          2 se stabilesc cheltuieli judiciare in suma de 370 care raman in sarcina statului
                                                          3 solutia se comunica partilor si spitalului judetean.
                                                          Atasat de citatie am primit si o foaie cu costuri pacient si inca una care a fost trimisa de la parchet catre spital in care ultimul paragraf e in felul urmator:Intrucat, conform F.O.clinica nr…. partea vatamata ….. a fost internata in unitatea dvs sectia neurochirurgie, in perioada… , pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea acesteia va indrumam sa va adresati cu o actiune civila separata instantei competente. VA MULTUMESC MULT.

                                                          • MINEA MIHAI
                                                           Răspunde 23 februarie 2012 at 23:01

                                                           Buna seara. Apelez la dvs. in speranta transmiterii unui raspuns pozitiv avand in vedere ca pana acum nimeni nu a dorit decat furniza comunicate, rezolutii si decizii eronate. Va rog frumos sa-mi adresati raspunsul pe adresa de e-maill reiterata. Istoria epopeei/odiseei jocului nebun al sortii, momentul si locul nepotrivit ce posibil candva sa fie subiectul unui roman sau film. La data de 24.09.2006 ma delasam pe ruta Brasov – Satu Mare in misiune la o activitate nationala, ordonata cu auto personal Renault Clio, autoturism{e} cu care de-a lungul activitatii am fost la zeci de activitati in timpul si din cauza indeplinirii unor sarcini de serviciu. Am dorit a mentiona aceasta intrucat in situatia data, daca din varii motive, familiale, de serviciu, culturale, sportive, religioase, sanatate dar eram in perfecta stare de sanatate fizica si psihica intrucat deplasarea se efectua pentru participarea la finala nationala de tenis de camp pe M.A.I. doream sa-mi provoc leziuni corporale sai dauna materiala, mai mult ca sigur ma orientam pentru un drum E.; N.; Valea Bogatii sau un oras in tranzitare nu alegeam DJ 151. Astfel in tranzitarea si a DJ 151 Acatari/Ungheni ce strabate Loc. Craciunesti – Mures la 300 m. in amonte de borna km. 10 exista in reabilitare un sector de drum deschis circulatiei publice decopertat transversal de 15 m. lungime/28 cm. adancime fara sa fie presemnalizat/semnalizat conf. CRN, L. 49 de aplicarea O.U.G. 195 si O.G. 163, N.M. sau respectului fiintei umane. in urma impactului a facut explozie anvelopa fata stg. moment in care din cauza socului mi-a alunecat capul din tetiera in stalpul din stg. perzandu-mi instantaneu cunostinta. Autoturismul incepand a se deplasa sinuos cativa zeci de m. dupa care din cauza denivelarilor si gropilor existente s-a intors spre dr. fata de directia rularii si a intrat in santul de scurgere de 1,20-1,40 m. oprindu-se cu plafonul de desupra portierei fata stg. de un pom cu circumferinta de 20/30 cm. Moment in care martorul ocular ce se afla in fata imobilului 528 a mentionat ulterior ca am mai dat o data cu capul de stalpul stg. fata. Dupa acordarea unor prime masuri de prim-ajutor cat ia permis deschiderea portierei printr-un nepot ce se reantorcea de la servici fiind lucrator la I.SU. Targu Mures s-a solicitat interventia echipei medicale de urgenteSMURD si descarcerari pompieri. Descarcerarea desi in situatia data nu se impunea distrugerea caroseriei autoturismului s-a efectuat sub supravegherea direcat a Dr,. Raed Arafat care la sfarsitul interventiei desi nu avea nici o atributie a comentat in fata camerei de luat vederi a Antena1 locala venita la solicitarea SMURD ca posibil accidentul sa se fi produs ca urmare a neadaptarii vitezei de circulatie fara sa mentioneze nimic, nimic de posibila cauza, portiunea decopertata transversal care se afla foarte aproape. Dupa el acelasi lucru efectuandu-l si Politistul venit la fata locului care cu atat mai mult conf. nomelor metodologice nu are voie sa de-a relatii mass media si o localnica. Ulterior s-a intocmit un PV de cercetare la fata locului cu multiple date eronate sau de loc, trmis catre Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures in functie de starea sanatatii mele. Astfel mele dosarul intocmit pentru flagrant de vatamare corporala din culpa este trimis pe 03.10.2006 inregistrat de Parchet pe 04.10.2006, acelasi dosr retrimis din nou pe 29.11.2006 si inregistrat de Parchet tot pe 04.10.2006, retrimis inapoi in aceiasi zi fara sa se dispuna de Pr. desemnat banuiesc aleatoriu si in functie de pregatire fara sa precizeze ce anume solicita; expertiza rularii dinamicii motorului, expertiza locului impactului, analize, declaratii martori oculari/asistenti, certificat medico-legal, dosar ce va fi retrimis din nou pe 23.05.2007 si inregistrat de Parchet pe 17.01.2007. La dosr este atasata o declaratie a unui martor – vedeta a comunei – care a fost solicitata la 11 zile de la evenimentul rutier, de traseu, de munca si o plansa fotografica unde un rol deosebit a jucat ulterior foto nr. 12 efectuata ulterior dupa eveniment, unde pe un suport de inaltime medie la numai putin de 20 cm. de carosabil au fost amlasate numai pentru fotografie si inducere in eroare a necunocutilor trei semne de circulatie rutiera temperara, suspect de curate, amplasate dupa masuratorile specialistilor nu amatori la 410 m., 285 m. de portiunea decoperata. Dosar penal cu ce va fi plimabat din 23.05.2007 pe la toate instantele penale Targu Mures, cu emiterea unei decizii eronate de Jud. Sonia Deaconescu care va semna in numele intregului complet de judecata. Avand in vedere ca partea vatamata inca nu a fot audiata si in urma plangerilor efecutate prin participarea doar ca act de prezenta unde sunt chemat din nou pe 29.02.2012, prin prezenta va rog sa-mi comunicati; Sosietatea RCA era sau nu oblgata sa efectuaeze cercetarea cu intocmirea PV de cercetare, Dosar de dauna si sa acorde despagubirea conf. prerog. L. 136, si daca sau nu Polita de Asigurare Obligatorie civila este considerata contract de munca intre Asigurator si Asigurat conf. art. 49 din respectiva lege. Sunt multe de mentionat referitor la cauza respectiva dar ma oprec aici. Multumesc.

                                                           • Ioana
                                                            Răspunde 22 martie 2012 at 12:52

                                                            Buna ziua. In 5 martie 2004, a avut loc un accident, soldat cu ranirea unei persoane.din pacate nu s-a facut nimic pe latura penala, in martie 2012, dandu-se rezolutie de neincepere a urmaririi penale, pe motiv ca fapta s-a prescris. masina nu avea asigurare. am sunat la fondul de protectie a victimelor strazii, si mi s-a spus ca nu poate fi despagubita victima din urm motive: pana in aprilie 2004, FPVS despagubea doar victimele din accidente cu autor necunoscut, abia dupa modificarile din aprilie se despagubesc si in cazurile cu autori cunosscuti dar fara asigurare. Tinand cont de faptul ca accidentul s-a produs in martie 2004, si autorul era cunoscut, nu poate beneficia de despagubiri. este posibil asa ceva?va multumesc!

                                                            • robert
                                                             Răspunde 24 martie 2012 at 13:34

                                                             Buna ziua! In anul 2008 am avut un accident soldat cu victime, eu fiind vinovat, in 2010 am primit 6luni cu suspendare si victima daune de la RCA, dar avocatul mi-a zis ca asiguratorul o sa incerce sa recupereze banii de la mine, tin sa precizez ca nu mi sa suspendat nici carnetul de conducere, si nici pana in ziua de azi asiguratorul nu a facut nimic pt recuperarea despagubirilor, (avocatul mi-a sugerat sa nu imi cumpar nimic pe numele meu sau sa lucrez cu carte de munca, se poate in cazul in care imi fac carte de munca sau trec auto/casa pe numele meu sa se sesizeze?

                                                             • robert
                                                              Răspunde 24 martie 2012 at 21:31

                                                              Multumesc frumos pt raspuns! Se poate numi intentie, am accidentat pe cineva intrand pe interzis.. in cazul in care timp de 2 ani RCA nu a facut nici un demers sa ma mai astept sa faca regres? Sau nu sa considerat intentie? Chiar o sa ma interesez la Politie daca carnetul de conducere mai este valabil, tin sa precizez ca judecatorii cand au dat sentinta mi-au dat 6luni cu suspendare si au obligat RCA-ul sa plateasca despagubiri partii vatamate si cheltuielile de spitalizare, avocatul spunandu-mi ca se poate sa imi vina acasa citatie sa ma duc sa predau carnetul de conducere, in momentul sentintei eu lucram ca sofer si am fost intrebat si de D-na judecator, dar cred ca legea e facuta pentru toata lumea si nu se fac exceptii! Va multumesc foarte mult inca o data! Stima!

                                                              • robert
                                                               Răspunde 25 martie 2012 at 17:29

                                                               Va multumesc inca o data pentru timpul acordat, tin sa precizez ca m-ati ajutat foarte foarte mult! Stima!

                                                               • virgil
                                                                Răspunde 30 martie 2012 at 23:39

                                                                Buna seara
                                                                As vrea sa va deranjez si eu cu o problema. In urma cu 3 ani am avut un accident soldat cu 3 victime. Ma deplasam pe strada pe care locuiesc cu autotorismul, la prima intersectie cu o alta straduta in dreapta mea aveam oprita o autoutilitara chiar in intersectie dar pe trotuar, obturandu-mi vizibilitatea astfel incat am fost nevoit sa intru putin cu botul masinii in intersectie, moment in care am auzit un tipat si apoi o izbitura puternica. Pe parbrizul masinii am vazut doua persoane, una din ele cazandu-mi in dreapta jos si din instinct am tras stanga de volan sa nu dau peste ea. Cand m-am dat jos mi-am dat seama ca am fost lovit de un scuter pe care se aflau 3 persoane cu varstele de 22,24 si respectiv 25 ani.Persoanele in cauza au fost duse la spital.A doua zi cand am vrut sa ma duc la spital sa iau legatura cu doctorii am fost anuntat ca persoanele erau de etnie roma si alte 15 persoane asteptau jos la intrare dorind sa vorbeasca cu mine. Bineinteles ca am fost nevoit sa evit orice fel de dialog cu vivtimele dar le-am ajutat indirect vorbind zi de zi cu doctorii si ” implicandu-ma”.
                                                                Dupa toate acestea una din victime a avut 3 zile spitalizare, alta 5 zile iar cea mai grava a fost a treia persoana care se afla pe ghidonul scuterului care a avut 20 zile spitalizare cu 80 zile ingrijire medicala avand tija la unul din picioare, deci suferind cateva interventii. In urma expertizei auto s-a dovedit ca punctul in care eu puteam sa ma asigur si in care aveam vizibilitate era putin mai departe de momentul impactului si deci nu aveam posibilitatea sa ma asigur in acel moment.Procurorul a dispus o alta expertiza auto si audierea inca odata a martorilor asta si datorita faptului ca victimile si-au schimbat in mod repetat declaratiile, cea mai afectata dintre ele afirmand chiar ca ea era in intersectie si statea de vorba cu cei de pe scuter. Asta si datorita faptului ca mi-au zis din start ca daca vreau sa ma inteleg nu discuta fara 20.000 euro.
                                                                As dori sa va intreb daca si a doua expertiza iese in favoarea mea se poate sa se mai faca o a treia? Daca iese in defavoarea mea banuiesc ca se incepe urmarirea penala daca nu ma inteleg cu victima, mentionez ca doar cea cu 80 zile de ingrijire a depus plangere penala impotriva mea. Cat despre faptul sa ma inteleg cu victima nu am de unde si cum sa-i dau 20.000 euro mi se pare enorm de mult.Daca refuz sa ma inteleg care ar fi consecintele? Nustiu cum sa procedez sa fie bine pentru ambele parti. Victima nu a ramas cu traumatisme pe viata si acum este bine.Daca nu pot face intelegerea cam cat ar fi pierderile din partea mea?
                                                                va multumesc anticipat

                                                                  • virgil
                                                                   Răspunde 3 aprilie 2012 at 11:04

                                                                   Va multumesc. Am sa incerc sa fac asta sa vedem ce se va intampla.

                                                                 • gigi
                                                                  Răspunde 5 aprilie 2012 at 14:37

                                                                  Decembrie 2010 accident trecere pietoni mama accidentata. Spitalizata 70 zile stare inconstienta 7Martie 2011 deces.Ancheta politie procuror trimitere in judecata -Vatamare corporala din culpa-
                                                                  Parti in proces -societatea de asigurare-2spitale si salvarea solicita sume de bani -,
                                                                  apartinatorii eu si tatal meu -, inculpata .
                                                                  Prima infatisare asiguratorul doreste intelegere amiabila cu apartinatorii ,avocata inculpatei doreste intelegere intre parti. Instanta hotaraste amanare.
                                                                  Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in relatia cu inculpata pentru a nu se transfera cheltuielile cu spitalizarea spre noi apartinatorii .
                                                                  Cum procedez in relatia cu asiguratorul pentru recuperarea unor sume de bani cheltuite in acest nefericit accident.De la autoarea accidentului nu se poate recupera nimic deoarece este foarte saraca si nu are posibilitati.
                                                                  Va multumesc pentru timpul acordat

                                                                  • camelia
                                                                   Răspunde 8 aprilie 2012 at 19:03

                                                                   buna ziua am si eu o intrebare daca puteti sa-mi dati si mie un sfat sotul meu a suferit un acident in italia el era cu bicicleta pe pista de bicilisti era oprita o masina el a iesit a depasit masina si cand sa reintre pe pista de biciclisti de la o alta masina care oprise acolo a deschis portiera si la fost aruncat in cap a stat in coma 2 ore si are 38 de zile de concediu medical ce pot face care sunt procedurile si daca va lua ceva de la asigurari cine poate sa-mi de-a o informatie multumesc anticipat

                                                                   • georgiana
                                                                    Răspunde 20 aprilie 2012 at 0:42

                                                                    buna seara

                                                                    pe data de 10.04.2012 fratele meu a fost implicat intr-un accident.
                                                                    va relatez : fratele meu dupa ce a iesit din curte cu tractorul U650 ,avand atasat la el un disc de 3.5 m ,iar drumul comunal era de 5 m .Doar ce iesise si nu a avut viteza.la doar 5 m de deplasare din dreptul casei lui si pana in curba destul de mica , cand a fost acrosat din sens opus de un moped condus de un minor,acesta circuland cu viteza foarte mare,peste 70 sau 80/ora .Minorul conducea un moped modificat,nu facea altceva decat motocross .In momentul acrosarii acesta s-a atins de bara de sus a discului , dezechilibrandu-se si cazand jos. la acest eveniment au fost vreo 5 martori,dintre care si ambii parinti ai nostrii. in momentul cand fratele meu a vazut ca vine din sens opus pustiul pe motor el a tras cat mai mult pe dreapta si a pus rapid frana,iar minorul nu a franat . dupa acrosare au fost chemati parintii lui la fata locului,au verificat daca are lovituri ,daca se simte bine . parintii mei au vrut sa il duca la spital sa il examineze. Tatal minorului stiind ca fiul sau e de vina si ca mai conducea si un moped modificat si inregistrat la primarie ca moped desi motorul are alta capacitate a refuzat sa sune la 112 despre cele intamplate. s-au inteles amiabil ca nu este cazul. In aceea seara tatal lui se prezinta la spital cu minorul ,i s-a facut o operatie de legare a tendonului ,probabil in urma cazaturii . De la spital s-a sunat la 112 ,politia as-a deplasat la fata locului a facut masuratori, au facut expertiza la tractor , probe biologice recoltatede la fratele meu. tractorul a fost ok , la fel si fratele meu. i s-a suspendat permisul de conducere , i s-a intocmit dosar in curs de cercetare cu parasirea locului accidentului .acum doasarul e in curs de cercetare. daca nu a fost vina lui nu i se poate aplica doar o amenda administrativa ?el s-a inteles cu tatal minorului ca nu are pretentie . daca tatal minorului se intelege cu fratele meu , vreau sa stiu daca fratele meu este obligat sa plateasca cele 3 zile de spitalizare ale minorului ?
                                                                    dosarul fratelui meu nu a ajuns inca la procuror.
                                                                    minorul dupa doua zile de la eveniment a facut 18 ani. el a mai fost implicat intr-un accident in alta zi ,atunci a intrat intr-o curte de lemn,plus ca are dosar penal pt furt calificat .

                                                                    • lumydi
                                                                     Răspunde 15 mai 2012 at 7:28

                                                                     Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un rapuns.
                                                                     Am avut un accident rutier si primesc lunar 500 lei de la firma de asigurari , pe card avand poprire banca imi pune poprire pe toata suma , explicand ca nu sunt drepturi salariale , si nu pot sa beneficiez de cei 2/3 , dar eu cum pot sa traiesc , intrebarea mea este ce pot sa fac in acest caz.
                                                                     Va multumesc .

                                                                     • Pop Mihai
                                                                      Răspunde 1 iunie 2012 at 15:49

                                                                      Buna Ziua! In data de 1 decembrie 2012 am fost implicat intr-un accident rutiere , deplasandu-ma cu masina pe un Drum national cu viteza 7- km /h am avut ghinionul sa prin o parte de carosabil acoperita cu pietris , automat masina a derapat si am acrosat cu partea dreapta a masini capatul unui pod! Persoana din dreapta ( mama mea) a suferit o luxatzie la membrul inferior, iar persaoana din spate (unchiul meu ) a suferit o plaga la nivelul fetzei ! Dupa ancheta politiei si a procuraturi s-a decis neinceperea urmari penale ,adica am fost declarat nevinovat , Nu am fost penalizat de catre politie ( nu am primit nici o sanctiune) ! Problema e ca dupa 5 luni mi-a venit o notificare pt a plati interventia Ambulantei la fata locului si transport celor 2 persoane( mama si unchiul ) la spital ! metinonez ca nu au avut nevoie de nici o zi de spitalizare , dar spre uimirea mea mi-a venit notificarea de la serviciu de ambulata BN cum ca as avea de achita 950 Ron! intrebarile mele sunt:
                                                                      1. Atat timp cat politia nu m-a tras la raspundere nici macar cu 1 amenda sau avertisement , cum au constatat ei ca eu sunt vinovat ?
                                                                      2 . Pt ce contribumi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate daca trebuie sa platim orice serviciu medical?
                                                                      3. Cum credeti ca trebuie sa actionez in acest caz?
                                                                      3.

                                                                      • Pop Mihai
                                                                       Răspunde 1 iunie 2012 at 15:50

                                                                       1 iarnaurei 2012 am fost implicat in accident…imi cer scuze pt greseala*

                                                                       • valentin
                                                                        Răspunde 9 iunie 2012 at 18:19

                                                                        in urma cu citeva zile fiul meu in virsta de 7 ani a fost accidentat in fata blocului de un autoturism, rezultatul, femur rupt, operatie , contuzii etc … . Constatarea politiei „vatamare corporala din culpa” a doua zii am depus plingere impotriva doamnei care a condus autoturismul, mentionez ca avem nici o pretentie daca doamna m-ar fii contactat, dar au trecut 10 zile si nici un semn sau macar un telefon , si sunt hotarit sa merg cu dinsa pina in pinzele albe sa o fac sa plateasca , ptr ca mi sa spus ca e posibil ca refacerea copilului sa nu fie completa si ca va dura itre 6 si 8 luni refacerea lui , sunt distrus, si pe deasupra este si o domna cu influenta in oras iar eu un amarit de muncitor in constructii. Va rog sa ma ajutati care sunt pasi de urmat macar in mare. mi-a soptit o asistenta cu credinta ca doamna doctor ar fi fost platita sa-mi externeze copilul mai repede din spital.

                                                                        • Alina
                                                                         Răspunde 18 iunie 2012 at 23:45

                                                                         Va rog foarte frumos sa-mi clarificati si mie niste probleme.Sotul meu conducea o motocicleta cand i-a fost taiata calea de un boschetar cu o bicicleta si un carut dupa el.A incercat sa-l evite si a intrat intr-un stalp.El este de 7zile internat la A.T.I cu multiple traumatisme,iar pasagerul lui a fost internat 3 zile la un spital,dupa care s-a externat la cerere ,iar dupa 4 zile s-a internat la alt spital prin urgenta dar a prezentat si biletul de iesire din spital,de unde se va externa dupa 3 -4 zile.Pasagerul nu doreste sa formuleze plangere penala.Sotul meu este coasigurat,iar motocicleta avea RCA.Pasagerul este major ,dar elev.As vrea sa stiu cine va trebui sa plateasca spitalizarea celor doi?Cum este mai bine pentru noi daca se va considera autoaccidentare sau daca va fi gasit vinovat boschetarul?Va multumesc anticipat si va rog foarte mult sa ma ajutati.

                                                                         • tudor
                                                                          Răspunde 20 iunie 2012 at 11:01

                                                                          Buna ziua
                                                                          As avea si eu o intrebare.In cazul in care impacarea se face intre inculpat si victima in urma unei infractiuni de lovire si alte violente plata cheltuielilor de spitalizare revine inculpatului?am inteles ca in cazul in care este vorba de accident rutier si se impaca partile in unele cazuri revine obligatia de plata a cheltuielilor de spitalizare victimei.

                                                                            • tudor
                                                                             Răspunde 21 iunie 2012 at 14:12

                                                                             multumesc frumos de raspuns…imi cer scuze pt devierea de la subiect 🙂

                                                                           • Catrina Catalina
                                                                            Răspunde 21 iunie 2012 at 8:54

                                                                            Buna ziua,va rog frumos daca se poate sa-mi dati si mie un raspuns:in urma cu 3 ani prietenul meu a fost implicat intr-un accident de circulatie la o trecere de pietoni cu toate ca mergea cu viteza de 30-40 km (rezultat din expertiza) o persoana a traversat alergand pe trecerea de pietoni si nu a mai putut fi evitata,accidentand-o rezultand o spitalizare pana in 50 de zile totodata autoturismul neavand RCA,victima a cerut o suma mare de bani,nu sa ajuns la o intelegere,dosarul penal sa judecat sa dijuns in dosar civil prin care victima cere o suma enorma,sa introdus fondul de protectie al victimelor strazii,urmand sa se incheie si dosarul civil.Intrebarea este,in momentul in care fondul de protectie al victimelor strazii despagubeste,ce obligatii va mai avea cel care a produs accidentul ?

                                                                            • albu cristina
                                                                             Răspunde 22 iulie 2016 at 16:01

                                                                             Buna ziua!\va relatez un caz la care as vrea anumite lamuriri!\Verisorul meu de 28 de ani a fost victima unui accident(soferul conducea un tractor, fara permis, si transporta pe cuva pe virosul meu si alta persoana de 19 ani) In urma accidentului varul meu a ajuns la spital, fiinde 8 zile in coma, cu putine sanse de supravetuire.
                                                                             In acest sens va intreb urmatoarele:
                                                                             – cine plateste spitalizarea?
                                                                             – cine suporta cheltuielile materiale in caz de deces?-cum ne putem constitui, ca parte in proces pentru despagubiri materiale si morale(familia mea fiind puternic afectata emotional,l t0ti membrii fmiliei ajungand, practic pe rand, la spital)
                                                                             In speranta unui raspuns aviazat, va multumesc!

                                                                              • Liliana Vutcovici
                                                                               Răspunde 30 iulie 2016 at 6:13

                                                                               Tractorul trebuie să aibă o poliță RCA în vigoare la data accidentului. În această situație, asiguratorul RCA va fi obligat la plata despăgubirilor, atât a spitalizării cât și a tuturor cheltuielilor legate de accident. Inclusiv, în cazul în care victima decedează, a cheltuielilor cu înmormântarea și cu pomenirile, si a daunelor morale pentru membrii familiei celui decedat. Din cauză că autorul accidentului nu avea permis de conducere, asiguratorul RCA are dreptul să recupereze acești bani de la acesta, printr-o acțiune în regres.
                                                                               Pentru o analiză gratuită a cazului dvs. contactați-ne telefonic sau prin e-mail. Datele de contact le găsiți pe pagina principală a site-ului nostru.
                                                                               Alături de oamenii în suferință,
                                                                               echipa VreauDespăgubiri

                                                                              • cosmin
                                                                               Răspunde 6 septembrie 2016 at 17:11

                                                                               Buna ziua, in data de 20.1.2014, un copil a dat cu capu in laterala autoutilitarei mele si a cazut pe bordura si a avut doua zile de spitalizare, parintii copilului au vrut sa ne intelegem pe o cale amiabila si mam dus cu iei la notar si le am oferit o suma de bani pentru spitalizare. dar acum mi a venit cheltuieli de spitalizare de 700 lei , cf iarasi platesc?

                                                                                • Liliana Vutcovici
                                                                                 Răspunde 9 septembrie 2016 at 15:59

                                                                                 Depinde cum ati formulat actul notarial.

                                                                                • Lascan Mirel
                                                                                 Răspunde 12 septembrie 2016 at 18:06

                                                                                 Buna ziua!
                                                                                 Anul trecut am avut un accident rutier, eu fiind victima dar in acelasi timp si vinovat. Acum aproape o luna, am primit o instiintare de la spital cum ca pentru cele 3 zile de spitalizare am de plata 128 de milioane lei vechi. in cazult asta cine trebuie sa suporte aceste cheltuieli de spitalizare?
                                                                                 Multumesc!

                                                                                  • Liliana Vutcovici
                                                                                   Răspunde 14 septembrie 2016 at 9:24

                                                                                   Din pacate, avem o veste proasta pentru dvs.
                                                                                   Legea dă dreptul spitalului să își recupereze prejudiciul cauzat prin fapte culpabile care aduc atingere sănătății propriei persoane. Aceasta înseamnă că, dacă sunteți vinovat de accidentarea proprie, veți suporta dvs. aceste cheltuieli, fără a vi le putea recupera de la altcineva.

                                                                                    • Lascan
                                                                                     Răspunde 14 septembrie 2016 at 17:49

                                                                                     Și în cazul în care a fost accident de munca, dar nu știu din ce motive a fost declarat accident rutier, se schimba cu ceva datele problemei?

                                                                                      • Liliana Vutcovici
                                                                                       Răspunde 15 septembrie 2016 at 9:58

                                                                                       Din pacate nu se schimba, vinovat de producerea accidentului sunteti tot dvs.

                                                                                    • m
                                                                                     Răspunde 14 septembrie 2016 at 13:56

                                                                                     Sotul meu a produs un accident cu 2 persoane spitalizat.Au fost despagubite de asiguratorul RCA .in aceste conditii mai platim spitalizare?

                                                                                      • Liliana Vutcovici
                                                                                       Răspunde 15 septembrie 2016 at 9:58

                                                                                       In cazul in care sotul dvs. este notificat de catre spital sa plateasca spitalizarea celor doua victime, va sfatuim sa faceti o adresa in care sa aratati spitalului cine este asiguratorul RCA al masinii dvs. Atasati polita RCA si chitanta prin care dovediti plata acesteia.
                                                                                       Firma de asigurari va trebui sa plateasca si cheltuielile cu spitalizarea.

                                                                                      • m
                                                                                       Răspunde 15 septembrie 2016 at 10:31

                                                                                       MULTUMESC DIN SUFLET.TOATE CELE BUNE SI MULTA SANATATE.

                                                                                       • Maria Popescu
                                                                                        Răspunde 30 septembrie 2016 at 9:31

                                                                                        sunt vinovat de producerea unui accident rutier. victima a fost spitalizata. in decontul de cheltuieli care a primit-o la externare apar cheltuieli de la UPU ( tomografii, analize, medicamente) aceste cheltuieli cu pacientul in UPU tot eu le platesc?

                                                                                         • Liliana Vutcovici
                                                                                          Răspunde 30 septembrie 2016 at 10:01

                                                                                          In cazul in care sunteti notificat de catre spital sa platiti spitalizarea victimei, va sfatuim sa faceti o adresa in care sa aratati spitalului cine este asiguratorul RCA al masinii dvs. Atasati polita RCA si chitanta prin care dovediti plata acesteia.
                                                                                          Firma de asigurari va trebui sa plateasca si cheltuielile cu spitalizarea.

                                                                                         • S P
                                                                                          Răspunde 2 octombrie 2016 at 15:59

                                                                                          Buna. Am accidentat un biciclist da sunt vinovat biciclistul a fost dus la smurd la oa 14H15 si sa intors la ora 24H00 nu are fracturi sau alte probleme. Suma pentru impacare mi se pare cam mare. Daca nu o platesc ce se intimpla mai departe, o va plati RCA-ul meu ?. Cum se procedeaza ?. La ce sa ma astept ? Va multumesc anticipat !

                                                                                           • Liliana Vutcovici
                                                                                            Răspunde 3 octombrie 2016 at 9:12

                                                                                            Buna ziua, domnule S.P.

                                                                                            Atata vreme cat aveti incheiat un contract de asigurare RCA, asiguratorul dvs. este obligat sa despagubeasca persoana vatamata si sa plateasca cheltuielile de spitalizare. Pe noua lege, intrata in vigoare in 19.09.2016, dvs. sunteti obligat sa notificati asiguratorul, in termen de 5 zile, despre producerea evenimentului asigurat.

                                                                                            Toate cele bune.

                                                                                           • Liliana Vutcovici
                                                                                            Răspunde 7 octombrie 2016 at 10:05

                                                                                            Victima nu poate fi dublu despăgubită. În cazul în care a acceptat despăgubirea oferită de asiguratorul RCA al dvs., nu are dreptul să mai solicite alte daune pentru același prejudiciu.

                                                                                            • Liliana Vutcovici
                                                                                             Răspunde 25 octombrie 2016 at 14:45

                                                                                             Desi este impotriva oricarei logici, avand in vedere ca persoana care s-a accidentat este pensionar, deci a platit toata viata contributia la fondul de sanatate, legea spune ca:

                                                                                             LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006 (**republicată**)(*actualizată*)
                                                                                             privind reforma în domeniul sănătăţii

                                                                                             EMITENT: PARLAMENTUL

                                                                                             Data intrării în vigoare: 28 August 2015

                                                                                             Forma consolidată valabilă la data de 14 Septembrie 2016

                                                                                             ART. 320

                                                                                               (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale.

                                                                                             Deci DA, bunicul dvs. va trebui să achite spitalului cheltuielile efectuate.
                                                                                             Îmi pare rău.

                                                                                             • Alex Stoicia
                                                                                              Răspunde 13 noiembrie 2016 at 9:14

                                                                                              Stimata doamna,

                                                                                              Conform acestei legi devenim practic o natiume de neasigurati, care platesc totusi CAS si/sau RCA .
                                                                                              Am descoperit subiectul urmare articolului: http://stirileprotv.ro/stiri/social/somati-sa-plateasca-spitalizarea-daca-se-accidenteaza-singuri-cat-are-de-platit-un-pensionar-care-a-cazut-de-pe-bicicleta.html

                                                                                              Urmare acetei legi au aparut urmatoarele cazuri aberante:
                                                                                              – sofer care are RCA valabil si este platitor CAS are un accident rutier din vina lui in care este singura victima => isi plateste spitalizarea.
                                                                                              – orice biciclist platitor CAS care cade de pe bicicleta trebuie sa isi plateasca spitalizarea.
                                                                                              – orice accident pe care il poate avea un copil (asigurat obligatoriu prin lege pana la 18 ani) – cade de pe bicicleta, cade la patinoar, la ski, cade cand face sport sau la joaca = > isi plateste spitalizarea.
                                                                                              – orice pieton platitor CAS (fie el si copil) ce are un accident rutier din vina lui => isi plateste spitalizarea.
                                                                                              si exemplele pot continua…

                                                                                              Nu e greu de prevazut ce se va intampla… Spitatete vor factura pe banda rulanta sume imense ca serviciile medicale iar mii de procese vor fi pe rol din cauza imposibilitatii oamenilor (asigurati CAS) de a plati.

                                                                                              Intrebarea e ce putem face noi cand un asemenea abuz este legiferat si se pune in aplicare?

                                                                                              Cu respect,
                                                                                              Alex

                                                                                               • Liliana Vutcovici
                                                                                                Răspunde 18 noiembrie 2016 at 13:56

                                                                                                Aveți dreptate întru-totul!

                                                                                                Prin această prevedere legală, practic a devenit lipsită de conținut însăși asigurarea de sănătate! Discutăm despre faptul că este reglementată ca excludere o situație care ar trebui să fie, dimpotrivă, încadrată ca risc asigurat (”persoanele care prin fapta lor aduc daune sănătății… propriei persoane, din culpă”.) În cazul în care ți-ai produce daune propriei sănătăți cu intenție, atunci DA, aceea ar fi o excludere normală și legală.

                                                                                                Singurele soluții de remediere a unei asemenea situații aberante ar fi declararea ca neconstituțională a prevederii legale respective sau modificarea legii. Ambele demersuri necesită timp și eforturi si nu pot fi făcute de noi, ca firmă.

                                                                                                Însă putem sesiza Avocatul Poporului oricare dintre noi, în calitate de cetățean.

                                                                                                Vă doresc toate cele bune și sper la mai multă normalitate în țara aceasta!

                                                                                               Lasa un comentariu