8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Despăgubirea cheltuielilor de spitalizare din accident rutier

Despăgubirea cheltuielilor de spitalizare din accident rutier

Victima unui accident de circulaţie care este internată în spital primeşte îngrijirile medicale de specialitate (intervenţii chirurgicale, proteze, orteze, medicamente etc.), cazare şi masă. Casa de Asigurări de Sănătate decontează spitalului cheltuielile de spitalizare efectuate (într-un anumit cuantum).

Spitalul, prestator al serviciilor medicale, este obligat să recupereze banii, ce reprezintă costurile spitalizării victimei, de la autorul producerii accidentului, de la  asigurătorul RCA al acestuia sau de la partea responsabilă civilmente şi va vira banii (în cuantumul respectiv) în contul Casei județene de Asigurări de Sănătate. În acest sens, spitalul se constituie parte civilă în procesele penale și își primește banii după doi-trei-cinci ani, după ce se termină procesul penal.

O problemă o reprezintă accidentele în care autorul accidentului se împacă cu victima în urma unei tranzacții, iar victima își retrage plângerea penală sau nu se constituie parte civilă în procesul penal. În această situație, spitalul îşi va recupera cheltuielile de spitalizare chiar de la victimă, chiar dacă valoarea cheltuielilor de spitalizare este mai mare decât valoarea tranzacției care a stat la baza împăcării.

O altă situație este aceea în care autorul accidentului a decedat….

Cheltuielile de spitalizare în caz de accident de circulaţie rutieră constituie un prejudiciu direct cauzat victimei și un prejudiciu indirect cauzat prestatorului de servicii medicale. Aceste cheltuieli sunt suportate de spitalul al cărui pacient este victima accidentului rutier şi sub nicio formă de acesta dacă este asigurat sau co-asigurat în sistemul de sănătate publică . Subrogarea spitalului ( înlocuirea sau substituirea) în drepturile și obligațiile victimei pentru serviciile medicale prestate,  este o subrogație legală, prevăzută de art. 313 din  Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Prin dispozițiile legii se prevede expres dreptul furnizorilor de servicii medicale de a-și recupera de la autorul accidentului cheltuielile de spitalizare efectuate pentru serviciile medicale prestate victimei accidentului auto.

ART. 313  din Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătorești, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistență medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar Casei de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuala această evidență, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de Casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

Cheltuielile suplimentare probate cu documente justificative le vei suporta tu, urmând să le obții, cu titlu de despăgubiri materiale, de la autorul accidentului, de la asigurătorul RCA sau Carte Verde al celui care a produs accidentul, de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, sau de la Biroul gestionar Carte Verde (B.A.A.R).

Dacă autorul accidentului este el însuși rănit în urma accidentului şi are asigurare de sănătate sau este co-asigurat, spitalul suportă toate cheltuielile specifice spitalizării şi îngrijirilor medicale pentru vătămarea corporală respectivă. În această situație, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate va suporta toate cheltuielile și va deconta spitalului toate costurile medicale realizate, pentru că asigurarea de sănătate își produce toate efectele.

Recomand:
Să nu faceți nici o înțelegere cu vinovatul,cu  asigurătorul sau cu oricine altcineva în această situație până nu ne contactezi.

Poți, cel mult, să faci un contract de împrumut cu autorul accidentului, prin care te obligi că la data obținerii despăgubirii să-i returnezi banii primiți cu titlu de împrumut.

ATENȚIE:
Nu vă împăcați cu autorul accidentului până nu cunoașteți cuantumul cheltuielilor de spitalizare, este posibil ca acest cuantum să fie mai mare decât valoarea de despăgubire pe care o primiți de la autorul accidentului. În acest caz veți plăti voi înșivă cheltuielile de spitalizare.

În concluzie:
Victima accidentului rutier nu are o obligație legală de plată a cheltuielilor de spitalizare, decât în situația în care a fost despăgubit de autorul accidentului și a declarat că nu mai are nici o pretenție prezentă sau viitoare în legătură prejudiciul suferit în urma accidentului respectiv de la autor  sau de la Asigurătorul RCA al acestuia.

UP-DATE 2014: 

Legea 132/2014 modifică  articolul 313 (1) din Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, incluzând și daunele asupra sănătății propriei persoane, cauzate din culpă:

ART. 313  
  (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

Altfel spus, dacă m-am autoaccidentat va trebui să plătesc spitalului cheltuielile efectuate cu internarea mea.

150 Comentarii

 • ciprian bogoiu
  Răspunde 7 aprilie 2011 at 8:01

  Cum se intampla in cazul in care sptialul se constitue parte civila impotriva celui care a fost declarat nevinovat si nu impotriva victimei. Caz concrete un minor traverseaza strada prin loc nepermis, este accidentata de o masina. In urma cercetarilor procurorul il gaseste vinovat exclusiv pe copil. Dar dupa o perioada spitatlul da in judecata pe conducatorul auto. Cererea este legitmima ? Trebuia sa se indrepte spitalul impotriva tutorelui minorului?

   • Artur VUTCOVICI
    Răspunde 7 aprilie 2011 at 11:27

    Spitalul nu se poate constitui parte civilă într-un proces penal care nu mai există.
    Din cate am înţeles, procurorul în mod just şi temeinic, a dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar.
    A stabilit culpa exclusivă a copilului.
    Pe cale de consecinţă,
    Conducătorul auto nu are nici o răspundere (penală, administrativă sau civilă). Deci, nici o răspundere civilă delictuală, situaţie în care nu are obligaţie legală de a despăgubi pe cineva.
    Ba, mai mult, conducătorul auto poate cere despăgubiri părinţilor copilului pentru avariile produse autovehiculului.
    Spitalul va suporta toate cheltuielile de spitalizare pentru pacientul său, deoarece copilul cuprins într-o formă de învăţământ este asigurat prin efectul legii, iar cuantumul de bani reprezentând cheltuieli de spitalizare îi suportă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
    Spitalul, dacă a introdus o acţiune la instanţa civilă sau comercială competentă, va pierde procesul, deoarece acţiunea este fără temei juridic.

     • Flory Iancu
      Răspunde 21 decembrie 2011 at 12:57

      Buna ziua. In aceeasi situatie sunt si eu. In cazul meu, ca si conducator auto, m-am impacat cu victima, exista si rezolutia incetarii urmaririi penale, exista o chitanta scrisa de mana intre mine si tutorele copilului accidentat depusa la dosar, in care este mentionat clar ca nu mai are nici o pretentie de la invinuita (eu). Si totusi, Spitalul de Pediatrie, unde a fost internat copilul m-au chemat in instanta , cu precizarea ca trebuie sa platesc cheltuielile medicale(o valoare enorma, pe care nu-mi pot permite sa o platesc). Ce trebuie facut? Apelez la un avocat? Multumesc anticipat!

       • Artur VUTCOVICI
        Răspunde 21 decembrie 2011 at 17:01

        Buna ziua doamna Flory,

        Dumneavoastra nu aveti nici o obligatie legala de plata!

        Din cele relatate de dumneavoastra reiese ca a existat o tranzactie intre dumneavoastra si victima.
        Acasta tranzactie a stat la baza impacarii. Impacarea partilor inlatura atat raspundrea penala, respactiv condamnarea, cat si raspunderea civila delictuala respectiv, repararea prejudiciului prin echivalent banesc – prin despagubire.
        Daca in actul juridic, incheiat intre dumneavoastra si victima, este mentionat ca prin plata despagubirii victima nu mai are nici o pretentie fata de dumneavoastra, atunci se considera ca despagubirea este integrala.
        In acest caz victima va plati cheltuielile de spitalizare.
        In cazul in care instanta va considera ca despagubirea este derizorie, v-a plati asiguratorul RCA.
        In ambele situatii chemati in garantie Asiguratorul RCA.

        Artur Vutcovici

       • firiza emil
        Răspunde 1 septembrie 2016 at 16:05

        Domnule Artur pe data de 22.06.2016 am avut un accident de circulatie in care eu am fost de vina in urma caruia o fata a fost internata iar spitalul imi cere sa platesc toate cheltuielile . Procurorul nu a inceput urmarirea penala impotriva mea iar fata a precizat ca nu intelege sa formuleze plangere penala . asiguratorul meu rca nu ar trebui sa acopere si cheltuielile de spitalizare ale acesteia ??? Va multumesc anticipat !

         • Liliana Vutcovici
          Răspunde 2 septembrie 2016 at 15:06

          Buna ziua,
          Accidentul despre care ne relatati nu face obiectul nostru de activitate.
          Va rugam sa intrati pe site-ul nostru, sunt sute de articole pe blog si mii de raspunsuri la intrebari in sectiunea Va raspundem – arhiva. Cu siguranta, veti gasi raspuns si la problema dvs.

       • ciprian bogoiu
        Răspunde 7 aprilie 2011 at 12:06

        Multumesc de raspuns. Problema este ca :
        – eu sunt acel conducator auto
        – Nu am cerut nici un ban/despagubire de la victiam
        – accidentul s-a produs in 03.01.2009 iar acuma sunt citat intr-un proces de catre spitalul la care a stat 3 zile copilul
        Problema este ca :
        – documentele justificative includ si sentinta definitiva in care se spune ca sunt exonerat de orice fel de raspundere
        – spitalul sustine ca este vorba de despre impacare ( impacare care a survenit intre tutore si mie ca nu avem alte pretentii unul fata de celalalt)
        – spitalul ar trebui sa impuite cheltuielile vinovatului nu mie
        – am fost citat in proces in data 01.04.2011 cu prima infatisare la data de 03.06.2011
        In concluzie care este cale eleganta de atac:
        – intampinare
        – sa dau in judecat spitalul pentru citare nejustificata
        – alta solutie
        Nu este un caz de abuz sin parte spitalului sau asta este calea oficiala de atac.
        Multumesc foarte mult pentru raspunsul promt

         • Artur VUTCOVICI
          Răspunde 7 aprilie 2011 at 12:31

          1. Există o sentinţă a unei instanţe penale, sau o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale dată de Parchet (procuror)?
          2. Împăcarea părţilor, în ac est caz, înlătură atât răspunderea penală, cât şi cea civilă.
          Adică nici tu nu mai poţi pretinde ceva de la victimă.
          3. Exonerare de orice răspundere (penală, administrativă sau civilă). Înseamnă că nu ai nici o obligaţie legală de despăgubire care este obiectul răspunderii civile delictuale, prevăzută de art. 998 – 1000 alin. 3 Cod Civil.

          În concluzie:
          – nu trebuie să despăgubeşti pe nimeni!
          – te vei prezenta la primul termen la Instanţa de fond înscrisă pe citaţie, la data şi la ora respectivă şi înmânezi judecătorului Rezoluţia Parchetului.
          – spitalul nu se poate întoarce printr-o acţiune în regres nici împotriva pacientului său (copilul accidentat).

         • ciprian bogoiu
          Răspunde 7 aprilie 2011 at 16:28

          Multumesc pentru raspuns.

           • Artur VUTCOVICI
            Răspunde 7 aprilie 2011 at 16:43

            Cu plăcere.
            Îţi va folosi!

             • Bogoiu Ciprian
              Răspunde 15 martie 2012 at 9:03

              Din pacate am primit o solutie destul de ciudata la situtia prezentata v. link-ul
              http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=197&d=MTk3MDAwMDAwMDAxMzYyOTA*

              ce pot face mai departe?

               • Artur VUTCOVICI
                Răspunde 15 martie 2012 at 19:04

                Domnule Ciprian,
                Dumneavoastră îmi faceţi trimitere la Portalul instanţelor de judecată din Romaânia.
                Nu ştim despre ce este vorba.

                Alături de oamenii în suferință,
                Artur Vutcovici

                 • Bogoiu Ciprian
                  16 martie 2012 at 8:47

                  Buna ziua.
                  Cu ceva timp in urma v-am relatat cazul meu.
                  In urma unui accident cu victima am primit rezolutia din partea parchetului cu neinceperea urmarii penale. Dupa un timp am fost dat in judecata de spital-ul la care a primit ingrijiri victima, cu pretentia de a platii cheltuielile de spitalizare + cele de judecata.
                  dupa mult timp, desi la dosar am depus si o intimpinare, copie dupa sentinta definitiva cu NUP, judecatoril a hotarat da dat dreptate spitalului :”22/02/2012 Admis fond
                  Solutie: Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul SPITALUL DE PEDIATRIE PLOIEŞTI în contradictoriu cu pârâtul BOGOIU CIPRIAN şi în consecinţă: Obligă pârâtul să plătească suma de 799,34 lei, cu titlu de despăgubiri. Irevocabilă. … ” Ce pot face mi departe? Mai am vreo cale de a ataca aceasta decizie, sau cu alte cuvinte „sunt bun de plata”?
                  Mulțumesc
                  P.S. dupa ce a facut tot ce s-a putut sa evit accidentul , s-a recunoscut vina exclusiva pentru victima, tot eu trebuie sa platesc ….

                  • Ciprian Bogoiu
                   19 martie 2012 at 14:48

                   Am omis sa va spun ca, încă nu am primit nimic oficial, o înștiințare scrisa din partea judecătoriei cu privire la sentință. Tot ce am găsit este pe site v. link-ul de mai sus. Din câte am mai citit exista posibiltatea de atac sau recurs ( aici este nedumerirea mea) la aceasta sentință dar NUMAI duce ce primesc o înștiințare în scris. Rugămintea mea este, dacă se poate, de a ma îndruma cu privire le demersurile ce le pot face.
                   Mulțumesc.
                   P.S. sper ca în înștiințare sa fie altă soluție ….

                 • RAZVAN IONUT
                  Răspunde 27 martie 2012 at 16:03

                  Buna ziua am fost implicat intr-un accident rutier ,persoana care a fost cu mine in masina eu fiind conducatorul auto a avut nevoie de 3 -4 zile ingrijiri medicale el fiin elev a prezentat adeverinta iar la accea data nimeni nu mi-a zis ca eu trebuie sa platesc spitalizarea…nu sa inceput urmarirea penala impotriva mea nici o amenda nimic.Au trecut 3 ani acum sunt dat direct in judecata de catre spital pentru a plati spitalizarea acelui baiat……..in accea perioada eu am platit catre victima alta investigatii medicale pe care le-a facut la un spital din Bucuresti…nu a depus nici o plangere impotriva mea persoana in cauza adica victima.Acum dupa 3 ani trebuie sa platesc….fiind elev la accea data victima si trecand atata timp cum este posibil asa ceva.As dori sa stiu ce fac…platesc sau ma judec cu spitalul judetean.VA MULTUMESC ANTICIPAT

                   • Artur VUTCOVICI
                    Răspunde 29 martie 2012 at 21:32

                    Domnule Ionuţ,
                    Chemaţi în garanţie Asigurătorul RCA de la data producerii accidentului.
                    Daca nu mai știți care este asigurătorul RCA dați căutare CEDAM după nr. de înmatriculare al autoturismului pe care l+aţi condus.
                    Alături de oamenii în suferinţă,
                    Artur Vutcovici

                 • adi
                  Răspunde 17 iunie 2011 at 13:11

                  Buna ziua
                  As avea si eu o intrebare . In urma cu aproape 4 ani am fost implicat intr-un accident rutier . Atit eu cit si sotia mea am fost internati in spital si am avut nevoie de ingrijiri medicale . Celalalt conducator auto a fost trimis in instanta ca inculpat iar eu si sotia ca parti vatamate . Sau facut experize care au demonstrat ca el este vinovat de producerea accidentului iar d-na judecatoare i-a mai acceptat inca o expertiza si a venit un domn expert care a ajuns el la concluzia ca este cupla comuna . Deci acum el este inculpat eu inculpat iar sotia parte vatamata . In cele din urma am cazut de comun acord sa ne impacam dar problema acum este ca spitalul s-a constituit parte civila in dosar de cind a inceput aceasta judecata si vrea ca noi sa platim ceheltuielile de spitalizare
                  Imi puteti spune si mie cine are obligatia sa plateasca aceste cheltuieli tinind cont ca la momentul producerii accidentului eram platitor de CAS (platitor si in prezent atit eu cit si sotia ) si aveam si RCA
                  Va multumesc si astept un raspuns

                   • Artur VUTCOVICI
                    Răspunde 17 iunie 2011 at 13:28

                    Detaliati cum v-ati impacat (prin institutia medierii, prin declaratie pe proprie raspundere la autentificata notarial).
                    Pentru a va impaca ati primit o anumita suma de bani?
                    In declaratia pe proprie raspundere sa-mi spuneti exact ce ati scris.
                    Poate mai putem face ceva!

                     • adi
                      Răspunde 22 iunie 2011 at 19:01

                      am fost la firmele de asigurari si s-au semnat niste tranzactii in care aceste firme au facut cite o oferta pentru fiecare parte .
                      ofertele pe care firmele de asigurari ni le-a facut noi am fost de acord cu ele dar pentru stingerea dosarului penal mai trebuiesc platite cheltuielile de spitalizare in care acel spital s-a constituit parte civila .
                      cine trebuie sa plateasca aceste cheltuieli de spitalizare atita timp cit noi eram platitori de CAS si aveam asigurare RCA

                       • Artur VUTCOVICI
                        Răspunde 23 iunie 2011 at 20:31

                        Ce anume tranzactie ati semnat? Nu le am in fata pentru a-mi da seama la ce v-ati obligat.
                        Am inteles ca este o culpa comuna in care vinovatia apartine atat dumneavoastra cat si celuilalt conducator auto, a fost stabilit si gradul de vinovatie proportionala a fiecaruia (in procente)?
                        Daca ati semnat ca nu mai aveti nici o pretentie de despagubire prezenta si viitoare fata de autorul (autorii) producerii accidentului si fata de asiguratorul (asiguratorii) acestuia, ati facut o mare greseala, pentru ca veti plati cheltuielile de spiatlizare.
                        Spitalul se subroga (inlocuieste) in drepturile pacientului sau si se indreapta impotriva autorului (autorilor) accidentului si a asiguratorului (asiguratorilor) acestuia (acestora) costituindu-se parte civila in procesul penal.
                        In situatia in care autorul si asiguratorul sau rca, pe de o parte, si victima, pe de alta parte, s-au impacat printr-o tranzactie, victima va plati cheltuielile de spitalizare.
                        De ce? Pentru ca victima a fost despagubita (chiar daca valoarea despagubirii este inferioara cheltuielilor de spitalizare), iar aceasta a declarat ca nu mai are nici o pretentie iar despagubirea cuprinde toate prejudiciile suferite.
                        Prezentati-ne mai pe larg cazul!

                     • silver_bunea
                      Răspunde 5 iulie 2011 at 12:57

                      Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra referitoare la urmatoarea situatie :
                      Casa de Asigurari de Sanatate efectueaza un Raport de control , prin care constata ca unitatea sanitara (spital de copii) nu ar fi dispus masurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare in caz de acidente rutiere si loviri (vatamari corporale). Cu toate ca s-a justificat faptul ca unitatea se constituie parte civila atunci cand este sesizata de organul de cercetare penala, instanta de judecata, organul de control a retinut intreaga suma din contractul incheiat pe anul 2010, prelungit prin act aditional pana la 01.07.2011. Suntem nemultumiti de acest lucru si dorim sa dam in judecata CAS pentru a ne fi returnata suma abuziv retinuta .In raspunsul nostru la Raportul de constatare am aratat urmatoarele:
                      .Invederam pe aceasta cale ca unitatea noastra a depus diligentele necesare in vederea recuperarii cheltuielilor de spitalizare pentru cazurile de spitalizare pentru accidente rutiere si agresiuni, in mod nefondat CAS sustinand ca nu au fost intreprinse diligentele necesare.
                      Sustinem astfel, avand in vedere faptul ca unitatea noastra s-a constituit parte civila deindata ce a fost sesizata de catre organele de urmarire penala sau de catre instanta de judecata.
                      Astfel, potrivit art. 313 din Legea 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii , cu modificarile si completarile ulterioare, care stipuleaza ca :
                      “(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. “
                      Asa fiind, prin prisma dispozitiilor legale mai sus invócate in opinia noastra numai un organ abilitat poate constata dauna adusa de o persoana prin faptele sale sanatatii altei persoane si poate stabili prejudiciul cauzat acesteia. Aceste fapte prin care s-a pricinuit o vatamare integritatii corporale sau sanatatii unei persoane sunt considerate de legea penala infractiuni ( Sectiunea II- Lovirea si vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii –art.180 -184 Cod penal) constátate de altfel in cadrul unui proces penal, ocazie cu care este antrenata pe langa raspunderea penala si raspunderea civila . In cursul urmaririi penale , precum si in fata instantei de judecata persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si a persoanei responsabile civilmente, pana la citirea actului de sesizare.(art.15 Cod pr.pen.).
                      Prin urmare, consideram ca atata timp cat organele de urmarire penala si instantele de judecata nu ne-au sesizat cu privire la constituirea noastra ca si parte civila, CAS nu poate sustine cu nu am depus diligentele necesare in vederea constituirii ca si parte civila pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare.
                      4.Referitor la sustinerea privind prescrierea acestor cheltuieli de spitalizarea , opiniem, ca in conformitate cu dispozitiile art.8 alin 1 din Decretul 167/1958, prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuita printr-o fapta ilícita incepe sa curga de la data cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca paguba si pe cel ce trebuia sa raspunda de ea. Or, in cadrul procesului penal se stabileste cine este autorul faptei ilicitului penal , si abia, atunci unitatea noastra cunoaste cine este cel ce trebuie sa raspunda pentru fapta ilícita. Deci, aceste cheltuieli de spitalizare se vor recupera de la inculpat in cadrul termenului de prescriptie de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si de obligare a inculpatului la plata acestora. Discutabil ar fi si persoana carea ar putea fi gasita vinovata de savarsirea faptei penale , sustinem astfel ca in acceptiunea noastra atunci cand se retine in favoarea inculpatului circumstanta atenuanta a provocarii, instante este obligata cu ocazia solutionarii actiunii civile, sa stabileasca in sarcina acestuia obligatiile de plata catre unitatea spitaliceasca, corespunzator gradului sau de vinovatie.Daca instanta ar obliga inculpatul la plata intregii sume reprezentand cheltuielile de spitalizare , instante ar incalca principiul repararii juste si echitabile a prejudiciului material incercat, si care, in conditiile retinerii circumstantei atenuante a provocarii , acesta este diminuat raportat la gradul de vinovatie al inculpatului.
                      Concluzionand, practic stabilirea vinovatiei cu privire la savarsirea unei infractiuni revine instantei de judecata si nicidecum furnizorului de servicii medicale.
                      5.Mai mult decat atat din continutul Contractului de furnizare de servicii medicale spitalicesti nr..2010, prelungit prin act aditional , care de altfel reprezinta legea partilor, la obligatiile furnizorului de servicii medicale spitalicesti prevazute la art.6 nu rezulta obligatia recuperarii cheltuielilor de spitalizare in cazul accidentelor rutiere sau agresiunilor si nici sanctiunea nerecuperarii acestor cheltuieli.
                      Prin urmare, sustinerea dumneavoastra si masura pe care o veti lua in sensul, ca in situatia in care súmele nu vor fi recuperate CAS , va retine din obligatiile acestei institutii catre unitatea noastra sanitara súmele respective in temeiul dispozitiilor art.1144 si urm.Cod civ, sunt nelegale si netemeinice .
                      Noi apreciem ca in cazul noastru nu poate fi facuta aplicatiunea temeiului de drept invocat de catre dumneavoastra, intrucat apreciem ca noi nu suntem datori catre dumneavoastra, ci , tocmai invers pe baza prestatiilor medicale pe care vi le furnizam (art.1143 Cod civ. “Cand doua persoane sunt datoare una alteia, se opereaza intre dansele o compensatie care stinge amandoua datoriile in felul si cazurile exprese mai jos…”.
                      6.Argumentam aceasta sustinere si prin faptul ca dumneavoastra nu ati demonstat ca ne-ati decontat cheltuielile de spitalizare pentru agresiuni si accidénte rutiere, raportarile nefiind nominale , pe pacient, ci, aceasta este globala. De altfel CAS nu a decontat tóate cazurile realizate d eunitatea noastra.
                      7. Nu in ultimul rand, dorim sa criticam si modul de abordare al echipei de control , care nu a solicitat explicatiile necesare cu privire la Situatia privind evidenta distincta a cazurilor in care au fost aduse prejudicii sau daune sanatatii de catre alte persoane pentru perioada 2007-2011 (vatamari coroprale produse prin accidente rutiere si agresiuni), avand in vedere ca legislatia in materia este lacunara in acest sens, neexistand o metodologie specifica pentru astfel de situatii,
                      8. Fata de cele de mai sus, apreciem ca va veti apleca cu máxima atentie asupra argumentelor legale si temeinice mai sus expuse si ca veti dispune in concordanta. In caz contrar ne rezervam dreptul sa ne adresam instantei de judecata competente.
                      Asa fiind, CAS ne-a retinut aproape 1 miliard si dorim sadam in judecata avand in vedere aspectele de mai sus. Ce parere aveti ?

                      • Artur VUTCOVICI
                       Răspunde 6 iulie 2011 at 14:54

                       Bună ziua,
                       Revolta si nemulțumirea dumneavoastră față de modul de interpretare a legii de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt perfect justificate prin prisma textelor de lege invocate de dumneavoastră. Mai sunt si alte texte de lege care vin în favoarea dumneavoastră.
                       În concluzie:
                       1. Dumneavoastă va subrogați în drepturile pacientului dumneavoastră pentru cheltuielile de spitalizare aferente acestuia.
                       2. Dobândiți astfel calitate priocesuală activă în procesul penal, constituindu-vă parte civilă în procesul penal.
                       3. Casa este ordonator de credite.
                       4. Obligația spitalului de rambursare a cheltuielilor de spitalizare fața de CAS ia nștere în momentul în care obtineți despăgubirile civile de la autorul faptei ilicite care a produs prejudiciul sau de la asigurătorul acestuia.

                       Cunosc in detaliu această situație de la spitalele din Cluj-Napoca.

                       În concluzie: Casa nu vă poate cere banii pe care nu i-ați încasat, cu atât mai puțin să-i rețină. Felul în care a prodedat CAS, aduce grave prejudicii spitalului dumneavoastră, atitudine care este de natură să perturbe insuși actul medical pentru care este creat. Purtarea lor este abuzivă, nu are nici un temei legal.
                       Trebuie acționați în instanță.

                       Noi acordăm consultanță asistență și reprezentare victimelor accidentelor rutiere.
                       Din motive lesne de înțeles, nu vă putem spune mai multe prin acest mijloc de comunicare.

                       O zi frumoasă și mult SUCCES!

                        • silver_bunea
                         Răspunde 8 iulie 2011 at 11:51

                         Va multumesc foarte mult pentru opinia dumneavoastra. Deja Casa de Asigurari a retinut suma de aproape un miliard si a calculat accesorii de aproape 300 de milioane.Acum este momentul sa dam in judecata. Sunt pareri diferite fata de instanta competenta. Unii sunt de parare ca instanta comepetenta ar fi Tribunalul Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, altii ca Judecatoria. Noi am formulat obiectiunile pe care vi le-am expus in mesajul anterior, insa casa ne-a comunicat ca sunt simple „generalitati” si a trecut la fapte. a retinut miliarul si urmeaza si restul. Nu ne-a comunicat nicio decizie in sensul acesta. Am fost noi nevoiti sa ne adresam lor in scris pentru a ne comunica daca au procedat la retinerea sumelor si in sfarsit ne-au raspuns printr-o adresa. Care este parerea dvs. fata de aceasta situatie. Era obligat presedintele Casei sa emita o decizie pt.retinerea acestei sume? Ce atacam noi la acest moment , dupa ce am purtat atata corespondenta cu Casa de asigurari ?
                         Facem o actiune in pretentii ? Avem un proces verbal de constare din 29.04.2011, la care am formulat obiectiuni pe 04.05.2011, apoi s-a s-a incheiat un Raport de control pe 13.05.2011, pe 27.05. am raspuns ca ne vom adresa instantei de judecata si am comunicat ca obiectiunile facute , dar si acest ultim raspuns este o incercare de solutionare pe cale amiabila a litigiului nascut intre noi in baza contractului incheiat cu Casa. Pe 24.06.2011 am comunicat casei ca am raspuns la raportul de control , prin care am comunicat masurile dispuse, dar si faptul ca obiectiunile aduse acestui act de control au fost o incercare de solutionare amiabila a situatiei ivite.In sfarsit pe 04.07.2011 ne comunica ca ne-a fost retinuta suma de apropae un miliar, iar, pe 05.07.2011 ne-au comunicat ca ne-au calculat si accesoriile de aproape 300 milioane, retinerea urmand a s eface in conformitate cu prevederile art.1144 si urm.din Codul civil.
                         Asadar, cum vedeti dumneavoastra posibilitatea recuperarii sumelor abuziv retinute? Va sunt recunoascatoare pentru opiniile dumneavoastra, iar, ceea ce faceti dumneavoastra pentru accidentati nu intra in conflict cu noi, dat fiind faptul ca si noi suntem alaturi de victimele accidentelor rutiere si de cele suspuse agresiunilor, constituindu-ne parte civila impotriva inculpatilor.

                          • silver_bunea
                           Răspunde 8 iulie 2011 at 13:24

                           Din nou, buna ziua !
                           Spuneti-mi , daca aveti cunostinta , la nivelul spitalelor din Cluj, exista vreo metodologie , norme interne care stabilesc modalitatea de recuperare a acestor cheltuilei. Si cand spun asta, ma refer la necesitatea de a face noi adrese catre diversele sectii de politie pentru a afla date cu privire la faptuitori. Noi ne constituim parte civila numai cand suntem sesizati de organele de cercetare si urmarire penala. De obicei in foile d eobservatie se trece ca a fost victima unui accdent rutier, sau a unei asgresiuni, fara a avea date concrete despre faptuitor.
                           orice informatie este binevenita.

                            • Artur VUTCOVICI
                             Răspunde 9 iulie 2011 at 12:38

                             Aţi atins nodul gordian! Este mult mai bine să previi decât să tratezi.
                             Aţi depus toate diligenţele (sau maxime diligenţe, pentru că aveţi birou juridic) necesare obţinerii despăgubirilor ce reprezintă cheltuieli de spitalizare.
                             Casa va invoca acest lucru.
                             Raţionamentul este simplu: Casa vă avansează nişte bani pentru ca să îndepliniţi o prestaţie medicală unui pacient pentru care respectivul pacient nu este asigurat. Repet, dumneavoastră nu îndepliniţi această prestaţie în mod gratuit.
                             Spitalul se obligă să returneze costurile spitalizării din despăgubirea obţinută cu titlu de cheltuieli de spitalizare de la vinovatul faptei ilicite.
                             În marea majoritate a situaţiilor, inclusiv în cazul vătămărilor corporale grave, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Dacă nu este proces penal nu mai puteţi avea nici calitatea de parte civilă în procesul care nu mai există.
                             Dumneavoastră cunoaşteţi întinderea prejudiciului dumneavoastră, dar nu cunoaşteţi autorul ilicitului. Prescripţia extinctivă, de trei ani, operează din momentul în care aţi cunoscut sau ar fi trebuit să cunoaşteţi pe vinovat şi întinderea prejudiciului.
                             Dumneavoastră adesea puteţi cunoaşte vinovatul de la pacientul dumneavoastră.
                             Pe viitor pe pacienţii victime a unei agresiuni sau unui accident nu-i externaţi până nu dau o declaraţiei pe proprie răspundere privind autorul, cauzele şi împrejurările, precum şi orice date relevante care să vă ajute în recuperarea prejudiciului spitalului.
                             Ştiu că există un oarecare vid legislativ în speţa dată.
                             În altă ordine de idei, firma noastră nu acordă consultanţă gratuită nici chiar spitalelor. Cu dumneavoastră am făcut o excepţie de data aceasta.
                             Credem că aţi primit suficiente date şi informaţii, cu atât mai mult cu cât din exprimare, sunteţi chiar consilierul juridic al spitalului.

                             • susca
                              Răspunde 11 ianuarie 2012 at 15:04

                              Vreau sa intervin putin pentru ca lucrez intr-un spital din judetul Cluj, pentru a va spune ca spitalul nu se subroga in drepturile si obligatiile pacientului. Apreciez ca este gresita aceasta abordare. Spitalul se subroga in conf cu disp. art. 313 din L 95/2006 cu modif si complet. ult. in drepturile si obligatiile CASJ . Pe cale de consecinta, cheltuiala de spitalizare odata efectuata se transforma in prejudiciu produs institutiei sanitare din momentul in care serviciul medical acordat s-a incheiat iar cazul se considera rezolvat si raportat ca accident rutier, vatamare corporala sau agresiune. Urmare a acestui fapt, din momentul in care institutiei sanitare, care se subroga in drepturile CASJ , i-a fost produs un prejudiciu, aceasta unitate sanitara are obligatia de a efectua toate demersurile in vederea recuperarii acestui prejudiciu. Unul dintre demersuri este calea actiunii in pretentii. Raspunderea civila delictuala este cea care sta la baza unei astfel de actiuni. Institutia are obligatia de a solicita pacientului, Politiei, Parchetului, toate datele referitoare la identitatea si domiciliului autorului vatamarii corporale. Chiar daca n-o sa va vina sa credeti, adresa prin care Politia va comunica datele de identitate ale autorului coroborata cu marturia pacientului, pe care aveti dreptul sa-l chemati in judecata pentru a depune marturie, sunt apreciate de instanta de judecata ca probe in astfel de spete. Faptul ca v-ati constituit doar parte civila de cate ori ati fost solicitati nu va acopera in fata instantei de judecata daca veti promova o actiunue impotriva CASJ. Lucrez din 2006 la aceste dosare, dar nu mi-am limitat activitatea doar la a ma constitui parte civila. Conf. disp. art. 19 C.pr.pen. in conditiile in care nu v-ati constituit parte civila in cadrul procesului penal sunteti indreptatiti sa va realizati drepturile conferite de disp. art. 313 din L. 95/2006 pe calea actiunii civile. Recuperarea cheltuielilor de spitalizare de la autorul vatamarii corporale nu are nicio legatura cu faptul ca pacientul este sau nu asigurat. „Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata”. Nicaieri in acest text nu este conditioanata suportarea cheltuielilor de spitalizare de catre autor in functie de calitatea de asigurat sau neasigurat a pacientului. Chiar daca nu sunt observatiile pe care le doriti, asigurandu-va ca nu sunt jurist la CASJ, ci lucrez la un spital din judet si lucrez la un numar foarte mare de dosare cu vatamari, dintre care o multime sunt deja in faza de executare silita, sa stiti ca nu va invidiez, iar in ceea ce priveste actiunea pe care vreti sau deja ati promovat-o impotriva CASJ sunt de parere ca aveti argumente foarte subtirele, daca nu chiar infinit de subtirele. Cu consideratiune, va cer scuze daca parerile mele nu sunt cele asteptate sau nu coincid cu persoana careia i-ati cerut sprijinul pe acest forum. Oricum se spune ca daca intrebi 3 juristi sau 3 avocati cu privire la o problema juridica vei obtine 3 solutii diferite. Asa ca succes!

                               • Artur VUTCOVICI
                                11 ianuarie 2012 at 19:36

                                Sărut mâna doamna Cecilia,

                                Suntem în perfect acord cu dumneavoastră.

                                Bine ați venit!

                                Artur Vutcovici

                             • Artur VUTCOVICI
                              Răspunde 9 iulie 2011 at 11:48

                              În contencios puteţi cere desfiinţarea actului administrativ (decizia) prin care preşedintele Casei va reţinut respectivele sume de bani şi subsecvent, repunerea în situaţia anterioară.
                              Printr-o acţiune în pretenţii (obligaţia de a da) la Tribunalul Comercial din raza teritorială a spitalului, puteţi cere pe lângă banii pe care trebuie să vi-i vireze Casa şi despăgubiri pentru faptul că în mod culpabil Casa nu a virat sumele necesare desfăşurării activităţii de prestare a serviciilor medicale, care a produs grave prejudicii unităţii spitaliceşti pe care o reprezentaţi, precum şi penalităţi de întârziere. Acţiunea o introduceţi în temeiul art. 998 şi următoare Cod civil.
                              Există o faptă ilicită? Există un prejudiciu cuantificabil? Este stabilită cu certitudine vinovăţia (în cazul de faţă culpa cu prevedere) făptuitorului? Cunoaştem autorul faptei ilicite? Există o legătură cauzală între fapta ilicită şi prejudiciu?

                               • silver_bunea
                                Răspunde 11 iulie 2011 at 9:14

                                Va multumesc foarte mult pentru opiniile dumneavoastra! Specificul unitatii noastre este deosebit , si sustin astfel avand in vedere ca suntem un spital de copii. Este greu sa iei o declaratie unui copil, ca sa nu spunem ca nu este tocmai legal. Pe cine sa urmarim noi, cand il intrebam pe copil cine l-a batut, si ne raspunde ca unuil zis „Pici” , ca il stie dupa porecla. Si cauta tu spital pe „Pici ” mult si bine. Copiii beneficiaza de gratuitate la serviciile medicale, ei sunt asigurati prin efectul legii. Deci Casa trebuie sa deconteze aceste servicii medicale. De multe ori in foaia d eobservatii se scrie „copil batut de un coleg la scoala”, „copil impins pe scari de alt copil”, „copil batut pe starda de persoane necunoascute”. Care credeti ca era obligatia noastra ca spital ? Mai mult decat atat, spitalul nostru efectueiaza prestatii medicale peste numarul de cazuri contractat cu Casa, pe care aceasta nu ni le deconteaza. De ce nu s-ar compensa aceste cazuri , cu cazurile de vatamari corporale produse prin accidente rutiere si agresiuni?
                                Va multumesc pentru toate aceste informatii, pentru exceptia facuta, nu vreau decat sa imbunatateasc activitatea de recuperare a cheltuielilor de spitalizare, avand in vedere ca , Casa , sta la panda, mai rau decat „camatarii”. (va rog sa o luati ca pe o gluma ). Totodata si opiniile colegilor nostri sunt diferite fata de situatia pe care am expus-o. Am vrut sa aflu si parerea altora vis a vis de situatia cu care ne confruntam. M-ar fi interesat parerea colegilor din spitale, care se confrunta cu astfel de probleme, pentru ca cei care nu sunt din sistem vad altfel problema. Ei sutin ca atata vreme cat nu am o norma care sa-mi impuna o anumita conduita fata de recuperarea chelt.de spit. si pe care eram obligati sa o respectam , nu ni se poate retine vreo culpa. Le-am spus de asa zisele „declaratii „pe care trebuie sa le luam pacientilor nostri copii, si au spus ca asa ceva nu exista. Este foarte adevarat ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala ar fi trebuit sa emita norme de aplicare a prevederilor art.313 din Legea 95/2006.
                                Inca odata va multumesc pentru opiniile dumneavoastra si va asigur de intreaga mea consideratie.

                              • silver_bunea
                               Răspunde 11 iulie 2011 at 9:34

                               Buna ziua! Va multumesc inca odata pentru opiniile dumneavoastra. Nu am vrut decat sa imbunatatesc activitatea privind recueperarea cheltuielilor de spitalizare. La noi este mai dificil avand in vedere specificul spitalului nostru, si anume spital de copii. Este greu sa iei o declaratie unui copil, ca sa spunem ca nu este tocmai legal, si apoi cum poti rezolva situatiile cand in foaia de observatie se scrie „copil lovit de un alt copil la scoala ” ,”copil impins pe scari de un alt copil”, sau ” copil agresat de necunoscuti pe strada „. Copii beneficiaza de asistenta medicala gratuita, ei fiind asigurati prin efectul legii. Am vrut sa stiu si parerea altora fata de situatia cu care ne confruntam. Parerile sunt diferite. M-ar fi interesat pararea colegilor din sistem care se confrunta cu aceeasi problema. Cei din afara sistemului privesc diferit problemea. Ei sustin ca atata vreme cat nu exista vreo norma care sa ne oblige la o anumita conduita de a recupera aceste cheltuilei de spitalizare, noi, spital nu avem vreo culpa. Este foarte adevarat ca nici Ministerul Sanatatii si nici Casa Nationala nu au emis norme de aplicare a prevederilor art.313 din Legea 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii, si prin urmare fiecare face cum crede ca este de cuviinta. Asa ca la noi…practica neunitara…Insa ce ne facem cu Casa care sta la panda, mai ceva decat „camatarii” (va rog sa o luati ca pe o gluma ). Au fost binevenite opiniile dumneavoastra, pentru care va multumesc si va asigur pe aceasta cale de intreaga mea consideratie.

                                • Artur VUTCOVICI
                                 Răspunde 19 septembrie 2011 at 20:23

                                 Cu mare plăcere!

                                • Cristi
                                 Răspunde 11 august 2011 at 10:29

                                 Rog comentarii pe urmatoarea speta:
                                 In anul 2009 a avut loc un accident rutier soldat cu internare in spital (4 zile in coma) si decesul victimei.
                                 Dupa cercetari si expertize rutiere in care se stabileste culpa comuna (in sensul ca pe un drum cu doua benzi de circulatie, victima se deplasa pe partea stanga a partii carosabile, la aproximativ 1 m de trotuar, ducand vacile la pascut, iar conducatorul auto se deplasa in aceeasi directie, lovind victima din spate, fara a frana macar 1 cm) se deschide dosar penal pe numele conducatorului auto iar urmasii victimei si spitalul judetean se constituie parti civile pentru recuperarea costurilor.
                                 Cheltuielile de spitalizare se ridica la aproximativ 900 lei.
                                 Cheltuielile materiale ocazionate de evenimentele care au urmat decesului (cheltuieli inmormantare, parastase etc.) ale urmasilor victimei, dovedite cu acte, se ridica la aproximativ 12.000 lei. Se solicita de catre urmasi recuperarea acestor sume si a unor daune morale in valoare de 40.000 lei (de la conducatorul auto in solidar cu asiguratorul RCA).
                                 Solutia data de Judecatorie a fost:
                                 „Solutie: În baza art. 178 alin. 2 Cod penal, condamnă pe inculpatul C. G. la 3 (trei) ani închisoare. În baza art. 71 alin. 1 şi 2 Cod penal interzice inculpatului C. G. drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II – a şi lit. b Cod penal, ca pedeapsă accesorie pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În baza art. 82 Cod penal stabileşte termen de încercare pentru inculpat de 5 (cinci) ani. În baza art. 359 Cod procedură penală pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 83 şi 84 Cod penal. În baza art. 71 alin. 5 Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală raportat al art. 998-999 Cod civil şi cu aplic.art. 50 şi 54 din Legea nr. 136/1995 şi cu aplic.art. 313 din Legea nr. 95/2006, admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile N.E., M. D. şi Spitalul Judeţean de Urgenţă şi obligă pe inculpatul C. G. în solidar cu asigurătorul de răspundere civilă S.C. ASIGURARE-REASIGURARE S.A. la plata următoarele sume: -6.023 lei cu titlu de daune materiale părţilor civile N. E. şi M. D. -20.000 lei cu titlu de daune morale părţilor civile N. E. şi M. D.; -450,47 lei cu titlu de despăgubiri materiale părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă . În baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare statului. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare şi comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 08 iulie 2011.”

                                 La aceasta solutie a facut recurs Spitalul Judetean de Urgenta, in vederea recuperarii diferentei de bani, chemand in instanta atat pe inculpat cat si pe mostenitori.

                                 Intrebare 1: Este legala chemarea in instanta a urmasilor in vederea recuperarii cheltuielilor de spitalizare (victima accidentului in momentul accidentului si a decesului era pensionata medical, si avea varsta de 53 de ani)? Daca da, care sunt sansele sa si castige in instanta?

                                 Intrebare 2: Este posibil ca instanta sa fi redus la jumatate toate sumele cerute de mostenitori, inclusiv cele materiale probate cu acte, pentru ca a considerat ca este culpa comuna? Chiar si cheltuielile Spitalului Judetean de Urgenta?

                                 Multumesc.

                                  • Artur VUTCOVICI
                                   Răspunde 11 august 2011 at 19:21

                                   Avem certitudinea că doriţi în primul rând răspunsuri pertinente la speţa enunţată de dumneavoastră!
                                   Noi oferim consultanţă, asistenţă şi reprezentare victimelor accidentelor de circulaţie rutieră sau urmaşilor acestora, în cazul în care a survenit decesul victimei.
                                   Vom răspunde succint la cele două întrebări adresate:
                                   1. Chemarea în judecată a urmaşilor pacientului decedat pentru recuperarea cheltuielilor de judecată este netemeinica şi nelegală, dacă decedatul era asigurat medical. Spitalul, în acest caz, nu poate pretinde de la pacientul său contravaloarea cheltuielilor medicale. Fiind pensionat medical, beneficiază de toate drepturile asiguratului medical.
                                   2. Da, dacă este o culpă comună 50% – 50%, valoarea prejudiciului fiecăruia va fi despăgubită la jumătate.
                                   Valoarea de despăgubire cerută a fost foarte mică.
                                   Avocatul dumneavoastră, dacă l-aţi avut, nu a ştiut ce să ceară, cât să ceară şi cum să argumenteze, demonstreze şi să probeze.
                                   Daunele materiale solicitate sunt incomplete, iar cele morale extrem de mici.
                                   În acest caz au un drept personal (individual ) să primească despăgubire: părinţii decedatului, copii şi fraţii acestuia, precum şi soţul supravieţuitor.

                                    • Cristi
                                     Răspunde 12 august 2011 at 9:13

                                     Multumim pentru raspunsul prompt.
                                     Mentionez ca nu a fost angajat un avocat de catre mostenitori.
                                     Deasemenea sumele cerute au fost mici, intr-adevar, dar oricat ar fi fost de mari sumele cerute (si eventual castigate in instanta), pierderea suferita nu poate fi cuantificata in bani. Scopul mostenitorilor nu a fost sa castige bani de la inculpat, cu toate ca situatia financiara a lor nu este una roz (ca si cea a inculpatului). Poate ei n-ar fi cerut nici aceste sume daca inculpatul ar fi avut o atitudine cat de cat corecta fata de mostenitori (o parere de rau exprimata in cuvinte si eventual un ajutor financiar la oricare din evenimentele care au urmat decesului).

                                   • Cora
                                    Răspunde 16 septembrie 2011 at 11:41

                                    Buna ziua,
                                    In cazul in care autorul accidentului soldat cu deces isi cere iertare si contribuie cu un mic ajutor (o suma modica) la cheltuielile de inmormantare, mostenitorii mai pot pretinde despagubiri (daune morale si materiale) de la societatea de asigurari? Multumesc.

                                     • Artur VUTCOVICI
                                      Răspunde 18 septembrie 2011 at 11:45

                                      În situaţia prezentată de dumneavoastră este moral şi creştinesc să arătăm compasiune faţă de familia îndoliată şi să ne oferim ajutorul dezinteresat, inclusiv prin a participa cu „o sumă modică” la cheltuielile de înmormântare, chiar dacă nu suntem implicaţi în nici un fel în producerea decesului persoanei respective. Colegii de serviciu, prietenii, vecinii adesea fac acest lucru.
                                      Soţul supravieţuitor, părinţii, copii și fraţii decedatului au un drept legal de despăgubire pentru prejudiciul produs, iar despăgubirea, în acest caz, nu poate fi acceptată ca o sumă modică.
                                      Autorului accidentului îi va fi benefic acest comportament, la individualizarea pedepsei de către instanţa penală, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

                                      Acest comportament pur uman, altruist şi complet dezinteresat trebuie să se manifeste în mod direct şi nemijlocit de către autorul accidentului faţă de familia îndurerată.Altfel, este considerată o acţiune întreprinsă pentru a profita autorului accidentului pentru ca acesta să primească o pedeapsă penală mai mică.

                                      Am întâlnit situaţii când avocatul autorului accidentului, prin comportamentul arogant manifestat faţă de familia îndoliată, a reuşit să creeze ostilitate din partea familiei cernite faţă de autor, ostilitate inexistentă înainte de intervenţia distinsului avocat.

                                      Cred ca cel mai bun lucru este sa ne recomandaţi pentru a veni în sprijinul familiei cernite şi să le obţinem despăgubirile cuvenite de la Asigurătorul RCA.

                                      În cazul în care dumneavoastră sunteţi autorul accidentului este mai bine să ne furnizaţi date de contact ale unui rude din familia decedatului pentru a o contacta telefonic.

                                      Acest demers al dumneavoastră vă ajută în mod direct.

                                      Dacă doriţi informaţii suplimentare intraţi pe formularul de contact.

                                      Cu stimă,
                                      jurist Artur Vutcovici
                                      manager Garant Succes SRL

                                     • Renata
                                      Răspunde 29 septembrie 2011 at 22:46

                                      Buna ziua,

                                      Situatia este urmatoarea:
                                      O persoana traverseaza strada regulamentar, insa este lovit de o masina care circula cu viteza foarte mare, neasigurand prioritate pietonului in cauza. Persoana ajunge in spital in stare critica. De aunci, victima tot in stare critica se afla.

                                      Intrebari:
                                      1. De catre cine se plateste spitalizarea? Spitalul poate cere banii si de la victima???

                                      2. Care sunt pasii de umat pentru a obtine despagubiri de la soferul vinovat? Inca nu s-a depus nici o plangere de catre familia victimei. Acesta unde si in cat timp de la accident se poate depune?

                                      3. Exista posibilitatea de a ne intelege doar verbal cu soferul, in cazul in care doreste sa coopereze in acest fel sau nu este indicat?

                                      Va multumesc anticipat pentru ajutor.

                                       • Artur VUTCOVICI
                                        Răspunde 30 septembrie 2011 at 18:20

                                        Sărut mâna doamna Renata,

                                        Un pieton poate să traverseze regulamentar strada şi să nu aibă prioritate (ex. traversarea pe la colţul străzii). Pietonul circulă regulamentar şi are prioritate pe trecerea de pietoni şi la culoarea verde a semaforului electric.

                                        Răspundem punctual la întrebările adresate nouă:

                                        1. Spitalizarea se plăteşte de către Societatea de asigurări a autorului accidentului unde acesta este asigurat RCA. Spitalul nu poate cere banii de la victimă!

                                        2. La întrebarea: Care sunt paşii de urmat pentru a obţine despăgubiri de la şoferul vinovat?
                                        Primul pas pe care trebuie să-l faceţi pentru obţinerea despăgubirilor este să ne furnizaţi cât mai multe date despre circumstanţele producerii accidentului, autor,prejudiciul fizic şi psihic suferit de victimă.
                                        Cunoaştem prejudiciul, adică întinderea pagubei? Pentru aceasta trebuie să constituim dosarul de daună cu toate documentele medicale, certificat medico-legal, documente fiscale legate de costurile suportate, consecinţă a accidentului, zile de îngrijiri medicale, dacă victima rămâne sau nu cu sechele, grad de invaliditate, dacă este consolidata starea de sănătate… Care sunt pretenţiile ce reprezintă despăgubiri materiale şi morale. Funcţie de aceste date începută procedura extrajudiciară şi după aceea cea judiciară, penală sau comercială, după caz.

                                        Intraţi pe formularul de contact al acestui site şi furnizaţi-ne datele de mai sus, precum şi o persoană de contact cu nr. de telefon fix şi/sau mobil.

                                        3. La întrebarea: Exista posibilitatea de a ne înţelege doar verbal cu şoferul, în cazul în care doreşte sa coopereze în acest fel sau nu este indicat?
                                        Răspunsul nostru este să nu cooperaţi în nici un fel cu şoferul până nu ne contactaţi, pentru a vă putea asista să nu faceţi desele greşeli pe care le fac oamenii neavizaţi în acest domeniu.

                                        Vă vom detalia un pic situaţia, raportându-ne reglementărilor în vigoare.

                                        Victimei i se acorda îngrijirile medicale de urgenţă indiferent dacă este sau nu asigurat medical.
                                        Cheltuielile de spitalizare sunt plătite iniţial de Casa judeţeană de asigurări de sănătate şi recuperate de către spital de la autorul producerii accidentului sau de la asigurătorul RCA al acestuia.

                                        Prevederile legii 95 din 14/04/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu completările şi modificările ulterioare

                                        Art. 92. – (1) Acordarea asistenţei medicale publice de urgenţă, la toate nivelurile ei, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului. Aceasta va include şi misiunile de salvare aeriană şi navală.

                                        Această prevedere legală confirmă faptul ca victima are dreptul gratuit la asistenţă medicală de urgenţă.

                                        În acest caz, răspunderea civilă delictuală se întemeiază pe Art. 998 Cod civil: „Orice faptă a omului care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”.
                                        şi art. 999 Cod civil
                                        ”Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau prin imprudenţa sa”.

                                        Conform celor două articole din Codul civil, vinovatul este obligat la repararea integrală a prejudiciului produs victimei, a daunelor materiale, inclusiv a tuturor cheltuielilor de spitalizare şi a daunelor morale.

                                        Fapta ilicită cauzatoare de prejudiciu declanşează o răspundere civilă delictuală al cărei conţinut îl constituie obligaţia civilă de reparare a prejudiciului cauzat. Raportând situaţia de fapt la textele de lege ce consacră răspunderea pentru fapta proprie (art.998-999 cod civil). În speţă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile generale ale angajării răspunderii civile delictuale, în sarcina autorului accidentului: existenţa unui prejudiciu, existenţa unei fapte ilicite, existenţa legăturii de cauzalitate intre fapta ilicită şi prejudiciu şi existenţa vinovăţiei celui care a cauzat prejudiciul.

                                        Prin legea nr. 136/1995 din 29/12/1995 privind asigurările şi reasigurările în România
                                        Art. 49. – Asigurătorul acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund, în baza legii, faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de autovehicule, precum şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil.
                                        Despăgubirile se acordă indiferent de locul în care au fost produse accidentele de autovehicule, atât în timpul mersului, cât şi în timpul staţionării.
                                        Despăgubirile se plătesc şi pentru pagubele produse de existenta sau funcţionarea instalaţiilor montate pe autovehicule, precum şi pentru pagubele produse de remorci ori ataşe.
                                        Art. 50. – Despăgubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuieli de judecata persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea sau distrugerea de bunuri.
                                        În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acorda pentru persoanele aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru persoanele aflate în acel autovehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu deţinătorul autovehiculului respectiv.

                                        Aceste două articole prevăd obligaţia de plată a Asigurătorului RCA în locul asiguratului său RCA, care este autorul din culpa căruia s-a produs accidentul, pentru prejudiciile materiale, fizice, psihice şi morale suferite de victima accidentului respectiv.

                                        Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 5/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

                                        CAPITOLUL II
                                        Riscurile acoperite şi excluderile
                                        Art. 26. — (1) Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevazute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acorda despăgubiri, în forma bănească, pentru:
                                        a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
                                        b) pagube materiale;
                                        c) pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
                                        d) cheltuieli de judecata efectuate de către persoana prejudiciată.

                                        Art. 49. — La stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale se au în vedere următoarele:
                                        1. în caz de vătămare corporala:
                                        a) diferenţa dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu documente fiscale, şi indemnizaţia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfăşoară activitatea şi/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării şi a concediului medical;
                                        b) venitul mediu lunar net realizat din activităţi desfăşurate de persoana vătămata, probat cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
                                        c) salariul de baza minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare;
                                        d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident — cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentaţie suplimentara, conform prescripţiilor medicale, probate cu documente justificative, şi care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevazute de reglementările în vigoare;
                                        e) cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacităţii de munca, dacă prin certificatul medical se recomanda acest lucru, însă nu mai mult decât salariul de baza minim brut pe economie;
                                        f) daunele morale: în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România;

                                        Alături de dumneavoastră,
                                        Artur Vutcovici

                                       • florin
                                        Răspunde 7 noiembrie 2011 at 12:30

                                        Buna ziua.
                                        In anul 2009 am avut un accident rutier, victima a fost internat 5 zile in spital. Ne-am impacat pe cale amiabila(o suma de bani prin declaratie la notar), iar parchetul a dispus neinceperea urmarii penale.
                                        Dupa 2 ani si jumatate primesc o recomandata de la spital prin care sunt instiintat ca trebuie sa platesc cheltuielile de spitalizare ale victimei.
                                        La data respectiva am avut o polita RCA valida prin care victima si decontat reparatiile masinii.
                                        Intrebarile ar fi: 1. trebuie sa platesc aceasta suma?
                                        2. daca nu, atunci ce trebuie sa fac in continuare?
                                        Multumesc anticipat
                                        Cu deosebita stima.

                                         • Artur VUTCOVICI
                                          Răspunde 7 noiembrie 2011 at 18:03

                                          Bună seara,

                                          Dacă victima a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată notarial prin care nu mai are nici o pretenție de natură civilă prezentă sau viitoare faţă de dumneavoastră în urma accidentului şi dacă în declaraţie afirmă că tranzacţia făcută (banii primiţi) reprezintă despăgubirea integrală, nu aveţi de ce să vă faceţi griji.

                                          În situaţia prezentată de dumneavoastră chiar victima este obligată să plătească cheltuielile de spitalizare.

                                          În concluzie:
                                          1. Dumneavoastră nu mai aveţi obligație legală de despăgubire a cheltuielilor de spitalizare (şi nici asigurătorul RCA) pentru că aţi despăgubit integral victima.
                                          2. Trimiteţi spitalului o copie după declaraţia pe proprie răspundere a victimei.
                                          3. Spitalul se va îndrepta împotriva victimei printr-o acţiune în regres sau în pretenţii pentru obţinerea contravalorii serviciilor medicale prestate acesteia.

                                          Aceasta este singura situaţie posibilă în care victima va suporta plata cheltuielilor de spitalizare.

                                          Am recitit întrebarea dumneavoastră şi-mi dau seama că victima a fost despăgubită doar pentru avariile maşinii.
                                          În această situaţie dumneavoastră intrați pe Site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau direct CEDAM.
                                          În această bază de date CEDAM sunt înscrise toate polițele de asigurare RCA din România. Înscrieți nr. de înmatriculare şi data producerii accidentului şi aflaţi la ce Societate de Asigurare aveaţi poliţa de asigurare RCA.

                                          În cazul în care sunteţi chemat în judecată, solicitaţi instanţei chemarea în garanţie Asigurătorul obligat la plata despăgubirilor RCA.

                                          Mult Succes,

                                          Artur Vutcovici

                                          • susca
                                           Răspunde 11 ianuarie 2012 at 15:32

                                           Fara pretentia ca sunt detinatorul adevarului absolut, pentru ca lucrez de multi ani in acest domeniu, va dau un sfat: daca in intelegerea cu victima s-a stipulat faptul ca ati despagubit-o in totalitate chiar si cu privire la plata cheltuielilor de spitalizare, atunci dvs. nu aveti obligatia de plata a acestor cheltuieli. Daca nu este expres inserat in intelegere acest lucru, veti fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare pentru ca obligatia de plata a cheltuielilor de spitalizare nu o aveti fata de victima ci fata de spital, deoarece acestuia i-a fost creat prejudiciu ca urmare a faptei ilicite pe care ati savarsit-o. Imi pare rau , dar toate solutiile date de instanta de judecata pe acest tip de speta ne-au fost favorabile . Acesta este sfatul meu. Succes

                                            • Artur VUTCOVICI
                                             Răspunde 11 ianuarie 2012 at 20:00

                                             Domnule Florin, în această ultimă situație expusă de doamna Cecilia, Consultați Baza de date CEDAM de pe siteul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, aflați care era asigurătorul RCA de la data producerii accidentului și chemați-l în garanție. Obligația de plată este transferată acestuia prin contractul de asigurare RCA. Altfel spus, coexistă răspunderea civilă delictuală a dumneavoastră, cu răspunderea contractuală a asigurătorului RCA, asumată de acesta din urmă pe perioada asigurată și în limitele de despăgubire prevăzute legal.

                                              • susca
                                               Răspunde 12 ianuarie 2012 at 8:43

                                               Este foarte adevarat ca plateste asiguratorul , insa numai in cazul in care in cadrul procesului civil sau penal autorul accidentului rutier solicita chemarea in garanti. Spitalul care asigura serviciile medicale nu are in cunostinta la data acordarii serviciilor medicale si mai apoi la data intocmirii decontului de cheltuieli de spitalizare , numele asiguratorului autorului accidentului rutier.Prerogativa chemarii in garantie este conferita de legiuitor autorului vatamarii corporale care este chemat in judecata de catre unitatea sanitara pagubita ca urmare a faptei savarsita de catre acesta.

                                                • Artur VUTCOVICI
                                                 12 ianuarie 2012 at 13:07

                                                 În procesul penal, procedura este legal îndeplinită cu citarea asigurătorului RCA care este numit Asigurător de răspundere civilă. Altfel spus, dacă în procesul penal se judecă și latura civilă a unei vătămări corporale sau ucideri din culpă urmare a unui accident auto, citarea Asigurătorului de răspundere civilă al inculpatului este obligatorie.

                                                 În cazul producerii unui accident de circulație, având ca urmare cauzarea unui prejudiciu, pentru care s-a încheiat contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă, coexista răspunderea civilă delictuală, bazata pe art. 998 din Codul civil, a celui care, prin fapta sa, a cauzat efectele păgubitoare, cu răspunderea contractuală a asigurătorului, întemeiată pe contractul de asigurare încheiat în condițiile reglementate prin Legea nr. 136/1995.

                                                 Răspunderea civilă a asigurătorului este de natura contractuală, personală; acțiunea directă a victimei își are izvorul în contractul de asigurare față de care este terț, dar care, prin voința legii, poate cere obligarea asigurătorului la plata de despăgubiri civile prin realizarea cazului asigurat.

                                                 Înalta Curte de Casație și Justiție, Secțiile Unite, prin Decizia nr. 1 din 28 martie 2005 privind aplicarea dispozițiilor art. 54 alin. 4 și ale art. 57 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările ulterioare, Publicat în Monitorul Oficial 503 din 14 iunie 2005 (M. Of. 503/2005), admițând recursul în interesul legii, a stabilit că:

                                                 “Societatea de asigurare participă în procesul penal în calitate de asigurător de răspundere civilă, iar nu ca parte responsabilă civilmente sau garant al plății despăgubirilor civile.”

                                                 „Societățile de asigurare vor fi citate în procesul penal ce are ca obiect și soluționarea acțiunii civile în calitate de asigurător de răspundere civilă, ca participant stabilit de legea civilă specială (Legea nr. 136/1995), incumbându-i drepturile și obligațiile specifice ce decurg din aceasta”.

                                             • Barbu Gabriel
                                              Răspunde 5 decembrie 2011 at 8:38

                                              Buna ziua,
                                              Acum cateva zile am fost implicat intr-un accident, in care nu sunt vinovat si nu cred ca exista vre-un dubiu in acest sens (daca este necesar va dau detalii).
                                              La politie am declarat ca nu depun plangere penala si nu ma constitui parte civila, doresc doar repararea masinii. Intre timp am aflat povestea cu plata spitalizarii. Eu nu vreau sa fac bani de pe urma vinovatului dar nici sa platesc din cauza lui. Ce ma sfatuiti?
                                              Multumesc anticipat!

                                               • Artur VUTCOVICI
                                                Răspunde 5 decembrie 2011 at 9:10

                                                Buna dimineaţa domnule Gabriel,

                                                Va rog sa detaliați împrejurările producerii accidentului, dacă sunt victime şi ce traume fizice au suferit.
                                                Din cele expuse de dumneavoastră nu reiese ca a fost un accident cu victime.

                                                Artur Vutcovici

                                                 • Barbu Gabriel
                                                  Răspunde 6 decembrie 2011 at 9:03

                                                  Buna dimineata,
                                                  Autorul accidentului a pierdut controlul masinii, a intrat pe contrasens si a lovit un TIR care circula din sens opus. Acesta a pierdut si el controlul si a intrat pe contrasens unde m-a lovit pe mine. Nu a murit nimeni. Vinovatul are niste fracturi, soferul de TIR o mana luxata (am inteles), eu niste vanatai de la centura, airbag. Am fost dus la urgente si internat o zi, m-am externat la cerere, doreau sa ma tina inca o zi sub supraveghere. La politie am declarat ca nu depun plangere penala si nu ma constitui parte civila (nu doresc sa ma complic cu procese etc), dar mi-am rezervat dreptul de a reveni asupra acestei decizii . Ulterior am auzit ca in acest caz va trebui sa-mi platesc spitalizarea ceea ce schimba datele problemei. De aceea am apelat la sfatul dvs.
                                                  Gabriel Barbu

                                                   • Artur VUTCOVICI
                                                    Răspunde 6 decembrie 2011 at 9:38

                                                    Bună dimineaţa domnule Gabriel,

                                                    În articolul: Despăgubirea cheltuielilor de spitalizare în caz de accident rutier am explicat pe larg faptul că victima unui accident rutier are obligaţia să plătească cheltuieli de spitalizare doar dacă a fost despăgubit de către autorul accidentului. Mai mult, în cazul internărilor de urgenţa la Unintăţile de primire a urgenţelor, primele trei zile nu se plătesc.

                                                    În cazul dumneavoastră, în concret, nu trebuie să plătiţi nimic.

                                                    Artur Vutcovici

                                                     • Barbu Gabriel
                                                      6 decembrie 2011 at 10:15

                                                      Buna ziua,
                                                      Multumesc mult pentru raspuns. Lamuririle dvs. sunt cat se poate de clare si folositoare. Inca odata multumesc si o zi buna!
                                                      Gabriel Barbu

                                                  • Marinescu Iustin
                                                   Răspunde 21 decembrie 2011 at 15:01

                                                   Buna ziua.
                                                   Am si eu o intrebare pt dumneavoastra.In luna august am fost implicat intr un accident de circulatie (Un minor neinsotit a sarit in fata masinii mele ….eu aveam maxim 35-40 la ora si nu era trecere de pietoni,deci minorul traversa printr un loc nepermis) mi s/au recoltat probe de sange de unde a rezultat k nu am fost sub influenta alcolului.Copilul a avut vreo 10 zile de spitalizare. Pana in prezent nu am primit nimic de la politie si nu stiu cum sa procedez.Parintii copilului m-au sunat de cateva ori pt a-mi cere niste bani, dar eu considerand k nu sunt vinovat nu le am dat.Decurand am fost sunat de catre politistul care se ocupa de cazul nostru pt a ma chema sa ma intalnesc cu parintii copilului si sa le dau macar 4 milioane…. ca cika ei s-ar multumi si cu atata.Are voie domnul politist sa ma sune si sa insiste atata pt a le da bani parintilor copilului si are voie sa ma ameninte k dc in cazul in care nu le voi da bani va trebui sa platesc eu expertiza medicala? Va rog sa mi spuneti si mie cum este cu expertizele astea….cine le plateste ….trebuie sa o platesc eu ??? sau ma pot scoate pe mine vinovat dc acel copil era neinsotit si mi a sarit pur si simplu alergand pe masina??Ce imi recomandati sa fac?

                                                    • Artur VUTCOVICI
                                                     Răspunde 21 decembrie 2011 at 19:53

                                                     Buna seara domnule Iustin,

                                                     Dumneavoastră nu aveți nici o culpa, deoarece nu ați încălcat nici o norma legală.
                                                     Dumneavoastră circulați regulamentar pe un drum public. Pe cale de consecință nu purtați răspundere civila delictuală și implicit, nici obligație de despăgubire.

                                                     Copilul nu avea ce cauta pe drumul, public. Părintii lui au obligația de a-l supraveghea.
                                                     Răspunderea părinților pentru prejudiciile cauzate de copiii lor minori este un caz de răspundere delictuală indirecta, pentru fapta altuia, reglementat de Codul civil: “Tatăl și mama, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copii lor minori ce locuiesc cu dânșii. Aliniatul ultim prevede :tatăl și mama … sunt apărați de responsabilitatea prejudiciului creat, dacă probează ca n-au putut împiedica faptul prejudiciabil.
                                                     Prevederile art. 1000 alin. (2) din Codul Civil se refera la copiii care la data săvârșirii faptei ilicite erau minori: fie total lipsiți de capacitate de exercițiu, nu au împlinit vârsta de 14 ani, fie având capacitate de exercițiu restrânsa, vârsta cuprinsă intre 14 și 18 ani.
                                                     Răspunderea solidară a părinților reiese și din prevederile art. 97 alin. (1) din Codul familiei : Ambii părinti au aceleași drepturi și îndatoriri față de copiii lor minori, fără a deosebi după cum aceștia sunt din căsătorie, din afara căsătoriei ori înfiați. Ei exercită drepturile lor părintești numai în interesul copiilor.

                                                     Situația se răstoarnă, astfel: Părintii copilului au obligația să vă repare mașina pentru culpa copilului lor minor care circula neregulamentar și v-a produs un prejudiciu, dacă acest prejudiciu există.

                                                     Polițistul nu are voie să vă hărţuiască. El are obligația să vă ia declaraţii şi să cerceteze penal cauza, sub nici o formă sa comită infracţiunea de abuz în serviciu.
                                                     Expertiza medico-legală este cerută de poliţie, prin ordonanţă, şi este plătită de poliţie.
                                                     Expertizele tehnică judiciara este plătită de cel care o cere.

                                                     Nu trebuie să faceţi nimic. Trebuie pur şi simplu să aşteptaţi. Sau, dacă aveți dauna la mașină să luați un deviz estimativ de reparație de la un service autorizat, pentru ca valoarea reapariției maşinii sa fie certă, să notificaţi părintii copilului că vă datorează suma de … reprezentând contravaloarea prejudiciul produs şi sa-i convocaţi la conciliere directă, după care sa-i acționați în judecată, printr-o actiune în răspundere civilă delictuală.

                                                     Polițistul acesta joacă la cacealma!

                                                     Jurist Artur Vutcovici
                                                     Manager Garant Succes SRL

                                                     • susca
                                                      Răspunde 12 ianuarie 2012 at 10:42

                                                      Pentru minorul accidentat si care a beneficiat de asistenta medicala in spital, fiind internat, in conditiile in care organele abilitate sa efectueze cercetarea penala stabilesc ca nu sunteti vinovat in producerea acestui accident, nu sunteti obligat sa faceti plata cheltuielilor de spitalizare. Spitalul are obligatia ,in acest caz , a aplicarii disp. art. 218 alin.1 din L. 95/2006 si sa claseze cazul pentru autoaccidentare , cheltuiala fiind suportata din F.N.U.S.S., tinand cont ca in conf cu disp. art. 313 din L. nr. 95/2006 numai persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Va doresc succes!

                                                     • George Daniel
                                                      Răspunde 21 decembrie 2011 at 23:03

                                                      Buna Seara .. In timp ce traversam regulamentar trecerea de pietoni , am fost lovita de o masina inmatriculata in Spania , care a fugit de la locul accidentului . Spitalizarea a durat 20 de zile , avand tibia si peroneul fracturate la un picior. De la medicina legala am primit certificatul medico-legal cu 70-80 de zile de ingrijiri medicale . Intre timp , a fost identificat autorul accidentului , avand o asigurare falsa pentru masina cu care m-a lovit.
                                                      Intrebare : Cat ar trebui sa-i cer despagubire morala si materiala avand in vedere ca bonurile cu cheltuiala nu le-am strans , tinand cont si de pasii ce urmeaza facuti pentru vindecarea sper totala a mea .
                                                      Astept un raspuns de la dvs . Multumesc anticipat !

                                                       • Artur VUTCOVICI
                                                        Răspunde 22 decembrie 2011 at 19:25

                                                        Buna seara domnule George,

                                                        Ați suferit o vătămare corporală gravă din culpă în urma unui accident rutier.
                                                        Autorul accidentului a comis două infracțiuni: o vătămarea corporală gravă din culpă și un uz de fals.
                                                        Despăgubirea prejudiciului material suferit poate fi dovedită cu orice mijloc de probă: înscrisuri, chitanțe, facturi, bonuri fiscale, precum și proba cu martori.
                                                        Aprecierea prejudiciului moral, suferința dumneavoastră …, trebuie analizată în particular și în detaliu de către specialiștii noștri.

                                                        Intrați pe formularul de contact cu detalii referitoare la accident, circumstanțe, împrejurări, persoane implicate, când s-a produs… , stadiul dosarului penal, dacă este consolidată starea de sănătate …

                                                        Însănătoșire grabnică,
                                                        Artur Vutcovici

                                                         • George Daniel
                                                          Răspunde 22 decembrie 2011 at 22:19

                                                          Multumim pt. ajutor și promtitudine .
                                                          Cu respect, George

                                                        • Liviu
                                                         Răspunde 29 decembrie 2011 at 16:10

                                                         Buna ziua .Acum trei luni am fost implicat intrun accident de circulatie cu victime eu fiind vinovatul dintre care una a depus plangere penala avand 7 zile de spitalizare si 45 de ingrijiri medicale(nu sunt lamurit cum se calculeaza astea, daca ma puteti lamuri astept o parere).Ulterior am luat legatura cu victima si RCA si ne-am inteles sa solutionam cazul de despagubire pe cale amiabila.Intrebarea este de unde poate sa isi ia nota de plata pt cheltuielile de spitalizare pt a o depune la dosarul de despagubire ,ce suma poate cere ca daune morale si daca inainte trebuie sa isi retraga plangerea pt a putea fi despagubit pe cale amiabila?

                                                         P.s Daca RCA-ul il despagubeste mai este valabila plangerea impotriva mea?

                                                          • Artur VUTCOVICI
                                                           Răspunde 29 decembrie 2011 at 16:50

                                                           Bună seara domnule Liviu,

                                                           Vă rugăm să reformulaţi întrebările pentru că noi nu emitem păreri ci, dăm semenilor noştri soluţii juridice şi tehnice într-un domeniu dat şi anume, cel al despăgubirilor victimelor accidentelor auto, în măsura timpului disponibil pe care-l avem şi fără să pretindem un ban de la aceştia. Credeţi-ne, nu ne este deloc uşor să acordăm consultanţă gratuită oricui.

                                                           La mulţi ani,
                                                           jurist Artur Vutcovici
                                                           manager Garant Succes SRL

                                                          • Liviu
                                                           Răspunde 29 decembrie 2011 at 17:58

                                                           Revin daca nu m-am facut inteles asigurandu-va ca sunt serios interesat de consultanta dumneavoastra .Deci doresc sa ma implic ca victima accidentata sa poata beneficia de despagubirile cuvenite da nu stim cum se procedeaza.

                                                            • Artur VUTCOVICI
                                                             Răspunde 29 decembrie 2011 at 18:58

                                                             Bună seara,

                                                             Iacătă o atitudine corectă şi rară la noi în România.
                                                             De regulă autorul accidentului este interesat doar de el, nu și de victimă, atitudine cu care pierde foarte mult.
                                                             Numărul de zile de îngrijiri medicale sunt stabilite de medicul legist. Între 10 -60 zile de îngrijiri medicale este o vătămare corporală simplă din culpă, la care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Retragerea plângerii penale înlătură înlătură răspunderea penală, iar dumneavoastră nu veţi fi condamnat penal, iar administrativ nu vă va fi anulat permisul de conducere.
                                                             Spitalul unde a fost internat îi va da documentul cu prestaţiile medicale şi costurile aferente suportate de acesta (respectiv de Casa Judeţeană de Asigurări de sănătate), împreună cu biletele de ieşire din spital în copie fac parte din dosarul de daună. Daune morale nu va primi mai mult de 2000 euro pe cale amiabilă.
                                                             Îşi poate retrage plângerea oricând. Numai că acţiunea civilă nu o mai poate exercita în penal, iar printr-o acţiune separată în civil,va plăti taxă de timbru la valoarea solicitată cu titlu de despăgubire.
                                                             Recomand să nu-şi retragă plângerea penală până nu are banii în cont.
                                                             Dacă asigurătorul a despăgubit victima, aceasta poate să retragă plângerea penală sau să continue latura penală pentru tragerea la răspundere penală şi condamnarea autorului accidentului. De regulă, victima îşi retrage plângerea penală dacă este mulţumit de despăgubire.

                                                             O seara frumoasă,
                                                             Artur Vutcovici
                                                             Intraţi pe formularul de contact şi spuneţi-ne cum aţi convenit cu victima să vă împăcaţi.

                                                              • Liviu
                                                               Răspunde 30 decembrie 2011 at 21:26

                                                               Va multumesc pt raspunsul clar si complet .
                                                               Victima a dat de inteles ca se multumeste cu o despagubire pe cale amiabila suportata de RCA-ul meu(daune civile care trebuie dovedite+daune morale cam 25oo euro ) unde eu am intervenit pt a se realiza cat ma repede.Temerea mea este ca dupa ce se vede despagubit la influenta altora sa i-mi ceara mie alti bani pt a-si retrage plangerea.Intrebarea este daca dupa depunerea dosarului avand siguranta ca i-si va primi despagubirile cerute el poate sa retraga plangerea pentru a nu se incepe urmarirea penala?

                                                                • Artur VUTCOVICI
                                                                 Răspunde 3 ianuarie 2012 at 13:25

                                                                 Bună ziua domnule Liviu,

                                                                 Puteţi merge la un notar împreună cu victima şi aceasta să declare că în momentul încasării despăgubirilor nu mai are nici un fel de pretenţii de natură civilă şi/sau penală faţă de dumneavoastră şi că în acel moment se realizează împăcarea părţilor cu toate efectele sale.

                                                                 Aveţi tot interesul să ajutaţi victima să obţină despăgubirile ce i se cuvin deoarece dumneavoastră scăpaţi de o condamnare penală („fără cazier”) şi, subsecvent, de anularea permisului de conducere ( a sta pe tuşă minim un an de zile de la condamnarea cu suspendare sau a amenzii penale).

                                                                 Asta ar trebui să înţeleagă autorii accidentelor cu vătămări corporale (inclusiv grave) că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală precum, deci scapă de sancţiunea penală şi de anularea permisului de conducere.

                                                                 În concluzie:
                                                                 Aveţi tot interesul să vă împăcaţi cu victima şi nu dintr-un gest de altruism, de generozitate …
                                                                 Pe de altă parte, victima trebuie să înţeleagă că despăgubirea nu constituie o îmbogăţire fără just temei.

                                                                 La mulţi ani,
                                                                 Artur Vutcovici

                                                               • cecilia
                                                                Răspunde 11 ianuarie 2012 at 17:51

                                                                Stimate domn,
                                                                Sunt unul dintre acei juristi din spitalele din tara care se ocupa cu recuperarea cheltuielilor de spitalizare ocazionate de acordarea asistentei medicale victimelor accidentelor rutiere, vatamarilor si agresiunilor. Intrebarea dvs. cu privire la decontul de cheltuieli intocmit victimei accidentului rutier al carei autor spuneti ca sunteti, are un raspuns simplu, care trebuie cautat la spitalul in cadrul caruia a fost internata victima. Decontul de cheltuieli de spitalizare este intocmit in conf. cu disp. Ordinului M.S. nr. 1100 /2005 si se va solicita Biroului de Internari ,unde acesta trebuie sa se afle anexat, intr-un exemplar, la Foaia de Observatie Clinica Generala a pacientului. Acest decont , anexat unei solicitari a unitatii saniatre va fi adresat Asiguratorului in vederea recuperarii prejudiciului cauzat unitatii sanitare ca urmare a savarsirii accidentului rutier de catre dvs, accident care a avut ca urmare internarea in spital a victimei. Este foarte simplu de rezolvat aceasta problema. Succes.

                                                               • CRISTINA
                                                                Răspunde 30 decembrie 2011 at 15:13

                                                                Buna ziua,in luna iunie am avut un accident de masina in urma caruia am avut nevoie de o perioada 55 zile de ingrijire medicala pentru vindecare de la data producerii accidentului, conform certificatului medico legal,find parte vatamata Am primit rezolutia de neincepere a urmarii penale sub infractiunea vatamare corporala din culpa pentru cel care a produs accidentul ,el recunoscandu-si vina in totalitate In declaratia data la notar am precizat -nu am niciun fel de pretentie civila, penala, materiala sau de alta natura de la numitul…..intrucat ne-am impacat,tin sa mentionez ca nu sa specificat in ce fel si nu sa mentionat nicio suma de bani Intrebarea mea este daca de la firma de asigurari pot primi daune civile in urma vatamarii corporale din culpa Va multumesc

                                                                 • Artur VUTCOVICI
                                                                  Răspunde 30 decembrie 2011 at 17:14

                                                                  Bună seara doamnă Cristina,

                                                                  Împăcarea părților înlătură atât răspunderea penală (tragerea la răspundere și sancționarea penală a autorului producerii accidentului), cât și răspunderea civilă delictuală (obligația de reparare a prejudiciului produs- prin despăgubire).

                                                                  Declarația notarială, dacă ați dat-o fără realizarea unei tranzacții (plata unei despăgubiri), a constituit o sfântă naivitate. Cine va sfătuit să procedați în acest fel va sfătuit rău.

                                                                  Dumneavoastră ați avut o vătămare corporală din culpă (55 zile de îngrijiri medicale), la care punerea în mișcare a acțiunii penale se realizează prin plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Retragerea plângerii penale înlătură răspunderea penală. Neformularea plângerii prealabile are același efect.

                                                                  În concluzie:

                                                                  Prin declarația dată dumneavoastră ați renunțat atât la dreptul despăgubire cât și de a cere sancționarea penală a autorului accidentului.

                                                                  Asigurătorul RCA este obligat să plătească pagubele produse de asiguratul său terțului păgubit, adică dumneavoastră, dacă acesta nu a despăgubit victima sau dacă victima nu a renunțat la despăgubire. Deci, asigurătorul este obligat doar dacă asiguratul sau are obligația de a despăgubi.

                                                                  Renunțarea la despăgubire de la autorul/asigurat îl eliberează, scutește (absolvă, exonerează) de obligație și pe Asigurătorul acestuia.

                                                                  Dumneavoastră puteați să vă retrageți plângerea prealabilă și să continuați pe cale separată, prin conciliere directă și acțiune civilă obținerea despăgubirilor de la asigurător.

                                                                  Într-o situație asemănătoare cu a dumneavoastră (dar mult mai gravă peste 250 zile de spitalizare) am putut răsturna situația prin aceea că victima a suferit spitalizări și intervenții chirurgicale ulterior ”Împăcării fără bani”. Autorul accidentului a declarat în instanță că nu a despăgubit pe victimă.

                                                                  Ne pare sincer rău că ne-ați contactat post factum. Dacă citeați din cele peste 100 de articole de pe acest site ne-ați fi contactat mai repede.
                                                                  Îmi displace total ca victimele să fie trase pe sfoară!

                                                                  Un an nou mai bun,
                                                                  Artur Vutcovici

                                                                 • CRISTINA
                                                                  Răspunde 30 decembrie 2011 at 15:21

                                                                  revin cu o completare Nunarul zilelor de spitalizare au fost in numar de 20

                                                                  • CRISTINA
                                                                   Răspunde 2 ianuarie 2012 at 23:30

                                                                   Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Anul viitor am programare pentru o noua interventie chirurgicala ce consta in inlaturarea unei tije de care am avut nevoie in vederea refacerii antebratului care mi-a fost zdrobit si el la impactu cu cel de al II lea autoturism.Sa inteleg ca nu se mai poate face absolut nimic.
                                                                   An nou fericit cu bucurii si cu acelasi simt civic sa ramaneti pentru noi.

                                                                   • CRISTINA
                                                                    Răspunde 5 ianuarie 2012 at 0:28

                                                                    Buna seara.Doresc sa va mai adresez cateva intrebari,daca dovedesc ca necesit de o noua interventie chirurgicala,sedinte de recuperari si repetate consultatii neurochirurgicale cu tomografe etc. si cel care a produs accidentul declara in instanta,in cazul in care se incepe un proces civil,ca nu am avut parte de despagubiri materiale,se mai poate face ceva? si care sunt pasii care ar trebui respectati si nu in ultimul rand daca pot deschide acest proces prin care sa solicit asiguratorului daune civile?

                                                                     • Artur VUTCOVICI
                                                                      Răspunde 5 ianuarie 2012 at 12:20

                                                                      Buna ziua doamnă Cristina,

                                                                      Da, în situația în care puteți demonstra că împăcarea părților a fost realizată fără a primi despăgubiri de nici un fel, iar autorul accidentului va recunoaște în instanța civilă că nu v-a despăgubit, aveți dreptul la echitabile și juste despăgubiri materiale și morale pentru repararea prejudiciului suferit.

                                                                      Răspunsurile la celelalte întrebări sunt confidențiale, motiv pentru care vă rugăm să intrați pe formularul de contact de pe acest site și să ni le adresați.

                                                                      Alături de victime,
                                                                      Artur Vutcovici

                                                                     • CRISTINA
                                                                      Răspunde 6 ianuarie 2012 at 21:20

                                                                      Va multumesc foarte mult,mi-ati mai dat o raza de speranta,urmeaza sa va contactam telefonic in viitorul apropiat pentru a ne reprezenta ca si avocat in procesul civil deschis firmei de asigurare a masinii, dupa ce luam legatura cu persoana care a produs accidentul

                                                                      • Simona Ciobanasu
                                                                       Răspunde 7 ianuarie 2012 at 18:11

                                                                       Mentionez ca am fost victima unui accident rutier pe trecerea de pietoni eu impreuna cu copii mei de 4, respectiv 7 ani.In urma accidentului ni s-au acordat ingrijiri medicale certificatul de la IML specifica – mie 12-14 zile iar copiilor cate 5-7 zile de ingrijiri medicale. As dori sa stiu , daca, in cazul in care eu nu depun plangere impotriva soferului exista riscul de a mi se imputa cheltuielile corespunzatoare investigatiilor medicale, respectiv computer tomografii, radiografii, consultatii ale mele si ale copiilor ( care au fost acordate in ziua accidentului, fara a ramane internati nici o zi in plus). Am inteles de la politie ca soferului i s-a retinut permisul auto si i s-a infaptuit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa. Avand posibilitatea sa ma inteleg cu faptasul am solicitat suma de 1500 ron, care nu ar acoperi costul acelor investigatii. Va multumesc!

                                                                        • Artur VUTCOVICI
                                                                         Răspunde 9 ianuarie 2012 at 19:13

                                                                         Bună seara doamnă Simona,

                                                                         În cazul internării de urgență de pană la trei zile costurile sunt suportate de spital fără să se poată întoarce împotriva dumneavoastră în cazul în care vă înțelegeți cu autorul accidentului.

                                                                         Este procedura standard a poliției de a reține permisul de conducere în aceste situații și de a da dovadă de circulație pe o perioadă de maxim o lună și care se reînnoiește la solicitarea autorului accidentului (guvernează principiul prezumției de nevinovăție, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri a instanței de judecată) în cazul în care autorul nu a fost băut.

                                                                         Suma de 1500 lei este mică, autorul accidentului putând să-și recupereze banii chiar de la asigurătorul său după ce vă despăgubește.

                                                                         Alături de victime,
                                                                         Artur Vutcovici

                                                                        • cristian
                                                                         Răspunde 11 ianuarie 2012 at 21:59

                                                                         Bunu seara!
                                                                         Vă supun atenţiei şi eu următoarea speţă:
                                                                         În data de 19.05.2008 socrul meu a accidentat cu autoturismul o minoră care a fost internată în spital în perioada 19-27.05.2008. În urma împăcării parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în baza art.228, alin4 rap. la art.10, alin.1, lit.h din CPP.
                                                                         În luna mai 2011 spitalul respectiv îl actionează în instanţă pe socrul meu şi solicită obligarea acestuia la plata sumei de 2250 lei cheltuieli ocazionate cu spitalizarea. Am formulat întâmpinarea şi după două termene instanţa de fond a respins cererea spitalului ca nefondată, hotărîrea fiind motivată fără a face referire la vreo normă legală, în final fiind menţionat faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile prev. de art.999 şi următoarele din Codul Civil. Spitalul introduce recurs şi solicită trimiterea cauzei spre rejudecare, termenul judecării recursului fiind pe 19.01.2012.
                                                                         Vă rog să-mi spuneţi pe ce să-mi bazez întâmpinarea ce o voi formula în zilele următoare, cadrul legal sau ce altceva aş putea să fac întrucât eu am învederat instanţa că faţă de socrul meu nu s-a stabilit nicio formă de vinovăţie, rezoluţia parchetului fiind de NUP.
                                                                         Vă mulţumesc!

                                                                          • Artur VUTCOVICI
                                                                           Răspunde 13 ianuarie 2012 at 20:18

                                                                           Nu cunoaştem motivarea hotătârii instanţei de fond pentru a ne exprima un punct de vedere.
                                                                           Nu cunoaştem în fapt cum s-a petrecut accidentul.
                                                                           La aprima vedere socrul dumneavoastră nu a avut culpă. Culpa exclusivă aparţinând minorei.
                                                                           Vă rog sa intraţi pe formularul de contact şi să detaliaţi.

                                                                            • cristian
                                                                             Răspunde 13 ianuarie 2012 at 21:44

                                                                             Revin cu privire la accident:
                                                                             Într-o curbă s-a rupt bieleta de directie, nu a mai putut fi controlata masina care a derapat, a iesit in afara şoselei, a lovit o masă din ciment care a căzut pe minoră, aceasta afându-se de cealaltă parte.
                                                                             Socrul meu i-a dat o sumă de bani părinţilor minorei, s-au împăcat iar parchetul a dispus NUP.
                                                                             Totuşi, deşi nu s-a stabilit vreo formă de vinovăţie, spitalul l-a acţionat în instanţă pentru recuperarea cheltuielilor.
                                                                             Cu privire la motivare, citez:
                                                                             Instanţa are in vedere faptul ca reclamantul, desi a facut dovada cu inscrisurile depuse la dosar ca pârâtul (socrul meu) a accidentat-o pe minoră, nu a facut demersurile legale pentru introducerea acestuia in cauza, chiar si numai in scopul rezolvarii obligatiilor ce rezulta din acordarea serviciilor medicale.
                                                                             Astfel, intanţa apreciază că în materie civilă trebuie respectat principiul disponibilităţii părţilor asupra cadrului juridic şi ca atare, peste voinţa acestora nu se poate introduce în cauză, din oficiu, o persoană care nu a fost chemată în judecată, lăsând la liberar apreciere a reclamantului fixarea cadrului procesual.
                                                                             Mai mult decât atât, instanţa constată că reclamantul Spitalul nu a făcut dovada nici a faptului că sumele ocazionate de unităţile sanitare cu serviciile medicale acordate pacienţilor, victime ale agresiunilor sau accidentelor rutiere, trebuei recuperate de spital şi restituite către Casa de Asig. de Sănătate, acestea fiind suportate diferit.
                                                                             Având în vederea considerentele menţionate mai sus instanţa urmează a respinge acţiunea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul ca neîntemeiată, nefiind incidente dispoziţiile prev. de art.998-999 Cod Civil.

                                                                             Vă rog să-mi spuneţi dacă, în condiţiile în care faţă de socrul meu s-a dispus NUP fără a se stabili vreo formă de vinovăţie, acesta mai poate fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare.
                                                                             Vă mulţumesc!

                                                                              • Artur VUTCOVICI
                                                                               Răspunde 16 ianuarie 2012 at 10:05

                                                                               Bună ziua domnule Cristian,

                                                                               Prin principiul disponibilităţii se înţelege faptul că părţile pot determina nu numai existenţa procesului prin declanşarea procedurii judiciare şi prin libertatea de a pune capăt procesului înainte de interveni o hotărâre pe fondul pretenţiei supuse judecăţii, ci şi conţinutul procesului, prin stabilirea cadrului procesual în privinţa obiectului şi a participanţilor la proces, a fazelor şi etapelor pe care procesul civil le-ar putea parcurge.
                                                                               Instanța este ținută să judece în limitele investirii sale.
                                                                               Principiul disponibilității este consacrat prin dispoziţiile articolului 129 alin. 6 Codul de procedură civilă şi prevede că, în toate cazurile, judecătorii hotărăsc numai asupra obiectului cererii judecăţii.
                                                                               Prin principiul disponibilităţii se înţelege faptul că părţile pot determina nu numai existenţa procesului prin declanşarea procedurii judiciare şi prin libertatea de a pune capăt procesului înainte de interveni o hotărâre pe fondul pretenţiei supuse judecăţii, ci şi conţinutul procesului, prin stabilirea cadrului procesual în privinţa obiectului şi a participanţilor la proces, a fazelor şi etapelor pe care procesul civil le-ar putea parcurge.
                                                                               Soluția de neîncepere a urmăririi penale se referă la latura penală a procesului penal și, subsecvent, a acțiunii civile din procesul penal. Astfel, prin rezoluția procurorului nu va exista un proces penal pentru că nu există infracțiune sau pentru că părțile s-au împăcat. Totuși, terții prejudiciați (victima accidentului, spitalul …) pot introduce o acțiune civilă separată în repararea prejudiciului.

                                                                               În materia răspunderii civile delictuale autorul accidentului răspunde pentru cea mai mică culpă (greşeală) şi este obligat la repararea integrală a prejudiciului. Din cele relatate de dumneavoastră această „minimă” culpă există.

                                                                               Dacă socrul dumneavoastră avea la momentul producerii accidentului o poliță de asigurare RCA, să-și cheme în garanție asigurătorul RCA pentru plata cheltuielilor de spitalizare.

                                                                             • susca
                                                                              Răspunde 17 ianuarie 2012 at 15:27

                                                                              Tinand cont de faptul ca s-a N.U.P. in temeiul disp. art. 228 alin4 rap. la art. 10 alin. lit.h din C.pr.pen. este fara echivoc ca Parchetul nu s-a pronuntat asupra vinovatiei insa ca urmare a intervenirii unuia din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prev. in art. 10 si nu ca urmare a inexistentei vinovatiei persoanei impotriva careia s-a depus inintial plangerea penala prealabila. Pe cale de consecinta, spitalul este indrituit in temeiul disp. art. 19 C.pr.pen. , in conditiile in care nu s-a realizat pe calea actiunii penale valorificarea drepturilor conferite acestei unitati sanitare spitalicesti de disp. art. 313 din L. nr. 95/2006 . Prin faptul ca s-a dat N.U.P. nu se poate concluziona fara echivoc ca persoaei impotriva careia s-a depus plangerea penala nu-i sunt aplicabile disp. art. 313 din L. 95/2006, conform careia:” persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane …sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata.” Incetarea procesului penal nu-l exonereaza pe autorul vatamarii corporale de obligatia repararii prejudiciului cauzat spitalului prin fapta ilicita savarsita. Imi pare rau ca nu sunt tocmai informatiile care sa va fie utile in intampinarea la dosarul uin care sunteti parte, insa este obligatoriu a cunoaste adevaratele sansele pe care le aveti intr-o asemenea confruntare. Succes!

                                                                             • camelia
                                                                              Răspunde 21 ianuarie 2012 at 21:27

                                                                              buna seara! va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarele relatii .Persoana accidentata pe trecerea de pietoni in fata unui post de politie Letcani Iasi , pietonul a ramas pe trecerea de pietoni cu jumatate de corp si cap iar picioarele pe refugiu, din care stangul fractura de femur stang cu deplasare , operat , certificatIML 120 zile cum pot proceda cu o parte din daunele materiale pt care nu am putut obtine documente,chitante doctori ,asistente,infirmieri ,sange cumparat traim in Romania!!! iar situatia mea fiind foarte grava s-au considerat necesare aceste cheltuieli . Soferul mi-a oferit suma de 5000 roni nu am fost de acord deoarece s-a comportat inuman din momentul accidentului si pana acum .Mentionez ca am zacut cu jumatate din trup timp de 40 de minute pe trecerea de pietoni fara sa fie semnalizat locul in niciun fel , nici de sofer nici de politie .E u stand cu groaza mortii ridicandu-ma in coate si ferind capul sa nu fiu lovit de masinile care circulau pe langa mine si nu ar fi putut sa ma vada la timp si sa ma evite fiind si foarte intuneric .Nu va mai relatez si despre ilegalitatile facute in ancheta , va rog sa-mi spuneti daca firma de asigurari Astra Iasi la care am depus un dosar ma poate ajuta cu ceva si cat timp ar dura deoarece sunt la limita subzistentei , nu am bani de recuperare , medicamente,mancare,cazarefiind din Suceava stau la mila unei familii din Iasi pt a putea merge la controalele medicale dese.Mentionez ca necesit a doua interventie chirurgicala dupa 18 luni. astept raspunsul dumneavoastra!!

                                                                               • Artur VUTCOVICI
                                                                                Răspunde 23 ianuarie 2012 at 13:42

                                                                                Bună ziua doamnă Camelia,

                                                                                Va rog intrați pe formularul de CONTACT existent pe siteul nostru și sa detaliați: demersurile pe care le-ați întreprins, cauzale și împrejurările (circumstanțele) producerii accidentului, data, locul, vehiculul implicat, autorul accientului, urmările accidentului, certificatul medico-legal, diagnosticul medicilor, dacă ați suferit intervenții chirurgicale, (material de osteosinteză) tijă cu câte șuruburi, starea de sănătate actuală … pentru a ne putea forma o imagine a situației concrete.

                                                                                Până nu ne contactați nu mai întreprindeți nimic pentru că există tot felul de capcane. Gandiți-vă că Asigurătorul RCA al vinovatului este cel care trebuie să vă despăgubească. O face doar cu sula-n coaste deoarece asigurătorii lucrează în profit propriu, iar cea mai mare cheltuială pe care ar trebui să o aibă este cea cu despăgubirile.

                                                                                Când, Cum și Cu cât? Acestea sunt întrebările la care împreună vom găsi răspunsul.

                                                                                Datele furnizate de dumneavoastră vor avea caracter confidențial și nu vor putea fi folosite în nici un fel fără acordul scris al dumneavoastră.

                                                                                Alături de victime,
                                                                                Artur Vutcovici

                                                                               • luminita
                                                                                Răspunde 26 ianuarie 2012 at 16:43

                                                                                acum un an am fost victima unui accident rutier.am fost operata la picior.si in prezent fac recuperari.tot ce am cheltiut am suportat numai eu,cel care a m-a lovit nu l-a interesat.am facut plangere penala,avand peste 60 de zile de la medicina legala.avocatul care il am nu face nimic.vreau sa stiu cum tb sa procedez pt a lua contact cu cei de la asigurari.la cine tb sa apelez?cei de la politie nu vor sa imi dea detalii in privinta asigurari.

                                                                                 • Artur VUTCOVICI
                                                                                  Răspunde 30 ianuarie 2012 at 19:19

                                                                                  Faceți o cerere la Parchetul de pe lânga judecătoria localitații in raza teritorială în care a fost produs accidnetul din data de …, a carei victima sunteți, prin care solicitați numele si prenumele autorului producerii accidentului, circumstanțele producerii acestuia, vehiculul (marca, tip, nr. de inmatriculare) cu care a fost produs accidentul și numele asiguratorului la care vehiculul avea polita RCA.
                                                                                  In termen de 30 zile sun obligati sa va raspunda

                                                                                  Dupa ce primiți raspunsul reveniti pe formularul de contact.

                                                                                 • vlad
                                                                                  Răspunde 28 ianuarie 2012 at 11:11

                                                                                  Va salut!In 2009 am fost implicat intr-un accident rutier in urma caruia un copil a suferit vatamari corporale.A avut loc un proces in urma caruia am fost gasit vinovat.Am primit zilele acestea o adresa de la Spitalul Clinic de Copii cum ca in 15 zile trebuie sa achit cheltuielile de spitalizare in valoare de 4400 ron.Intrebarea mea este:cine trebuie sa achite aceasta suma,eu sau asiguratorul meu?Va multumesc anticipat!

                                                                                   • Artur VUTCOVICI
                                                                                    Răspunde 30 ianuarie 2012 at 19:25

                                                                                    Asiguratorul de raspundere civila este obligat sa despăgubeasca.
                                                                                    Trimiteți o adresa spitalului prin care indicati ca la data producerii accidentului erati asigurat RCA la societatea x și anexati copie dupa plita RCA.
                                                                                    Daca va cheama in judecata chemati in garantie Asiguratorul RCA.

                                                                                     • vlad
                                                                                      Răspunde 7 februarie 2012 at 16:30

                                                                                      Va salut din nou!Am citit mai atent inchierea dosarului si undeva se mentioneaza ca se obliga inculpatul(adica eu) la plata cheltuielilor de spitalizare intrucat spitalul nu a solicitat sa fie desbagubit de catre asigurator.Dumneavoastra ce parere aveti?Trebui sa achit eu acea suma in cazul asta?Va multumesc anticipat!

                                                                                       • Artur VUTCOVICI
                                                                                        Răspunde 7 februarie 2012 at 21:58

                                                                                        Domnule Vald,
                                                                                        In situatia prezentata, obligatia de plata revine asiguratorului RCA.
                                                                                        Trimiteti spitalului cu o adresa prin Fax, in atentia directorului si juristului acestuia, prin care aratati ca la data producerii accidentului erati asigurat la Societatea X asigurari, prin polita RCA seri… nr… valabila in perioada x … y si ca acest asigurator este obligat la plata despagubirilor reprezentand cheltuieli de spitalizare in adresa specificati ca atasati si polita RCA in copie.
                                                                                        De asemenea trimiteti o adresa prin fax si Asiguratorului RCA prin care-l informati despre pretentiile de despagubire ale spitalului x pentru cheltuielile de spiatelixare urmare a accidentului din data de al carui autor ati fost. Mentionati Polita de asigurare RCA seria … nr. valavilitate. Mentionati in adresa ca le trimiteti si polita RCA in copi.
                                                                                        Pastrati copiile si confirmarea trimiterii faxului ca mihâjloace de proba.

                                                                                        Daca spitalul va da in judecata chemati in garantie Asiguratorul RCA .
                                                                                        Artur Vutcovici

                                                                                         • vlad
                                                                                          22 februarie 2012 at 15:05

                                                                                          Cu scuzele de rigoare va mai deranjez o data domnule Artur.Am intrebat in diverse locuri cum trebuie sa redactez aceasta adresa catre asigurator si nu m-a lamurit nimeni.Imi puteti spune dvoastra cum sa o redactez sau sa imi dati un link cu un model?Si unde trebuie sa trimit adresa?Catre sediul asiguratorului din judetul meu?(eu sunt din Iasi).Va multumesc inca o data pt timpul acordat si informatiile oferite!Va salut cu respect!

                                                                                          • Artur VUTCOVICI
                                                                                           1 martie 2012 at 8:53

                                                                                           Este foarte simplu:

                                                                                           Catre,
                                                                                           Spitalul…

                                                                                           Subsemnatul … (elementele de identificare ale dumneavoastră din Cartea de identitate) autorul accidentului din data de … in care victima a fost … va informez ca la data producerii accidentului eram asigurat RCA la societate … și detineam polita de asigurare RCA seria … nr … cu valabilitate din … pana in …
                                                                                           Polita de asigurare RCA o anexez in copie.

                                                                                           Data Semnatura

                                                                                           Adresa aceasta o trimiteți prin posta cu confirmare de primire. Pastrati chitanta si confirmarea pe care o veti primi.

                                                                                       • Adi
                                                                                        Răspunde 30 ianuarie 2012 at 22:18

                                                                                        Bună seara.
                                                                                        Am și eu o întrebare:
                                                                                        Cine plătește cheltuielile de spitalizare pasagerului (fără asigurare de sănătate), implicat într-un accident (neadaptarea vitezei), în cazul în care șoferul (sub influența alcoolului) a decedat?

                                                                                         • Artur VUTCOVICI
                                                                                          Răspunde 31 ianuarie 2012 at 19:23

                                                                                          In conformitate cu prevederile art. 220 din LEGEA nr. 95/2006 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile art. 223, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.
                                                                                          Cititi si HOTARAREA nr. 1389 din 28 decembrie 2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012. In art. 78 al acestei hotarari se specifica:

                                                                                          (1)In relatiile contractuale cu casa de asigurari de sanatate, pe langa obligatiile generale prevazute la art. 15, unitatile medicale specializate, autorizate si evaluate, care acorda servicii medicale de urgenta si de transport sanitar, sunt obligate, dupa caz:

                                                                                          a)sa acorde ingrijiri medicale de urgenta, in caz de boala sau de accident, din momentul solicitarii ori de la locul accidentului si pana la rezolvarea starii de urgenta, in limita competentelor, cu respectarea criteriilor de calitate elaborate conform prevederilor legale in vigoare;

                                                                                          b)sa asigure prezenta personalului medico-sanitar propriu sau, in cazul urgentelor de cod rosu si galben, sa alerteze si sa solicite prezenta personalului serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare (SMURD), in conformitate cu prevederile Ordin. min. sanatatii publice si al ministrului internelor si reformei administrative nr. 2.021/691/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare ale titlului IV „Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii;

                                                                                          In opinia noastra, Cheltuielile de spitalizare, in caz internare de urgenta urmare a unui accident rutier, le plateste Spitalul (casa de Judeteana de asigurari de sanatate) si acesta se intoarce impotriva autorului accidentului si/sau asigurartorul RCA al acestuia. In cazul de fata ar trebui ca spitalul sa se indrepte impotriva asiguratorului RCA al autorului accidentului decedat.
                                                                                          In practica, adesea pacientul neasigurat plateste serviciile medicale dupa care se intoarce impotriva autorului accidentului sau asiguratorului acestuia pentru despagubirea prejudiciului material produs.

                                                                                         • Ioana
                                                                                          Răspunde 5 februarie 2012 at 13:27

                                                                                          Buna ziua.am o intrebare la dvs.in martie 2010, am fost victima unui accident rutier, din care a rezultat vatamarea mea.am avut 90 zile de ingrijiri.intr-o prima faza am depus plangere penala la politie, apoi, dupa vreo doua luni, am retras plangerea dar fara sa primesc nicio despagubire din partea soferulu.am spus doar ca nu mai am pretentii fata de el, nu am spus ca m-a despagubit pentru ca nu a fost asa.intrebare: pot sa actionez in instanta civila pe asiguratorul masinii si sa cer daune? astept un raspuns.va multumesc

                                                                                           • Artur VUTCOVICI
                                                                                            Răspunde 5 februarie 2012 at 21:51

                                                                                            Buna seara,
                                                                                            Aţi suferit o vătămare corporala grava ce a necesitat 90 zile de îngrijiri medicale atestate prin certificat medico-legal.
                                                                                            In aceasta situație acțiunea penala se pune în mișcare din oficiu, nu la plângerea prealabila a persoanei vătămate.
                                                                                            Dacă nu exista o tranzacție de nici un fel intre dumneavoastră si autorul accidentului, puteri și sunteți îndreptățit să pretindeţi despăgubiri de la asigurătorul RCA al vinovatului.
                                                                                            Acțiunea civila, în situația dumneavoastră, nu va fi scutita de taxa de timbru.
                                                                                            Alături de victime,
                                                                                            Artur Vutcovici

                                                                                             • Ioana
                                                                                              Răspunde 6 februarie 2012 at 11:30

                                                                                              buna ziua.adica eu, daca am retras plangerea si m-am impacat cu autorul accidentului, el tot ramane cu dosar penal?

                                                                                               • Artur VUTCOVICI
                                                                                                Răspunde 6 februarie 2012 at 12:32

                                                                                                Daca dumneavoastra ati declarat ca nu mai aveti nici o pretentie de natura penala si civila de la autorul producerii accidentului se considera o impacare a partilor si inlatura raspunderea penala. Procurorul va da rezolutie de neincepere sau incetare a urmaririi penale in urma referatului dat de politie cu aceasta propunere.
                                                                                                In concluzie: autorul accidentului scapa basma curata, fara dosar penal, fara condamnare, fara cazier, fara permis anulat doar cu permisul suspendat pe trei luni.

                                                                                                 • Ioana
                                                                                                  6 februarie 2012 at 13:07

                                                                                                  va multumesc.as fi inercat o actiune in civil impotriva asiguratorului, dar, am auzit ca taxele judiciare sunt foarte mari.

                                                                                              • one alina ionela
                                                                                               Răspunde 20 februarie 2012 at 9:57

                                                                                               Buna ziua
                                                                                               In anul 2008 am avut un accident, am surprins si accidentat o tanara care s_a angajat in traversarea strazii prin loc nemarcat fara sa se asigure.Tanara a necesitat pentru vindecare un numar de 6, 7 zile de ingrijiri in unitatea spitaliceasca. Pentru mine s a hotarat neinceperea urmaririi penale.Masina avea asigurare casco dar era de la firma nu mai am copie dupa polita de asigurare daca are relevanta.Acum cateva zile am primit o citatie de la spitalul unde a fost ingrijita pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare. Eu trebuie sa le platesc?eu am circulat regulamentar. CE SA FAC? VA MULTUMESC ANTICIPAT.

                                                                                               • Alina
                                                                                                Răspunde 20 februarie 2012 at 18:17

                                                                                                Buna seara
                                                                                                va rog sa mi oferiti un raspuns
                                                                                                in 2008 am fost implicata intr un accident rutier,am surprins si accidentat o tanara care a traversat prin loc nepermis fara sa se asigure, a avut nevoie de 6, 7 zile de spitalizare.In cazul meu s a hotarat neanceperea urmaririi penale. Acum cateva zile am primit de la spitalul unde a fost ingrijita, citatie de trimitere in judecata pt recuperarea cheltuielilor.Eu trebuie sa platesc daca am circulat regulamentar?va multumesc anticipat!

                                                                                                 • Artur VUTCOVICI
                                                                                                  Răspunde 21 februarie 2012 at 8:21

                                                                                                  Buna dimineata,

                                                                                                  In situatia in care din rezolutia parchetului reiese ca persoana accidentata este singura care putea preveni accidentul traversand regulamentar si prin loc cu priorittate de trecere, iar dumneavoastra nu vi se retine nici ce mai mica greseala sau ce mai usoara culpa atunci spitalul, respectiv Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, va suporta toate cheltuielile de spitalizare.

                                                                                                  Spitalul nu va putea trimite citatie, probabil v-a notificat ca va da in judecta daca nu achitati cheltuielile de spiatlizare ale persoanei accidentate.

                                                                                                 • Alina
                                                                                                  Răspunde 21 februarie 2012 at 13:54

                                                                                                  Buna ziua
                                                                                                  Va multumesc pentru raspuns.Da am fost instintata sa platesc pana la 30 octombrie 2011, dar nu am platit.Va scriu rezolutia si va rog sa va uitati dvs peste ea, ca sa fiu sigura de interpretare.Nu pot sa mi angajez un avocat momentan.
                                                                                                  In data de …. 2008 ora… in timp ce conducea autoturismul marca… pe b_dul …dinspre str…inspre b_dul ….in dreptul imobilului cu nr …a surprins si accidentat pe numita…..care s-a angajat in traversarea strazii prin loc nemarcat, fara sa se asigure.
                                                                                                  In urma accidentului numita…..a suferit leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare in nr de 6,7 zile de ingrijire medicale ( f 12).
                                                                                                  Avand in vedere ca in urma accidentului partea vatamata a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar mai mic de 10 zile de ingrijire medicala in cauza devin incidente prevederile art 10 lit.b cod procedura penala.
                                                                                                  Pentru considerentele de mai sus,
                                                                                                  In temeiul art.228 alin. 6 si art.10 lit b cod procedura penala
                                                                                                  CONFIRM
                                                                                                  1 Propunerea de neincepere a urmaririi penale in cauza privind pe Alina domiciliata in….sub aspectul savarsirea infractiunii prevazute de art.184 alin. 1,3 cod penal.
                                                                                                  2 se stabilesc cheltuieli judiciare in suma de 370 care raman in sarcina statului
                                                                                                  3 solutia se comunica partilor si spitalului judetean.
                                                                                                  Atasat de citatie am primit si o foaie cu costuri pacient si inca una care a fost trimisa de la parchet catre spital in care ultimul paragraf e in felul urmator:Intrucat, conform F.O.clinica nr…. partea vatamata ….. a fost internata in unitatea dvs sectia neurochirurgie, in perioada… , pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea acesteia va indrumam sa va adresati cu o actiune civila separata instantei competente. VA MULTUMESC MULT.

                                                                                                  • MINEA MIHAI
                                                                                                   Răspunde 23 februarie 2012 at 23:01

                                                                                                   Buna seara. Apelez la dvs. in speranta transmiterii unui raspuns pozitiv avand in vedere ca pana acum nimeni nu a dorit decat furniza comunicate, rezolutii si decizii eronate. Va rog frumos sa-mi adresati raspunsul pe adresa de e-maill reiterata. Istoria epopeei/odiseei jocului nebun al sortii, momentul si locul nepotrivit ce posibil candva sa fie subiectul unui roman sau film. La data de 24.09.2006 ma delasam pe ruta Brasov – Satu Mare in misiune la o activitate nationala, ordonata cu auto personal Renault Clio, autoturism{e} cu care de-a lungul activitatii am fost la zeci de activitati in timpul si din cauza indeplinirii unor sarcini de serviciu. Am dorit a mentiona aceasta intrucat in situatia data, daca din varii motive, familiale, de serviciu, culturale, sportive, religioase, sanatate dar eram in perfecta stare de sanatate fizica si psihica intrucat deplasarea se efectua pentru participarea la finala nationala de tenis de camp pe M.A.I. doream sa-mi provoc leziuni corporale sai dauna materiala, mai mult ca sigur ma orientam pentru un drum E.; N.; Valea Bogatii sau un oras in tranzitare nu alegeam DJ 151. Astfel in tranzitarea si a DJ 151 Acatari/Ungheni ce strabate Loc. Craciunesti – Mures la 300 m. in amonte de borna km. 10 exista in reabilitare un sector de drum deschis circulatiei publice decopertat transversal de 15 m. lungime/28 cm. adancime fara sa fie presemnalizat/semnalizat conf. CRN, L. 49 de aplicarea O.U.G. 195 si O.G. 163, N.M. sau respectului fiintei umane. in urma impactului a facut explozie anvelopa fata stg. moment in care din cauza socului mi-a alunecat capul din tetiera in stalpul din stg. perzandu-mi instantaneu cunostinta. Autoturismul incepand a se deplasa sinuos cativa zeci de m. dupa care din cauza denivelarilor si gropilor existente s-a intors spre dr. fata de directia rularii si a intrat in santul de scurgere de 1,20-1,40 m. oprindu-se cu plafonul de desupra portierei fata stg. de un pom cu circumferinta de 20/30 cm. Moment in care martorul ocular ce se afla in fata imobilului 528 a mentionat ulterior ca am mai dat o data cu capul de stalpul stg. fata. Dupa acordarea unor prime masuri de prim-ajutor cat ia permis deschiderea portierei printr-un nepot ce se reantorcea de la servici fiind lucrator la I.SU. Targu Mures s-a solicitat interventia echipei medicale de urgenteSMURD si descarcerari pompieri. Descarcerarea desi in situatia data nu se impunea distrugerea caroseriei autoturismului s-a efectuat sub supravegherea direcat a Dr,. Raed Arafat care la sfarsitul interventiei desi nu avea nici o atributie a comentat in fata camerei de luat vederi a Antena1 locala venita la solicitarea SMURD ca posibil accidentul sa se fi produs ca urmare a neadaptarii vitezei de circulatie fara sa mentioneze nimic, nimic de posibila cauza, portiunea decopertata transversal care se afla foarte aproape. Dupa el acelasi lucru efectuandu-l si Politistul venit la fata locului care cu atat mai mult conf. nomelor metodologice nu are voie sa de-a relatii mass media si o localnica. Ulterior s-a intocmit un PV de cercetare la fata locului cu multiple date eronate sau de loc, trmis catre Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures in functie de starea sanatatii mele. Astfel mele dosarul intocmit pentru flagrant de vatamare corporala din culpa este trimis pe 03.10.2006 inregistrat de Parchet pe 04.10.2006, acelasi dosr retrimis din nou pe 29.11.2006 si inregistrat de Parchet tot pe 04.10.2006, retrimis inapoi in aceiasi zi fara sa se dispuna de Pr. desemnat banuiesc aleatoriu si in functie de pregatire fara sa precizeze ce anume solicita; expertiza rularii dinamicii motorului, expertiza locului impactului, analize, declaratii martori oculari/asistenti, certificat medico-legal, dosar ce va fi retrimis din nou pe 23.05.2007 si inregistrat de Parchet pe 17.01.2007. La dosr este atasata o declaratie a unui martor – vedeta a comunei – care a fost solicitata la 11 zile de la evenimentul rutier, de traseu, de munca si o plansa fotografica unde un rol deosebit a jucat ulterior foto nr. 12 efectuata ulterior dupa eveniment, unde pe un suport de inaltime medie la numai putin de 20 cm. de carosabil au fost amlasate numai pentru fotografie si inducere in eroare a necunocutilor trei semne de circulatie rutiera temperara, suspect de curate, amplasate dupa masuratorile specialistilor nu amatori la 410 m., 285 m. de portiunea decoperata. Dosar penal cu ce va fi plimabat din 23.05.2007 pe la toate instantele penale Targu Mures, cu emiterea unei decizii eronate de Jud. Sonia Deaconescu care va semna in numele intregului complet de judecata. Avand in vedere ca partea vatamata inca nu a fot audiata si in urma plangerilor efecutate prin participarea doar ca act de prezenta unde sunt chemat din nou pe 29.02.2012, prin prezenta va rog sa-mi comunicati; Sosietatea RCA era sau nu oblgata sa efectuaeze cercetarea cu intocmirea PV de cercetare, Dosar de dauna si sa acorde despagubirea conf. prerog. L. 136, si daca sau nu Polita de Asigurare Obligatorie civila este considerata contract de munca intre Asigurator si Asigurat conf. art. 49 din respectiva lege. Sunt multe de mentionat referitor la cauza respectiva dar ma oprec aici. Multumesc.

                                                                                                    • Artur VUTCOVICI
                                                                                                     Răspunde 1 martie 2012 at 13:07

                                                                                                     Asigurătorul RCA are dreptul să facă propriile sale cercetări privind împrejurările producerii accidentului.
                                                                                                     In cursul cercetării penale, acces la dosar au doar organele abilitate ale statului: poliție și/sau parchet. Cu toate acestea Asigurătorul poate solicita informații privitoare la autorul accidentului, împrejurările producerii …

                                                                                                     Pentru nașterea obligației de despăgubire a autorului accidentului și/sau a Asigurătorului RCA trebuie să existe, întrunite cumulativ, următoarele elemente:
                                                                                                     1. o fapta ilicită (încălcarea unei norme legale); 2. o culpă a autorului accidentului (răspunde pentru ce mai ușoară neglijență sau imprudență; 3. un prejudiciu (pagube materiale și/sau daune morale; o legătura de cauzalitate între prejudiciul suferit de victima și fapta ilicită a autorului accidentului.

                                                                                                     Niciodată o Societate de asigurări nu se grăbește să despăgubească pe cineva.

                                                                                                     După ce vi se stabilește culpa dumneavoastră și/sau a administratorului drumului, precum și procentul de culpă a fiecăruia, de abia atunci se poate ști proporțional cât răspunde delictual fiecare și ce procent din daună plătește Asigurătorul RCA și cât plătește administratorul drumului.

                                                                                                    • Ioana
                                                                                                     Răspunde 22 martie 2012 at 12:52

                                                                                                     Buna ziua. In 5 martie 2004, a avut loc un accident, soldat cu ranirea unei persoane.din pacate nu s-a facut nimic pe latura penala, in martie 2012, dandu-se rezolutie de neincepere a urmaririi penale, pe motiv ca fapta s-a prescris. masina nu avea asigurare. am sunat la fondul de protectie a victimelor strazii, si mi s-a spus ca nu poate fi despagubita victima din urm motive: pana in aprilie 2004, FPVS despagubea doar victimele din accidente cu autor necunoscut, abia dupa modificarile din aprilie se despagubesc si in cazurile cu autori cunosscuti dar fara asigurare. Tinand cont de faptul ca accidentul s-a produs in martie 2004, si autorul era cunoscut, nu poate beneficia de despagubiri. este posibil asa ceva?va multumesc!

                                                                                                      • Artur VUTCOVICI
                                                                                                       Răspunde 22 martie 2012 at 14:17

                                                                                                       Doamna Ioana,
                                                                                                       Termenul de prescriptie al dreptului de a pretinde despagubiri in urma unui accident printr-o actiune civila este de 3 ani de la data la care este cunoscut autorul, sau trei ani de la data la care este consolidata starea de sanatate si prejudiciul este cert, concret si nereparat.

                                                                                                       Imi pare rau ca nu se mai poate face nimic. Actiunea in pretentii este respunsa de instata de judecata pentru introducerea tardiva a acesteia, invocandu-se exceptia tardivitatii introducerii actiunii.

                                                                                                       Alaturi de oamenii in suferinta,
                                                                                                       Artur Vutcovici

                                                                                                      • robert
                                                                                                       Răspunde 24 martie 2012 at 13:34

                                                                                                       Buna ziua! In anul 2008 am avut un accident soldat cu victime, eu fiind vinovat, in 2010 am primit 6luni cu suspendare si victima daune de la RCA, dar avocatul mi-a zis ca asiguratorul o sa incerce sa recupereze banii de la mine, tin sa precizez ca nu mi sa suspendat nici carnetul de conducere, si nici pana in ziua de azi asiguratorul nu a facut nimic pt recuperarea despagubirilor, (avocatul mi-a sugerat sa nu imi cumpar nimic pe numele meu sau sa lucrez cu carte de munca, se poate in cazul in care imi fac carte de munca sau trec auto/casa pe numele meu sa se sesizeze?

                                                                                                        • Artur VUTCOVICI
                                                                                                         Răspunde 24 martie 2012 at 17:40

                                                                                                         Domnule Robert,

                                                                                                         Asiguratorul se poate intoarce printr-o actiune in regres impotriva autorului accidentului in situatii strict stabilite de lege.
                                                                                                         Redam prevederile art. 58 din Legea 136/1995:
                                                                                                         Art. 58. – Asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:
                                                                                                         a) accidentul a fost produs cu intentie;
                                                                                                         b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie;
                                                                                                         c) accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
                                                                                                         d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.

                                                                                                         Avocatul dumneavoastra eate contrazis de Legea asigurarilor amintita mai sus.
                                                                                                         Va las pe dumenavoastra sa le trageti concluziile.

                                                                                                         In conformitate cu OUG 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile public, actualizata prin OUG nr. 63/2006, prevede in
                                                                                                         Art. 114. – (1) lit. a) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
                                                                                                         a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

                                                                                                         Este obligatoriu sa va duceti la politie si sa predati permisul de conducere pe baza hotararii instantei de judecata. Aveti grija sa nu comiteti o alta infractiune! Necunoasterea legii nu inlatura raspunderea.

                                                                                                         Alaturi de oamenii in suferinta,
                                                                                                         Artur Vutcovici

                                                                                                        • robert
                                                                                                         Răspunde 24 martie 2012 at 21:31

                                                                                                         Multumesc frumos pt raspuns! Se poate numi intentie, am accidentat pe cineva intrand pe interzis.. in cazul in care timp de 2 ani RCA nu a facut nici un demers sa ma mai astept sa faca regres? Sau nu sa considerat intentie? Chiar o sa ma interesez la Politie daca carnetul de conducere mai este valabil, tin sa precizez ca judecatorii cand au dat sentinta mi-au dat 6luni cu suspendare si au obligat RCA-ul sa plateasca despagubiri partii vatamate si cheltuielile de spitalizare, avocatul spunandu-mi ca se poate sa imi vina acasa citatie sa ma duc sa predau carnetul de conducere, in momentul sentintei eu lucram ca sofer si am fost intrebat si de D-na judecator, dar cred ca legea e facuta pentru toata lumea si nu se fac exceptii! Va multumesc foarte mult inca o data! Stima!

                                                                                                          • Artur VUTCOVICI
                                                                                                           Răspunde 25 martie 2012 at 16:24

                                                                                                           Doamnule Robert,

                                                                                                           Dumneavoastra ati intrat pe interzis si ati comis accidentul din culpa deci, fara intentie. In oricare din cele doua forme ale culpei prezentate mai jos asiguratorul RCA nu se poate intoarce in regres impotriva dumneavoastra pentru recuperarea prejudiciului platit de el.

                                                                                                           Potrivit art. 19 al. 1 Cod penal, vinovatia exista „atunci cand fapta care prezinta pericol social este savarsita cu intentie sau din culpa”.
                                                                                                           In stiinta dreptului penal se face dinstinctie intre doua forme principale de vinovatie: intentia, si culpa. Pentru unele infractiuni se adauga si o forma mixta: praeterintentia.

                                                                                                           1. Intentia; este atitudinea psihica a faptuitorului rezultand din prevederea rezultatului faptei sale si urmarirea lui, ori prevederea rezultatului faptei sale, neurmarirea dar acceptarea lui in caz ca se produce.
                                                                                                           Prin urmare intentia se refera la:
                                                                                                           prevederea rezultatului faptei penale
                                                                                                           in cazul intentie directe – urmarirea de catre faptuitor a producerii rezultatului faptei, in cazul intentiei indirecte – desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui
                                                                                                           savarsirea faptei penale.
                                                                                                           Intentia directa este reglementata de art. 19 pct. 1 lit a, in timp ce intentia indirecta este reglementata de art. 19 pct. 1 lit b. Exista intentie directa atunci cand faptuitorul isi reprezinta actiunea sau inactiunea sa, modul de infaptuire, rezultatul socialmente periculos la care conduce fapta, si in aceste conditii el urmareste producerea acelui rezultat.

                                                                                                           Intentia
                                                                                                           Fapta este savarsita cu intentie atunci cand infractorul prevede rezultatul actiunii sale, rezultat pe care il doreste sau il accepta.

                                                                                                           Culpa se prezinta in doua forme:

                                                                                                           1. Culpa cu prevedere
                                                                                                           In cazul culpei cu prevedere, infractorul prevede rezultatul faptei sale, rezultat pe care nu il accepta, socotind, fara temei, ca el nu se va produce. In aceasta situatie, fata de intentie, faptuitorul nu accepta producerea rezultatului. Autorul isi fundamenteaza convingerea ca rezultatul nu se va produce pe anumite imprejurari obiective pe care insa, el le apreciaza in mod eronat.

                                                                                                           In cazul culpei cu prevedere infractorul prevede doua urmari:
                                                                                                           – o urmare pe care o doreste si care poate sa fie sau sa nu fie prevazuta de legea penala.
                                                                                                           – o urmare pe care o prevede, dar nu o accepta si care este intotdeauna prevazuta de legea penala.

                                                                                                           2. Culpa fara prevedere – infractorul nu prevede rezultatul, desi putea si trebuia sa-l prevada.
                                                                                                           Spre deosebire de toate celelalte feluri ale vinovatiei, infractorul nu prevede urmarea faptei .
                                                                                                           Ex: O persoana care are un copil mic uita un recipient ce contine o substanta toxica intr-un loc aflat la indemana copilului. In acest caz, persoana nu prevede rezultatul, desi trebuia si putea sa-l prevada.

                                                                                                           Predarea permisului de conducere spre anulare catre organul administrativ care l-a emis (Politie) este obligatia dumneavoastra. Permisul dumneavoastra este anulat de plin drept, iar dumneavoastra trebuie sa predati permisul de conducere la POlitie.

                                                                                                           Hotararea dvs. este definitiva si irevocabila de la data pronuntarii, iar hotararile irevocabile nu se mai comunica.
                                                                                                           Aveati posibilitatea ca dupa pronuntare hotararii, sa solicitati eliberarea unui certificat de grefa care sa ateste solutia pronuntata de instanta si obligatia ca in termen de 15 zile de la data pronuntarii se predati permisul de conducere la serviciul politiei rutiere , permisul urmand a fi predat impreuna cu certificatul de grefa eliberat de instanta.
                                                                                                           Nu ati respecta nici prevederile ar. 118 alin 4 din Oug.195/2002: Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori inlocuitorul acestuia sau de catre seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane ori adjunctul acestuia pe a carei raza de competenta a fost savarsita contraventia, din 30 in 30 de zile, in baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este in curs de solutionare, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
                                                                                                           Este evident ca trebuie sa predati permisul,conducerea pe drumurile publice avand permisul suspendat sau anulat fiind infractiune, infractiune prev. de art. 86 al. 2 din Oug.195/2002, deci dosar penal.

                                                                                                           Alaturi de oamenii in suferinta,
                                                                                                           Artur Vutcovici

                                                                                                          • robert
                                                                                                           Răspunde 25 martie 2012 at 17:29

                                                                                                           Va multumesc inca o data pentru timpul acordat, tin sa precizez ca m-ati ajutat foarte foarte mult! Stima!

                                                                                                           • virgil
                                                                                                            Răspunde 30 martie 2012 at 23:39

                                                                                                            Buna seara
                                                                                                            As vrea sa va deranjez si eu cu o problema. In urma cu 3 ani am avut un accident soldat cu 3 victime. Ma deplasam pe strada pe care locuiesc cu autotorismul, la prima intersectie cu o alta straduta in dreapta mea aveam oprita o autoutilitara chiar in intersectie dar pe trotuar, obturandu-mi vizibilitatea astfel incat am fost nevoit sa intru putin cu botul masinii in intersectie, moment in care am auzit un tipat si apoi o izbitura puternica. Pe parbrizul masinii am vazut doua persoane, una din ele cazandu-mi in dreapta jos si din instinct am tras stanga de volan sa nu dau peste ea. Cand m-am dat jos mi-am dat seama ca am fost lovit de un scuter pe care se aflau 3 persoane cu varstele de 22,24 si respectiv 25 ani.Persoanele in cauza au fost duse la spital.A doua zi cand am vrut sa ma duc la spital sa iau legatura cu doctorii am fost anuntat ca persoanele erau de etnie roma si alte 15 persoane asteptau jos la intrare dorind sa vorbeasca cu mine. Bineinteles ca am fost nevoit sa evit orice fel de dialog cu vivtimele dar le-am ajutat indirect vorbind zi de zi cu doctorii si ” implicandu-ma”.
                                                                                                            Dupa toate acestea una din victime a avut 3 zile spitalizare, alta 5 zile iar cea mai grava a fost a treia persoana care se afla pe ghidonul scuterului care a avut 20 zile spitalizare cu 80 zile ingrijire medicala avand tija la unul din picioare, deci suferind cateva interventii. In urma expertizei auto s-a dovedit ca punctul in care eu puteam sa ma asigur si in care aveam vizibilitate era putin mai departe de momentul impactului si deci nu aveam posibilitatea sa ma asigur in acel moment.Procurorul a dispus o alta expertiza auto si audierea inca odata a martorilor asta si datorita faptului ca victimile si-au schimbat in mod repetat declaratiile, cea mai afectata dintre ele afirmand chiar ca ea era in intersectie si statea de vorba cu cei de pe scuter. Asta si datorita faptului ca mi-au zis din start ca daca vreau sa ma inteleg nu discuta fara 20.000 euro.
                                                                                                            As dori sa va intreb daca si a doua expertiza iese in favoarea mea se poate sa se mai faca o a treia? Daca iese in defavoarea mea banuiesc ca se incepe urmarirea penala daca nu ma inteleg cu victima, mentionez ca doar cea cu 80 zile de ingrijire a depus plangere penala impotriva mea. Cat despre faptul sa ma inteleg cu victima nu am de unde si cum sa-i dau 20.000 euro mi se pare enorm de mult.Daca refuz sa ma inteleg care ar fi consecintele? Nustiu cum sa procedez sa fie bine pentru ambele parti. Victima nu a ramas cu traumatisme pe viata si acum este bine.Daca nu pot face intelegerea cam cat ar fi pierderile din partea mea?
                                                                                                            va multumesc anticipat

                                                                                                             • Artur VUTCOVICI
                                                                                                              Răspunde 3 aprilie 2012 at 9:52

                                                                                                              Domnule Virgil,
                                                                                                              Dumneavoastră este bine sa va informați Asigurătorul RCA despre accident și urmările sale, sa realizați împreuna cu Asigurătorul RCA o conciliere directa cu victimele. Dacă victimele vor fi de acord cu despăgubirea oferita de asigurător sunt obligați sa declare pe proprie răspundere ca nu mai au nici o pretenție de nici o natura prezenta sau viitoare fata de dumneavoastră și fata de Asigurătorul RCA al dumneavoastră. Astfel se realizează în fapt o împăcare a părților, care înlătură atât latura penală cât și latura civilă din procesul penal, acesta nemaiavând obiect determină încetarea procesului penal.
                                                                                                              Alături de oamenii în suferință,
                                                                                                              Artur Vutcovici

                                                                                                               • virgil
                                                                                                                Răspunde 3 aprilie 2012 at 11:04

                                                                                                                Va multumesc. Am sa incerc sa fac asta sa vedem ce se va intampla.

                                                                                                              • gigi
                                                                                                               Răspunde 5 aprilie 2012 at 14:37

                                                                                                               Decembrie 2010 accident trecere pietoni mama accidentata. Spitalizata 70 zile stare inconstienta 7Martie 2011 deces.Ancheta politie procuror trimitere in judecata -Vatamare corporala din culpa-
                                                                                                               Parti in proces -societatea de asigurare-2spitale si salvarea solicita sume de bani -,
                                                                                                               apartinatorii eu si tatal meu -, inculpata .
                                                                                                               Prima infatisare asiguratorul doreste intelegere amiabila cu apartinatorii ,avocata inculpatei doreste intelegere intre parti. Instanta hotaraste amanare.
                                                                                                               Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in relatia cu inculpata pentru a nu se transfera cheltuielile cu spitalizarea spre noi apartinatorii .
                                                                                                               Cum procedez in relatia cu asiguratorul pentru recuperarea unor sume de bani cheltuite in acest nefericit accident.De la autoarea accidentului nu se poate recupera nimic deoarece este foarte saraca si nu are posibilitati.
                                                                                                               Va multumesc pentru timpul acordat

                                                                                                                • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                 Răspunde 5 aprilie 2012 at 17:46

                                                                                                                 Domnule Gigi,
                                                                                                                 Dacă autorul accidentului, sau asigurătorul RCA al acestuia erau de buna credință va despăgubeau înainte de începerea procesului penal.
                                                                                                                 Acum, fiecare dintre ei au un interes. Probabil autorul accidentului v-a recunoaște fapta, astfel beneficiază de reducerea limitelor de pe pedeapsa, prevăzute de codul penal, su 1/3.
                                                                                                                 Autorul accidentului dorește să se împace cu dumneavoastră pentru ca se tine cont ca atenuantă la individualizarea pedepsei, ca a arătat compasiune față de familia îndoliată, că a despăgubit-o pe aceasta, balu-blauri … avocățești.
                                                                                                                 În fapt, timp de un an și jumătate ce a făcut autorul accidentului?
                                                                                                                 Asigurătorul dorește o conciliere directă în care să vă dea cât mai puțin arătându-vă că procesul poate dura ani de zile.
                                                                                                                 Pe conciliere directă, în urma unui deces nici o companie de asigurări nu a propus o despăgubire globală pe întreaga familie mai mare de 40.000 euro.
                                                                                                                 Vă rog să intrați pe formularul de contact cu detalii.
                                                                                                                 Alături de oamenii în suferință,
                                                                                                                 Artur Vutcovici

                                                                                                                • camelia
                                                                                                                 Răspunde 8 aprilie 2012 at 19:03

                                                                                                                 buna ziua am si eu o intrebare daca puteti sa-mi dati si mie un sfat sotul meu a suferit un acident in italia el era cu bicicleta pe pista de bicilisti era oprita o masina el a iesit a depasit masina si cand sa reintre pe pista de biciclisti de la o alta masina care oprise acolo a deschis portiera si la fost aruncat in cap a stat in coma 2 ore si are 38 de zile de concediu medical ce pot face care sunt procedurile si daca va lua ceva de la asigurari cine poate sa-mi de-a o informatie multumesc anticipat

                                                                                                                  • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                   Răspunde 11 aprilie 2012 at 21:47

                                                                                                                   Doamna Camelia,
                                                                                                                   Intrati pe formularul de contact cu detalii asupra imprejurarilor producerii accidentului precum si a urmărilor medicale produse.
                                                                                                                   Alaturi de oamenii în suferinţă,
                                                                                                                   Artur Vutcovici

                                                                                                                  • georgiana
                                                                                                                   Răspunde 20 aprilie 2012 at 0:42

                                                                                                                   buna seara

                                                                                                                   pe data de 10.04.2012 fratele meu a fost implicat intr-un accident.
                                                                                                                   va relatez : fratele meu dupa ce a iesit din curte cu tractorul U650 ,avand atasat la el un disc de 3.5 m ,iar drumul comunal era de 5 m .Doar ce iesise si nu a avut viteza.la doar 5 m de deplasare din dreptul casei lui si pana in curba destul de mica , cand a fost acrosat din sens opus de un moped condus de un minor,acesta circuland cu viteza foarte mare,peste 70 sau 80/ora .Minorul conducea un moped modificat,nu facea altceva decat motocross .In momentul acrosarii acesta s-a atins de bara de sus a discului , dezechilibrandu-se si cazand jos. la acest eveniment au fost vreo 5 martori,dintre care si ambii parinti ai nostrii. in momentul cand fratele meu a vazut ca vine din sens opus pustiul pe motor el a tras cat mai mult pe dreapta si a pus rapid frana,iar minorul nu a franat . dupa acrosare au fost chemati parintii lui la fata locului,au verificat daca are lovituri ,daca se simte bine . parintii mei au vrut sa il duca la spital sa il examineze. Tatal minorului stiind ca fiul sau e de vina si ca mai conducea si un moped modificat si inregistrat la primarie ca moped desi motorul are alta capacitate a refuzat sa sune la 112 despre cele intamplate. s-au inteles amiabil ca nu este cazul. In aceea seara tatal lui se prezinta la spital cu minorul ,i s-a facut o operatie de legare a tendonului ,probabil in urma cazaturii . De la spital s-a sunat la 112 ,politia as-a deplasat la fata locului a facut masuratori, au facut expertiza la tractor , probe biologice recoltatede la fratele meu. tractorul a fost ok , la fel si fratele meu. i s-a suspendat permisul de conducere , i s-a intocmit dosar in curs de cercetare cu parasirea locului accidentului .acum doasarul e in curs de cercetare. daca nu a fost vina lui nu i se poate aplica doar o amenda administrativa ?el s-a inteles cu tatal minorului ca nu are pretentie . daca tatal minorului se intelege cu fratele meu , vreau sa stiu daca fratele meu este obligat sa plateasca cele 3 zile de spitalizare ale minorului ?
                                                                                                                   dosarul fratelui meu nu a ajuns inca la procuror.
                                                                                                                   minorul dupa doua zile de la eveniment a facut 18 ani. el a mai fost implicat intr-un accident in alta zi ,atunci a intrat intr-o curte de lemn,plus ca are dosar penal pt furt calificat .

                                                                                                                    • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                     Răspunde 20 aprilie 2012 at 8:05

                                                                                                                     Intelegerea trebuie facuta cu pustul respectiv și sa fie autentificata notarial.
                                                                                                                     Primele trei zile de spitalizare de urgenta sunt platite de Casa judeteana de asigurari de sanatate. Fratele dumneavoastra nu are obligatii de plata fata de spital in aceasta situatie prezentata de dumneavoastra.

                                                                                                                     • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                      Răspunde 20 aprilie 2012 at 8:05

                                                                                                                      Intelegerea trebuie facuta cu pustul respectiv și sa fie autentificata notarial.
                                                                                                                      Primele trei zile de spitalizare de urgenta sunt platite de Casa judeteana de asigurari de sanatate. Fratele dumneavoastra nu are obligatii de plata fata de spital in aceasta situatie prezentata de dumneavoastra.

                                                                                                                     • lumydi
                                                                                                                      Răspunde 15 mai 2012 at 7:28

                                                                                                                      Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un rapuns.
                                                                                                                      Am avut un accident rutier si primesc lunar 500 lei de la firma de asigurari , pe card avand poprire banca imi pune poprire pe toata suma , explicand ca nu sunt drepturi salariale , si nu pot sa beneficiez de cei 2/3 , dar eu cum pot sa traiesc , intrebarea mea este ce pot sa fac in acest caz.
                                                                                                                      Va multumesc .

                                                                                                                       • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                        Răspunde 15 mai 2012 at 10:23

                                                                                                                        Buna ziua,
                                                                                                                        Prestatiile lunare cu titlu de despagubire pe care le primiti nu pot fi urmarite de creditorii dumneavoastra.
                                                                                                                        Pe de alta parte, banca poate bloca conturile dumneavoastra.
                                                                                                                        Puteti solicita Asiguratorului sa va faca plata prin manat postal sau la caseria Sucrsalei sau agentiei X.

                                                                                                                       • Pop Mihai
                                                                                                                        Răspunde 1 iunie 2012 at 15:49

                                                                                                                        Buna Ziua! In data de 1 decembrie 2012 am fost implicat intr-un accident rutiere , deplasandu-ma cu masina pe un Drum national cu viteza 7- km /h am avut ghinionul sa prin o parte de carosabil acoperita cu pietris , automat masina a derapat si am acrosat cu partea dreapta a masini capatul unui pod! Persoana din dreapta ( mama mea) a suferit o luxatzie la membrul inferior, iar persaoana din spate (unchiul meu ) a suferit o plaga la nivelul fetzei ! Dupa ancheta politiei si a procuraturi s-a decis neinceperea urmari penale ,adica am fost declarat nevinovat , Nu am fost penalizat de catre politie ( nu am primit nici o sanctiune) ! Problema e ca dupa 5 luni mi-a venit o notificare pt a plati interventia Ambulantei la fata locului si transport celor 2 persoane( mama si unchiul ) la spital ! metinonez ca nu au avut nevoie de nici o zi de spitalizare , dar spre uimirea mea mi-a venit notificarea de la serviciu de ambulata BN cum ca as avea de achita 950 Ron! intrebarile mele sunt:
                                                                                                                        1. Atat timp cat politia nu m-a tras la raspundere nici macar cu 1 amenda sau avertisement , cum au constatat ei ca eu sunt vinovat ?
                                                                                                                        2 . Pt ce contribumi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate daca trebuie sa platim orice serviciu medical?
                                                                                                                        3. Cum credeti ca trebuie sa actionez in acest caz?
                                                                                                                        3.

                                                                                                                         • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                          Răspunde 2 iunie 2012 at 10:53

                                                                                                                          Domnule Mihai,
                                                                                                                          Asistenţa medicală publică de urgenţă, in conformitate cu Art. 92 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stipuleaza:
                                                                                                                          (1) Acordarea asistenţei medicale publice de urgenţă, la toate nivelurile ei, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului. Aceasta va include şi misiunile de salvare aeriană şi navală.
                                                                                                                          (2) Acordarea asistenţei medicale publice de urgenţă nu poate avea un scop comercial.

                                                                                                                          Art. 220
                                                                                                                          Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi cele prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială în condiţiile art. 223, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

                                                                                                                          Pe de alta parte, puteti face o copie dupa polita dumneavoastra RCA, iar spitalul sa-si recupereze eventualul prejudiciu de la siguratorul dumneavoastra RCA

                                                                                                                         • Pop Mihai
                                                                                                                          Răspunde 1 iunie 2012 at 15:50

                                                                                                                          1 iarnaurei 2012 am fost implicat in accident…imi cer scuze pt greseala*

                                                                                                                           • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                            Răspunde 2 iunie 2012 at 10:54

                                                                                                                            Am sesizat eroarea datei producerii accidentului.

                                                                                                                           • valentin
                                                                                                                            Răspunde 9 iunie 2012 at 18:19

                                                                                                                            in urma cu citeva zile fiul meu in virsta de 7 ani a fost accidentat in fata blocului de un autoturism, rezultatul, femur rupt, operatie , contuzii etc … . Constatarea politiei „vatamare corporala din culpa” a doua zii am depus plingere impotriva doamnei care a condus autoturismul, mentionez ca avem nici o pretentie daca doamna m-ar fii contactat, dar au trecut 10 zile si nici un semn sau macar un telefon , si sunt hotarit sa merg cu dinsa pina in pinzele albe sa o fac sa plateasca , ptr ca mi sa spus ca e posibil ca refacerea copilului sa nu fie completa si ca va dura itre 6 si 8 luni refacerea lui , sunt distrus, si pe deasupra este si o domna cu influenta in oras iar eu un amarit de muncitor in constructii. Va rog sa ma ajutati care sunt pasi de urmat macar in mare. mi-a soptit o asistenta cu credinta ca doamna doctor ar fi fost platita sa-mi externeze copilul mai repede din spital.

                                                                                                                             • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                              Răspunde 11 iunie 2012 at 10:16

                                                                                                                              Buna dimineata domnule Valentin,
                                                                                                                              Pentru a va putea raspunde la intrebarea adresata este necesar sa cunoastem data si locul producerii accidentului, persoanele implicate, circumstantele producerii accidentului.
                                                                                                                              In materia raspunderii civile delictuale este necesar sa fie stabilita culpa autorului accidentului, fapta ilicita a autorului accidentului, victima si intinderea prejudiciului material si moral suferit de aceasta, precum si legatura cauzala dintre fapta ilicita a autorului accidentului si prejudiciul produs victimei directe.
                                                                                                                              Va rog sa ne transmiteti aceste date si informatii, pe adresa de mail tansmisa dumneavoastra, care vor ramane confidentiale si vor fi folosite doar in interesul dumneavoastra. De asemenea, varog sa ne furnizati un nr. de telefon si o persoana de contact.
                                                                                                                              Alaturi de dumneavoastra,
                                                                                                                              Artur Vutcovici

                                                                                                                             • Alina
                                                                                                                              Răspunde 18 iunie 2012 at 23:45

                                                                                                                              Va rog foarte frumos sa-mi clarificati si mie niste probleme.Sotul meu conducea o motocicleta cand i-a fost taiata calea de un boschetar cu o bicicleta si un carut dupa el.A incercat sa-l evite si a intrat intr-un stalp.El este de 7zile internat la A.T.I cu multiple traumatisme,iar pasagerul lui a fost internat 3 zile la un spital,dupa care s-a externat la cerere ,iar dupa 4 zile s-a internat la alt spital prin urgenta dar a prezentat si biletul de iesire din spital,de unde se va externa dupa 3 -4 zile.Pasagerul nu doreste sa formuleze plangere penala.Sotul meu este coasigurat,iar motocicleta avea RCA.Pasagerul este major ,dar elev.As vrea sa stiu cine va trebui sa plateasca spitalizarea celor doi?Cum este mai bine pentru noi daca se va considera autoaccidentare sau daca va fi gasit vinovat boschetarul?Va multumesc anticipat si va rog foarte mult sa ma ajutati.

                                                                                                                               • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                                Răspunde 21 iunie 2012 at 7:57

                                                                                                                                Sunt doua situatii posibile:
                                                                                                                                1. In situatia in care vinovat de producerea accidentului este boschetarul, spitalul isi recupereaza banii de la acesta – daca are ce.
                                                                                                                                2. In situatia in care vinovat este sotul dumneavoastra, spitalul se va indrpta impotriva sotului dumneavoastra, a asiguratorului RCA al acestuia sau impotriva amandorura in solidar si, in final, va plati Asiguratorul RCA al sotului dumneavoastra.

                                                                                                                               • tudor
                                                                                                                                Răspunde 20 iunie 2012 at 11:01

                                                                                                                                Buna ziua
                                                                                                                                As avea si eu o intrebare.In cazul in care impacarea se face intre inculpat si victima in urma unei infractiuni de lovire si alte violente plata cheltuielilor de spitalizare revine inculpatului?am inteles ca in cazul in care este vorba de accident rutier si se impaca partile in unele cazuri revine obligatia de plata a cheltuielilor de spitalizare victimei.

                                                                                                                                 • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                                  Răspunde 21 iunie 2012 at 7:51

                                                                                                                                  Desi intrebarea dumneavoastra nu face obiectul activitatii noastre va vom raspunde.
                                                                                                                                  Daca in mod expres, in tranzactia incheiata, ati stipulat ca suma ce reprezinta despagubirile integrale datorate victimei si pretinse de aceasta includ si cheltuielile ocazionate cu spitalizarea si tratamentele specifice, cheltuielile de spitalizare vor fi platite chiar de victima.
                                                                                                                                  In cazul in care nu ati stipulat in contractul de tranzactie cele mentionate mai sus, atunci dumneavoastra veti plati cheltuielile de spitalizare.

                                                                                                                                   • tudor
                                                                                                                                    Răspunde 21 iunie 2012 at 14:12

                                                                                                                                    multumesc frumos de raspuns…imi cer scuze pt devierea de la subiect 🙂

                                                                                                                                  • Catrina Catalina
                                                                                                                                   Răspunde 21 iunie 2012 at 8:54

                                                                                                                                   Buna ziua,va rog frumos daca se poate sa-mi dati si mie un raspuns:in urma cu 3 ani prietenul meu a fost implicat intr-un accident de circulatie la o trecere de pietoni cu toate ca mergea cu viteza de 30-40 km (rezultat din expertiza) o persoana a traversat alergand pe trecerea de pietoni si nu a mai putut fi evitata,accidentand-o rezultand o spitalizare pana in 50 de zile totodata autoturismul neavand RCA,victima a cerut o suma mare de bani,nu sa ajuns la o intelegere,dosarul penal sa judecat sa dijuns in dosar civil prin care victima cere o suma enorma,sa introdus fondul de protectie al victimelor strazii,urmand sa se incheie si dosarul civil.Intrebarea este,in momentul in care fondul de protectie al victimelor strazii despagubeste,ce obligatii va mai avea cel care a produs accidentul ?

                                                                                                                                    • Artur VUTCOVICI
                                                                                                                                     Răspunde 21 iunie 2012 at 10:08

                                                                                                                                     Domnisoara Catalina,
                                                                                                                                     Fondul de Protectie a Victimelor Străzii este obligat principal la despăgubire pentru ca despăgubirea nu trebuie sa tina cont de posibilitatile financiare ale autorului accidentului. După ce fondul despăgubeste, se va intoarce împotriva autorului accidentului printr-o acțiune in regres pentru recuperarea banilor virati cu titlu de despagubire in contul victimei, precum si pentru toate celelalte cheltuielile prilejuite cu acest dosar de daună, procesare dosar de dauna, plata avocati, experti, executare silita, deplasari, cazare si masa …
                                                                                                                                     Ne pare sincer rau dar, Polita de Asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligatie legală constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 2000 lei.

                                                                                                                                    • albu cristina
                                                                                                                                     Răspunde 22 iulie 2016 at 16:01

                                                                                                                                     Buna ziua!\va relatez un caz la care as vrea anumite lamuriri!\Verisorul meu de 28 de ani a fost victima unui accident(soferul conducea un tractor, fara permis, si transporta pe cuva pe virosul meu si alta persoana de 19 ani) In urma accidentului varul meu a ajuns la spital, fiinde 8 zile in coma, cu putine sanse de supravetuire.
                                                                                                                                     In acest sens va intreb urmatoarele:
                                                                                                                                     – cine plateste spitalizarea?
                                                                                                                                     – cine suporta cheltuielile materiale in caz de deces?-cum ne putem constitui, ca parte in proces pentru despagubiri materiale si morale(familia mea fiind puternic afectata emotional,l t0ti membrii fmiliei ajungand, practic pe rand, la spital)
                                                                                                                                     In speranta unui raspuns aviazat, va multumesc!

                                                                                                                                      • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                       Răspunde 30 iulie 2016 at 6:13

                                                                                                                                       Tractorul trebuie să aibă o poliță RCA în vigoare la data accidentului. În această situație, asiguratorul RCA va fi obligat la plata despăgubirilor, atât a spitalizării cât și a tuturor cheltuielilor legate de accident. Inclusiv, în cazul în care victima decedează, a cheltuielilor cu înmormântarea și cu pomenirile, si a daunelor morale pentru membrii familiei celui decedat. Din cauză că autorul accidentului nu avea permis de conducere, asiguratorul RCA are dreptul să recupereze acești bani de la acesta, printr-o acțiune în regres.
                                                                                                                                       Pentru o analiză gratuită a cazului dvs. contactați-ne telefonic sau prin e-mail. Datele de contact le găsiți pe pagina principală a site-ului nostru.
                                                                                                                                       Alături de oamenii în suferință,
                                                                                                                                       echipa VreauDespăgubiri

                                                                                                                                      • cosmin
                                                                                                                                       Răspunde 6 septembrie 2016 at 17:11

                                                                                                                                       Buna ziua, in data de 20.1.2014, un copil a dat cu capu in laterala autoutilitarei mele si a cazut pe bordura si a avut doua zile de spitalizare, parintii copilului au vrut sa ne intelegem pe o cale amiabila si mam dus cu iei la notar si le am oferit o suma de bani pentru spitalizare. dar acum mi a venit cheltuieli de spitalizare de 700 lei , cf iarasi platesc?

                                                                                                                                        • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                         Răspunde 9 septembrie 2016 at 15:59

                                                                                                                                         Depinde cum ati formulat actul notarial.

                                                                                                                                        • Lascan Mirel
                                                                                                                                         Răspunde 12 septembrie 2016 at 18:06

                                                                                                                                         Buna ziua!
                                                                                                                                         Anul trecut am avut un accident rutier, eu fiind victima dar in acelasi timp si vinovat. Acum aproape o luna, am primit o instiintare de la spital cum ca pentru cele 3 zile de spitalizare am de plata 128 de milioane lei vechi. in cazult asta cine trebuie sa suporte aceste cheltuieli de spitalizare?
                                                                                                                                         Multumesc!

                                                                                                                                          • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                           Răspunde 14 septembrie 2016 at 9:24

                                                                                                                                           Din pacate, avem o veste proasta pentru dvs.
                                                                                                                                           Legea dă dreptul spitalului să își recupereze prejudiciul cauzat prin fapte culpabile care aduc atingere sănătății propriei persoane. Aceasta înseamnă că, dacă sunteți vinovat de accidentarea proprie, veți suporta dvs. aceste cheltuieli, fără a vi le putea recupera de la altcineva.

                                                                                                                                            • Lascan
                                                                                                                                             Răspunde 14 septembrie 2016 at 17:49

                                                                                                                                             Și în cazul în care a fost accident de munca, dar nu știu din ce motive a fost declarat accident rutier, se schimba cu ceva datele problemei?

                                                                                                                                              • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                               Răspunde 15 septembrie 2016 at 9:58

                                                                                                                                               Din pacate nu se schimba, vinovat de producerea accidentului sunteti tot dvs.

                                                                                                                                            • m
                                                                                                                                             Răspunde 14 septembrie 2016 at 13:56

                                                                                                                                             Sotul meu a produs un accident cu 2 persoane spitalizat.Au fost despagubite de asiguratorul RCA .in aceste conditii mai platim spitalizare?

                                                                                                                                              • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                               Răspunde 15 septembrie 2016 at 9:58

                                                                                                                                               In cazul in care sotul dvs. este notificat de catre spital sa plateasca spitalizarea celor doua victime, va sfatuim sa faceti o adresa in care sa aratati spitalului cine este asiguratorul RCA al masinii dvs. Atasati polita RCA si chitanta prin care dovediti plata acesteia.
                                                                                                                                               Firma de asigurari va trebui sa plateasca si cheltuielile cu spitalizarea.

                                                                                                                                              • m
                                                                                                                                               Răspunde 15 septembrie 2016 at 10:31

                                                                                                                                               MULTUMESC DIN SUFLET.TOATE CELE BUNE SI MULTA SANATATE.

                                                                                                                                               • Maria Popescu
                                                                                                                                                Răspunde 30 septembrie 2016 at 9:31

                                                                                                                                                sunt vinovat de producerea unui accident rutier. victima a fost spitalizata. in decontul de cheltuieli care a primit-o la externare apar cheltuieli de la UPU ( tomografii, analize, medicamente) aceste cheltuieli cu pacientul in UPU tot eu le platesc?

                                                                                                                                                 • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                                  Răspunde 30 septembrie 2016 at 10:01

                                                                                                                                                  In cazul in care sunteti notificat de catre spital sa platiti spitalizarea victimei, va sfatuim sa faceti o adresa in care sa aratati spitalului cine este asiguratorul RCA al masinii dvs. Atasati polita RCA si chitanta prin care dovediti plata acesteia.
                                                                                                                                                  Firma de asigurari va trebui sa plateasca si cheltuielile cu spitalizarea.

                                                                                                                                                 • S P
                                                                                                                                                  Răspunde 2 octombrie 2016 at 15:59

                                                                                                                                                  Buna. Am accidentat un biciclist da sunt vinovat biciclistul a fost dus la smurd la oa 14H15 si sa intors la ora 24H00 nu are fracturi sau alte probleme. Suma pentru impacare mi se pare cam mare. Daca nu o platesc ce se intimpla mai departe, o va plati RCA-ul meu ?. Cum se procedeaza ?. La ce sa ma astept ? Va multumesc anticipat !

                                                                                                                                                   • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                                    Răspunde 3 octombrie 2016 at 9:12

                                                                                                                                                    Buna ziua, domnule S.P.

                                                                                                                                                    Atata vreme cat aveti incheiat un contract de asigurare RCA, asiguratorul dvs. este obligat sa despagubeasca persoana vatamata si sa plateasca cheltuielile de spitalizare. Pe noua lege, intrata in vigoare in 19.09.2016, dvs. sunteti obligat sa notificati asiguratorul, in termen de 5 zile, despre producerea evenimentului asigurat.

                                                                                                                                                    Toate cele bune.

                                                                                                                                                   • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                                    Răspunde 7 octombrie 2016 at 10:05

                                                                                                                                                    Victima nu poate fi dublu despăgubită. În cazul în care a acceptat despăgubirea oferită de asiguratorul RCA al dvs., nu are dreptul să mai solicite alte daune pentru același prejudiciu.

                                                                                                                                                    • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                                     Răspunde 25 octombrie 2016 at 14:45

                                                                                                                                                     Desi este impotriva oricarei logici, avand in vedere ca persoana care s-a accidentat este pensionar, deci a platit toata viata contributia la fondul de sanatate, legea spune ca:

                                                                                                                                                     LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006 (**republicată**)(*actualizată*)
                                                                                                                                                     privind reforma în domeniul sănătăţii

                                                                                                                                                     EMITENT: PARLAMENTUL

                                                                                                                                                     Data intrării în vigoare: 28 August 2015

                                                                                                                                                     Forma consolidată valabilă la data de 14 Septembrie 2016

                                                                                                                                                     ART. 320

                                                                                                                                                       (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale.

                                                                                                                                                     Deci DA, bunicul dvs. va trebui să achite spitalului cheltuielile efectuate.
                                                                                                                                                     Îmi pare rău.

                                                                                                                                                     • Alex Stoicia
                                                                                                                                                      Răspunde 13 noiembrie 2016 at 9:14

                                                                                                                                                      Stimata doamna,

                                                                                                                                                      Conform acestei legi devenim practic o natiume de neasigurati, care platesc totusi CAS si/sau RCA .
                                                                                                                                                      Am descoperit subiectul urmare articolului: http://stirileprotv.ro/stiri/social/somati-sa-plateasca-spitalizarea-daca-se-accidenteaza-singuri-cat-are-de-platit-un-pensionar-care-a-cazut-de-pe-bicicleta.html

                                                                                                                                                      Urmare acetei legi au aparut urmatoarele cazuri aberante:
                                                                                                                                                      – sofer care are RCA valabil si este platitor CAS are un accident rutier din vina lui in care este singura victima => isi plateste spitalizarea.
                                                                                                                                                      – orice biciclist platitor CAS care cade de pe bicicleta trebuie sa isi plateasca spitalizarea.
                                                                                                                                                      – orice accident pe care il poate avea un copil (asigurat obligatoriu prin lege pana la 18 ani) – cade de pe bicicleta, cade la patinoar, la ski, cade cand face sport sau la joaca = > isi plateste spitalizarea.
                                                                                                                                                      – orice pieton platitor CAS (fie el si copil) ce are un accident rutier din vina lui => isi plateste spitalizarea.
                                                                                                                                                      si exemplele pot continua…

                                                                                                                                                      Nu e greu de prevazut ce se va intampla… Spitatete vor factura pe banda rulanta sume imense ca serviciile medicale iar mii de procese vor fi pe rol din cauza imposibilitatii oamenilor (asigurati CAS) de a plati.

                                                                                                                                                      Intrebarea e ce putem face noi cand un asemenea abuz este legiferat si se pune in aplicare?

                                                                                                                                                      Cu respect,
                                                                                                                                                      Alex

                                                                                                                                                       • Liliana Vutcovici
                                                                                                                                                        Răspunde 18 noiembrie 2016 at 13:56

                                                                                                                                                        Aveți dreptate întru-totul!

                                                                                                                                                        Prin această prevedere legală, practic a devenit lipsită de conținut însăși asigurarea de sănătate! Discutăm despre faptul că este reglementată ca excludere o situație care ar trebui să fie, dimpotrivă, încadrată ca risc asigurat (”persoanele care prin fapta lor aduc daune sănătății… propriei persoane, din culpă”.) În cazul în care ți-ai produce daune propriei sănătăți cu intenție, atunci DA, aceea ar fi o excludere normală și legală.

                                                                                                                                                        Singurele soluții de remediere a unei asemenea situații aberante ar fi declararea ca neconstituțională a prevederii legale respective sau modificarea legii. Ambele demersuri necesită timp și eforturi si nu pot fi făcute de noi, ca firmă.

                                                                                                                                                        Însă putem sesiza Avocatul Poporului oricare dintre noi, în calitate de cetățean.

                                                                                                                                                        Vă doresc toate cele bune și sper la mai multă normalitate în țara aceasta!

                                                                                                                                                       Lasa un comentariu