8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Cine plateste daunele?

Cine plateste daunele?

În cazul producerii unui accident rutier, obligat sa plătească despăgubiri cu titlu de daune materiale și daune morale pot fi, după caz: autorul accidentului; Asiguratorul RCA al autovehiculului cu care a fost produs accidentul; Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS); Asiguratorul RCA extern, prin corespondentul sau reprezentantul acestuia în România; Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR); Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR); Direcția județeană de drumuri și poduri; Administrația străzilor …

1. Autorul accidentului va despăgubi în mod direct persoana prejudiciată în cazul în care pentru vehiculul cu care a fost produs accidentul nu este obligatorie asigurarea de răspundere civilă auto (căruțașul, biciclistul …)

2. Autorul accidentului va despăgubi indirect victima, va plăti despăgubirea asigurătorului  RCA al autovehiculului cu care a produs accidentul, deoarece Asigurătorul RCA, după ce a plătit despăgubirile persoanei prejudiciate, recuperează sumele plătite drept despăgubiri, de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri: a) accidentul a fost produs cu intenție; b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozițiile legale privind circulația pe drumurile publice ca infracțiuni săvârșite cu intenție, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracțiuni săvârșite cu intenție; c) accidentul a fost produs în timpul când autorul infracțiunii săvârșite cu intenție încearcă să se sustragă de la urmărire; d) persoana răspunzătoare de producerea pagubei a condus vehiculul fără consimțământul asiguratului.

3. Asigurătorul RCA al persoanei răspunzătoare de producerea accidentului va plăti despăgubiri persoanei prejudiciate, deoarece are obligația legală de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru: a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; b) pagube materiale; c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat; d) cheltuieli de judecata efectuate de către persoana prejudiciata. (2) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul — pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cat și în timpul staționării vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despăgubiri pana la limita de despăgubire prevazuta în polița de asigurare RCA pentru: A. prejudiciul produs de dispozitivele sau instalațiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atașului tractat de vehicul;   B. prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat, inclusiv în cazurile în care la data accidentului conducătorul vehiculului: – a condus vehiculul fără consimțământul explicit sau implicit al asiguratului; – nu este titularul unui permis care sa ii dea dreptul sa conducă vehiculul respectiv; – nu a respectat obligațiile legale de ordin tehnic cu privire la starea și siguranța vehiculului respectiv;   C. prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul își are cauza în însușirile, acțiunea sau inacțiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentala a substanțelor, materialelor sau a obiectelor transportate; D. cazul in care persoanele care solicita despăgubiri pentru vătămări corporale sunt membri ai familiei asiguratului, conducătorului auto sau ai oricărei altei persoane a cărei răspundere civila este angajata într-un accident de vehicul;   E . prejudiciile provocate terților, drept consecință a deschiderii ușilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staționează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea ca nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic.

4.  Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) este constituit în scopul de a despăgubi persoanele păgubite prin accidente de vehicule dacă vehiculul, respectiv tramvaiul care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau nu era asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule, cu toate că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, proprietarul acestuia avea obligația să încheie o astfel de asigurare.

5. Asigurătorul RCA extern, prin reprezentantul (corespondentul) în România al acestuia, în cazul în care accidentul a fost produs cu un vehicul asigurat RCA în străinătate.

6.  Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) În calitate de “Birou al ţării în care a avut loc accidentul”, îşi asumă responsabilitatea gestionării şi lichidării daunelor care rezultă din accidentele produse de automobiliştii străini, pe teritoriul României;

7. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în cazul în care accidentul s-a produs ca urmare a proastei administrări a Autostrăzii sau Drumului Național.

8.  Administrația drumurilor județene sau comunale, în cazul în care accidentul s-a produs ca urmare a proastei administrări a drumului județean sau comunal.

9.  Administrația străzilor în cazul în care accidentul s-a produs ca urmare a proastei administrări a străzii respective,

2 Comentarii

 • Cristi
  Răspunde 18 februarie 2014 at 14:43

  Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind despagubirile morale in caz de accident rutier.
  Accidentul s-a intamplat in anul 2013. Solutionarea definitiva a laturii penale sa incheiat in decembrie 2013. Dezastru!
  Procesul civil pentru daune morale si materiale incepe in februarie. Cand estimati ca se va finaliza acesta?
  Mentionez ca in accident a a decedat fratele meu si o ruda apropiata.
  Multumesc.

  Lasa un comentariu