8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Cu ce fel de deficienţe poate fi trecută inspecţia tehnică periodică

Cu ce fel de deficienţe poate fi trecută inspecţia tehnică periodică

Conform noilor prevederi ȋn privinţa inspecţiei tehnice periodice, maşinile pot trece de verificare doar dacă nu au defecte sau dacă au doar defecte minore. Ȋn cazul ȋn care se constată probleme mai grave, proprietarii au la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru remedierea lor.

Schimbările privind desfăşurarea inspecţiilor tehnice la maşini se aplică ȋncepând cu data de 20 mai 2018 şi sunt cuprinse ȋn Legea nr. 260/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică.
 

Potrivit legii, ȋn categoria deficiențelor minore sunt incluse deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore.

 
Deficiențele majore sunt definite ca deficiențe susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să ȋi pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic.

Deficienţele periculoase cuprind deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Dacă la verificare se descoperă doar deficienţe minore, se consideră că autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic şi nu este supus din nou inspecţiei. Ȋn schimb, defectele majore sau periculoase trebuie reparate ȋn cel mult 30 de zile, după care se va efectua o nouă inspecţie. Proprietarilor li se aduce la cunoştinţă ce anume trebuie să remedieze pentru a trece inspecţia. Noua verificare trebuie să aibă loc ȋn maximum 30 de zile de la verificarea iniţială.

Legea mai prevede şi că existenţa mai multor deficienţe, din categorii diferite, determină ȋncadrarea autovehiculului ȋn categoria cu deficienţele cele mai grave. De asemenea, autovehiculul poate fi ȋncadrat la o categorie mai gravă de deficienţe dacă la unul dintre elementele inspectate se constată mai multe defecte, iar efectul cumulat al acestora poate genera un risc ridicat la siguranţa rutieră.

Frecvenţa cu care se efectuează ITP-ul depinde de categoria vehiculului: la automobile – o dată la doi ani (cu excepția autoturismelor noi, pentru care ITP-ul este valabil 3 ani și a celor mai vechi de 12 ani, pentru care ITP-ul se efectuează anual), la taxiuri – o dată la șase luni, la autovehiculele școlilor de șoferi – o dată la un an sau o dată la șase luni (în funcție de numărul de locuri pe scaune).
 

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu