8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Daune produse prin accidente rutiere

Daune produse prin accidente rutiere

Pentru că acesta este primul articol de pe blog dorim să vă familiarizăm cu câțiva termeni pe care-i vom folosi în următoarele articole și pe care probabil că i-ați mai întâlnit dacă ați fost implicați într-un accident rutier.

Dauna materială directă

Prejudiciul (paguba) material direct suferit, consecință directă a accidentului produs din vina ( culpa ) conducătorului vehiculului asigurat RCA. Costurile reparării în natură a bunului sau costurile spitalizării (cazarea în regim hotelier, masa, medicamentele, intervențiile chirurgicale, protezele și ortezele, medicamentele şi consumabilele specifice, etc), a îngrijirilor medicale și recuperării sănătății umane.

Daună materială indirectă

Prejudiciul material, consecință indirectă a imobilizării bunului accidentat sau pierderile pe care le suferă persoana accidentată ( diferența dintre concediul medical și salariu, nerespectarea unui contract prin imposibilitatea fizică sau psihică de a-l duce la îndeplinire, venitul dispărut din familie concomitent cu decesul părintelui decedat, etc.) – Raționamentul este mai amplu, de la caz la caz trebuie analizat, evaluat și cuantificat.

Daune morale

Daunele morale reprezinta un prejudiciu nepatrimonial, urmare a producerii unui accident auto care constau, de regulă, în suferința persoanei vătămate sau a rudelor directe celui decedat, în legătură cauzală directă cu accidentul respectiv.

Principiul care ar trebui să guverneze RCA-ul este repunerea în situația anterioară producerii accidentului a bunului avariat (prin reparare, recondiționare, restaurare sau înlocuire cu un bun echivalent), iar în cazul victimelor, continuarea vieții victimei supraviețuitoare, sau familiei victimei decedate în condiții echivalente celor anterioare producerii accidentului și/sau crearea de noi satisfacții în viață, după caz.

Contactează- ne și recomandă prietenilor tăi!

Tags:

6 Comentarii

 • artur
  Răspunde 3 martie 2011 at 9:10

  Va rugăm să veniţi cu sugestii pentru îmbunătăţirea site-ului şi să ne adresaţi întrebări referitoare la pagube şi despăgubiri produse în urma accidentelor de circulaţie rutieră!

  • lili
   Răspunde 6 martie 2011 at 11:07

   În caz de vătămare corporală, urmare a unui accident de circulaţie rutieră, cine plăteşte cheltuielile de spitalizare?
   Mulţumesc

   • artur
    Răspunde 6 martie 2011 at 11:23

    Cheltuielile de spitalizare vor fi suportate de spitalul respectiv. Acesta se va întoarce printr-o acţiune în regres împotriva autorului accidentului şi/sau împotriva asigurătorului acestuia pentru recuperarea banilor ce i se cuvin.
    În concluzie: victima accidentului rutier nu are o obligaţie legală de plată a cheltuielilor de spitalizare.

    ATENŢIE: Nu vă împăcaţi cu autorul accidentului până nu cunoaşteţi cuantumul cheltuielilor de spitalizare, este posibil ca acest cuantum să fie mai mare decât valoarea de despăgubire pe care o primiţi de la autorul accidentului. În acest caz este posibil sa plătiţi dumnevoastră cheltuielile de spitalizare.

    • Ionut D
     Răspunde 17 august 2011 at 9:11

     Buna. Am doua intrebari.
     Tatal meu a avut un accident. Cel vinovat avea RCA la binecunoascuta firma Carpatica. Dauna masinii a fost estimata de un service la suma de 3000 de lei pe cand cei de la Carpatica nu ne-au oferit nici o posibilitate de reparae a masinii intr-un service si au zis ca ne dau bani in cuantum de 900 de lei. Ce putem face in aceasta situatie? In urma accidentului tatal meu a ramas cu o durere la gat si la umar. Se pot cere despagubiri pentru asa ceva ?

     Lasa un comentariu