8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Despăgubirea victimei accidentului rutier când autorul accidentului a decedat

Despăgubirea victimei accidentului rutier când autorul accidentului a decedat

In cazul unui accident rutier în care autorul accidentului a decedat, victimele accidentului rutier sau rudele victimelor decedate în respectivul accident nu pot să-și obțină despăgubirile cu titlu de daune materiale și daune  morale prin constituire de parte civilă în procesul penal.

In această situație victimele accidentului rutier pot să-și obțină despăgubirile pentru prejudiciul material și moral suferit, doar printr-o acțiune civilă, în pretenții, îndreptată împotriva Asigurătorului RCA al autoturismului prin intermediul căruia a fost produs accidentul, în baza contractului de asigurare RCA, în temeiul și în limitele prevăzute de lege.

Procesul penal, în faza de judecată, este împiedicat de inexistența fizică a persoanei care trebuie trasă la răspundere de legea penală, aceasta fiind decedată. Nemaiexistând proces penal, nici latura civilă, accesorie celei penale, nu mai poate fi alăturată acestui proces prin constituirea de parte civilă. Cu toate acestea recomandam victimelor vătămate corporal grav sa facă plângere penala împotriva autorului accidentului, din mai multe motive pe care le voi expune pe larg într-un alt articol.

Procurorul sau organul de cercetare penală va deschide dosar penal, va instrumenta acest dosar, va desfășura ancheta în faza actelor premergătoare privind circumstanțele producerii accidentului, persoanele implicate, victimele decedate, vătămate corporal și numărul de zile de îngrijiri medicale ale acestora certificate medico-legal … și va propune procurorului de caz, prin referat, neînceperea urmăririi penale împotriva făptuitorului decedat, sau încetarea urmăririi penale în cazul în care a fost dispusă începerea urmăririi penale.

Prin urmare, în toate cazurile în care autorul accidentului rutier a decedat procurorul nu  va pune în mișcare acțiunea penală și nu va întocmi rechizitoriu de trimitere în judecată, ci  prin rezoluție motivată, va dispune neîncepere sau, după caz, încetarea urmăririi penale față de autorul accidentului pentru infracțiunea de ucidere din culpă sau de vătămare corporală din culpă.

Rudele autorului accidentului nu pot pretinde despăgubiri pentru cheltuielile materiale ocazionate de înmormântare, ritualuri, piatră funerară și nici pentru suferința încercată datorită decesului autorului accidentului, în schimb pot solicita despăgubiri cu titlu de daune materiale și morale pentru propria vătămare corporală cauzată de accident.

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu