8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Despagubirea victimei si efectele hotararii penale

Despagubirea victimei si efectele hotararii penale

În conformitatea cu art. 1365 din noul cod civil referitor efectele hotărârii penale în raport cu răspunderea civilă pentru fapta proprie, instanța civilă nu este legată de dispozițiile legii penale și nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce privește existența prejudiciului ori a vinovăției autorului faptei ilicite.

Astfel, dacă persoana păgubită sau victima unui accident auto promovează o acțiune civilă în pretenții la instanța civilă competentă, instanța va aprecia prejudiciul și vinovăția în producerea prejudiciului independent de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal.

Prin urmare, în procesul civil, hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal nu are autoritate de lucru judecat, în ceea ce privește existența prejudiciului ori a vinovăției autorului accidentului rutier, cu consecința faptului că instanța civilă este competentă sa judece și să se pronunțe asupra vinovăției civile a autorului accidentului și a prejudiciului produs victimei accidentului rutier.

Raționamentul este că în materia răspunderii civile delictuale, care dă dreptul la despăgubire persoanei prejudiciate,  autorul accidentului (faptei ilicite) răspunde pentru cea mai ușoară culpă, culpa levis, sfera răspunderii civile delictuale fiind mult mai largă decît a răspunderi penale.

Sfera răspunderii civile delictuale este mai largă decât cea a răspunderii penale.

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu