8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Modalitatea mult simplificată de obținere a unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului

Modalitatea mult simplificată de obținere a unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului

Modalitatea prin care proprietarii de mașini pot obține un duplicat al cărții de identitate a vehiculului a fost simplificată considerabil. Concret, au fost eliminate două dintre condițiile prevăzute până acum de lege: de a obține un aviz de la autoritatea care a făcut înmatricularea sau înregistrarea și de a solicita publicarea în Monitorul Oficial în cazurile de furt, distrugere sau pierdere.

Schimbările care vin în sprijinul șoferilor se aplică din data de 16 iulie 2018, fiind implementate prin Legea nr. 109/2018 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

La fel ca înainte, duplicatul cărții de identitate a mașinii poate fi solicitat doar în anumite situații: piederea, furtul sau distrugerea acesteia, precum și în cazul în care fostul proprietar refuză să o predea cumpărătorului.

Spre deosebire de forma anterioară a legii, în prezent nu mai este necesar ca actualul proprietar să prezinte constatarea de către un executor judecătoresc a refuzului fostului proprietar de a preda cartea de identitate a mașinii. Practic, nu mai este nevoie să fie declanșată procedura de executare silită.

Neschimbat rămâne și faptul că autoritatea care poate elibera un duplicat după cartea de identitate a mașinii este Registrul Auto Român (RAR).

Potrivit dispozițiilor legii, „În cazul pierderii, furtului sau al distrugerii cărţii de identitate a vehiculului ori al nerespectării dispoziţiilor art. 10 alin. (5), R.A.R. poate emite un duplicat al cărţii de identitate a vehiculului, după identificarea vehiculului”.

Precizăm că art. 10 alin. (5) din O.G. nr. 78/2000 reglementează obligația ultimului proprietar al vehiculului ca la înstrăinare să transmită dobânditorului cartea de identitate a vehiculului.

Totodată, noua lege elimină în întregime obligația solicitanților de a publica pierderea, furtul sau distrugerea cărții de identitate a vehiculului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu