8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Paşi de urmat în caz de accident – Pasul 1.

Paşi de urmat în caz de accident – Pasul 1.

Sunt mai multe situaţii posibile …
Acum vom prezenta situaţia cea mai frecvent întâlnită, aceea în care sunt implicate în accident doar două vehicule, iar în urma accidentului rutier produs este soldat numai cu daune materiale (avarii uşoare) la cele două vehicule.

Pasul 1.
În această etapă există două posibilităţi:
a. dacă cei doi conducători auto se înţeleg, atunci este preferabil să completeze, cu foarte mare atenţie, o Constatare amiabilă de accident pe tipizatul auto copiant în conformitate cu circumstanţele producerii accidentului şi a următoarelor documente: cartea de identitate personală, permis de conducere, certificat de înmatriculare al vehiculelor, poliţă RCA (Carte Verde) şi să-şi schimbe numerele de telefon;

Mai multe detlii: Completare formular constatare amiabila de accident

b. dacă cei doi nu se înţeleg trebuie mers împreună la Serviciul Constatări daune auto din cadrul Poliţiei rutiere din localitatea respectivă într-un interval de 24 ore (excepţie sâmbăta şi duminica) cu documentele menţionate mai sus, pentru emiterea unui Proces Verbal de Contravenţie și / sau Dovadă de reparaţie auto. Aici, fiecare va da declaraţie pe proprie răspundere cu privire la circumstanţele producerii accidentului, declaraţii pe baza cărora Poliţistul va întocmi proces verbal de contravenţie.

În Procesul Verbal de Contravenţie (întocmit în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte), va arăta cauzele şi împrejurările producerii accidentului, autorul producerii accidentului, pagubele produse celor două vehicule, va încadra juridic fapta autorului şi va stabili sancţiunea contravenţională a acestuia conform Codului rutier.

Autorul accidentului va scrie „De acord cu despăgubire RCA” şi va semna. Prin această sintagmă îşi recunoaşte culpa şi RCA-ul îşi produce efectele.

Poliţistul va întocmi separat o Autorizaţie sau Dovadă de reparaţie, ori va scrie pe Procesul Verbal pagubele vizibile ale celor două vehicule implicate în accident. Vă va înmâna la fiecare câte un document

La locul producerii accidentului soldat cu avarii, dacă autorul devine agresiv telefonaţi la 112 şi informaţi că aţi avut un accident rutier iar cel care a produs accidentul vi se pare că este sub influenta băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor anabolizante , pentru că este excesiv de agresiv. În această situaţie Poliţia este obligată să trimită un echipaj la faţa locului, iar acesta va detensiona atmosfera. Prin sintagma ” mi se pare”, nu răspundeţi juridic pentru faptul că aţi chemat Poliţia, care are competentă generală în respectarea Ordinii şi Liniştii Publice. Poliţia poate să întocmească Proces Verbal de Contravenţie la Faţa locului sau să vă trimită la Serviciul Daune din cadrul Poliţiei Rutiere.

Să faceţi copii după documentele enumerate mai sus şi să le ţineţi la voi pentru că sunt mijloace de probă.

Atenţie:
Constatarea amiabilă de accident are valoare probantă inferioară Procesului Verbal de la Poliţie, este o declaraţie pe proprie răspundere a celor două părţi implicate în accidentul rutier respectiv. Ba mai mult, Asigurătorii au convenit (sâc!) stabilirea culpei conform Constatului Amiabil în mod diferit de Codul rutier. Vom reveni cu un articol specific în acest sens.

Dacă Procesul Verbal de Contravenţie, act administrativ, nu este contestat în termen de 15 zile, acesta rămâne definitiv şi îşi produce toate efectele juridice. Este puţin probabil ca Asigurătorul, prin propriile investigaţii, să răstoarne situaţia, iar Convenţia Asigurătorilor amintită mai sus nu-şi produce efectele deoarece în Procesul Verbal de contravenţie este stabilită culpa exclusivă sau culpa comună, după caz.

În concluzie:
Dacă aveţi dubii, mergeţi la Poliţie – este o procedură mai lungă, dar mai sigură!
Aveţi certitudinea că celălalt nu este sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor anabolizante, că este stabilită vinovăția și răspunderea civilă delictuală, că vinovatul este sancţionat contravenţional, că acesta este de acord cu producerea efectelor poliţei RCA, că-şi recunoaşte culpa. Procesul-verbal de contravenţie, act administrativ, are o valoare probantă superioară formularului de constatare amiabilă de accident inclusiv în faţa Asigurătorului RCA al vinovatului și cu atât mai mult în fața instanțelor de judecată.

Citiţi şi:

Paşi de urmat în caz de accident – Pasul 2

Paşi de urmat în caz de accident – Pasul 3

Comentează articolul, adresează-ne întrebări şi sugestii, şi recomandă-ne prietenilor tăi!

64 Comentarii

 • Matei Iorgu dragos
  Răspunde 23 septembrie 2011 at 9:33

  Subiect: Nelamurit sau pacalit ?

  Mesaj:

  Buna dimineata, sau buna ziua (depinde la ce ora cititi acest mesaj 🙂 )

  Va multumesc frumos pentru acest minunat site in care ne explicati si noua, celor mai putin familiarizati cu domeniul asigurarilor cam cum sta treaba si cum se rezolva treburile.

  Sunt student la facultatea de medicina, anul 6, si sunt la primul meu accident de circulatie. Descrierea acestuia suna cam asa :
  Conduceam un autoturism marca Skoda Octavia, inafara localitatii, am intrat in depasirea unui alt autovehicul din fata mea cand, in timpul depasirii pe carosabil a aparut linia continua, insotita de semnul cu depasirea interzisa. Am continuat traiectoria, iar peste cateva secunde am acrosat o autoutilitara iveco daily, incadrata sa efectueze virajul la stanga, aceasta depasind axul drumului cu partea din fata a masinii. Din impactul rezultat, am efectuat 2 rotiri cu masina pe carosabil si m-am oprit intr-un sant pe partea dreapta a drumului. …..Din cercetarile agentului de circulatie sosit la fata locului s-a intocmit proces verbal in care vinovat este soferul autoutilitarei , pentru ca nu s-a asigurat la efectuarea virajului. Totodata mie mi s-a intocmit un alt proces verbal in care mi s-a ridicat permisul auto pentru 2 luni si amenda 400 ron. Ambele autovehicule au casco, rca am la omniasig, celalalt sofer are la asirom (masina fiind pe firma).

  Am fost in dimineata zilei de 22/09/2011 la un birou asirom, unde am vrut sa intocmesc un dosar de daune pe rca-ul persoanei din procesul verbal. Mi s-a spus ca nu pot primi integral despagubiri, deoarece accidentul ar fi din culpa comuna. Mentionez inca odata ca eu nu figurez pe procesul verbal de constatare a vinovatului pentru accident.
  Acum , din discutiile avute la biroul de asigurari am avut sentimentul ca acei oameni nu sunt sinceri cu mine, eu nefiind de fel o persoana suspicioasa, dar ei s-au legat foarte mult de aspectul existentei a doua procese verbale, deci doi vinovati.
  Mentionez ca masina marca skoda pe care o conduceam este in leasing la porsche pe numele fratelui meu Matei Alexandru Catalin.

  Este corect cum au interpretat ei ? este mai bine sa deschid dosar pe casco ? as avea nevoie de sfatul dumneavoastra.

  Eu va multuemsc foarte frumos pentru aceasta oportunitate iar daca aveti nevoie de documente vi le pot oferi cu placere.

  • Petruta Grozavu
   Răspunde 24 noiembrie 2011 at 20:42

   Buna ziua!

   Am fost implicata saptamana trecuta intr-un accident rutier, din vina mea, pentru neacordare de prioritate. A doua zi am fost impreuna la asigurari si am completat constatarea amiabila. Saptamana aceasta am fost sunata de catre pagubit, care mi-a spus ca este nevoit sa inchirieze masina pentru a merge la serviciu. Dosarul nu a fost inca aprobat de asigurare, iar masina lui nu poate intra in service. Mi s-a cerut sa platesc suma aferenta inchirierii masinii, altfel voi fi data in judecata.

   Are pagubitul dreptate? Pot fi obligata sa platesc aceasta suma? Care sunt solutiile in acest caz?

   • Buturca Teodor
    Răspunde 30 noiembrie 2011 at 16:27

    Buna,ma numesc Teo ,

    Sunt din Tg. Mures si in primul rand vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti!!!

    Eu circul foarte mult si ca atare am patit multe.
    As avea si e o intrebare in legatura cu un accident pe care l am avut din cauza unui conducator auto asigurat la euroins ,care a schimbat banda de circulatie pe acelasi sens de mers de pe stanga pe dreapta mi a acrosat masina mea iar eu evitandu-l am intrat intr un stalp de lemn de pe margine. In cele din urma am ajuns la asigurator(euroins Tg. Mures)care ne a trimis la politie, am fost si la politie, iar ei au constatat ca de vina e celalalt conducator auto care era asigurat la euroins si ne au facut proces verbal unde au consemat cine e vinovatul de producerea accidentului. Initial inspectorul de daune de la euroins mi a spus sa nu se inceapa reparatia deoarece dupa cum spunea el este dauna totala, iar dupa cateva saptamani (5-6)am primit o respingere de plata deoarece spun cei de la euroins in scris ca nu se potriveste dinamica accidentului,dar ei nici macar nu s au deplasat la fata locului,au facut poze la masina mea care era in curte la un service,eu personal am facut ceva poze la locul accidentului si le am dat inspectorului de daune de la euroins .Nu au facut poze la ambele masini puse una langa cealalta dupa cum s a intamplat accidentul.
    Am facut o plangere pe mail la CSA-Cluj unde am scris toate cele intamplate iar raspunsul pe care l am primit este ca trebuie sa i actionez in instanta pentru recuperarea prejudiciului.
    Credeti ca am avem impreuna vreo sansa reala sa recuperam prejudiciul cauzat de asiguratul lor. Masina cu care am fost implicat in acest accident este o toyota celica din 2003.

    In speranta ca o sa primesc un raspuns ,
    Va multumesc!!!
    Cu respect!
    Teo

      • Buturca Teodor
       Răspunde 2 decembrie 2011 at 22:41

       Va multumesc pentru consultanta si o sa va tin la curent dupa ce o sa urmez pasii respectivi.
       Cu respect!
       Teo

     • MARIAN
      Răspunde 26 decembrie 2011 at 2:06

      Buna seara! As avea o intrebare in legatura cu un accident minor pe care l-am avut pe 21.12.2011, nu am fost eu vinovat . Am facut constatare amiabila la firma de asigurari la care era vinovatul , dupa care am optat sa o repar in regim propriu(sunt de meserie ) si am facut o cerere de decontare. A spus ca o sa-mi vireze banii in contul pe care l-am trecut pe cerere dupa ce se face un calcul la materiale si reparatie. Am procedat bine s-au am facut rau? Daca optam sa o repar la service nu era gata anul acesta si nu am vrut sa raman fara masina de sarbatori. Va multumesc!

        • MARIAN
         Răspunde 28 decembrie 2011 at 12:58

         Buna ziua! Va multumesc de raspuns. Daca primesc ca despagubire o suma f. mica si nu sunt multumit , mai pot face ceva?

       • Tiberiu Borsa
        Răspunde 27 decembrie 2011 at 21:48

        buna seara! as avea o intrebare in legatura cu accidentul de circulatie pe care l-am avut in data de 25.11.2011. La data mentionata am avut un accident rutier, victime fiind eu si sotia, am intrat in coliziune cu un utilaj „BOB CAT” apartinand firmei CONFORT SA, care efectua lucrari de pavare a trotuarelor in oras. Mentionez ca acest utilaj a fost manevrat fara sa fie dirijat de catre un agent iar lucrarea nu era semnalizata. Vin la dumneavoastra cu intrebarea, ce am de facut in cazul in care nici pana la aceasta data nu am intrat in posesia procesului verbal de constatare? sotiei nu i-a fost luata nici o declaratie despre accident? (desi agentul constatator a zis ca urmeaza sa ii ia declaratie) firma CONFORT SA nu i-si asuma raspunderea? (desi am luat legatura cu seful de lucrari), masina a suferit importante pagube, fiind rasturnata in accident? eu si sotia am fost singurele victime, fiind transportati la urgente cu diagnosticele „contuzie torace” si „TCC cu hematon epicranian” fara spitalizare . Va multumesc, astept raspunsul dumneavoastra.

        • Tiberiu Borsa
         Răspunde 4 ianuarie 2012 at 22:39

         buna seara. Intrucat spune-ti ca datele sunt insuficiente pentru exprimarea unui punct de vedere, va redau in intregime declaratia mea.
         – in data de 25.11.2011, in jurul orei 08.45, conducand autoturismul proprietate personala marca DACIA LOGAN cu nr. de inmatriculare TM 30 LTB, pe DJ 592 Timisoara – Lugoj, in localitatea Buzias, directia de deplasare Timisoara –Buzias, in dreptul societatii MEGAPROFIL SA din localitatea Buzias, am avut un accident rutier (lovire partea dreapta si rasturnare) intrand in coliziune cu un miniincarcator marca BOBCAT, apartinand (sau inchiriat) de firma CONFORT IZOMETAL SA (fara nr. de inmatriculare) care executa lucrari de reabilitare la DJ 592 in localitatea Buzias. Mentionez ca pe partea dreapta a sensului de mers (parte carosabila a DJ 592) pe care ma deplasam era in stationare o autoutilitara (care apartinea de CONFORT SA) si la aproximativ 40-50 m. se afla si miniincarcatorul BOBCAT cu care am avut accidentul. Pe aceasta zona nu au fost impuse reguli de circulatie suplimentare (indicatoare cu restrictii de viteza) circulatia efectuindu-se cu viteza de 50 km/h și nici indicatoare care să anunțe prezența echipelor și utilajelor de lucru pe carosabil sub circulație. Dupa depasirea autoutilitarei am auzit o bubuitura si m-am trezit rasturnat, fara a stii ce s-a intamplat (fapt declarat si in declaratia de la Politia Buzias), iar la o analiza a celor intamplate impreuna cu sotia Borsa Loredana-Alina pasager in autoturismul personal implicat in accident si victima a accidentului imi spune ca acel miniincarcator BOBCAT, cand am ajuns in dreptul lui, a manevrat spre banda de mers, acrosandu-ne fapt care a condus la rasturnarea autoturismului pe care il conduceam pe o parte. În urma coliziunii atât mie cât și soției mele mi-au fost provocate traume fizice și psihice conform scrisorilor medicale cu nr. 372149 si 372174 din data de 25.11.2011 anexate emise de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara in urma investigatiilor efectuate dupa accident.
         Dupa accident atat eu cat si sotia Borsa Loredana-Alina pasager in autoturism implicati in accident, am fost transportati la urgente (sotia la Spitalul Clinic de Urgente Timisoara, iar eu in prima faza la urgente Buzias, si dupa primele investigatii la Spitalul Clinic de Urgente Timisoara). Mentionez ca in momentul cand eram la urgente Buzias, am fost verificat cu aparatul etilotest si probe de sange, rezultatul fiind negativ.
         Dupa revenirea de la Spitalul Clinic de Urgente Timisoara in jurul orei 16.45 m-am deplasat la postul de Politie Buzias, unde am dat declaratie despre accident, si primind autorizatia de reparatie nr. 1856695 (anexata in xerocopie) urmand ca si sotiei sa i se ia declaratie in zilele urmatoare, ceea ce nu s-a intamplat pana la aceasta data (30.12.2011). Mai mentionez faptul ca miniincarcatorul BOBCAT nu era dirijat de catre nici un agent, desi efectua lucrari in zona drumului deschis circulatie publice.
         Accidentul s-a produs in data de 25.11.2011 in jurul orei 08.45, daunele materiale produse la autoturismul proprietate personala fiind: aripa dr. fata, capota motor+semnalizare, bara protectie fata, halogen dr., parbriz, prag dr., aripa fata/spate stg., portiera stg/dr fata, portiera spate stg., oglinzi laterale stg/dr., airbaguri, roata dreapta fata, elemente care au cauzat imobilizarea pe toată această perioadă a acestuia.
         Martori : angajatii de la CONFORT SA care ne-au repus pe roti dupa accident, agentul de paza de la poarta societatii MEGAPROFIL SA Buzias si angajati ai societatii MEGAPROFIL, Panainte Viorel care se deplasa cu autoturismul spre orasul Buzias la aproximativ 2-3 min dupa accident.
         Depun aceasta declaratie, deorece în această perioadă am fost pus in imposibilitatea folosirii autoturismului proprietate personala implicat in accident, intrucat pana la aceasta data nu cunosc detaliile stabilite in urma accidentului (finalizare proces verbal de constatare accident), masuratori efectuate, stabilire grad de vinovatie, asigurare RCA vinovat/responsabil pentru reparatia autoturismului proprietate personala implicat in accident, care sunt pasii de urmat in aceasta cauza si alte cauze care se stabilesc cu ocazia unui accident rutier soldat cu victime, etc.

         • Eugenia
          Răspunde 17 ianuarie 2012 at 17:26

          Buna ziua, va multumesc pentru ceea ce faceti si asi dori sa va intreb cum trebuie sa procedez in urmatorul caz?
          Am avut un accident acum doua zile si a constat in urmatoarele: cind incercam sa manevrez in spate nu m-am asigurat ca nu era o masina in urma mea si ca rezultat am lovit o masina toyota. La masina mea nu s-a stricat nimic iar la toyata i-am cauzat mici defectiuni. Persoana din toyota a iesit si a inceput sa strige si sa ma insulte, eu nu i-am spus nimic, doar mi-am cerut scuze si am recunoscut vina, nu avea nici o leziune nimic a fost un accident usor,apoi ne-am dus impreuna la politie fiindca eu mi-am recunoscut vina si acolo persoanei i s-a facut rau :a inceput sa o doara inima si s-a dus la spital. Persoana a spus ca o sa ma dea in judecata in privinta cu ceea ca ei i s-a facut rau la inima. Cum trebuie sa actionez in cazul dat la judecata? Este ea in drept sa-mi ceara compensatie morala?
          P.S.Masina ei a reparat-o compania la care sunt eu asigurata, eu am achitat amenda si politia nu are intrebari la mine.

          • Anca
           Răspunde 9 februarie 2012 at 15:36

           Buna ziua! Va cer, cu respect, o lamurire. Am avut un accident de circulatie in urma caruia mi-am avariat serios masina,dar am avariat si un gard. Firma RCA despagubeste proprietarul gardului cu o suma stabilita de expertul asigurator in urma constatarilor la fata locului,insa acesta nu este multumit cu aceasta suma , sustinand ca valoarea reparatiei gardului este de 3 ori mai mare si ma ameninta ca ma da in judecata pentru a-si recupera suma in totalitate. Ce-i de facut?Va multumesc!

           • Vlad Ursu
            Răspunde 26 februarie 2012 at 13:08

            Buna ziua!
            Cu respect, va rog sa ma ajutati in lamurirea unor probleme legate de un accident rutier usor.

            In timp ce ma deplasam cu auto proprietate personala pe o strada din oras, am fost nevoit sa franez violent si am fost lovit in spate de un minibuz al unei firme de transport.
            Soferul respectiv nu a dorit sa incheiem un constat amiabil, sustinand ca as fi franat fara motiv. In acest caz, ne-am prezentat la postul de politie, unde agentul constatator m-a scos vinovat pe mine. Precizez ca articolul de lege mentionat de agent este 108b/al1. Drumul pe care ma deplasam nu face parte din categoriile mentionate in acest articol.
            Detin asigurare CASCO la auto personal.

            Nelamurirea mea este legata de ce as putea face pentru a recupera valoarea reparatiei la auto personal (eu sau asiguratorul CASCO – in cazul in care voi decide sa imi repar masina pe CASCO)
            Ma aflu inca in termenul de 15 zile in care pot contesta procesul verbal.

            Multumesc aniticipat pentru raspuns!

            • Cristian
             Răspunde 26 martie 2012 at 9:43

             Buna ziua! va rog sa ma ajutati in urmatorul caz: de la bacau ma indreptam spre Iasi, la intrare in Roman mergand spre varianta, din parcarea supermarketului Kaufland un taximetrsi iese pe interzis, si fara sa imi acorde prioritate. Ne-am lovit, accidentul nu s-a soldat cu victime si am facut constatarea amiabila, el avand asigurare de la BCR. eu sunt din Onesti, el din Roman. Inspectorul de dauna de la BCR vine o data pe saptamana, marti. eu am facut ce era de facut cu inspectorul… dar a ramas sa se intalneasca si cu cel din Roman pentru a-i face poze. aici ar fi problema ca taximetristul si-a reparat masina, si nu stiu ce se va intampla mai departe. Va multumesc!

               • Cristian
                Răspunde 31 martie 2012 at 13:50

                Am trimis inspectorului cateva poze pe care le-am facut la momentul accidentului, acuma lipseste de la dosar doar declaratia vinovatului., care nu raspunde la telefon. Saptamana viitoare ajunge dosarul la Bucuresti, sper sa-l accepte si fara declaratie.

                • Cristian
                 Răspunde 3 aprilie 2012 at 11:49

                 Buna ziua, pana la urma dosarul nu este primit pana nu este complet, mai exact lipseste declaratia vinovatului, care nu raspunde la telefon. Vreau sa precizez ca la fata locului am facut niste poze pe care le-am trimis inspectorului, desi el trebuia sa le faca dar masina a fost reparata in urmatoarea zi deoarece acesta circula in regim de taxi. Ce as mai putea face pe mai departe?

               • Alexandru
                Răspunde 2 aprilie 2012 at 16:24

                Buna ziua. Am si eu o problema destul de mare as zice eu.
                Pe data de 08-07-2008 am avut un accident de circulatie pe raza localitatii Ratesti din judetul Satu-Mare. Eu fiind la volanul unui autotren(TIR), nu am adaptat viteza intr-o curba deosebit de periculoasa si m-am rasturnat in afara partii carosabile unde am rupt un stilp de iluminat stradal. In urma accidentului Eu am fost usor ranit iar autotrenul serios avariat. La spitalul judetean Satu-Mare unde am fost internat pentru ingrijiri medicale, mi s-au recoltat probe biologice si am fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind zero. Dupa externare la politie am dat o declaratie cu privire la imprejurarile accidentului. Pe numele meu sa intocmit un dosar de cercetare penala care sa incheiat cu propunere de neincepere a urmarii penale sau neinceperea urmarii penale. Mai pe scurt mi-a venit acasa o hirtie de la tribunal sau politie prin care se renunta la acuzatii. Dupa doi ani jumate am gasit in cutia postala o hirtie de la SC Electrica SA , sucursala Satu-Mare prin care eram invitat sa le platesc daunele provocate de mine si anume 8500 ron, costul reparatiei si inlocuirii stilpului, altfel voi fii actionat in instanta si voi platii inclusiv cheltuielile de judecata. Eu le-am raspuns acestora ca nu mie trebuie sa mi se adreseze ci firmelor de asigurare la care autovehiculul era asigurat la momentul accidentului. Cu aproximativ o zi inainte sa expire termenul de prescriptie de trei ani, SC Electrica SA m-a actionat in instanta pentru plata daunelor existente. Eu in instanta am cerut sa se trimita dosarul instantei de pe raza localitatii Bucuresti unde imi am eu resedinta. Am mai facut o chemare in garantie catre firmele de asigurare la care am renuntat ulterior datorita faptului ca termenul de prescriptie pentru acestea era de doi ani iar eu riscam sa pierd banii platiti pe taxa de timbru. Astazi 02-04-2012 am primit decizia(sentinta civila) tribunalului Satu-Mare prin care i se acorda dreptate SC Electrica SA motivindu-se faptul ca SC Electrica SA se poate adresa firmelor de asigurare pentru plata daunelor dar nu este obligata. Iar pentru faptul ca am comis o fapta ilicita nu se va trimite spre judecare catre tribunalul Bucuresti pe raza caruia am eu domiciliul. Mie unul mi se pare absurd ca o lege sa te oblige la incheierea unei polite de asigurare iar eu sa nu fiu aparat in nici un fel de plata personal a unui prejudiciu adus unui tert. Ce anume imi mai ramine mie de facut in acest caz?

                • carmen
                 Răspunde 28 aprilie 2012 at 7:41

                 buna ziua!am si eu o intrebare ,deoarece cred ca sotul meu, a facut o mare tampenie!in timp ce se afla pe o strada cu linie discontinua si semnaliza pentru a face stanga ,o alta masina a intrat in depasire si a lovit masina sotului,avariind-o destul de rau,mentionez ca sotul avea deja semnalizarea pusa.la venire politiei ,acestia au recomandat completarea unui formular de constatare amiabila,in mod contrar,ar fi trebuit sa suspende permisul doamnei care a intrat in masina noastra!sotul impresionat de plansetele ei, a semnat iar acum ea nu mai vrea sa recunoasca greseala si vrea culpa comuna,ba chiar a zis ca sotul e vinovat ca nu a vazut-o ca depasea(in spate ramasese si o urma de 20metri de frana a ei)!acum am vrea sa contestam formularul de constatare amiabila si politia sa faca un proces verbal(mai ales ca noi suntem veniti din italia pt o perioada mai mare de timp si avem masina inmatriculata acolo).am fost si am intrebat la politie daca se poate face proces verbal si doi politai mi-au zis ca e posibil,iar cand am mers cu sotul sa dam declaratie,se schimbase tura si ceilalti doi politai au zis ca nu se mai poate!
                 ceea ce vreau eu sa intreb este daca pot anula cumva constatarea amiabila la politie sau ar fi competenta unui avocat sau nu se mai poate face nimic,mai ales ca ea deja si-a dus masina in service auto!

                   • carmen
                    Răspunde 28 aprilie 2012 at 9:39

                    scuzati-ma daca va deranjej din nou!ati spus ca”politaii nu sunt obligati” sa faca proces verbal,dar in anumite circumstante ,s-ar putea sa faca procesul iar constatarea amiabila sa nu mai aiba prioritate?asta in cazul ca noi gasim alti politai disponibili sa inregistreze plangerea,cu amenda de rigoare pentru sot si suspendarea permisului celeilalte persoane !

                  • Ana
                   Răspunde 3 mai 2012 at 10:08

                   Buna ziua!

                   Indraznesc sa ma adresez dvs. cu o intrebare intrucat ma aflu intr-un impas. In data de 20 aprilie 2012, asadar intr-o vineri, am avut un accident stupid si f usor, din vina celuilalt sofer. Practic eu ma aflam pe ultima banda care era de stanga. Urmatoarea banda care era de inainte, directie in care trebuia sa ma deplasez si eu, era mai libera motiv pentru care am tras de volan si m-am asezat, atat cat mi-a permis spatiu, in spatele masinii de pe banda de langa, orecum transversal. In spatele nostru nu mai era nici o masina, toate fiind oprite cu un stop in urma. Am stationat acolo circa 10-15 secunde pana cand semaforul a devenit verde. In fata soferului masinii din fata mea era un autobuz gol care in momentul in care semaforul s-a facut verde a actionat avariile. Soferul din fata mea, fara a se mai asigura daca cineva intre timp s-a asezat in spatele lui, a dat in spate si m-a lovit pe bara dreapta. La mine este o zgarietura de 10 cm pe bara (noroc ca nu s-a infundat nimic iar farul a ramas intact) la el s-a zgariat portiera din spate stanga pe partea de jos. Am decis sa miscam masinile intrucat incidentul era minor si sa discutam ce trebuie sa facem. Soferul respectiv nu avea la el nici asigurare nici acte si mi-a declarat ca trebuie sa ajunga urgent intr-un loc. Am stabilit ca ne auzim mai tarziu pentru a completa declaratia amiabila. Lucru care nu s-a mai intamplat deoarece nu a mai raspuns la telefon. Pe 23 aprilie eu am plecat din tara intr-o vacanta de 8 zile. La revenire l-am cautat din nou si intr-un final a raspuns. Mi-a zis ca nu are asigurare, ca vrea sa vinda masina si ca eu am intrat in el si nu invers. Sincer nu zgarietura ma deranjeaza in mod deosebit ci faptul ca acest domn, probabil vazand ca are de-a face si cu o femeie, a profitat de buna mea credinta si, cum se zice, „m-a facut din vorbe”. As vrea sa stiu daca din punct de vedere legal eu mai pot intreprinde ceva, pentru ca acest domn sa inteleaga ca acord amiabil nu inseamna „teapa” si daca ai gresit trebuie sa platesti. Nu cunos decat prenumele dumnealui, nr de la masina si nr sau de tel. Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs. Ana

                   • elena mocanu
                    Răspunde 9 mai 2012 at 20:52

                    buna ziua, cu respect, ca intre soferi:
                    am facut RCA -ul in ziua in care am lovit f usor un Logan in spate, dar din vina zic eu sincer a d-luimai in varsta..care a dat inapoi Meridian a facut un deviz de l-a facut pe logan BW d-l avea CASCO la Generali ;aceata soc a facut actiune in regres, am pirdut si am de plata cam 7000 lei eu nu sunt salariat CE SE POATE INTAMPLA????? multumiri

                    • ion georgiana
                     Răspunde 24 mai 2012 at 11:18

                     Buna ziua. Sunt Georgiana Ion. Am si eu o mica probla. Sunt inca eleva la liceu ultimul an si intr-o pauza am fost repede pana la xerox sa scot ceva…. Dupa ce am terminat am vrut sa scot masina din parce, dar din intamplare am atins o alta masina si am zgariat-o putin… Eu am asteptat sa vina persoana a cui era masina, dar au trecut 20 de min si eu nu mai puteam sta ca intarziam la scoala… Si nu stiu ce sa fac ca doamna din parce a luat nr masini si nu stiu daca sa dus la politie…S-a intamplat acum 2 zile… si in 24 de h trebuia sa se duca conform legi.. Astept urgent un sfat…Multumes

                     • Ioana
                      Răspunde 25 mai 2012 at 19:53

                      Buna ziua! Am o mare nelamurire…In data de 7.05.2012 am fost izbita de un autoturism in timp ce faceam un viraj la stanga,de pe drumul prioritar pe un drum secundar.Conducatorul celuilalt autoturism incerca sa vireze la stanga si sa intre pe drumul prioritar.Dupa impact si-a recunoscut vina si a incercat sa ma convinga sa competam o fisa de constatare amiabila,INSA NU AM ACCEPTAT.La politie si-a recunoscut vina,insa cand a auzit ca i se va retine permisul,a incercat sa-si schimbe declaratia, dar fara succes.Dupa 15 zile am fost anuntata ca a contestat procesul si acum declara ca eu nu am avut semnalizarea in functiune,nu am respectat centrul imaginar al intersectiei si ca l-am acrosat in timp ce el incerca sa intre pe drumul prioritar,incadrandu-se pentru dreapta,in ciuda faptului ca el avea banda de accelerare,iar el se afla la axa drumului.Mentionez ca aveam in masina si doi pasageri ,iar el un pasager.Pasagerii mei au declarat(dupa contestatia lui) cum s-a petrecut accidentul si faptul ca el si-a recunoscut vina.
                      Ma poate scoate vinovata pe mine?
                      Masina am dus-o la un service agreat de firma de asigurari pt a schimba usa si aripile din partea stanga.Firma de asigurari acopera costurile de reparatie daca vinovatul a depus contestatie,sau trebuie sa achit eu cheltuielile?Va multumesc.

                      • marius
                       Răspunde 28 mai 2012 at 2:47

                       D-le Vutcovici, am sa va cer sfatul intr-o problema, e vorba de un accident soldat cu avrii usoare, intamplat intr-o zi de duminica ora 14:00. Autoturismul pe care-l conduceam, un A6 model nou, a fost lovit din spate de un nissan navara model vechi. Individul care conducea nissanul si-a recunoscut vina dar nu poseda R.C.A si a dorit neaparat sa se inteleaga amiabil cu mine ”recomandandu-mi” a ma intalni cu el dupa cele 24 de ore de la producerea accidentului. Interesandu-ma cat m-ar costa reparatia, in jur de 700 ron, si comunicandu-i individului in culpa suma necesara spre a ma despagubi, acesta a vociferat spunand ca in ”alta parte e mai ieftin”… Nu vreau sa fac rau nimanui dar nici sa ”fiu facut din vorbe” si sa raman pagubit…Va multumesc anticipat

                       • Cheta
                        Răspunde 3 iunie 2012 at 14:35

                        Buna ziua
                        As avea nevoie si eu de un sfat din partea dumneavoastra.
                        Acum trei sapatamani am avut un accident minor. Un domn a facut manevra de mergere inapoi fara sa se asigure si a lovit partea dreapata a masinii mele.
                        Am stabilit ca el este vinovat si am facut o intelegere amiabila. Am fosta lka asigurator s-a aprobat dosarul iar eu trebuei sa intru cu masina in service. Acum cateva zile m-a sunat si mi-a spus ca trebuie sa ii dau o suma de bani pentru ca daca nu el face contestatie si eu nu o sa imi mai pot repara masina.
                        Din cate am vazut in raspunsurile dumneavoastra trebuie sa treaca 15 zile pentru ca constatarea amiabila sa aiba valoarea procesului verbal de la politie.
                        Ce sfat imi dati..cum sa procedez. Nu este o suma mare dar nu as da. Daca mai ma suna si alta data

                        Multumesc anticipat

                        • Alin
                         Răspunde 15 iunie 2012 at 21:36

                         Buna seara.

                         As dori o parere de la cineva cu experienta in acest domeniu al asigurarilor auto intr-o problema mai delicata.

                         Am fost implicat intr-un incident in care pe o portiune de sosea cu doua benzi pe sens, eu eram pe banda 2, iar cineva care circula pe banda 1 a evitat o groapa si a tras de volan stanga peste mine. Instinctiv l-am evitat si am sarit cu masina peste un refugiu aflat intre sensurile de deplasare. Nu a fost contact intre masini. Daca era, respectivul se rostogolea cu masina intrucat coltul stanga spate a masinii lui lovea coltul dreapta fata al masinii mele si se lasa cel mai probabil cu victime.
                         Am hotarat sa facem amiabila, iar el si-a admis pe formular vina in ceea ce priveste incidentul. Cand am mers la asigurator, ei mi-au zis din start ca nu ma despagubesc deoarece nu a existat contact intre masini, si au zis ca eu am avut masina lovita mai demult si m-am inteles cu respectivul ca sa o repar pe RCA-ul lui. Asta fara ca nici macar sa faca poze.

                         Cu mari greutati am reusit sa deschid dosar de dauna, fiindca pur si simplu nu vroiau. Insistau pe faptul sa-mi fac programare pentru constatare. Au spus, si citez: „tu crezi ca vii cand vrei sa faci constatare? Noi lucram dupa niste proceduri.” In fine, nu mai insist ca imi creste tensiunea.

                         A venit intr-un final un constatator de daune din alt judet si tipul foarte cumsecade mi-a zis ca daca vinovatul vine si da declaratie ca e de vina imi repara masina in 4 zile. Vinovatul a dat declaratie, dar m-am trezit cu un formular „de temporizare” de la asiguratorul din judetul meu prin care ei isi rezerva dreptul de a face investigatii in termen de 90 de zile si eu stau cu masina avariata nevinovat. Practic s-au contrazis intre ei. Mai grav e faptul ca nici dupa cele 3 luni nu sunt sigur de faptul ca o sa fiu despagubit datorita faptului ca nu a existat contact intre masini. Probabil trebuiau sa fie oameni prin spitale ca sa plateasca despagubirea.

                         Ce ma sfatuiti sa fac in cazul acesta?
                         Pot sa cer asiguratorului o copie dupa dosarul de daune intocmit, deoarece nu mi-au dat nici un document oficial in urma constatarii?
                         Ma gandesc la o plangere la CSA sau in cel mai grav caz la o actiune in instanta.

                         Va multumesc mult.

                         Toate cele bune.

                         • Ioan
                          Răspunde 25 iunie 2012 at 20:37

                          Buna seara,
                          Va prezint o speta petrecuta in oct.2008 si astept sfatul dvst.
                          In luna oct.2008,am circulat cu autoturismul pe banda de linga axa drumului,la apropierea de un semafor,am semnalizat dreapta si dupa ce m-am asigurat am schmbat banda de mers,banda de linga bordura la acea data era plina de gropi si am ramas linga linia discontinua,din cauza gropilorpeste bordura s-a mai format o a treia banda cu rotile masinilor dincolo de bordura pentru masinile care vroiau sa faca stinga deoarece era un semafor cu verde intermitent pentru cei care virau stinga.imediat dupa ce am trecut pe banda de linga bordura am fost izbit lateral de un autoturism care nu era nicaieri cand m-am asigurat ,am dedus ulterior cand am coborat din masina ca a venit din stiga mea de la un peco si a vrut sa foloseasca asa zisa a treia banda pentru ca pentru dreapta era verde intrmitent,dar din cauza gropilor si cum a dat de bordura a pierdut controlul si m-a izbit lateral cu stinga fata a masinii lui.
                          Dupa producerea accidentului l-am intrebat”de unde a ajuns acolo?”dar nu a putut sa raspunda.
                          S-a anuntat Politia si a trebuit sa ne deplasam la biroul Pol. Rutiere,am incercat sa-i explic agentului cum sta treaba dar celalalt cond. auto care a venit la pol. dupa vreo 40 de minute deja avea lectia invatata si a declarat ca circula regulamentar pe banda de linga bordura i-ar eu l-am izbit lateral,am tot explicar agentului ca se vede ca nu este acrosata masina dar degeaba,am insistat sa vina la fata locului,a si venit,i-am explicat varianta mea si a spus ca este posibila si varianta mea,totusi a incheiat P.V de constatare unde m-a scos vinovat.
                          La iesirea nevestei mele din sediul Politiei,celalalt cond. auto i-a spus acesteia razand ca „a fost cum am vrut eu”.
                          Impreuna cu sotia ne-am deplasat la sediul Asirom unde am povestit inspectorului cele patite,iar dansul mi-a spus ca pot contesta P.V si sa nu semnez sa se repare autoturismul celuilalt pina nu se termina procesul.
                          A inceput procesul in oct.2008,am observat ca sa intervenit in derularea procesului ca de fapt si la politie,el a fost chemet intervenient,am angajat avocat.Intre timp am dat anunt la ziar si am gasit un martor care m-a sunat si a declarat ca a vazut tot,la prima lui infatisare nu a fost de fata intervenienul si nu a fost audiat dar a declarat judecatorului ca a vazut totul.Dupa putin timp m-a contactat telefonic ca are mari probeme financiare si daca nu as putea sa-l ajut,eu nu am fost de acord,nu s-a mai prezentat la proces si a fost adus la trei luni la proces cu mandat,a declarat ca a avut probleme si ca nu-si mai aduce aminte faptele care cu trei luni inainte le-a declarat cu lux de amanunte.
                          Intre timp adversarul meu ma dat in judecata pentru despagubiri,acolo am cerut suspendarea procesului pina la terminarea celuilalt.
                          Mentionez ca masina mea s-a reparat prin CASCO.
                          Dupa un proces ARANJAT si trei expertize platite de mine dar care se cotraziceau am pierdut procesul care m-a costat 5500lei plus cheltuielile celuilalt de 1850 lei(de judecata).Cand i-am dat banii l-am invitat la Asirom sa semnez pentru despagubire dar a raspuns ca nu vrea si ca deschide procesul celalalt ca mai are pretentii.
                          Saptamina trecuta am primit o scrisoare de la o avocata care ma invitat sa ma prezint sa ne intelegem amiabil ca sa nu ma dea in judecata.M-am prezentat si mi-a adus la cunostinta ca clientul ei a trebuit sa inchirieze masina si ca trebuie sa-i achit in jur de 3000 de euro,in caz contrar ma da in judecata si ca pune sechestru si executor etc.
                          Mentionez ca masina lui nu coasta cat are el acum pretentii.Am o pensie de boala de 480 lei,din cauza proceselor am facut un preifract.
                          Va rog sa-mi scrieti ce pot sa fac in acest caz?
                          Va multumesc.

                          • iulian
                           Răspunde 31 martie 2016 at 17:33

                           buna ziua ..ieri m.am rasturnat cu masina dar nu a fost nimeni accidentat sau vatamat ,am fost doar eu in masina ..dar problema e ca am plecat cu tot cu masina de la locul accidentului si nu am anuntat politia …acum nu stiu …trebuia sa declar accidentul ,,sau pot pati ceva de exemplu amenda sau retinerea permisului

                           • Robert
                            Răspunde 18 iulie 2016 at 1:51

                            Salut! Nici somn noaptea nu mai am, va rog datimi un sfat, acum 1 luna miam luat masina dintro parcare de un service, nu mam uitat in acte, mentionez ca aveam numere provizorii (rosii) am vrut sa o duc in garaj, era vb de vreo 2 km prin oras, o masina in fata mea a franat brusc, era soare afara nam vz pur si simplu eram prea aproape de el, nu am mai avut ce face si lam impins putin, el avea putin bara deteriorata, in fine am scos actele si colac peste pupaza numerele mele rosii expirate, eu neavand probleme de genu in viata mea ma panicasem rau, mia cerut permis buletin carte sa faca poza, leam dat si sa dus la politie, eu intelesesem de la el ca nu se duce in ziua aia, ca se grabeste, acum mai pe seara mam dus la politie, mi sa ridicat automat permisu, fara dovada si buletinul care mi lam recuperat dupa cateva zile, doar buletinul, a trecut o luna si nu stiu la ce sa ma astept si cum sa actionez mie frika astept un sfat multumesc .

                            • Emanuel
                             Răspunde 18 iulie 2016 at 16:14

                             In data de 17.07.2016 orele 11.30 ma deplasam pe un drum judetean, la un momendat autoturismul din fata a franat brusc fara motiv am reusit cu greu sa evit impactul insa la nici 2 secunde un al 3 lea auto m-alovit in spate si m-a impins in primul. Au venit organele de politie si vinovat de producerea accidentului a fost gasit al 3 lea conducator auto(cetatean de etnie). Primul conducator a declarat ca a iesit o pisica, fals 100 la suta,dar greu de probat , in fine.
                             Am primit de la organele de politie doar autorizatie de reparatie si copie dupa PVCC a vinovatului, vinovatul avea RCA valabil la Carpatica insa nu am intrat in posesia lui, iar acum refuza sa mearga la centru de daune si sa imi dea asigurarea. Cum procedez, ma adresez societatii Carpatica sau la asigurarea mea, Euroins, sau trebuie sa o repar pe banii mei si sa ma judec cu vinovatul ?

                              • Liliana Vutcovici
                               Răspunde 30 iulie 2016 at 6:27

                               Obiectul nostru de activitate îl reprezintă obținerea despăgubirilor corecte pentru victimele vătămate corporal grav sau pentru familiile celor decedați în accidente rutiere.
                               Cu toate acestea, în arhiva de întrebări și răspunsuri de pe site-ul nostru veți găsi cam tot ce v-ar putea interesa și din sfera daunelor auto.
                               O singură observație: nu vă puteți repara popriul autoturism pe asigurarea dvs. RCA!
                               Echipa VreauDespăgubiri

                              • marius
                               Răspunde 17 august 2016 at 8:33

                               buna ziua.am ajuns sa fac si eu primul accident,ceea ce nu am vrut eram si cu 2 fete ale mele.eram pe un drum principal am vrut sa fac stinga incepind de pe prima banda urmand a doua,nam mai apucat ca ma lovit un taxi.sa soldat cu avarierea masinilor.conducatorul taxiului a chemat politia salvarea pentru ca lea zis ca sant victime,dar victime nau fost am refusat si eu si dn taximetrist transportul la spital,politia a constat ca eu sant vinovat eu avand masina cu numar de spania deci asugurarea de spania am cazut de acord ca le fac pe rca normal masina taxi, a mea ramane eu sa o fac.acum doamna patroana imi zice ca cam cat ar dura masina sa fie gata ea ar vrea bani ca masina ei facea bani si na trebuie recuperati intrun fel sau altul.ma ameninta ca ma da in judecata.nu prea stiu ce sa fac?politia in proces verbal imi scrie ca miar fi suspendat permisul 60 de zile si 750 amenda,375 in 24 ore.sau eposibil sa inceapa urmarirea cazului ca zicea ca declaratiile care leam dat urmeaza sa le trimeata la procuror.am inteles am gresit platesc dar am firma de asigurari pe spania care le face masina ,despagubiri eu?va multumesc frumos.

                                • Liliana Vutcovici
                                 Răspunde 18 august 2016 at 10:04

                                 Buna ziua,
                                 Accidentul despre care ne relatati nu face obiectul nostru de activitate.
                                 Va rugam sa intrati pe site-ul nostru, sunt sute de articole pe blog si mii de raspunsuri la intrebari in sectiunea Intrebari si raspunsuri – arhiva. Cu siguranta, veti gasi raspuns si la problema dvs.
                                 Firma de asigurari din Spania poate plati, la solicitarea pagubitului, si daune pentreu nefolosinta masinii.
                                 Toate cele bune!

                                • Matei Ioan
                                 Răspunde 25 august 2016 at 8:54

                                 Buna ziua,
                                 Am o nelamurire.
                                 Daca dupa un incident minor cu autoturismul, am reiesit vinovat desi nu am fost singurul vinovat, de fapt sunt convins ca nu sunt singurul vinovat, am predat toate documentele necesare( copie CI, Asigurare, permis) ca sa nu pierd timp, iar „pagubitul” rezultat imi solicita prin SMS sa ma prezint intr-o sambata la asigurator, in vederea semnarii documentelor, sunt obligat sa ma prezint ?
                                 Ce mai trebuie facut , de ce trebuie sa mai semnez si alte documente dupa ce am platit contraventia si am prezentat toate documentele solicitate ?
                                 Va multumesc anticipat pentru raspuns !

                                  • Liliana Vutcovici
                                   Răspunde 25 august 2016 at 11:52

                                   Bună ziua,
                                   Asiguratorii au această practică, de a chema ambele părți implicate în accident pentru constatarea daunei. Luați legătura cu asiguratorul dvs.
                                   Pentru mai multe informații, accesați site-ul nostru, secțiunea Vă răspundem – arhivă.

                                   Alături de oamenii în suferință,
                                   Echipa VreauDespăgubiri.ro

                                  • daniel octavian
                                   Răspunde 27 august 2016 at 10:01

                                   buna ziua. In primul rand vr sa va felicit pt informatiile de mare folos p care ni le dati.VENIND DE LA CUMPARATURI.INTRO INTERSECTIE AM INTRAT inrun tir,avariindumi masina.IN MASINA ERAM 5 INSI DINRE CARE 2 MINORI.Dupa c au venit pompieri . salvarea si politia si acordandune primul ajutor,la luat la spital pe unul din pasageri care era cu mine in masina. La spital dupa mai multe investigatii ia gasit 3 coaste fisurate,acesta refuzind spitalizarea si plecand acasa. MENTIONEZ CA ACCIDENTUL SA ANTIMPLAT DIN CAUZ MEA NEACORDIND PRIORITATE. SEMNUL STOP PE CARE EU IL AVEAM ERA ACOPERIT DE CRACI SI FRUNZE,NEFIIND VIZIBIL. e prima data in 25 de ani de condus,cand mi se intimpla si nu stiu ce sa fac si la ce sa ma astept. Permisul mi la retinut dar nu stiu pe ce perioada iar testul cu aparatul a iesit negativ .mia luat si proba de sange. va rog fr.sami sp.si mie ce trebuie sa fac si la ce sa ma astept. Dak se poate mai detaliat.VA MULTUMESC

                                    • Liliana Vutcovici
                                     Răspunde 31 august 2016 at 7:51

                                     Buna ziua,
                                     Accidentul despre care ne relatati nu face obiectul nostru de activitate.
                                     Va rugam sa intrati pe site-ul nostru, sunt sute de articole pe blog si mii de raspunsuri la intrebari in sectiunea Va raspundem – arhiva. Cu siguranta, veti gasi raspuns si la problema dvs.

                                    • Rodica
                                     Răspunde 29 august 2016 at 12:58

                                     Buna ziua,
                                     In data de 23.08.2016 , am fost implicata intr-un accident rutier, pe banda mea de mers , era stationata o masina, am intrat in depasire , la acer celalat vireaza brusc si intra in masina mea , avariind partea drapta a masini destul de grav.
                                     Amiabil nu ne-am inteles, am fost la politie si politia l-a gasit pe el vinovat. In procesul verbal a scris ca nu e de acord cu acesta si ca va contesta procesul verbal
                                     Eu nu am primti decat o copie dupa procesul verbal. Am reusit sa aflu asiguratorul care e Carpatica Asig, care e deja in insolventa .

                                     In acest caz eu cui ma adresez? FGA- dar si acolo am nevoie de polita de asisurare a a d-nului, etc., si eu nu am decat procesul verbal de la politie.
                                     As repara masina si apoi sa-mi recuperez banii, dar nu am cine sa-mi evalueze daunele , Ce fac in acest caz?

                                      • Liliana Vutcovici
                                       Răspunde 31 august 2016 at 7:51

                                       Buna ziua,
                                       Accidentul despre care ne relatati nu face obiectul nostru de activitate.
                                       Va rugam sa intrati pe site-ul nostru, sunt sute de articole pe blog si mii de raspunsuri la intrebari in sectiunea Va raspundem – arhiva. Cu siguranta, veti gasi raspuns si la problema dvs.

                                      • Liliana Vutcovici
                                       Răspunde 13 septembrie 2016 at 16:00

                                       Dacă foloseați mașina pentru o activitate pentru care dețineți licență și autorizație, veți primi despăgubiri în baza poliței RCA de la asigurator, pentru timpul normat necesar efectuării reparațiilor la mașină.
                                       La fel, și pentru vătămarea corporală suferită, veți putea primi daune materiale și morale.

                                       • Corina
                                        Răspunde 27 decembrie 2016 at 23:05

                                        Buna seara! Am fost implicata intr un accident de circulatie (nu din vina mea) doar cu avarii, fara victime in care au fost implicate 3 masini. Am sunat la 112, am anuntat accidentul iar politistul mi-a zis ca procedura in astfel de cazuri prevede ca soferii trebuie sa incheie o constatare amiabila, fara a se deplasa ei la fata locului daca nu sunt victime. Am sunat apoi la firma de asigurari care mi-a spus clar ca daca sunt implicate mai mult de 2 masini in accident (in acest caz erau 3 masini), chiar daca nu sunt victime, echipajul de Politie este obligat sa vina la fata locului. Sun din nou la 112, repet iar povestea…..politistul imi spune iarasi ca daca nu sunt victime, nu sunt obligati sa vina la fata locului….ca vezi Doamne asa prevede procedura…..iar cand le am spus ca tot procedura spune ca din moment ce sunt implicate mai mult de 2 masini in accident, SUNT OBLIGATI sa vina la fata locului, sa constate si sa intocmeasca procesul verbal (deoarece constatarea amiabila poate fi facuta numai cand sunt implicate 2 masini). Si atunci ce sa vezi…….dupa ce am stat in mijlocul drumului mai mult de o ora jumate, incercand sa le explic sa vina la locul accidentului……dupa ce le-am spus ce prevede aceeasi procedura pe care ei o propovaduiau…..in maxim 5 minute au ajuns la locul accidentului……culmea….foarte calmi! S-a intocmit proces verbal, s-au facut copii la documentele soferului vinovat (am mers in cel mai apropiat Peco pt a face copii) si au fost date celorlalti 2 soferi…..dupa care am plecat fiecare in drumul lui. Deci dragi soferi, daca sunteti implicati intr-un astfel de eveniment in care cel putin 2 masini au fost implicate in accident si nu au fost decat pagube materiale, fara victime…..sa stiti ca Politia este obligata sa vina la fata locului…….altfel cu o simpla constatare amiabila (care este inferioara procesului verbal) umblati mult si bine pt a va recupera paguba! Seara frumoasa, drumuri bune si fara accidente rutiere, va doresc!

                                        Lasa un comentariu