8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Plata despagubiri RCA – noul cod civil şi Ordinul CSA nr. 14/2011

Plata despagubiri RCA – noul cod civil şi Ordinul CSA nr. 14/2011

Asigurarea de răspundere civilă

Art. 2226     Plata despăgubirii

(1) Asigurătorul plăteşte despăgubirea direct terţei persoane prejudiciate, în măsura în care aceasta nu a fost despăgubită de către asigurat.

(2) Creditorii asiguratului nu pot urmări despăgubirea prevăzută la alin. (1).

(3) Despăgubirea se plăteşte asiguratului numai în cazul în care acesta dovedeşte că a despăgubit-o pe terţa persoană prejudiciată.

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Nr. 14/2011 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858, din 6 decembrie 2011.

Art. 26. — (1) Asiguratorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în forma bănească pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de către persoana prejudiciată.
(2) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul — pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staționării vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despăgubiri până la limita de despăgubire prevăzută în polița de asigurare RCA pentru:
1. prejudiciul produs de dispozitivele sau instalațiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atașului tractat de vehicul;
2. prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat, inclusiv în cazurile in care la data accidentului conducătorul vehiculului:
— a condus vehiculul fără consimțământul explicit sau implicit al asiguratului;
— nu este titularul unui permis care să ii dea dreptul să conducă vehiculul respectiv;
— nu a respectat obligațiile legale de ordin tehnic cu privire la starea şi siguranța vehiculului respectiv;
3. prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul își are cauza în însușirile, acțiunea sau inacțiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentala a substanțelor, materialelor sau a obiectelor transportate;
4. cazul în care persoanele care solicită despăgubiri pentru vătămări corporale sunt membri ai familiei asiguratului,conducătorului auto sau ai oricărei altei persoane a cărei răspundere civila este angajată într-un accident de vehicul;
5. prejudiciile provocate terților, drept consecința a deschiderii ușilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staționează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic.

Despăgubirea

ART. 35
Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau către Asociaţia „Fondul de protecţie a victimelor străzii”, în cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit art. 25^1 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
ART. 36
(1) În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii părții solicitante, formulând o ofertă de despăgubire justificată, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie să notifice părții prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
(2) Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
(3) Asigurătorul RCA poate desfășura investigaţii privind producerea accidentului, în condiţiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritățile publice.
(4) Asigurătorul RCA are obligaţia să comunice în scris asiguratului şi păgubitului intenţia de a desfășura investigaţii privind producerea accidentului, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data avizării daunei.
(5) Despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, solicitat în scris de către asigurător, sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecãtoreascã definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat sã o plătească.
(6) În situaţia în care dosarul de daună conţine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despăgubire şi cuantificării daunei, despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat.
(7) Asigurătorul RCA este obligat să elibereze asiguratului/utilizatorului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind daunele înregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relaţii contractuale, sau absenţa acestor daune.
(8) Certificatul privind daunele înregistrate trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele informaţii: nume/denumire asigurat, CNP/CUI, datele vehiculului, numărul poliţei de asigurare, perioada de valabilitate, clasa bonus-malus aferentă, data producerii evenimentului înregistrat, data plății despăgubirii.
ART. 37
Dacăasigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenele prevăzute la art. 36 sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, la suma de despăgubire cuvenită, care se plătește de asigurător, se aplică o penalizare de 0,2%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.

Plata despăgubirilor RCA
Art. 64 – (1) După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana prejudiciată va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unităţii de specialitate.
(2) În cazul în care în drepturile persoanei prejudiciate s-a subrogat asigurătorul acesteia, asigurătorul RCA efectuează plata despăgubirilor astfel:
a) dacă nu există obiecţii asupra sumelor solicitate, acestea se vor achita în cel mult 15 zile calendaristice de la data avizării scrise, efectuată de asigurătorul subrogat în drepturile persoanei păgubite, însoţită de documentele justificative. Avizarea de plată poate fi făcută la sediul social sau la oricare dintre unităţile teritoriale ale asigurătorului RCA care desfășoară activităţi de constatare, de lichidare a daunelor auto şi de efectuare a plăţilor de despăgubiri. Acţiunea în justiţie împotriva asigurătorului RCA poate fi exercitată, în mod alternativ, la oricare dintre sediile asigurătorului, respectiv sediul social ori sucursala care a emis poliţa de asigurare RCA sau sucursala care a lichidat dauna;
b) dacă există obiecţii întemeiate asupra sumelor solicitate, acestea se vor comunica asigurătorului CASCO în termenul prevăzut la lit. a), urmând ca în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la soluţionarea obiecţiilor să se efectueze plata.
(3) În cazul neformulării obiecţiilor în termen de 30 de zile, asigurătorul RCA nu mai poate emite obiecţii, datoria devenind scadentă.
(4) Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligaţiile în termenele prevăzute la alin. (2) și (3) sau și le îndeplinește defectuos, la suma solicitată pentru plata asigurătorului RCA se aplică o penalizare de 0,1%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.

14 Comentarii

 • VIOREL NICOLAE POP
  Răspunde 8 decembrie 2011 at 19:21

  Parintii mei au avut un accident la data de 09.10.2011.Tatal meu are de la medicul legist 58-60zile.Mama fiind si conducatorul auto are deja 75-80 zile,ea suferind o dubla fractura la picior.Credeti ca merita sa ceara daune de la firma de asigurari(CARPATICA),firma la care vinovatul avea RCA?Mentionez faptul ca vinovatul consumase alcool.

  • Adrian
   Răspunde 27 decembrie 2011 at 23:32

   In anul 2007 a avut loc un accident rutier in urma caruia sotia a decedat; La acea data aveam impreuna un copil minor, care in prezent urmeaza cursuri universitare, fiind major.
   As dori sa stiu daca pot solicita drept daune, in afara celor prevazute in codul civil si 2/3 din salariul pe care il lua sotia, considerand ca toti 3 avem drepturi egale. Mentionez ca sotia lucra in Italia si avea un salariu mediu lunar de 2000 E. Care este perioada pe care o pot lua in calcul? Se poate considera ca perioada data producerii accidentului si pana la terminarea studiilor copilului?
   Va multumesc anticipat

   • Alexandru Marius-Dan
    Răspunde 28 decembrie 2011 at 13:15

    Buna ziua! Am avut un eveniment de dauna, iar masina a fost reparata pe asigurarea obligatorie RCA – ASIROM. Evenimentul s-a produs in data de 8 noiembrie, iar incepand cu data de 9 noiembrie a stat in service pana pe data de 20 decembrie. Mentionez faptul ca masina este taxi si am depus cerere de despagurire la firma de asigurare pentru perioada in care masina nu a lucrat. Intrebarea este: Care este modul de despagurire, pe ce perioada de stationare a masinii in service si cum se despagubeste? Va multumesc!

    • Zagrean Anca
     Răspunde 23 ianuarie 2012 at 20:24

     Buna seara. O femeia a dat cu masina in gardul meu de unde am un teren si nu am fost anuntata de accident ,am aflat singura si au trecut 4 zile de atunci si nu a venit nimeni sa imi zica nimic si nu am de la politie un proces verbal de constatare, politia a fost la fata locului dar pe mine nu ma anuntat nimeni Ce e de facut ?
     Procesul verbal de la politie se solicita in scris, s-au sunt ei obligati sa ma anunte?
     Va rog dati-mi niste indici Va multumesc.

     • ciprian
      Răspunde 2 martie 2012 at 11:53

      Buna ziua,
      pe data de 9.01.2012 am avut un accident de circulatie in urma caruia autoturismul meu a suferit pagube majore, clar dauna totala,eu fiind pagubitul; raspunzatorul de acest accident are rca la o cunoscuta societate de asigurari.
      pe data de 10.01 am facut avizarea de dauna,s-a intocmit constatarea,dupa care pana pe data de 7.02 cand i-am trimis eu al doilea mail inspectorului lichidator la care a ajuns dosarul meu,inspector aflat la 400 km distanta,eu fiind din Satu Mare,am primit si raspuns cum ca dosarul meu este in lucru,dar pana nu voi trimite eu un deviz de reparatie dansul nu face nimic; ca urmare pe data de 10.02 i-am trimis un alt mail prin care am facut referire la articolul 50,alin 14 din ordinul 14 csa,aratandu-i obligatiile dansului de a-mi fi comunicat in termen de max 10 zile de la avizare valoarea maxima de despagubire ce poate fi acordata precum si modul de calcul al acesteia.
      raspunsul acestuia a venit pe data de 14.02,foarte precis dar insotit de urmatoarea precizare:
      „Va instiintam pe aceasta cale ca,in urma verificarii declaratiilor date si a masuratorilor efectuate,cu ocazia avizarii dosarului de dauna,nu au putut fi elucidate toate aspectele cu privire la dinamica accidentului.In scopul solutionarii cat mai rapide a acestor aspecte neclare va solicita m sprijinul,prin punerea la dispozitie a tuturor informatiilor necesare,in vederea efectuarii unei expertize extrajudiciare,pe care o va suporta societatea noastra.”
      in aceeasi zi i-am raspuns cum ca astept sa mi se solicite orice informatii sau detalii,doar sa facem pasi in solutionarea dosarului;
      pana azi,02.03 nu am primit nici un raspuns sau solicitare din partea societatii de asigurari ,mai mult ca sigur se doreste intarzierea solutionarii acestui dosar,probabil aceasta o fi o politica a societatii de asigurari;
      Acum,intrebarea mea este,tinand cont ca tot in Ordinul 14 apare intre obligatiile asiguratorului de a instiinta in scris pagubitul in max 5 zile de la avizarea dosarului de dauna intentia de a desfasura investigatii suplimentare asupra accidentului,si nu a facut-o,mai au dreptul de a cere acest lucru dupa o luna si ceva de la avizare si as dori sa stiu ce ma sfatuiti sa fac mai departe.
      in cursul zilei de azi voi merge pana la filiala din Satu Mare a asiguratorului pt a intocmi cererea de despagubire cu suma calculata de dansii.
      astept raspunsul dumneavoastra,cu multumiri.

      • jula ovidiu
       Răspunde 28 martie 2012 at 18:23

       Buna ziua.
       Data introducerii în exploatare de nou a vehiculului respectiv, menţionată în documentele de identificare a acestuia se ia data de facturare sau cartea de identitate autovehicului.

       • anca
        Răspunde 9 aprilie 2012 at 16:03

        buna ziua,

        in situatia in care masina mea stationa in fata casei pe trotuar si a fost lovita, am dus-o la service s-a dat accept plata initial pt o suma , apoi alt accept de plata pt o suma mai mare , mai poate asiguratorul sa spuna ca est eculpa comuna?
        mentionez ca nu am incheiat constat amiabil, am chemat politia la fata locului, am pv de constatare , in care se mentioneaza ca cel vinovat nu a adaptata viteza in curba si a derapat lovindu-mi masina, asiguratorul spune ca masina mea ar fifost in curba, fapt neadevarat, ce ma sfatuiti sa fac?
        in dosarul acesta exista dupa cum spuneam 2 accepte de plata, mai mult exista si acel document prin care le-am comunicat contul reprezentantei unde sa vireze banii, pt ca masina a fost reparata de cei de la service pe baza acceptului initial al asiguratorului si acum inainte de plata ma trezesc cu o hatie in care imi couminica ca e culpa comuna.
        se poate asa ceva dupa 2 accepte de plata si masina reparata ?
        multumesc

        Lasa un comentariu