8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Prevenirea accidentelor ţine în primul rând de educaţie şi de conştientizare

Prevenirea accidentelor ţine în primul rând de educaţie şi de conştientizare

Statisticile arată că cele mai frecvente două cauze de producere a accidentelor auto la noi în țară sunt comportamentul indisciplinat al pietonilor, în special traversarea neregulamentară, și viteza de deplasare neadaptată la condițiile meteo sau de trafic. Fiecare dintre aceste cauze acoperă aproximativ 20% din numărul total de accidente.

Educația oamenilor se oglindește deseori în modul în care se comportă în trafic. De asemenea, stilul de condus este influenţat şi de pregătirea pe care o primesc viitori conducători auto la şcoala de şoferi şi de modul lor de gândire. Mulţi şoferi nu se ştiu adapta suficient de repede unor situaţii neprevăzute apărute în trafic, nu îşi stăpânesc maşinile sau pur şi simplu nu îşi corectează greşelile pentru că nu au păţit nimic în trecut din cauza lor.

Toţi aceşti factori au condus la plasarea României pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de accidente rutier mortale, cu 97 de decese la un milion de locuitori. Media europeană este aproape la jumătate, în jur de 50 de decese la un milion de locuitor.

Măsuri eficiente de prevenire a accidentelor

Punctul de plecare pentru o strategie eficientă de prevenire a accidentelor este educarea conducătorilor auto. Aceasta trebuie să se realizeze de către familie, şcoală, şcoala de şoferi, centrele de atestare profesională si de perfecţionare, angajatori, O.N.G.-uri, presă, autorităţi publice etc.

Un pas lăudabil în această direcţie constă în elaborarea Planului naţional de educaţie rutieră pentru 2016-2020 în cadrul Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră. De asemenea, campaniile de conştientizare derulate de autorităţi, cum sunt proiectele ALEGE VIAŢA şi FII TREAZ LA VOLAN, au rolul de a atrage atenţia şoferilor asupra pericolului la care îi expun pe alţi participanţi la trafic şi pe ei înşişi dacă nu conduc responsabil.

Pentru responsabilizarea şoferilor, este indicat să se pună mai mult accent şi pe cursurile de conducere defensivă, atât la cursurile pentru obţinerea permisului, cât şi ulterior. Şoferii pot fi încurajaţi să urmeze asemenea cursuri prin acordarea unor reduceri la plata primei de asigurare, de exemplu.

Îmbunătăţirea şi modernizarea infrastructurii rutiere ar contribui, de asemenea, la reducerea numărului de accidente. Aceasta presupune construirea de autostrăzi, îmbunătăţirea semnalizării rutiere, piste pentru biciclişti corect semnalizate, drumurile prevăzute cu două benzi pe sens şi dotate cu separator median.

De asemenea, în timpul cursurilor derulate la şcoala de şoferi, orele de teorie şi cele de practică ar trebui plasate pe poziţie pe egalitate. Cursurile teoretice sunt esenţiale pentru înţelegerea legislaţiei rutiere şi a modului de aplicare. Învăţarea mecanică sau exclusiv pe baza chestionarelor online nu asigură cunoștințe temeinice și de lungă durată, ceea ce poate avea consecinţe grave ulterior. Una dintre problemele candidaţilor este şi faptul că obţinerea permisului este scopul principal, iar nu pregătirea aprofundată pentru a putea face faţă situaţiilor concrete din trafic.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate şoferilor care încalcă regulile de circulaţie, este important atât asprimea lor, cât şi modul în care sunt aduse la executare. În multe cazuri, contravenienţii găsesc o modalitatea de a scăpa de plata amenzii, astfel încât sancţiunile îşi pierd efectul descurajator pentru care au fost create. Potrivit estimărilor, rata de colectare a banilor proveniţi din amenzi este de doar 35%.

Niciodată nu trebuie să uităm că siguranţa înseamnă VIAȚĂ. Graba, distracţia, nervii, aroganţa nu înseamnă nimic atunci când în joc este o viaţă omenească. De aceea, vă îndemnăm: conduceţi preventiv şi responsabil şi nu vă asumaţi riscuri inutile!

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu