8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Procedura de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat şi sancţiunea pe care o pot primi societăţile de asigurare care îi refuză

Procedura de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat şi sancţiunea pe care o pot primi societăţile de asigurare care îi refuză

Odată cu intrarea în vigoare a noului cadru legal privind asigurarea obligatorie RCA, Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) îi revin noi atribuții. Una dintre acestea constă în repartizarea clienţilor cu risc ridicat către asigurătorii de răspundere civilă auto care activează pe piaţă. Acest lucru se va întâmpla dacă nicio societate de asigurare nu formulează înainte o ofertă de asigurare pentru clienţii respectivi. Sancţiunile pe care le pot primi asigurătorii dacă nu respectă decizia BAAR constau în amenzi de până la 500.000 lei.

Se consideră că un asigurat este cu risc ridicat atunci când primeşte minim trei oferte de asigurare de N ori mai mari decât tariful de referinţă stabilit de către BAAR. Motivul preţului ridicat al primei de asigurare, calculat în funcţie de criteriile prevăzute de lege, poate fi istoricul de daune al acelui şofer sau tipul de maşină pentru care se face asigurarea.

După ce primeşte cele trei oferte care depăşesc de N ori tariful de referinţă, asiguratul cu client ridicat se poate adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Acesta îi va formula o nouă ofertă, tot peste tariful de referinţă, dar nu de N ori mai mare, iar apoi va desemna o societate de asigurare care să încheie contractul de asigurare.

Oferta BAAR-ului pentru asiguratul cu risc ridicat va fi postată pe o platformă online la care vor avea acces toţi asigurătorii din România. În termen de maximum o zi lucrătoare de la data publicării ofertei pe platforma electronică, orice asigurător o poate prelua în vederea încheierii unui contract cu acel asigurat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, clientul va fi alocat automat unuia dintre asigurători în ziua lucrătoare următoare împlinirii termenului. Societatea de asigurare desemnată nu va avea dreptul să refuze să încheie contractul de asigurare.

Sancţiunea pentru nerespectarea de către asigurător a obligaţiei de a-l asigura pe clientul care i-a fost astfel repartizat este amenda între 50.000 şi 500.000 lei. Prima de asigurare pe care va trebui să o plătească asiguratul cu risc ridicat este cea calculată de către BAAR.

Repartizarea clienţilor cu risc asigurat către asigurători nu va fi aleatorie, ci se va realiza proporţional cu cota de piaţă deţinută de asigurătorii RCA în anul precedent. Cotele procentuale de piaţă vor reprezenta în total 100 de poziţii de alocare.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu