8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Asigurarea RCA – asigurare de răspundere civilă delictuală

Asigurarea RCA – asigurare de răspundere civilă delictuală

Polița de asigurare RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă delictuală pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Asigurarea RCA are o dublă natură: atât contractuală, cât și legală. Natura contractuală constă în faptul că obligațiile părților  iau naștere în urma incheierii piliței de asigurare. Natura legală reiese din obligatia legală a încheirii poliței de asigurare RCA, precum și a faptului că drepturile și obligațiile părților sunt prevăzute expres prin lege și norme cu valoare de lege.

Pentru angajarea răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie trebuie întrunite cumulativ următoarele condiţii:
1. existenţa unei fapte ilicite ;
2. existenţa prejudiciului;
3. existenţa unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita şi prejudiciul produs;
4. existenţa vinovăţiei celui ce a cauzat prejudiciul.
Răspunderea civilă delictuală este reglementată de art.998 – 1003 Cod civil.

Răspunderea civilă este specia de răspundere juridică prin intermediul căreia o persoană care a cauzat alteia un prejudiciu este obligată să-l repare în natură sau printr-o justă şi echitabilă despăgubire.

Asigurarea RCA sau asigurarea de răspundere civilă (delictuală) pentru pagube produse terţilor prin accidente de ( auto-moto)vehicule. Astfel, prin plata unei prime de asigurare făcută de asigurat (proprietar al vehiculului respectiv)  unui asigurător de răspundere civilă, acesta din urmă se obligă ca în cazul producerii unui accident din vina, imprudenţa neglijenţa sau greşeala asiguratului său, să despăgubească pe terţul păgubit pentru prejudiciul material şi/sau moral produs acestuia.

În legea 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România cu completările şi modificările ulterioare se specifică:

ARTICOLUL 49
Asigurătorul acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund, în baza legii, faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de autovehicule, precum şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil.

Despăgubirile se acordă indiferent de locul în care au fost produse accidentele de autovehicule, atât în timpul mersului, cât şi în timpul staţionarii.

Despăgubirile se plătesc şi pentru pagubele produse de existenţa sau funcţionarea instalaţiilor montate pe autovehicule, precum şi pentru pagubele produse de remorci ori ataşe.

ARTICOLUL 50
Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare (despăgubire) şi cheltuieli de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea sau distrugerea de bunuri.

În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă pentru persoanele aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru persoanele aflate în acel autovehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu deţinătorul autovehiculului respectiv.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despăgubirile se acordă pentru bunurile aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate în acel autovehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu deţinătorul autovehiculului respectiv, precum şi dacă nu aparţineau deţinătorului ori conducătorului autovehiculului, răspunzător de producerea accidentului.

ARTICOLUL 51
Despăgubirile, astfel cum sunt prevazute la art. 49 şi 50, se acordă şi în cazul în care cel care conducea autovehiculul, răspunzător de producerea accidentului, este o alta persoană decât asiguratul.
Despăgubirile se plătesc şi atunci când persoanele păgubite nu au domiciliul, reşedinţa sau sediul în România.
în caz de vătămare corporală sau deces al unei persoane ori de avariere sau distrugere de bunuri, se acordă despăgubiri dacă autovehiculul care a produs accidentul este identificat şi asigurat, chiar dacă autorul accidentului a rămas neidentificat.

ARTICOLUL Art. 54.

Despăgubirea se stabilește şi se efectuează conform art. 43 si 49, iar în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia, stabilită în prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienţi forţaţi.
Drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse pe teritoriul României de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în străinătate se exercită împotriva asigurătorului prin reprezentanţele de despăgubiri sau prin Biroul Asigurătorilor de Vehicule din România, după caz, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 48 alin. 2.

Comentează articol, contactează-ne şi recomandă prietenilor tăi!

41 Comentarii

 • Titus Lujerdean
  Răspunde 16 martie 2011 at 22:50

  Bună seara, doresc să vă întreb care sunt paşii pe care un participant la trafic implicat într-un eveniment rutier trebuie să-i parcurgă imediat după apariţia acelui eveniment. Mulţumesc!

  • Claudia
   Răspunde 2 iulie 2011 at 0:29

   BUNA,
   O RUGAMINTE LA DVS.,DACA SE POATE………
   AM AVUT 2 PROCESE CU 2 ASIGURATORI, PE CARE LE-AM CASTIGAT,IN SENSUL CA NU AM PLATIT EU PAGUBA……PRIMUL CU ASIGURATORUL PAGUBITULUI, SI AL 2 LEA CU ASIGURATORUL MEU(IN REGRES). AMANDOI M-AU DAT IN JUDECATA.
   PROBLEMA ESTE CA INSTANTA ,LA PRIMUL PROCES ,NU MI-A ACORDAT CHELTUIELILE DE JUDECATA,ORICUM AM FACUT RECURS,ACUM ASTEPT…….IAR LA AL 2 LEA PROCES CU ASIGURATORUL MEU, PROBELE FIIND ALE ALTEI PERSOANE CU CAZ PENAL,PRACTIC UN FALS.
   INTREBAREA MEA ESTE……..POT DA IN JUDECATA PE ASIGURATORUL MEU PENTRU A-I CERE DAUNE MORALE PENTRU 2 MOTIVE,SI ANUME : 1- PENTRU NERESPECTAREA CONTRACTULUI DINTRE MINE SI ASIGURATOR,PENTRU FAPTUL CA M-A TARAT PRIN TRIBUNALE DIN CAUZA FAPTULUI CA NU A PLATIT PAGUBA CELUI PAGUBIT(CASCO)…..SI 2- PENTRU PROBELE FALSE PE CARE LE-A PREZENTAT IN INSTANTA,REFERITOR LA PERSOANA MEA,SPERAND ASTFEL CA NU MA PREZINT LA TRIBUNAL,SI ASA SA CASTIGE PROCESUL,PLATINDU-I……???
   VA ROG MULT SA-MI RASPUNDETI ,DACA SE POATE.
   CU RESPECT

   • ioana
    Răspunde 14 iulie 2011 at 10:34

    Buna ziua, am o intrebare in legatura cu un eveniment rutier:

    Am fost implicata intr-un eveniment rutier, in urma caruia s-a constatat faptul ca eu sunt vinovat

    • ioan
     Răspunde 14 iulie 2011 at 11:49

     Buna ziua, am o intrebare in legatura cu un eveniment rutier:

     Am fost implicat intr-un eveniment rutier, numai cu pagube materiale, in urma caruia s-a constatat faptul ca eu sunt vinovat. Documentele masinii mele erau in regula inclusiv polita de asigurare RCA in perioada de valabilitate. Cealata persoana implicata in eveniment (pagubitul) a insistat sa mergem la Politie pentru a se intocmi intocmi Proces verbal de contraventie, desi initial ne-am inteles asupra partii vinovate. I-am dat asigurarea RCA si toate documentele necesare pentru stabilirea dosarului de daune. Asiguratorul i-a decontat si platit in cont contravaloarea a 75% din dauna totala si i-a lasat masina (in diferenta de 25%), care poate fi reparata, insa devizul prezentat de pagubit este mai mare decat suma platita de Asigurator (devizul prezentat de pagubit este dublul sumei platita de asigurator, autoturismul avariat are o vechime de peste 8 ani). In aceasta situatie pagubitul s-a indreptat impotriva mea si solicita sa-i platesc celalta jumatate a devizului, in caz contrar dechide proces si sustine ca va castiga 100%. Polita de asigurarea are o limita de asigurare 750.000 euro, iar paguba este de aproximativ 0.4% din limita de asigurare. Pagubitul sustine ca Asiguratorul a procedat corect, a stabilit valoarea conform catalogului de despagubiri, luand in calcul uzura masinii, iar limita de asigurare din polita de asigurare nu are nici o relevanta pt ca nu trebuie sa se raporteze la ea si diferenta fata de devizul de reparatii trebuie sa o acopar eu. Este corect asa? Nu mai inteleg la ce mai foloseste asigurarea si limitele de despagubire care sunt trecute pe polita de asigurare RCA?

     • Lisac
      Răspunde 14 august 2011 at 11:10

      Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari referitor la un accident in care au fost implicate 3 autovehicole, printre care si eu in calitate de pagubit:
      Precizari:
      -toate 3 vehicole se deplasau in accesiasi directie de mers
      -accidentul s-a produs pe o pasarela (pod)
      -masinele implicate in accident:
      -autoutilitara GGT
      -autoturism PAU
      -autoturism LDO (subsemnatul)
      descierea pe scurt a accidentului:
      -PAU se deplasa pe banda 3
      -GGT fara sa se asigure a schimbat directia de mers intrand pe banda 3.
      -PAU, a franat, a acrosat din spate pe GGT,
      -PAU a pierdut controlul volanului, si a intrat in coleziune cu LSA (SUBSEMNATUL)
      -din impact PAU a intrat in bara de protectie a podului, respectiv in stalpul electric)
      -soferul lui PAU i-a intrat bucati de parbriz in cap fiind dus la spital si externat in aceiasi zi din spital.
      La politie am dat toti trei declaratii, la care a doua zi am semnat procesul verbal de constatare toti trei, iar politistul ne-a comunicat ca a deschis proces penal din via lui GGT.
      Politia mi-a dat o copie a asigurarii lui PAU, pentru a ma prezenta la asiguratorul lui PAU in vederea despagubirii rezultate din coleziunea cu PAU.
      La solicitarea asiguratorului acesta a trimis o adresa catre Politie prin care solicita stabilirea vinovatului/vinovatilor de producerea accidentului.
      Raspunsul politiei consemna modul cum s-a produs accidentul, faptul ca dosarul pena din culpa lui GGT, inca se afla in cercetare la Politie, urmand a fi trimis la Parchetul de pe linga Tribunal, in vederea stabilirii vinovatiei accidentului, iar pentru alte clarificari sa se adreseze Parchetului.
      In aceasta situatie, asiguratorul mi-a comunicat ca nu poate incheia doasrul de daune pana cand nu are raspunsul Parchetului.
      Mentionez faptul ca accidentul s-a comis in data de 01.07.2011, si pana la data prezentei (14.08.2011), dosarul penal din culpa se afla la politie pentru cercetari, urmand ca la data fializarii sa fie transmis Parcgetului cu propunere legala din partea POLITIEI (asa cum este stipulat in adresa de raspuns a politiei catre asigurator).
      Intrebarea I:
      Daca sunt pagubit, nu sunt parte in procesul penal, in codul civil se precizeaza ca „cine loveste PLATESTE pe pagubit”, de ce asiguratorul nu imi face dosarul de daune pentru efectuarea reparatiilor care mi se cuvin in baza Politei de Asigurare a asiguratului (adica PAU), si in situatia in care hotararea definitiva a PARCHETULUI sa presupunem ca ar fi vina comuna (GGT+PAU), asiguratorul lui PAU sa se indrepte catre asiduratorul lui GGT, prin regres in vederea recuperarii a jumatatii de despagubire care revine asiguratorului lui GGT, si ma face pe mine sa ma amane luni de zile pana imi voi repara autoturismul LSA.
      Intrbarea II:
      – am dus masina la service auto agreiat de asigurator predandu-i procesul verbal de constatare facut de inspectorul de asigurare si solicitandu-i demontarea elementelor avariate in vederea constatarii si altor avarii ascunse pe care masina poate sa le aibe
      , in situatia in care mai exista si alte elemente avariate sa cheme inspectorul pentru a le certifica in vederea stabilirii valorii devizului de lucrari efectuat de prestatorul de servicii de reparatii.
      In baza valorii devizului de reparatii, asiguratorul va stabili valoarea reala de despagubire pe care mi-o poate deconta tinand seama de algoritmul de calcul al valorii daunnelor pe care le poate deconta functie de o serie de parametrii care intra in baza de calcul (vechimea autoturismului, starea tehnica a autoturismului in momentul accidentului etc.)
      Deci rezulta clar ca intre valoarea devizului de reparatie efectuat de service si valoarea de despagubire stabilita de asigurator va rezulta o diferenta pe care trebuie sa fie achitata service-ului.
      Intrebarea III:
      In situatia in care nu am semnat pana la aceasta data „CEREREA DE DESPAGUBIRE”, care face obiectul dosarului de daune, pot solicita ca aceasta diferenta sa fie achitata de catre asiguratul PAU, iar in situatia in care acesta nu este de acord sa plateasca aceasta diferenta, sa ma constitui, parte civila in procesul PENAL, pentru recuperarea :
      – diferentei de lucrare
      -solicitarea unei despagubiri morale in suma de… justificata cu documente medicale prin care dovedesc in intoata aceasta perioada a trebuit sa ma deplasez, la seviciu, sa-mi fac cumparaturi pentru casa, sa caut lucrari in vederea efectuarii unor prestatii, pentru a acoperii cheltuielile familiei respectiv a ratelor catre banci pe care le- am?
      In speranta ca voi primi rapuns la intrebarile solicitate va multumesc anticipat.Co considerare si respect. LISAC DAN/14.08.2011.

      • Alberto Zanchettin
       Răspunde 26 august 2011 at 11:51

       masina firmei a fost acidentata in data de 26.05.2011 si a fost intocmit proces verbal de catre politia orasului care a constatat ca culpa apartine conducatorului cela alt autoturismului care a fost implicat in acident rutier care a reconoscuto semnand procesul verbal a politiei rutiera dar nu a vrut sa ne da copia asigurari si dupa cateva zile a facut recurs la plangerii contraventionale politiei.
       Am asteptat aproprie o doi luni sa fie intacmit dosarul din parte asigurarea si nu primind nici un raspons de catre acestea i am adresat o recomandata cerand solutionarea dosarului si plata despagubiri.
       Raspunsul Asigurari fiind : va comunicam ca la acest moment nu puteti beneficia de despagubiri in base asigurari obligatorii deoarece nu este indeplinita una din conditiile raspnderii civile delictuale, respectic culpa. Acest aspect urmeaza sa se stabileasca de catre instanta de judecata in cinditiile in care persoana vinovata a formulat plangere contraventionala.
       Am doi intrebarii,
       1) poate compania de asigurari sa nu plateasca asigurari obligatorie numai pentru faptul ca asiguratul lor a facut plangere contravenzionala a porces verberl intocmit de politia ????
       in mod uficial nu esiste nici un act legal inticmict de catre istanta catre asigurare si catre noi care suntem parta vatamata !!! pratic asigurare opreste asigurare obligatoria pentru simplu faptul ca asigurat lor i a trimis o adeverinta in care declara che a facut plangere contraventionale si i spune sa nu ne despagubeasca ….
       2) fiind masina firmei putem cere despagubire pentru faptul ca masina in luna august ar fi trebui sa place in strainatate pentru motive de serviciu si nu a fost posibil pentru ca a fost lovita si avem pierdut un contract important ???
       3) pentru perioada in care masina ramane la service pentru repatatia (care acuma ni am hotarit sa o facem cu bani firmei) putem cere plata pentru masina care o avem inchiriat pentru inlocuire ei ???

       Cu stima
       Alberto Zanchettin
       ps. imi cer scuse pentru „loviture” gramaticale la liba romana ….

       • Many
        Răspunde 21 octombrie 2011 at 18:15

        Buna ziua,
        Un individ mi-a lovit masina din spate (eu aflandu-ma stationat in intersectie in coloana) dupa care la randul meu lovit fiind am lovit si eu masina din fata mea. Politia a constatat vinovatia celui care m-a lovit din spate si el a fost amendat. Am sunat la asigurarea celui care a provocat accidentul pentru a imi recupera daunele, ei mi-au cerut diferite documente printre care si asigurarea mea RCA. Din pacate am realizat ca asigurarea mea a expirat acum cateva zile si nu mi-am dat seama. Exista posibilitatea ca sa nu imi primesc banii de la aceasta societate de asigurari eu fiind neasigurat in momentul producerii accidentului fara sa am vreo vina ? Sunt obligat sa arat polita RCA asiguratorului celui care a provocat accidentul ? Pe website-ul lor nu scrie nimic despre inmanarea unei copii pentru dosar a politei RCA a celui pagubit dar ei mi-au cerut si polita mea de asigurare. Ce ma sfatuiti ?

          • Many
           Răspunde 21 octombrie 2011 at 21:43

           Va multumesc mult domnule Vutcovici.

         • Adina
          Răspunde 24 octombrie 2011 at 2:07

          Buna seara!

          Am si eu o intrebare. Am lovit un autoturism in spate, clar am fost vinovata pentru producerea evenimentului, am cedat asigurarea RCA, insa asiguratorii nu doresc sa faca intreaga plata pagubitului deoarece acesta are masina mai veche si nu pot sa ii plateasca mai mult decat valoreaza. Pagubitul ma ameninta ca urmeaza sa ma dea in judecata si ca are sanse de castig 101%. Este posibil asa ceva?Sa platesc eu masina personei respective? Nu mi se pare normal sa platesc un bun ca si cum ar fi nou, in conditiile in care el este estimat la o anumita valoare.

            • Adina
             Răspunde 25 octombrie 2011 at 19:45

             Va multumesc din suflet. Dupa 3 saptamani de la accident, in sfarsit pot sa dorm linistita. Multumesc mult pt redarea linistii.

              • robert
               Răspunde 1 decembrie 2011 at 8:29

               Dvs. dormiti linistita „in sfarsit” dupa ce ati lovit un om in spate; si eu am fost lovit de un inconstient ca dvs in spate si sper dupa cum ziceti dvs. din tot sufletul sa simtiti pe propria piele cat de dureros este un asemenea accident. Inca o dovada a felului de oameni ce traiesc in Romania, care omoara alti oameni pe trecere si dorm linistiti

            • Adrian
             Răspunde 14 noiembrie 2011 at 18:43

             Buna seara,

             Sunt pagubit intr-un accident rutier cu 3 masini. Am 2 devize estimative efectuate la 2 unitati reparatorii cu sistemul Audatex. Asiguratorul imi propune o suma derizorie. De asemenea imi da spre reparare anumite piese, desi aceastea nu se repara (in Audatex nu este disponibila optiunea de reparare si nici service-ul nu poate repara).
             Asiguratorul a calculat despagubirea folosind doar pretul pieselor, luate dintr-o oferta de pret. Pot sa faca acest lucru? Cred ca nici un service nu accepta sa monteze/demonteze piesa pe gratis sau sa vanda piese fara nici un fel de adaos comercial.
             Multumesc.

               • Adrian
                Răspunde 18 noiembrie 2011 at 1:32

                Multumesc.

              • dobre marian
               Răspunde 18 noiembrie 2011 at 15:00

               buna ziua!
               Am si eu o intrebare…dak sunt asigurat RCA intr-un accident provocat de mine, mai trebuie sa platesc eu ceva?
               Lucrurile stau cam asa…. Eu am asigurare RCA la X, pagubitul are casco la Y.
               Eu fiind de vina in urma accidentului, am fost la politie p.v. de constatare amenda totul, i-am dat RCA pagubitului. Acesta din urma prefera sa isi repare masina pe casco Y. Casco ii repara masina si acum trebuie sa isi recupereze banii de la RCA X. Rca nu da nici un semn de viata, Y ii cheama la conciliere directa, Rca iar nimic….
               In cele din urma ii cheama in judecata si pe mine ca intervenient fortat. Eu ce ar trebuii sa fac in situatia asta? Sunt bun de plata sau cum ma pot apara ?
               Multumesc frumos!

               • marius
                Răspunde 25 decembrie 2011 at 10:10

                buna ziua….pueti sa-mi spuneti si mie in cazul in care am avariat o masina usor aripa spate cu o alta masina care defapt nu sunt propietarul,,unde mi s-a gasit o alcoolemie in aerul expirat de 0,46….trebuie sa-i platesc eu daunele sau il depagubeste rca masinii care o conduceam..si pasii care trebuie facutii in cazul in care il despagubeste rca

                  • marius
                   Răspunde 26 decembrie 2011 at 9:54

                   multumesc pentru sfaturi…am recoltat o proba de sange…dar rezultatele vin in doua 3 saptamani..tin sa mentionez ca daunele nu sunt mari aripa dreapta spate usor infundata asa scrie si in procesul verbal de la politie…oricum multumesc pentru sfaturi…este posibil sa-mi vina sub 0,8 sangele deoarece am consumat bere care din cate stiu in aer berea iese cea mai tare..mai putin in sange deoarece nu continee mult alcool

                 • Silviu
                  Răspunde 13 februarie 2012 at 18:08

                  Buna ziua,
                  am si eu o situatie mai speciala.(zic eu)
                  am fost tamponat din spate de catre un autovehicul. am mers la asiguratorul RCA al atovehicului respectiv, dar cand am ajuns acolo individul s-a razgandit pe motiv ca nu are timp de stat la coada. „si-a luat talpasita si a plecat”. fara constatare amiabila completata si semnata, fara prces verbal de la politie completat.NIMIC.
                  in consecinta m-am deplasat doar eu la politie si am depus o declaratie referitoare la incident.
                  imi puteti da un sfat cum sa procedez mai departe?
                  am inteles ca se va ajunge la 2 situatii:
                  1. ori individul are asigurare RCA valabila si imi voi repara automobilul prin asiguratorul acestuia.
                  in acest caz sunt alte doua variante:
                  a. in regie proprie
                  b. in baza devizului de constatare al avariilor de catre un atelier autorizat (reprezentata auto)
                  2. ori nu are asigurarea valabila si v-a trebui sa ajungem la o intelegere/tribunal.
                  multumesc anticipat.

                  • gheorghe
                   Răspunde 8 martie 2012 at 21:05

                   Potrivit articolului 50 asiguratorul se obliga sa plateasca si cheltuielile de judecata persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces. Eu am avut accident fiind vinovat si acuzat de ucidere din culpa. procesul sa disjuns si a urmat partea civila, unde s-au dat anumite sume pentru daune morale si materiale pentru familia decedatului. Cand sa terminat si partea civila a procesului au venit si cheltuieli de judecata in valoare de 2000 de lei. Intrebarea mea e daca eu trebuie sa platesc cheltuielile de judecata sau platesc asigurarile si cheltuielile de judecata a partii civile cu care ma aflu inproces(stiu ca daunele materiale si morale le platesc asigurarile)Tin sa precizez ca, cheltuielile judiciare in valoare de 1000 de lei care au venit dupa ce sa terminat procesul penal le-am platit eu.

                   • M
                    Răspunde 31 martie 2012 at 4:18

                    Vă rog să-mi permiteți, înainte de orice altceva, să vă prezint condoleanțe pentru teribila pierdere suferită.

                    Un membru al familiei mele a fost implicat, recent, într-un accident de circulație, poliția rutieră stabilind că vinovăția i-ar reveni. Din păcate, partea cealaltă a suferit o vătămare corporală, după toate indicațiile vindecabilă în proporție de 100%. Pentru moment, nu știu în ce categorie se va încadra posibila infracțiune, însă există oricum posibilitatea ca partea vătămată să depună plîngere penală, fie și cu intenția de a o retrage ulterior.

                    Deși extrem de neplăcută, posibilitatea ajungerii la un proces penal nu mă îngrijorează excesiv, avînd în vedere circumstanțele producerii accidentului. Evident însă, prioritară rămîne dorința de a evita o asemenea situație nefericită.

                    Aș dori să vă întreb, în eventualitatea că părțile vor ajunge la o înțelegere, care considerați că ar fi cea mai bună modalitate de soluționare? Mai precis, în cazul întocmirii unui act notarial, cum s-ar putea recupera, fie și parțial, de la asigurator despăgubirile oferite părții vătămate? Este necesar un document prealabil din partea firmei de asigurări pentru a putea spera că vor recunoaște validitatea acordului dintre părți? Înțeleg, conform art. 55 din legea asigurărilor, că sînt obligați să plătească despăgubirile către asigurat dacă respectivul dovedește că acestea au existat, dar nu știu care sunt procedurile demne de urmat, cum poate asiguratul să convingă firma de asigurări asupra caracterului rezonabil și justificat al cuantumului despăgubirilor. Posibilitatea de a cădea într-un alt litigiu prelungit, deși o situație mai puțin nefericită decît procesul penal, poate fi foarte neplăcută. Am citit cu atenție multe din explicațiile pe care le oferiți cu generozitate pe site, dar nu am găsit suficiente informații legate de cele menționate.

                    Poate puteți să mă ajutați cu o lămurire în acest sens.
                    Vă mulțumesc și vă felicit pentru calitatea sfaturilor și informațiilor pe care le oferiți.

                    • M
                     Răspunde 3 aprilie 2012 at 20:28

                     Vă mulțumesc pentru răspuns și pentru explicație.
                     Cu respect,
                     M

                     • Valentin
                      Răspunde 7 iunie 2012 at 20:02

                      Buna seara,

                      Cu putin timp in urma am avut un accident de circulatie, sondat cu avarierea a 2 autoturisme din vina mea ( fiind depistat cu o alcoolemie de 0,12 la mie).
                      Am fost sanctionat cu amenda si mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 zile.
                      Vreau sa stiu daca asiguratorul meu, care suporta repararea celor 2 autoturisme poate intenta actiune in regres pentru recuperarea sumei in baza art 58 pct b din legea 136 / 1995.
                      Multumesc anticipat

                      Cu deosebit respect,
                      Valentin

                        • Valentin
                         Răspunde 8 iunie 2012 at 19:37

                         Multumesc. Dumnezeu sa va dea sanatate!

                       • Gicu
                        Răspunde 21 aprilie 2016 at 17:59

                        Buna ziua !
                        S-a produs un accident rutier in care am fost gasit vinovat. Ca urmare a depunerii cererii de catre pagubit s’a deschis un dosar de daune si proces verbal prin care s’au indicat piesele care necesita a fi inlocuite, reparate, etc. Ulterior, pagubitul a solicitat reparatia automobilului la una din statiile de reparatie cu care compania are incheiat contract, suma despagubirii a fost achitata cu inaintarea actiunii de regres fata de mine din motiv legal.
                        Intrebarea mea este urmatoarea: pot eu ca persoana vinovata sa solicit sa mi se intoarca piesele avariate care nu pot fi reparate ci doar inlocuite conform concluziei expertului (cu toate ca nu sit de acord cu aceste concluzii) ?
                        Este posibil sa nu achit integral paguba care a fost inaintata fata de mine in regres de catre asigurator ?

                        Lasa un comentariu