8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Reducerile şi penalizările din sistemul bonus-malus

Reducerile şi penalizările din sistemul bonus-malus

Potrivit sistemului bonus-malus, şoferii beneficiază de reduceri sau, dimpotrivă, sunt penalizaţi la încheierea unei asigurări RCA în funcţie de cât de atent conduc. Pe baza incidentelor pe care le-au avut în trafic, asiguraţii sunt încadraţi într-o clasă de bonus sau de malus.

Reducerea la preţul primei de asigurare RCA poate ajunge până la 50%, iar penalizarea până la 80%. Astfel, dacă nu au provocat accidente de circulaţie, conducătorii auto se pot bucura de o reducere de până la jumătate din preţul primei la reînnoirea contractului de asigurare.

Procentele aplicabile sunt stabilite de Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, în vigoare din data de 1 august 2017.

Faţă de legea anterioară, maximul reducerii a fost crescut la 50%, iar maximul penalizării a fost coborât de la 100% la 80%. De asemenea, actuala reglementare prevede acelaşi număr de clase de bonus ca şi cele de malus.

Persoanele care încheie pentru prima dată un contract de asigurare obligatorie RCA sunt incluse în categoria de bază B0. Alături de această categorie de bază, există 8 clase de bonus şi 8 clase de malus, în care se repartizează cei care au deja un istoric în asigurare. Calcularea coeficientului de reducere sau de penalizare se face în funcţie de accidentele pentru s-au plătit daune în ultimul an înainte de începerea contractului de asigurare. Acest interval este perioada de referinţă în care se analizează comportamentul şoferului.

Potrivit Normei ASF nr. 20/2017, „Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA la care potențialul asigurat urmează să încheie contractul RCA, în vigoare la data la care se încheie contractul RCA. Perioada de referință este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA. Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referință, în care se reține responsabilitatea totală sau parțială a conducătorului auto”.

În situaţia în care pe parcursul ultimului an şoferii nu au fost de vină, în totalitate sau parţial, pentru niciun accident, aceştia vor beneficia de o reducere a tarifului. În caz contrar, dacă în perioada de referință au fost înregistrate daune plătite, conducătorii vor plăti un preț majorat.

Concret, pentru fiecare daună plătită se va aplica o penalizare efectivă cu două clase. În vechea reglementare, reducerea clasei de bonus sau aplicarea clasei de malus se făcea astfel:
două clase pentru fiecare daună materială;
patru clase pentru două sau mai multe daune materiale;
șase clase pentru daunele care conțin și despăgubiri pentru vătămarea sănătății și a integrității corporale ori pentru deces.

Persoanele fizice care deţin mai multe maşini vor avea aceeaşi clasă de bonus-malus pentru toate autovehiculele. În schimb, în cazul persoanelor juridice, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare autovehicul.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor pune la dispoziţia celor interesaţi o aplicaţie prin intermediul căreia pot afla online din ce clasă de bonus-malus fac parte. Pentru aceasta, trebuie să completeze numărul de înmatriculare şi seria de caroserie a maşinii pe care o conduc şi să selecteze data pentru care fac verificarea.

Aplicația poate fi accesată aici: https://asfromania.ro/consumatori/informare-bonus-malus

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu