8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Rudele autorului accidentului decedat nu au dreptul la despăgubiri

Rudele autorului accidentului decedat nu au dreptul la despăgubiri

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit obligatoriu și definitiv că dreptul la despăgubiri, în baza contractului de asigurare RCA, recunoscut soțului (soției) sau persoanelor care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului privește doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.

Art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 prevede: Se acordă despăgubiri și în cazul în care persoanele care formulează pretenții de despăgubiri sunt soțul (soția) sau persoane care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului.

Prin Decizia nr. 23 în dosarul nr.15/2015, în ședința din 26 octombrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit în cauză, a soluționat un recurs în interesul legii, fiind pronunțată următoarea soluție:

Stabilește că, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la despăgubiri recunoscut soțului (soției) sau persoanelor care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului privește doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 26 octombrie 2015.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Prin urmare, în baza contractului de asigurare RCA,  în temeiul și în limitele legii care-l guvernează, rudele persoanei vinovate de producerea accidentului rutier pot formula pretenții de despăgubire în calitate de victime directe pentru propriile prejudicii fizice și psihice suferite în urma accidentului respectiv, dar nu pot formula pretenții de despăgubire pentru suferința încercată ca urmare a decesului persoanei vinovate de producerea accidentului, în calitate de rude ale acestuia, ca victime indirecte pentru prejudiciul de ricoșeu suferit (suferința produsă în urma decesului). De asemenea, autorul accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru propriul prejudiciu fizic și psihic suferit în  cazul în care supraviețuiește accidentului.

Sursa: Înalta Curte de Casație și Justiție

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu