8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Sancţiunile pentru încălcarea liniei continue ar putea fi eliminate

Sancţiunile pentru încălcarea liniei continue ar putea fi eliminate

La Parlament se află în dezbatere o propunere legislativă de modificare a Codului rutier, prin care şoferilor li se va permite să depăşească linia continuă în anumite situaţii. Potrivit iniţiatorilor propunerii, acest lucru va contribui la fluidizarea traficului în unele zone şi la creşterea vitezei medii de deplasare cu maşina.

Dacă modificarea prevederilor articolului 45 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice va fi aprobată, conducătorii auto vor putea încălca linia continuă simplă sau dublă dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
vizibilitatea asupra drumului este de cel puţin 20 metri;
lăţimea drumului este de minimum 7 metri;
trecerea peste linie este necesară pentru depăşirea unui obstacolelor de orice natură care sunt oprite ori staționate sau se deplasează cu o viteză foarte mică pe același sens de mers.

Prin eliminarea sancțiunilor pentru încălcarea liniei continue dintre sensuri, se dorește ca șoferii să aibă posibilitatea de a depăși în siguranță obstacolele care le încetinesc viteza de deplasare fără a risca amenzi contravenționale.

În opinia iniţiatorilor, schimbările propuse sunt necesare pentru a putea fi luate în considerare motivele trecerii liniei continue şi vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de trafic care afectează negativ și activitatea firmelor, în special a transportatorilor.

În prezent, art. 45 din Codul rutier definește depăşirea ca fiind manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial. Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

Modificările Codului rutier prezentate vor intra în vigoare numai dacă vor fi adoptate de Parlament, promulgate de Președinte și publicate în Monitorul Oficial.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu