8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Stabilirea despăgubirilor RCA

Stabilirea despăgubirilor RCA

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Nr. 14/2011 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858, din 6 decembrie 2011.

Stabilirea despăgubirilor

CAPITOLUL I
Dispoziții generale

Art. 43. — Despăgubirile se stabilesc în conformitate cu art. 54 din Legea nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, în baza poliței RCA, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, pe baza elementelor cuprinse în formularul „Constatare amiabila de accident” ori pe baza actelor eliberate
de persoanele care au competente sa constate accidentele de vehicule, pe baza înștiințării sau a procesului-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător, precum și a oricăror mijloace de probă, ori prin hotărâre judecătoreasca.
Art. 44. — Stabilirea despăgubirilor se poate face în cazurile în care, din documentele existente în dosarul de daună — constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competente să constate accidentele de vehicule, înștiințare, procesul-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă — rezulta răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.
Art. 45. — Despăgubirile se stabilesc prin hotărâre judecătoreasca, în cazul în care:
1. se formulează pretenții de despăgubiri pentru lipsa de folosința a bunului avariat ori distrus, pentru partea respectiva de despăgubire, cu excepția lipsei de folosință a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciata își realizează obiectul de activitate și pentru care deține licență și autorizare în acest sens, dar numai pentru timpul normat necesar efectuării reparației pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despăgubire aferentă lipsei de folosință se determina luându-se în calcul tarifele pentru transporturi de mărfuri sau de persoane, practicate de păgubit la data producerii pagubei. Sarcina probei aparține păgubitului și se face cu înscrisuri doveditoare;
2. se formulează pretenții de despăgubiri pentru: hârtii de valoare, acte, manuscrise, bijuterii, pietre preţioase, obiecte de artă, obiecte din platină, aur sau argint, mărci poştale, timbre, precum şi pentru dispariția sau distrugerea banilor;
3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, la cauzele și împrejurările producerii accidentului, precum și la cuantumul prejudiciilor produse.
Art. 46. — În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile se stabilesc pe cale amiabilă, dacă:
1. potrivit legii, acțiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea părților;
2. deși hotărârea instanţei penale a rămas definitiva și irevocabila, stabilirea despăgubirilor civile ar urma sa se facă ulterior;
3. deși acțiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părților:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată și persoana prejudiciată își ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parțial sau total, despăgubirea primită, în funcție de hotărârea instantei penale în ceea ce privește fapta, făptuitorul și vinovăția;
b) sau, din actele încheiate de autoritățile publice, rezultă atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât și vinovăția penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs și persoana prejudiciată își ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de îndată, parțial sau total, despăgubirea primită, în funcție de hotărârea instantei penale în ceea ce privește fapta, făptuitorul și vinovăția.
Art. 47. — La stabilirea despăgubirii, în cazul avarierii sau al distrugerii bunurilor, se iau ca bază de calcul pretențiile formulate de persoanele păgubite, ținându-se cont de prevederile legale privind acoperirea cuantumului pagubelor aduse bunurilor, fără a se depăși valoarea acestora din momentul producerii accidentului și nici limitele de despăgubire stabilite prin polița de asigurare RCA.
Art. 48. — (1) În cazul în care cuantumul despăgubirilor ca urmare a avarierii ori a distrugerii bunurilor aparținând mai multor persoane în unul și același accident de vehicul depășește, la data producerii accidentului, limita de despăgubire stabilită prin polița de asigurare RCA, exclusiv cheltuielile făcute în procesul civil, indiferent de numărul persoanelor păgubite și de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea pagubei, despăgubirile se acorda, în limita acestei sume, fiecărei persoane păgubite, proporțional cu raportul dintre limita de despăgubire prevazută în polița de asigurare și totalul cuantumului despăgubirilor.
(2) În cazul în care cuantumul despăgubirilor ca urmare a vătămărilor corporale sau a decesului mai multor persoane în unul și același accident de vehicul depășește, la data producerii accidentului, limita de despăgubire stabilită prin documentul de asigurare RCA, exclusiv cheltuielile făcute în procesul civil, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate și de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea prejudiciului, despăgubirile se acordă în limita acestei sume, proporțional cu prejudiciul suferit de fiecare persoana vătămată, fără însă a se depăși, la data producerii accidentului, limita de despăgubire stabilită prin polița de asigurare RCA.

13 Comentarii

 • ENE DORINA
  Răspunde 8 ianuarie 2012 at 17:32

  Acum 3 ani si jumatate fiul meu a murit intr-un accident in SPANIA dar eu nu m-am prezentat la proces , peste 9luni am fost chemata la biroul de pasapoarte in localitatea mea sa dau o declaratie daca am pretenti la ceva,dar acum nu stiu de la cine a venit aceasta intrebare;de la politie ,tribunal sau de la compania de asigurari a masini,eu pe vremea aceia nu am stiut de aceasta despagubire,si cind am dat declaratia am dato pentru sa-i foloseasca soferului, adica lam iertat pe el. Am o intrebare ,cumva se poate folosi aceasta declaratie si in favoarea companiei de asigurari,pentru ca cei de la companie nu au luat nici o legatura cu mine .nici telefonic si nici personal sau alt cumva,mai mult, eu nici nu am fost instiintata de acest proces, sau poate declaratia care mau pus sa o dau a trebuit eu sa-mi dau seama ca a inceput procesul,Va rog sa-mi spuneti si mie daca compania de asigurari avea drepul legal sa ma anunte cu privire la aceasta despagubire ,si daca s-au folosit de aceasta declaratie data de mine pentru sofer.,Va spun ca nu am luat parte la proces AM AVUT AVOCAT DIN OFICIU PUS DE STATUL SPANIOL. VA MULTUMESC DIN SUFLET.

  • ENE DORINA
   Răspunde 8 ianuarie 2012 at 17:55

   INTRE timp am dat compania in judecata si avocatul pe care lam pus este din spania ,si acum recent ma informat ca nu mai poate face nimic, pentru ca compania are declaratia mea,care am dato pentru sofer, se poate asa ceva? mai pot sa optin despagubirea cuvenita ,dar pentru tot ce sa intimplat nu trebuia sa primesc ceva scris ,instintare scrisa de la avocatul meu?ca am fost respinsa pe motivul de mai sus mentionat,ceva de la proces o comfirmare,a fost doar verbal.Imi cer scuze daca nu am fost mai explicit. Cu respect,MULTUMESC de intelegere.

   • ENE DORINA
    Răspunde 8 ianuarie 2012 at 19:50

    VA ROG FRUMOS SA-MI SPUNETI CUM SA PROCEDEZ CORECTsi care este procedura corecta. MULTUMESC ANTICIPAT

    • ENE DORINA
     Răspunde 14 ianuarie 2012 at 1:57

     In acest accident au murit 2 baieti, eu am luat la cunostinta de aceasta despagubire RCA dupa aproape 2 ani de la deces, de la parintii celuilalt baiat,cind deja luase indemnizatia in decembrie 2010.In februarie 2011,adica la 2ani si jumatate am luat legatura printr-un avocat Spaniol care cunoste cazul,avocatul reprezentind si familia cealalta.Pe data de12 feb am trimis o scrisoare electronica avocatului in care aduc la cunostinta companiei ca am luat cunostinta de aceasta despagubire.Apoi avocatul trimite scrisoarea catre companie pe 23feb ,raspuns la aceasta scrisoare primesc pe 28feb,daca vreau sa optin acea indemnizatie trebuie sa -i dau in judecata.Intre timp avocatul meu s-a interesat cum stau lucrurile si pe 11 martie,2011 a sesizat judecatoria,apoi ma pus pe mine in lunile iun si iul sa fac actele, le-am tradus si apostilat ,am trimis actele, avocatul le depune ,primesc raspuns pe 2 sep 2011 ca sunt in regula, apoi in noiembrie pe 9 2011 avocatul meu primeste raspuns scris cu valorile de despagubire ,si in ianuarie pe 7 2012 ma anunta :compania refuza sa ma despagubeasca pentru motivul ca nu am respectat termenul de depunere a actelor .prima data s-au legat de declaratia mea apoi avocatul mi-a spus ca nu mai este asta o problema.DECLARATIA MEA SUNA IN FELUL URMATOR: MAMA NUMITULUI…..nascut la……decedat in SPANIA la 01 08 2008 declar pe propria raspundere ca am luat la cunostinta de procesul aflat pe rol la judecatoria de PRIMA INSTANTA NR 1 SPANIA si nu solicit nici o dauna materiala referitoare la autorul accidentului de circulatie din data de 01 08 2008 accident in care a decedat fiul meu .Cred ca de data asta am fost mai explicita si va rog din suflet, sa-mi spuneti si mie cum stau lucrurile, mai am vreo sansa sa iau acea despagubire? CU RESPECT VA MULTUMESC

     • ENE DORINA
      Răspunde 14 ianuarie 2012 at 2:17

      Va reamintesc ca in decembrie 2010 am luat legatura cu parinti acelui baiat si mi-au spus si mie de aceasta despagubire, apoi am luat legatura cu compania in data scrisa mai sus, ce trebuie eu sa fac acum.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

      • ENE DORINA
       Răspunde 14 ianuarie 2012 at 2:34

       DIN CITE M-AM INFORMAT, DACA IL IERTI PE AUTORUL ACCIDENTULUI SI NU AI PRETENTI DE LA EL, ATUNCI AUTOMAT TREBUIE SA TE DESPAGUBEASCA COMPANIA,DACA NU IL IERTI SI AI PRETENTI SA TE DESPAGUBEASCA ATUNCI COMPANIA NU ITI MAI DA NIMIC. MULTUMESC MULT DE INTELEGERE.

       • Daniel Stefan
        Răspunde 29 februarie 2012 at 2:05

        ce se intampla in cazul in care am avut un accident cu pagube materiale,
        sunt vinovat, dar nu am anuntat asiguratorul.
        Asiguratorul RCA refuza sa plateasca despagubirile firmei CASCO la care pagubitul
        are contract si nu stiu daca in caz de proces,instanta poate
        sa ajunga la o solutie prin care eu sa fiu obligat sa platesc aceste
        despagubiri.

        Lasa un comentariu