8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Stabilirea si plata despagubirilor

Stabilirea si plata despagubirilor

Avizarea și constatarea producerii riscurilor asigurate, evaluarea pagubelor, stabilirea și plata despăgubirilor ori a sumelor asigurate se efectuează în condițiile legii și ale normelor adoptate în baza legii de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru asigurările obligatorii, sau ale contractului de asigurare, în cazul asigurărilor facultative.

Avizarea de daună este procedura prin care păgubitul înregistrează la asigurător o pretenție de despăgubire, pe baza unor documente din care rezultă producerea unui eveniment acoperit prin polița de asigurare.

Asigurătorii RCA au obligația de a publica pe site și de a actualiza periodic toate datele necesare, care să le permită persoanelor păgubite accesul direct la informațiile privind procedura de avizare și constatare a daunelor, precum și informații privind personalul de specialitate responsabil cu desfășurarea activității de constatare și lichidare a daunelor auto.

Avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin polița de asigurare RCA obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părții prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluționarea pretențiilor de despăgubire și să soluționeze cererea în termenul legal.

Dacă nu se prevede altfel prin lege, despăgubirea se stabilește prin convenție încheiată între asigurat, terța persoană prejudiciată și asigurător sau, în caz de neînțelegere, prin hotărâre judecătorească.

Despăgubirile se stabilesc în conformitate cu art. 54 din Legea nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, în baza poliței RCA, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, pe baza elementelor cuprinse în formularul „Constatare amiabilă de accident” ori pe baza actelor eliberate de persoanele care au competențe să constate accidentele de vehicule, pe baza înștiințării sau a procesului-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător, precum şi a oricăror mijloace de probă, ori prin hotărâre judecătorească.

Stabilirea despăgubirilor se poate face în cazurile în care, din documentele existente în dosarul de daună – constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competențe să constate accidentele de vehicule, înștiințare, procesul-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă – rezultă răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.

După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana păgubită va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unității de specialitate.

În situația efectuării plății de către asigurătorul RCA direct în contul indicat în declarația de acceptare a despăgubirii de către persoana păgubită, aceasta se consideră a fi integral despăgubită dacă în termen de 30 de zile de la data intrării sumei în contul său bancar nu a notificat asigurătorului RCA eventualele obiecții referitoare la cuantumul despăgubirii, dacă plata efectuată conține elementele necesare identificării acesteia de către creditor.

2 Comentarii

 • Gyorgy Endre
  Răspunde 3 noiembrie 2015 at 18:49

  Buna,

  Am avut un accident anul trecut in Nov.09.2014 pe Varienta Petelea (veneam din spre Reghin catre Tg Mures cu un BMW 320D) din camp(partea dreapta) mia iesit in fata o duba Volkswagen T4 nem lovit frontal. Politia la intocmirea Procesului de constatare la fata locului a trecut cauza accidentului neacordare de prioritate. Vinovatul mia promis ca imi da asigurarea si ca ma ajuta cu tot ce poate.Eu find in spital numai dupa 4 saptamani eram in stare sa sun sa ma interesez, dar atunci deja nu raspundea la telefon. La politie mi sa zis ca deja are avocat si nu este de acord cu decizia Politiei si cere Expertiza. Expertiza sa facut la Brasov si de acolo nu stiu cum a iesit cum ar fi culpa comuna. Noi am fost trei in masina ,el singur. Fata din masina mea si pierdut splina , eu am avut operati ect.
  Saptamana asta trebuie sa ma prezit la Politie sa fiu audiat si eu ca si vinovat.
  Ma puteti ajuta cu sfaturi sau ce pot sa fac?

  Lasa un comentariu