8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Un NU hotărât, alcoolului la volan!

Un NU hotărât, alcoolului la volan!

Spunem un NU hotărât, alcoolului la volan! În munca noastră am văzut multe și ne-am convins că întotdeauna este o idee proastă, de multe ori o combinaţie fatală, absolut niciodată un lucru indicat.

Oricât de aspre ar fi sancţiunile penale sau contravenţionale impuse de lege pentru fapta de a conduce ȋn stare de ebrietate, tot există persoane care nu rezistă impulsului de a se urca la volan după ce au consumat alcool. Totuşi, ţinând cont că ȋn joc este siguranţa şi viaţa acestor şoferi, a pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la trafic, acest obicei trebuie ȋnlăturat total.

Consecinţele conducerii sub influenţa alcoolului diferă ȋn funcţie de cantitatea consumată şi de rezultatele produse:

• conducerea sub influența alcoolului este infracțiune atunci când şoferul are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Pedeapsa prevăzută de lege pentru această faptă este închisoarea de la unu la 5 ani sau amenda.

• conducerea sub influența alcoolului este contravenție ȋn cazul ȋn care fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune, respectiv atunci când concentraţia de alcool constatată este sub limita de 0,80 g/l alcool pur ȋn sânge. Codul rutier prevede pentru această contravenţie sancţiunea cu amenda şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Codul rutier mai prevede că persoanei depistate ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, i se poate solicita să i se recolteze mostre biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge. Persoanele cu o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat vor fi obligate să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

De asemenea, dacă s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce, la expirarea perioadei de suspendare ca urmare a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, conducătorul auto va trebui să se prezinte la poliţie pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Vehiculul condus de persoana aflată sub influenţa băuturilor alcoolice va fi imobilizat de către organele de poliţie ȋn cazul ȋn care conducerea acestuia nu poate fi asigurată de o altă persoană.

• ȋn situaţia ȋn care şoferul ȋn stare de ebrietate produce un accident de circulaţie cu victime, se pot aplica următoarele pedepse:
– dacă din accident rezultă vătămarea corporală a unei persoane, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau, după caz, de la 6 luni la 3 ani sau amenda, în funcție de gravitatea vătămării. Săvârşirea faptei de vătămare corporală din culpă de către persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul şi are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge determină existenţa unui concurs de infracţiuni. Dacă şoferul are o concentraţie mai mică de alcool, se va reţine doar existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
– dacă accidentul are ca urmare decesul unei persoane, pedeapsa constă ȋn închisoare de la 2 la 7 ani; se pot aplica regulile de la concursul de infracţiuni dacă ȋmbibaţia alcoolică depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Când accidentul a fost produs în timpul comiterii infracţiunii de conducere sub influența alcoolului prevazută de Codul penal, asigurătorul RCA al persoanei vinovate ȋşi va putea recupera de la aceasta sumele de bani plătite ca despăgubiri victimelor.

Prin urmare, oricât de mare ar fi graba, dorința de a economisi banii de taxi sau de a-i impresiona pe ceilalți, nu te lăsa copleșit de impulsul de a te urca băut la volan, ci încearcă să găsești o altă soluție, cum ar fi:

• înainte să conduci mașina, așteaptă o perioadă de timp suficientă după ce ai consumat alcool, pentru ca acesta să fie eliminat din organism;
• înțelege-te dinainte cu cineva care să conducă mașina la plecarea de la o petrecere, care nu este amator de băuturi alcoolice și poate să te ducă în siguranță acasă;
• lasă mașina în parcarea locului unde ai băut câteva pahare și ia un taxi spre casă.

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu