8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

V-ați avariat mașina într-un alt stat UE? Iată procedura de despăgubire!

V-ați avariat mașina într-un alt stat UE? Iată procedura de despăgubire!

Pentru a veni în sprijinul românilor care au un accident de circulaţie în Uniunea Europeană, Centrul European al Consumatorilor România a elaborat nişte îndrumări privind procedura care trebuie urmată pentru obţinerea despăgubirilor.

Înainte de a porni la drum, este bine să vă documentaţi cât mai bine în legătură cu legea din ţara spre care vă îndreptaţi şi să vă asiguraţi că aveţi la voi două documente esenţiale:

1. Cartea verde, care reprezintă dovada că aveţi încheiată o asigurare.
2. Declaraţia europeană de accident, un formular standardizat la nivel european, disponibil şi în variante bilingve. Această declaraţie nu are caracter obligatoriu, dar are o importanţă majoră pentru acordarea despăgubirilor.

De asemenea, ţineţi cont de faptul că în multe state europene este obligatoriu să aveţi în maşină jachetă reflectorizantă, triunghi reflectorizant şi trusă de prim ajutor.

Ce lege se aplică?
Legea aplicabilă în caz de accident este legea statului în care acesta s-a produs. Din acest punct de vedere, nu contează cetăţenia celuilalt şofer implicat şi nici de unde provine asigurătorul acestuia.

În situaţia în care accidentul are loc între două autovehicule înmatriculate în acelaşi stat, se va aplica legea statului de înmatriculare, chiar dacă accidentul s-a produs pe teritoriul altei ţări. Astfel, dacă aveţi un accident în străinătate cu o altă maşină înmatriculată tot în România, vor fi incidente dispoziţiile legii române.

În ceea ce priveşte procedura de constatare a accidentului, în unele state membre, cum ar fi în România sau în Franţa, pentru accidentele soldate doar cu daune materiale, fără victime, este suficientă completarea şi semnarea unei declaraţii de accident. Acest act trebuie transmis societăţii de asigurare şi presupune ca şoferii să aibă aceeaşi versiune de desfăşurare a evenimentului. În schimb, în alte state chemarea poliţiei este obligatorie indiferent de consecinţele accidentului.

Cum obţii despăgubirile?
Prin Directiva 2000/26/CE, Uniunea Europeană ne pune la dispoziție o procedură simplificată de obţinere a despăgubirilor atunci când am avut un accident într-un alt stat membru. Datorită Directivei, persoanele prejudiciate pot să solicite despăgubiri de la asigurător chiar în ţara lor de reşedinţă.

Termenul de depunere a cererii de despăgubire poate să difere în funcţie de legislaţia fiecărui stat. De aceea, este indicat să vă exprimaţi pretenţiile cât mai repede cu putinţă după producerea accidentului.

La revenirea în ţară, trebuie să contactaţi corespondentul în România al companiei de asigurare a persoanei vinovate de accident. în cazul în care nu ştiţi cine îl reprezintă pe asigurător pe teritoriul României, vă puteţi adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, care este obligat să vă dea această informaţie.

Pentru a vi se acorda despăgubiri, trebuie să completaţi o declaraţie cu privire la daunele pe care le-aţi suferit şi modul de desfăşurare al accidentului.

Vă puteţi duce maşina la reparat la orice atelier auto, chiar dacă acesta nu se află pe lista celor cu care societatea de asigurare colaborează. De asemenea, vă puteţi plăti singur reparaţia, iar apoi să trimiteţi asigurătorului documentele care atestă plata reparaţiei. Astfel, solicitarea despăgubirilor se poate realiza înainte sau după ce maşina a fost reparată.

Când vă adresaţi FPVS-ului
Există şi situaţii în care nu există un asigurător către care să vă îndreptaţi pentru recuperarea pagubei, pentru că autorul accidentului nu are încheiată o poliţă de asigurare. În astfel de cazuri, trebuie să vă adresaţi Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Când vă adresaţi Biroului Naţional Carte Verde
Biroul Naţional Carte Verde este competent să primească şi să soluţioneze cererea dumneavoastră de despăgubire în cazul în care şoferul vinovat de accident are maşina înmatriculată într-un stat din afara Spaţiului Economic European, dar care recunoaşte Convenţia Carte Verde.

În orice situaţie, aveţi grijă să respectaţi următoarele reguli generale:

– nu părăsiţi locul accidentului;
– adresaţi-vă poliţiei din ţara în care s-a produs accidentul pentru întocmirea procesului-verbal de constatare şi pentru obţinerea autorizaţiei de reparaţie a maşinii;
– utilizaţi formularul de constatare amiabilă dacă legislaţia ţării respective permite acest lucru;
– dacă nu aveţi un formular de constatare amiabilă, scrieţi informaţiile importante pentru dosarul de daună;
– faceţi fotografii cu locul accidentului, cu maşina implicată, şoferii şi martorii;
– anunţaţi societatea de asigurare despre producerea accidentului chiar dacă nu solicitaţi şi despăgubiri;
– aflaţi numele, adresa şi numerele de telefon ale martorilor;
– dacă celălalt şofer fuge de la locul accidentului, chemaţi poliţia.

Declaraţia de accident are un format standard şi completarea tuturor rubricilor este esenţială pentru asigurător. În cazul în care nu cădeţi de acord cu celălalt şofer cu privire la completarea declaraţiei, puteţi să completaţi o declaraţie separată.

Pentru accident cu victime, contactați-ne cu încredere!

VĂTĂMARE CORPORALĂ SAU DECES DIN ACCIDENT? – CONTACTEAZĂ-NE!

DESPAGUBIRI RCA S.R.L. – Partenerul tău, dacă ești victimă a unui accident rutier sau dacă cineva drag a decedat într-un accident rutier, pentru obținerea despăgubirilor corecte de la asigurătorul RCA al vinovatului.

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu