Aceasta secțiune este arhivată.
Din motive de timp, nu mai răspundem pentru accidente minore.
Pentru accidente grave, cu persoane vătămate sau decese, ne puteți contacta personal folosind formularul: VreauDespagubiri.ro - Contact

Culpa comuna ....desi inspectorul de asigurari nu este agent de politie pentru a stabili cine este vinovat.

0 voturi
3,885 vizualizări
Buna seara

Ma numesc Ion Raducioiu si sunt din Focsani, Vrancea.

In 2012 prin februarie cand erau zapezile mari autoturismul VW Passat era parcat - stationat- pe partea dreapta a sensului de mers  langa bordura paralela cu aceasta si cu axul drumului dar orientat cu fata catre sensul opus. Dimineata pe la ora 9, o autoutilitara care aprovizioneaza magazinul cu paine a intrat pe strada Plevnei (strada cu doua sensuri de circulatie care nu are alte semne care sa interzica oprirea sau stationarea) si a alunecat cu partea din spate si mi-a
avariat masina. Mentionez ca in constatarea amiabila s-au facut mentiuni cum ca drumul era acoperit cu ghiata ca autoutilitara derapat de spate si a lovit autoturismul. Soferul indicand ca este vinovat.
Cei de la ASTRA (asiguratorul meu cat si a a autoutilitarei spunand ca este culpa comuna si fiecare sa-si repare
masina. Am incercar sa le explic celor de la ASTRA ca nu poate fi considerata culpa comuna doar ca autoturismul este stationat cu fata catre sensul opus atata timp cat este stationata langa axul bordura din dreapata a drumului si nu sunt alte semne de circulatie care sa interzica oprirea sau stationarea. Desi am cerut sa-mi explice in baza carui articol sau legi au luat aceasta decizie nu mi-au raspuns nici in ziua de astazi. Acesti inspectori isi abroga drepturi pe care nu le au. Conform legilor in vigoare doar agentii de politie din MAI constata contraventiile pe drumurile publice
Va pot scana si pune la dispozitie toate documentele necesare pentru asistenta juridica pentru stabilirea adevarului.

Va multumesc
Întrebare pusă de malus dacus (120 puncte) 22 Ian 2013

1 Răspuns

0 voturi

Va vom raspunde la intrebarea pe care intuim ca doriti sa ne-o adresati si nu ati formulat-o.

Constatrea amiabila de accident constituie o declaratie pe proprie raspundere a celor doua parti implicate in accident. Constituie un cumul de factori care a contribuit la producerea accidentului. Prin constatrea amiabila de accident nu se stabileste culpa sau vinovatia. De asemenea, in acest document nu-si poate recunoaste vinovatia una dintre partile implicate.  Asiguaratorii analizeaza datele inscrise in constatrea amiabila de accident si isi asuma obligatia de plata. In acest sens exista un protocol incheiat intre Asiguratorii autorizati sa practice clasa 10 de asigurari, adica asigurarea RCA.

Conform acestui protocol Asiguratorul RCA amintit trebuia sa va elibereze Documentul de introducere in reparatie. Acest document il puteti obtine si de la Asiguartorul dumneavoastra RCA sau de la Asiguratorul dumneavoastra CASCO.

Conform acestui protocol, daca dumneavoastra erati in stationare sau oprire regulamentara sunteti indreptatit sa primiti 100% din valoarea reparatiei. Daca dumneavoastra erati in stationare sau oprire neregulamentara (in toate cazurile de oprire interzisa sau stationare interzisa) sunteti indreptatit sa primiti doar 50% din valoarea prejudiciului suferit, iar celalalta parte va primi 50% din valoarea prejudiciului de la asiguratorul dumneavoastra RCA.

Daca sunteti nemultumit de prestatia asiguratorului aveti posibilitatea de a face reclamatie la:

CSA – Asigurări auto

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constituie acum un departament al Asociatiei de Supraveghere Financiara si este obligata ca in termen d e30 zile sa verifice situatia, sa ia masuri administrative si sa va raspunda.

Ctiti:

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor – atribuţii şi competenţe la ...

Mai multe date si informatii gasiti in articolele special concepute pentru persoanele aflate in situatia dumneavoastra:

Constatare amiabilă de accidentAVANTAJE | Despagubiri RCA

Constatare amiabilă de accident – DEZAVANTAJE | Despagubiri RCA

Completare formular constatare amiabila de accident | Despagubiri ...

Paşi de urmat în caz de accidentPasul 1. | Despagubiri RCA

Paşi de urmat în caz de accidentPasul 2. | Despagubiri RCA

Paşi de urmat în caz de accidentPasul 3. | Despagubiri RCA

Daună totală auto | Despagubiri RCA

...

Blog | Despagubiri RCA

 

 

răspuns de Artur Vutcovici (52,950 puncte) 23 Ian 2013
Buna seara (22:52)
Va multumesc pentru raspunsul acordat.
Insa as dori sa precizez ca nu ma consider vinovat in acest incident atata timp cat pe acea strada nu este interzisa nici oprirea nici stationarea iar masina a fost oprita/stationata/parcata paralel cu bordura si cu axul drumului. Imi pare rau ca nu pot atasa aici intelegerea amiabila pentru a vedea exact cum s-a intamplat. Am trimis reclamatia la CSA. O sa va scriu aici exact raspunsul lor: "referitor la sesizarea dvoastra ......cu privire la dosarul de dauna nr......reprezentantii societatii de asigurare ......comunica faptul ca , in acest caz a fost stabilita raspunderea comuna a celor doi consucatori auto implicati, asiguratorul RCA justificand aceasta decizie in baza informatiilor existente in documentele aflate la dosarul de dauna , respectiv Formularul de Constat. Amiabila si a declaratiilor date, de unde rezulta ca autovehiculul cu nr VN-80-R... (masina mea) era stationat pe partea stanga  a strazii in directia sa de mers, situatie in care incidente sunt prevederile art. 141, pct. (4), cap.8.............Reg. de Aplicare OUG 195/2002 .....cu modificarile ulterioare , care stipuleaza : 'Art. 141 , pct(4) In localitati , pe drumurile cu sens unic , oprirea sau stationarea voluntara este permisa si pe partea stanga, daca ramane libera cel putin o banda de circulatie'.
Avand in vedere cele mentionate mai sus coroborat cu prevederile art. 28 din normele RCA puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.14/2011, care stipuleaza: In situati in care persoana prejudiciata a contribuit din culpa la producerea accidentului sau la mariea prejudiciului , cel chemat sa raspunda va tinut raspunzator numai pentru partea din prejudiciu care ii este imputabila - culpa comuna. In astfel de situatii intinderea raspunderii fiecarii persoane va fi cea constatat prin orice mijloc de proba."

Acum  urmeaza concluzia CSA-ului:
   " facem precizarea ca analiza dinamicii accidentului , a avariilor rezultate precum si a deciziilor privind despagubirile ce pot fi acordate sunt IN COMPETENTA EXCLUSIVA a personalului angajat de asigurator. ...........in sensul art. 9 alin. (1).
    Aceasta adresa nu este un act administrativ de autoritate in sensul Art. 1 din Legea 554/2004 si nu este opozabila tertilor.

     Si acum sa vedem exact cum stau lucrurile:
Am ajuns acasa seara de la Ploiesti (niste colegi au ramas fara baterie la masina si m-am deplasat sa-i ajut). Am ajuns pe la vreo 3 dimineata si am parcat masina langa bordura paralel cu axul drumului si cu bordura intre alte masini existent acolo. Fiind in perioada cand a nins puternic si intre blocuri nu se intra cu utilaje pentru deszapezire usor usor s-au format acele canale de la rotile masinilor. Acest sofer care conducea utilitara a intrat pe acea strada si spatele a derapat lovindu-mi masina. Neputant sa mai iasa de acolo a dat in fata si in spate si mi-a avariat aripa fata , portiea fata, manerul de la portiera si urme pe portiera din spate. Am fost la asigurari mi-au facut devizul dat acetele necesare si normal mi-au indicat atelierul lor. Am zis ca ma gandesc. Am fost la un alt atelier s-a uitat omul pe hartie si l-a bufnit rasul de ce au alocat ei acolo. Urma din portiea era efectiv intrata in tabla dar nu starpunsa si omul a zis ca 100% elementul de rezistanta al portierei este afectat iar ei au alocat doar chit si vopsea. L-am sunat pe cel de la asigurari si i-am explicat ce mi-a zis cel de la atelier. Apoi s-a primit mail de la Bucuresti ca este culpa comuna.
Acum eu vreau sa stiu este sau nu culpa comuna. Am vorbit cu cei de la politie si mi-au zis ca nu este .....dar ce pot face daca am completat acel formular. Si cu decizia celor de la CSA ce se poate face daca nu este opozabila tertilor. Adica ei au zis ce au scris cei de la asta si cam atat.

Va multumesc
...