Aceasta secțiune este arhivată.
Din motive de timp, nu mai răspundem pentru accidente minore.
Pentru accidente grave, cu persoane vătămate sau decese, ne puteți contacta personal folosind formularul: VreauDespagubiri.ro - Contact

Cat timp are la dispozitie asiguratorul, pentru investigatii?

+1 vot
347 vizualizări
Buna ziua,

am un cunoscut a carui masina a fost facuta praf zilele astea, in urma unui accident. A intrat unu' in el, care nu-i acordase prioritate de dreapta. Implicatii in accident au purces la politie, unde in urma relatarilor, ofiterul a precizat ca vinovatul va ramane fara permis. Intrucat cel care a produs accidentul sustinea ca isi castiga existenta conducand, pagubitul s-a lasat induiosat, si a acceptat o intelegere amiabila.

Vestea proasta e ca asiguratorul sustine ca nu e pe deplin convins a cui e vina, si ca in decurs de 90 de zile, cum zice legea, isi va pronunta opinia formata in urma investigatiilor.

Exceptand un articol pe net, n-am gasit nimic legat de cele 90 de zile (timp de investigatii), invocat de catre asigurator. Acel articol preciza ceva directiva de la Comisia Europeana, nr. 26/2000.

Intrebarea e: chiar e in conformitate cu legea acel termen? In perioada asta, pagubitul ramane fara masina...chiar nu exista niciun resort, care sa poate constrange asiguratorul, si sa-l determine, sa dea banii, sau macar un raspuns, intr-un timp mai scurt? Multumesc
Întrebare pusă de Cristian Hermenean (140 puncte) 27 Feb 2013

1 Răspuns

+1 vot

Termenul este de 3 luni de la data avizarii daunei.

Era mult mai bine ca prietenul dumneavoastra sa beneficieze de procesul verbal de contraventie. Daca autorul accidentului nu facea plangere impotriva procesului verbal de contraventie in termen de 15 zile de la data eliberarii documentului, acesta isi producea toate efectele privind elementele constitutive ale raspunderii civile delictuale: culpa, fapta ilicita, prejudiciul si raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.

Constatul amiabil cinstituie o declaratie pe proprie raspundere a celor doi conducatori auto implicati in accident prin care nu este angajata automat raspunderea contractuala a asiguratorului rau platnic, ci un cumul de factori ...

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Nr. 14/2011 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie deraspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 858, din 6 decembrie 2011, prevede:

Art. 36. — (1) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland o oferta de despagubire justificata, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
(2) Daca in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.
(3) Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.
(4) Asiguratorul RCA are obligatia sa comunice in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data avizarii daunei.
(5) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
(6) In situatia in care dosarul de dauna contine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despagubire si cuantificarii daunei, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat.
(7) Asiguratorul RCA este obligat sa elibereze asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relatii contractuale, sau absenta acestor daune.
(8) Certificatul privind daunele inregistrate trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele informatii: nume/denumire asigurat, CNP/CUI, datele vehiculului, numarul politei de asigurare, perioada de valabilitate, clasa bonus-malus aferenta, data producerii evenimentului inregistrat, data platii despagubirii.
Art. 37. — Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenele prevazute la art. 36 sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita, care se plateste de asigurator, se aplica o penalizare de 0,2%, calculata pentru fiecare zi de
intarziere.

răspuns de Artur Vutcovici (52,950 puncte) 28 Feb 2013
Multumesc! In concluzie, intelegerea amiabila e in defavoarea pagubitului. Bine de stiut pentru toata lumea
...