8:30 - 16:30

Program de lucru Luni - Vineri

0753-31.31.37

Contactează-ne!

Facebook

Google +

 

Victimă accident – calitate de parte vătămată

Victimă accident – calitate de parte vătămată

Persoana vătămată printr-o infracţiune nu dobândeşte automat şi calitatea de parte vătămată.

În conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) Cod procedură penală:
Parte vătămată este numită persoana care a suferit prin fapta penală o vătămare fizică, morală sau materială, dacă participă în procesul penal.

Partea vătămată este persoana nemijlocit vătămată prin infracţiunea respectivă şi care a suferit prin fapta penală o vătămare fizică, morală sau materială.

Persoana vătămată devine parte vătămată în procesul penal numai dacă îşi exprimă voinţa în acest sens sau dacă efectuează acte specifice susţinerii laturii penale a procesului penal (plîngere prealabilă , atunci când acţiunea penală se pune astfel în mişcare, sesizarea organelor de cercetare sau urmărire penală sau declaraţia dată acestora, atunci când acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu), acte care relevă, fără echivoc, voinţa persoanei vătămate de a participa în procesul penal în calitate de parte vătămată. Persoana vătămată printr-o infracţiune nu dobândeşte automat şi calitatea de parte vătămată.

Dacă victima se constituie ca parte vătamătă, aceasta devine subiect al laturii penale, parte a procesului penal.

Persoana vătămată, în calitate de parte vătămată solicită sncţionarea penală a inculpatului prin forţa coercitivă a statului.

2 Comentarii

 • A.Z.
  Răspunde 13 ianuarie 2012 at 20:42

  Domnule, Artur Vutcovici

  În măsura în care este posibil, doresc să vă supun atenției o mică problemă doctrinară,și anume, care este rațiunea pentru care partea vătămată poate fi și ruda apropiată, dincolo de considerarea acesteia din urmă ca fiind victimă indirectă (probabil ca o interpretare in extenso a articolului mai sus menționat), din moment ce acțiunea penală se exercită din oficiu într-un astfel de context și organele judiciare au un rol activ în aflarea adevărului.Și, mai mult, o acțiune civilă ar fi de ajuns pentru repararea unui prejudiciu moral. De asemenea, dacă se poate, să-mi spuneți cât de des v-ați lovit în practică de o asemenea abordare a acestei probleme.

  În speranța că nu v-am deranjat,
  o studentă în căutare de cât mai multe opinii

  Lasa un comentariu